Datoteke MDB: Odpri?

Mnogi uporabniki osebnih računalnikov, zlasti uporabniki novic, pogosto naletijo na neznane razširitve datotek. Eden od teh "težavnih" formatov je MDB in kako ga odpreti, ne pa vsi uporabniki vedo. Vendar pa lahko zaradi tega članka rešite ta problem. Tu boste našli najbolj priljubljene formate datotek MDB, tako da lahko izbirate med tistimi, ki vam najbolj ustrezajo.

Opis

Za začetek z nekaj teoretičnih informacij. Polno ime razširitve .MDB se sliši kot Microsoftova baza podatkov. Datoteke tega formata shranjujejo strukturirane baze podatkov, v večini primerov pa aplikacija MS Access ustreza njihovi izdelavi. Ta širitev je bila široko uporabljena do leta 2007, vendar je zdaj nekoliko izgubila svoj pomen.


Razlog, da se je format MDB začel uporabljati manj pogosto, je bila posodobljena različica MS Accessa. Od leta 2007 je ta program prešel v podaljšanje, imenovano ACCDB, in ima nekaj prednosti pred svojim predhodnikom.

MS Access

Kot smo že omenili, se format MDB v novih različicah MS Access ne uporablja več. Kljub temu razvijalci niso pozabili na združljivost. Preprosto povedano, če še vedno ne veste, kako odpreti datoteko MDB, potem lahko varno namestite Access za katero koli različico in program bo obravnaval to nalogo.
Mimogrede, tega ne vedo vsi, toda navedeni pripomoček je del paketa Microsoft Office. Nekateri uporabniki pa jo pozabijo namestiti skupaj z isto besedo ali Excelomnato zlomite glavo, ne da bi vedeli, kako odpreti dokument MDB. Da se to ne bi zgodilo, morate med namestitvijo urada odkljukati potrditveno polje "Dostop".

Open Office

Številni razvijalci se zdaj trudijo tekmovati z uglednejšimi blagovnimi znamkami, tako da objavijo brezplačno programsko opremo. Ena od teh rešitev je paket Open Office. V bistvu je analog Microsoft Officea, kar pomeni, da vključuje aplikacijo z enakimi funkcijami kot MS Access.

Ta program se imenuje Base in, kot lahko uganete iz naslova, je zasnovan za delo z elektronskimi bazami podatkov. Tukaj je odgovor na vprašanje, kako odpreti MDB-format, ki je prav takšna osnova. Na splošno lahko Base uporabljate varno, če ne želite plačati Microsoftove programske opreme.

Drugi programi

Seveda Open Office ni edina rešitev za delo z dokumenti na splošno in zlasti z bazami podatkov. Dejstvo je, da so odprte datoteke z razširitvami MDB lahko veliko programov. Tu so najbolj priljubljene:
 • MDB Viewer. Ima veliko manjšo funkcionalnost kot Access, vendar je majhna. Primerna za tiste, ki ne želijo namestiti "težkih" programov na svoj računalnik.
 • EViews. Močno orodje za delo z bazami podatkov. Večinoma jih uporabljajo zaposleni v velikih finančnih institucijah.
 • Orodja MDB. Majhen program za odpiranje datotek MDB. Ima zelo arhaični vmesnik in lahko neizkušenim uporabnikom povzroči težave.
 • Z vsemi navedenimi pripomočki lahko delate z datotekami MDB.Kaj uporabljati - odločite se samo za vas.

  Pretvorba

  Se spomnite ACCDB, ki je nadomestil MDB? Torej ga lahko odprete z veliko različnimi programi. Na srečo lahko preprosto pretvorite datoteke baze podatkov iz ene oblike v drugo.
  V ta namen je vse v skladu z enakim dostopom, ki je izšel po letu 2007. Samo odprite datoteko MDB v programu in jo shranite. Hkrati pa morate pri pisanju dokumenta na trdi disk potrditi prenos v novo obliko. Mimogrede, ta metoda je super, če ne veste, kako odpreti datoteko MDB v operacijskem sistemu Windows 10. Skupaj s tem operacijskim sistemom so nameščene najnovejše različice MS Officea, v katerem je postopek pretvorbe popolnoma enak.

  Opombe

  Redko, vendar se zgodi, da dokument MDB, ki zadene vaš računalnik, sploh nima nič opraviti z bazami podatkov. Lahko je na primer programska datoteka Avid Media, ki je zasnovana za delo z večpredstavnostjo. V takih primerih je pametneje vprašati, kateri program mora odpreti MDB od osebe, ki je poslala dokument.

  Sorodne publikacije