Datoteke skripta ni bilo mogoče najti: kako popraviti napako

Napake pri pojavu sporočil, da sistem ali storitev ne najde datoteke scenarija z navedbo razširitve ali določenega scenarija - pojav v sistemu Windows je precej pogost. Nekateri strokovnjaki s področja računalniške zaščite takšno vedenje povezujejo s sistemom izpostavljenosti virusom, vendar to ni vedno tako, ker se lahko zgodi, da do napak te vrste pride zaradi neprimernih dejanj samih uporabnikov. V nadaljevanju bomo podrobneje preučili glavne vzroke za takšen pojav, najpogostejše situacije in možne metode za odpravo tovrstnih napak.

Ne morem najti datoteke skripta: glavni vzroki za nesreče in možne situacije

Kot je bilo že omenjeno, se domneva, da je osnovni videz takšnih napak z izdajo ustreznih opozoril povezan z virusi. Ta razlaga ni povsem pravilna, saj ima drugo stran medalje. Dejstvo je, da sporočilo, da sistem ne more najti skriptne datoteke, lahko izda Windows ne samo, če obstaja grožnja na računalniku, ampak tudi, če je delno nevtralizirana ali izbrisana. Izkazalo se je, da se zdi, da je glavni virusni aplet izoliran, vendar so njegove komponente, recimo napisane v nastavitvah zagona operacijskega sistema in usmerjene v izvajanje skripta, ostale nedotaknjene. Enako lahko pripišemo tudi samim windows-sistemom, kajti med njihovimi komponentami izvedljivih scenarijev lahko srečamo tudi precej veliko število. Torej, če se poroča, da datoteke ni mogoče najtiskripta formata VBS, za viruse morda nima nič opraviti in najpogosteje je povezana s poškodbami samih sistemskih komponent. Na podlagi navedenega bomo iskali najučinkovitejše rešitve in najprej si oglejmo najbolj preproste, a učinkovite metode za popravljanje takih situacij.


Skeniranje sistema za viruse

Torej, če opazite, da sistem, storitev ali proces ne more najti skriptne datoteke, morate najprej nujno preveriti razpoložljivost vašega računalnika. virusne grožnje. In v tem primeru je uporabnik skušal odstraniti ali nevtralizirati ostanke virusnih programčkov s pomočjo običajnih brezplačnih antivirusov, kot je "Avast", saj je lahko tudi telo zaščitnega programa negativno vplivalo, zaradi česar se virus popolnoma ni znebil. Za te namene je najbolje uporabljati prenosne skenerje Dr. Web CureIt! ali KVRT, vendar z obvezno posodobitvijo podatkovnih baz protivirusnega programa ob zagonu.


V primeru ročnega odstranjevanja groženj, na primer oglaševanja, ki lahko integrira njihove komponente v brskalnike, je treba uporabiti deinstalacijske programe ali čistila sistema iz smeti, ki vključujejo tudi ostanke oddaljenih programov.
Hkrati bi bilo lepo preveriti lastnosti bližnjic brskalnika, kjer v polju tipa objekta, ki označuje celotno pot lokacije izvršljive datoteke formata EXE, izbrišete vse reference in registre, ki lahkoBiti prisoten po širitvi (tam, mimogrede, in se lahko prevede v skript VBS ali celo spletni vir). Za popolno zaupanje je najbolje, da nastavitve brskalnika popolnoma ponastavite na prvotno stanje.

Pri zagonu računalnika ni bilo mogoče najti datoteke skripta Start.vbs (ali Run.vbs): kaj storiti?

Vendar pa se najpogostejša pojavnost takih sporočil opazi na stopnji zagona računalnika, ko se namizje ne pojavi, sistem pa ostane v stanju nezadostnega delovanja. V tem primeru mora biti storitev explorer.exe, ki je odgovorna za prikazovanje grafičnega vmesnika operacijskega sistema, ponovno zagnana ročno. Če želite to narediti, morate poklicati upravitelja opravil s standardnim Ctrl + Alt + Del (na podlagi dejstva, da namizje ni zagnano ali pa zaslon nenehno obesi sporočilo, da sistem ne more najti skriptne datoteke).
V upravitelju morate v meniju Datoteka izbrati element za ustvarjanje nove naloge (okno se bo natančno ujemalo z oknom menija Run) in vnesite v polje izvršljiv ukaz explorer.exe.

Kako omogočiti zagon namizja v sistemskem registru?

Po zagonu grafičnega vmesnika se morate prijaviti (regedit) in nato v veji HKLM poiskati razdelek Winlogon, kot je prikazano na spodnji sliki. Na desni sta ključi Shell in Userinit. Njihove vrednosti je treba ročno spremeniti ali ponovno napisati.
Parameter Shell je nastavljen na explorer.exe, za Userinit pa celotno pot do datoteke userinit.exe, ki je v imeniku System32 v mapi Windows.na sistemski particiji.
Ta dejanja omogočajo nadaljevanje zagona storitve vmesnika, ki uporabniku preprečuje nadaljnje poročanje, da skript ne more najti začetne datoteke.

Kako odstraniti ostanke virusnega skripta v registru?

Vendar zgoraj opisanih ukrepov ni mogoče omejiti. Zdaj preverite register za preostale ključe, ki jih je ustvaril virus. Njihovo ime bo vsebovalo samo ime skripte.
V ta namen uporabite iskanje (Ctrl + F) v računalniškem oddelku, vnesite vrednost run.vbs v polje in odstranite vse, kar je zaznano (vse vrednosti lahko vedno iščete s klikom na gumb »Najdi naslednje« med pregledovanjem registra) ne bo v celoti dokončana).

Checker for Task Scheduler

Še en način, da onemogočite izvajanje skriptov, na primer pri izdaji sporočila, da skripta Checker.dos ni bilo mogoče najti, ali katere koli druge vrste, je, da samodejno preverite razpoložljivost samodejno opravilna načrtovana naloga razporeda opravil, ki se imenuje preprosto zaradi iskanja v začetnem meniju.
V samem načrtovalcu uporabite razdelek knjižnice in na desni strani poiščite nalogo, ki jo povezava, ki se pojavi v sporočilu sistema v zavihku pod dejanji, prepričajte, da je ta proces dejansko v načrtovani izvedbeni fazi, nato izbrišite opravilo in ponovno zaženite sistem.

Opomba: Virus, ki se samodejno ustvari, je lahko težavaprikrito kot sistemska particija, katere ime se bo nekoliko razlikovalo od izvirnika (na primer Windows je lahko ime Windowss ali kaj podobnega). Takšne naloge bi bilo treba najprej odpraviti.

Povzetek

Kot lahko vidimo, je glavni pojav zgoraj opisanih sporočil povezan z virusi in nezmožnostjo nalaganja glavnega grafičnega vmesnika. Če sporočilo prikazuje povezavo do druge datoteke, lahko uporabite tudi predlagane ukrepe. Ampak za najbolj popolno popraviti situacijo, je najbolje, da uporabite tako urednik registra in Task Scheduler ob istem času, da ne omenjamo začetno uporabo različnih protivirusnih pripomočkov ali avtomatiziranega desinstaller in trdega diska čistila ali celo registra.

Sorodne publikacije