Bralnik prstnih odtisov: Tehnična specifikacija, klasifikacija, navodila za uporabo, specifikacije, namestitev in značilnosti delovanja

V članku bomo govorili o bralnikih prstnih odtisov. To je povsem nov način zaščite, ki se uporablja pred kratkim. Res je, da se je prvič taka vrsta zaščite začela uporabljati na prenosnih računalnikih in osebnih računalnikih, nato pa se je brez težav preusmeril na telefone. Danes lahko najdete številne modele pametnih telefonov, ki so zaklenjeni s prstnimi odtisi.

Kaj je skener prstnih odtisov

To je vrsta varnostne tehnologije, ki temelji na biometričnih podatkih. Omogoča uporabo kombinacije programske in strojne opreme za prepoznavanje prstnih odtisov določenega uporabnika. S to metodo je mogoče prepoznati in preveriti verodostojnost človeškega odtisa, da bi prepovedali ali omogočili dostop do določene aplikacije, pametni telefon, prenosni računalnik ali drugje je treba zaščititi pred motnjami.


Treba je omeniti, da obstaja veliko drugih možnosti za zaščito informacij, na primer:
 • skeniranje šarenice;
 • biometrični podatki;
 • skeniranje mrežnice očesa;
 • skeniranje osebnostnih lastnosti;
 • celo posebno analizo hoje ali krvi.
 • Danes pa se ne uporablja v gospodinjskih aparatih. Res je, da obstajajo pametni telefoni, ki skenirajo šarenico očesa. Vendar je uresničitev take zaščite zapletena, zato delovanje sistema še zdaleč niidealno.

  Zakaj tiskati?

  Je vredno zastavljati vprašanja in zakaj se uporabljajo prstni odtisi? In vse je odvisno od stroškov in enostavnosti proizvodnje. Prvič, skenerji so zelo poceni. Drugič, zelo jih je enostavno narediti. In kar je najpomembnejše - za njih je zelo enostavno delati z delovanjem končne opreme. Dovolj je, da se dotaknete optičnega bralnika telefona ali prenosnega računalnika, saj ga boste takoj odklenili. Obstajajo tri vrste senzorjev, ki omogočajo analizo prstnih odtisov:


 • Ultrazvok.
 • Optični.
 • Zmogljivost.
 • Pozitivni vidiki uporabe optičnih bralnikov

  Pri uporabi teh naprav v telefonih in drugi opremi je mogoče poudariti več prednosti:
 • Pripomoček lahko zaklenete in odklenete z enim samim prstom.
 • To je dober način za identifikacijo ljudi.
 • Dvojnik ali poseg v to tehniko je zelo težaven.
 • Če lahko izberete pin ali geslo, je skoraj nemogoče prekiniti ali uganiti odtis.
 • Geslo lahko pozabite, vendar bo prstni odtis vedno ostal z vami (razen če ga seveda ne prekinete).
 • Pomanjkljivosti uporabe skenerjev

  Vendar pa lahko identificirate tudi minuse, ki so še vedno prisotni v takih senzorjih:
 • Delo ni zanesljivo, z veliko željo, lahko zavajate optični bralnik s pomočjo ponaredkov ali natisnjenih fotografij katero površino.
 • Ni mogoče pridobiti novih vzorcev odtisov. Če uporabljate gesla, kode, zemljevide, jih lahko po potrebi zamenjate. Ampak, če vam nekdo postane na voljoprstni odtis, ne ustvarjajte novega.
 • Tudi stopnja šifriranja lahko povzroči dvom. Varnost vseh podatkov, shranjenih v računalniku, je v celoti odvisna od tega, kdo izdeluje programsko ali strojno opremo.
 • Prisotnost celo rahle napake na koži prsta lahko povzroči težave pri skeniranju, kar ima za posledico zavrnjen dostop do virov.
 • Zato se takšna tehnologija uporablja izključno v navadni elektroniki. Nova je, zato ni popolna.

  Težave z branjem

  Obstaja več razlogov, zakaj pooblastilo uporabnika morda ne bo. Če senzor preneha delovati, morate poiskati težavo. Lahko se skrije v naslednjih trenutkih:
 • Uporabnikove roke so debele ali vlažne.
 • Prišlo je do okvare elektronike, da jo izklopite in ponovno vklopite napravo.
 • Na prstu je napaka. Samo malo opraskajte, da bi biometrični čitalnik prstnih odtisov prenehal delovati.
 • Proizvajalci telefonov in druge opreme so praviloma predvideli takšne trenutke, zato je naprava večinoma mogoče odkleniti z vnosom kode PIN ali gesla.

  Optični skenerji

  Optični so najstarejši, ta način zajemanja in primerjave natisov se uporablja že zdavnaj. Ta metoda temelji na dejstvu, da je zajetje slike odtisa. To je fotografija s prstnim odtisom, ki jo je mogoče po zajemanju obdelati s posebnimi algoritmi, ki to omogočajoodkriti edinstvene vzorce na površini (grebeni, edinstvene kodre). V tem primeru analiziramo analizo najlažjih in najtemnejših delov slike.
  Senzorji imajo končno rešitev, višji je, manjši so elementi vzorca, lahko na svojih prstih loči, višja je stopnja varnosti. Senzorji teh senzorjev imajo večji kontrast kot preprost fotoaparat. Imajo večje število diod na palec. To je potrebno za zajemanje slik v zelo kratkem obsegu.
  Optični optični bralniki imajo tudi polja, ki oddajajo svetlobo, ki delujejo kot bliskavica. Pokrivajo območje skeniranja. Dizajn je za telefone zelo težaven, saj je debelina ohišja zelo pomembna. Toda tudi čitalnik prstnih odtisov za SKUD za takšno tehnologijo ni mogoče zgraditi - stopnja zaščite informacij je v tem primeru izredno nizka. Prstni odtis se lahko izvaja na različne načine. Glavna pomanjkljivost tovrstnih skenerjev je v tem, da jih je zelo enostavno zavajati. Skenerji omogočajo zajem samo 2D slik. Verjetno ste videli, da je s preprostimi manipulacijami s PVA lepilom ali celo z visoko kakovostno fotografijo prsta skeniranje razbito, pojavi se dostop do vseh pomembnih dokumentov napadalca. Zato ta vrsta varnosti ni primerna za sodobne pametne telefone.

  Kapacitivni skenerji

  To je pogosto vrsta optičnega bralnika. Kot je razvidno iz naslova, se kot glavni modul uporablja kondenzator. Kondenzatorski skenerji za zbiranje podatkov uporabljajo majhna polja kondenzatorjanatisne Kondenzatorji obdržijo električni naboj in, ko dodate prst na optični bralnik, se akumulirajo v kondenzatorju, se bo polnitev spremenila tam, kjer se greben vzorca dotika plošče. Polnjenje ostaja relativno nespremenjeno tam, kjer so vdolbine na vzorcu. Ta bralnik prstnih odtisov za vaš računalnik se lahko učinkovito uporablja za zaščito informacij, vendar še vedno ne bo popoln.

  Po zajetju odtisa se podatki pretvorijo v digitalno obliko in že v tem polju se začne iskanje posebnih in edinstvenih značilnosti odtisa. Lahko jih shranimo, da lahko naredimo primerjave v poznejših fazah. Glavna prednost takšne tehnologije je, da je bistveno boljša od optičnih skenerjev.

  Ultrazvočni skenerji

  Ultrazvočni skenerji za prstne odtise so trenutno najnovejši v tehnologiji prepoznavanja prstnih odtisov. Za prepoznavanje odtisa ultrazvočni skener uporablja oddajnik in sprejemnik. Impulz se prenaša neposredno na prst, ki je nameščen pred optičnim bralnikom. Obstajajo modeli bralnikov prstnih odtisov HP, ki se povezujejo z računalnikom. Ko namestite ustrezno, lahko omejite dostop do določenih map v napravi. Del tega impulza se absorbira, del se vrne v sprejemnik in se prepozna. Odvisno od votlin, grebenov in drugih podrobnosti prstnega odtisa, ki so edinstvene za vsak prst, se sestavi "slika" lastnikovega odtisa. V ultrazvočnih skenerjih senzor zazna mehanskoNapetost se uporablja za izračun intenzivnosti ultrazvočnega pulza na različnih točkah optičnega bralnika.

  Sorodne publikacije