Lahki odjemalci - kaj je to? Kako jih nastavim?

Če ne vsi, je veliko uporabnikov sodobnih računalniških sistemov slišalo za takšne koncepte, kot so debeli in tanki odjemalci. Kaj je to, večina ne ve, kaj, toda niti ne ugani. Vendar pa pri razumevanju tega vprašanja ni nič posebej zapletenega. Spodaj so navedena splošna vprašanja, ki zadevajo tanke odjemalce, in tanek odjemalec 1C z eno od najpreprostejših rešitev za prilagoditev. Za začetek pa obstaja nekaj osnovnih pojmov.

Lahki odjemalci: Kaj je to v bistvu?

Na splošno koncepta tankih strank danes ni mogoče jasno opredeliti. Dejstvo je, da lahko vključujejo tako "železno" strojno in programsko opremo. Na primer, če upoštevate programsko okolje, ki je prisotno na navadnem računalniku, osebni računalnik sam deluje kot debel odjemalec, toda isti spletni brskalnik, ki se uporablja za dostop do interneta, je tanek odjemalec.

Ogledate si lahko tudi uradno razlago o tem, kako so opisani tanki odjemalci. Kaj je to? V bistvu se ta izraz nanaša na kateri koli računalniški terminal ali odjemalsko aplikacijo v omrežjih, ki uporabljajo arhitekturo terminal ali odjemalec-strežnik. Kot je že jasno, in z vidika računalniških terminalov lahko opisujemo tanke odjemalce. Kaj je to v tem primeru? V večini primerov gre za običajne računalnike, ki nimajo trdega diska in operacijski sistem. Načrt za glavne komponente je nameščen tukajminimalna konfiguracija za omrežne povezave, prikaz, vhodne in izhodne informacije itd. Z drugimi besedami, operacijski sistem se nahaja na centralnem strežniku in se prenese na takšen terminal z omrežnimi protokoli, kot tudi z vsemi drugimi aplikacijami. Tako je bistvo uporabe tankega odjemalca zmanjšanje računske obremenitve na enem terminalu in kot glavna naprava za računalniške operacije uporablja strežnik. Če pogledate program 1C, se v tej konfiguraciji v osnovi uporablja debel in tanek odjemalec. Strežnik ima nameščen primarni (strežniški) paket, oddaljeni terminali pa so prek omrežne povezave povezani z osnovno aplikacijo z uporabniškim vnosom v okviru posebej registriranih prijav in gesel, čeprav je možno, da se na trdih diskih na odjemalskih računalnikih delno naložijo in konfigurirajo delni nalagalniki. na njih.

Vprašanja o povezovanju in licenciranju

Kot kaže praksa, se pri združevanju računalnikov v eno celoto praviloma uporablja topologija lokalnega omrežja "zvezda" ali njeni derivati ​​(vsi terminali niso iz " med seboj povezani in neposredno povezani s centralnim strežnikom). Poleg tega je treba opozoriti, da je sistem "tanek odjemalec" dober tudi zaradi dejstva, da je strošek nakupov programske opreme manjši (kot je navedeno zgoraj, ni treba namestiti paketov na vseh terminalih - dovolj je, da ga namestite samo na strežnik), prav tako pa je dovolj, da ga namestite samo na strežnik.Vprašanje licenciranja je hitro in preprosto rešeno. V tem pogledu obstajata dva načina: licenca se lahko namesti za več uporabnikov enega terminala ali za več računalnikov z enim uporabnikom na vsakem od njih. Zmanjšanje finančnih stroškov je očitno.

Minimalna konfiguracija

Najzanimivejša pa je vrsta strojne opreme, ki bi morala biti nameščena na povezanih računalnikih, ko se uporablja tanek odjemalec. Domneva se, da je na krovu dovolj, da ima procesor srednjega razreda, minimalno RAM (nekateri strokovnjaki trdijo, da zadostuje celo 1 MB), najlažja grafična kartica in omrežna kartica. Samoumevno je, da je na odjemalski stroj priključena tipkovnica, miška, monitor ali katera koli druga naprava. Toda njihovo upravljanje zaradi pomanjkanja trdega diska z operacijskim sistemom, uporabnik izvede neposredno prek terminalskega strežnika.

Posebnost zagona operacijskega sistema

Toda mnogi uporabniki se sprašujejo, kako prenesti OS. Kako je? Konec koncev ni nobenega trdega diska na terminalu odjemalca? Strežniški sistem je naložen z uporabo omrežnih protokolov.
Med najpogosteje uporabljenimi možnostmi se razlikujejo BOOTP, PXE, TFTP, DHCP in RIS. Včasih lahko za prenos lokalnega operacijskega sistema uporabite napravo DiskOnModule (DOM), ki je bliskovni pogon z priključkom IDE in namenskim mikročipom, ki je odgovoren za izvajanje logike konvencionalnega trdega diska, zaradi česar je primarni vhodno /izhodni sistem BIOS-a.modul kot pravi trdi disk.

Delo z dodatki

Med uporabljenimi protokoli dostopa in nadzora so med običajnimi spremembami, kot so RDP, X11 Telnet, VNC, SSH, NXNoMachine, ICA in mnogi drugi. Na podlagi osnovnega koncepta tankega odjemalca je enostavno sklepati, da se uporabnik terminalskega odjemalca pri delu s specifičnim programom ali informacijami nanaša samo na strežnik.
To nekoliko spominja na analogijo s tehnologijami v oblaku (na primer Office 365), ko je programska oprema nameščena izključno na oddaljenem terminalu.

Debeli in tanki odjemalec 1C: razlike

Zdaj upoštevajte razlike med obema vrstama strank na primeru programskega paketa 1C. Debel odjemalec se običajno imenuje osebni računalnik s svojimi računalniškimi sredstvi, ko se na njem obdeluje informacija.
V odjemalcu 1C je pasivni računalnik, ki prikazuje samo rezultate obdelave podatkov, saj se vse potrebne operacije izvajajo na strežniku. Na primer, odjemalski terminal ne sodeluje pri prevajanju ali oblikovanju poročil. Obdelava podatkov poteka na strežniškem računalniku in uporabnik prejme le končni rezultat.

Prilagajanje odjemalca na primeru paketa 1C

Končno, ne moremo premagati vprašanja, kako konfigurirati tanek odjemalec. Ponovno, kot primer, vzemite paket 1C in razmislite o eni najhitrejših in najlažjih rešitev za nastavitev potrebnih parametrovPrimer spletnega strežnika 42 Cloud. Načeloma je konfiguracija 1C tankega odjemalca precej preprosta in jo lahko upravlja vsak uporabnik, da ne omenjamo usposobljenega sistemskega administratorja.
Najprej morate prenesti in namestiti tanke odjemalce 1C različice 8.2 ali 8.3. Nato bo prvi korak nujno objava baze podatkov, po kateri bo potrebno povezavo prekopirati v odložišče (potrebno bo kasneje).
Zdaj morate namestiti tanek odjemalec in ga zagnati ob koncu postopka. Ob prvem zagonu, da bi vse delovalo, je treba objavljeno bazo podatkov dodati na seznam, ki je še vedno prazen, s pritiskom ustreznega gumba, po katerem boste morali vnesti njegovo poljubno ime.
V naslednjem koraku morate v razdelku za povezavo izbrati vrsto "spletni strežnik" in v naslednjem oknu na posebnem polju zgoraj vstaviti prej kopirano povezavo na naslov objavljene baze podatkov. Nato lahko v nastavitvah certifikata in zagona pustite nastavitve nespremenjene, nato pa kliknite gumb Končano. Baza se bo pojavila na seznamu in za zagon glavnega programa boste morali klikniti na gumb za zagon programa "1C: Enterprise".
Prijavite se za prijavo in geslo za spletni strežnik 42 Cloud. Nato se prikaže okno za vnos uporabnikovega uporabniškega imena in gesla že v programu (privzeto za vse skrbnike nameščenih baz podatkov), po katerem se izda opozorilo, da se vhod izvede brezuporaba varnostnega ključa (licenciranje strojne opreme) in vprašanje njegove prekinitve, za kar je treba dati pritrdilen odgovor. Potem se bo začela postavitev baze, ki bo lahko delovala brez omejitev.

Prednosti uporabe te vrste opreme

Kar zadeva prednosti uporabe lahkih odjemalcev, so očitne tudi za nepoučeno osebo. Prvič, kot smo že omenili, se izdatkovni del zmanjša za nakup opreme, nakup sistemov programske opreme in licenc. Obstaja možnost poenotenja (uporaba ene vrste opreme in programske opreme za vse omrežne terminale). Skrbnik sistema lahko centralno upravlja in nadzoruje vsak računalnik, saj ni treba konfigurirati vsakega posameznega terminala. Takoj bodite pozorni na zmanjšanje porabe energije, saj računalniki brez trdih diskov porabijo električno energijo vsaj enkrat. Poleg tega lahko govorimo o toleranci napak, ker se operacijski sistem ne nalaga z lokalnega trdega diska, ampak s strežnika. Hkrati se centralno in hitro izvede celo posodobitev programske opreme ali prehod na nove vrste. Nazadnje, največja prednost v tem primeru je povečanje varnosti, saj je uhajanje podatkov zaradi pomanjkanja lokalnih ali izmenljivih medijev praktično odpravljeno, da ne omenjamo virusnih napadov.

Zaključek

To so na splošno šibki odjemalci. Kar je, upam, je malo jasno. Prednosti, koKot lahko vidite, obstaja veliko uporabe takšne sheme za podjetja. Kot meni večina strokovnjakov s področja IT-tehnologij, je danes natančna uporaba tankih odjemalcev ena najboljših odločitev za organizacijo informacijske strukture in upravljanje lokalnih omrežij z velikim številom povezanih terminalov.

Sorodne publikacije