Kako namestiti operacijski sistem Windows XP s pogona: Navodila

Operacijski sistem Windows XP je kljub brezupnemu staranju še vedno zelo priljubljen med uporabniki, zahvaljujoč enostavnosti delovanja in precej visoki stopnji stabilnosti. V nekaterih ocenah celo presega celo "sedem". V nadaljevanju je predstavljeno, kako namestiti Windows XP z diska in izvesti začetno nastavitev sistema. Menijo, da namestitev te posebne spremembe ne bi smela povzročati posebnih težav, vendar je v praksi treba paziti na nekatere pomembne nianse, ne da bi razumeli, katera namestitev sistema se lahko izkaže za neuspešno.


Ustvarite namestitveni disk za Windows XP

V prvem koraku bomo izhajali iz dejstva, da prvotni uporabnik namestitvenega diska ni. Prenos sistema Windows XP se lahko izvede kot slika iz uradnega Microsoftovega spletnega mesta ali iz drugega (nujno zaupnega) vira. Hkrati morate biti pozorni na vsebino prenosa distribucije. Priporočljivo je, da prenesete samo tistega, ki ima prvi in ​​drugi paket storitev, tako da se potem ne ukvarja z ročno namestitvijo.
Pisanje slike na optičnem mediju ne deluje. Uporabite lahko različne programe za obdelavo slik (na primer UltraISO ali Nero Burning ROM). Če želite ustvariti pogon z več zagoni za Windows XP, je najbolje, da uporabite majhen pripomoček, imenovan WindowsSetupFromUSB, vendar pišite distribucijo na pogon.

Prednastavitev BIOS-a

Torej, predpostavimo, da je namestitevporazdelitev se zabeleži. Zdaj se morate prepričati, da se lahko zaženete z njega. Za to morate uporabiti nastavitve BIOS-a primarnega vhodno /izhodnega sistema. Običajno na stacionarnih računalnikih se vhod izvede s pritiskom na tipko Del, vendar lahko drugi prenosni računalniki uporabljajo druge ključe (F1 F12) ali njihovo kombinacijo.


Za omogočanje prepoznavanja optičnega diska kot zagonskega, morate poiskati particijo z imenom Boot, Boot Priority, Boot Sequence in prvo na seznamu zagonskih naprav s pritiskom tipke PgUp /PgDown, da namestite optični pogon CD /DVD-ROM).

Zagon namestitve

Po zaključku vseh korakov priprave se lahko odpravite na problem, kako namestiti Windows XP z diska, neposredno. Ko vklopite računalnik in začnete z izmenljivo napravo, se pojavi črn zaslon s ključem za predlog za vsako tipko za zagon s pogona. Ne pozabite, da boste imeli na voljo le pet sekund, da sprejmete odločitev. V nasprotnem primeru se naloži zagon z naslednje naprave (običajno trdi disk), pod pogojem, da je nameščen zagonski nalagalnik ali celo poškodovan OS.
Nato se na zaslonu za prednastavitev prikažejo osnovne komponente namestitve in spodnja vrstica s predlogom za namestitev dodatnih gonilnikov SCSI RAID. V večini primerov to ni potrebno, če pa ima računalnik več trdih diskov v istem polju RAID, je treba namestiti namestitev. Vendar pa bo to izhajalo iz dejstva, da je uporabnik samWinchester

Izbira razdelka in oblikovanje

Na naslednji stopnji bo prikazan pozdravni zaslon s predlogom ukrepov, ki jih je mogoče izbrati:
 • takojšnjo namestitev sistema;
 • obnovijo poškodovani sistem prek konzole;
 • zavrnitev namestitve.
 • Prvi element izberemo s pritiskom na tipko za vnos. Potem se strinjamo z licenčno pogodbo in pritisnemo tipko F8 za nadaljevanje namestitve (namigi se bodo pojavili na vsaki stopnji namestitve). Po tem boste skenirali predhodno nameščene kopije, potem pa boste morali izbrati namestitev novega sistema (Esc). Zdaj je vprašanje, kako namestiti operacijski sistem Windows XP z diska, najpomembnejše. Najprej morate določiti sistemsko particijo in njeno velikost. V primeru namestitve na nov trdi disk, ki ni imel logičnih particij, se prikaže nedodeljeno območje (polna prostornina).
  Ni zaželeno dodeljevati celotnega prostora pod sistemsko particijo (pozneje lahko igra slabo šalo). Bolje je, da disk enkrat prekinete s pritiskom na C in določite zahtevano količino MB (za sistem je mogoče dodeliti 40-60 GB, vendar ne manj kot 20 GB). Takoj bodite pozorni na trenutek, da je za normalno delovanje operacijskega sistema Windows XP v sistemski particiji vedno na voljo približno 10-15% njegove velikosti in po namestitvi OS ter po namestitvi uporabniških programov. Po vrnitvi na zaslon za ustvarjanje particije boste lahko začeli oblikovati (vendar malo kasneje).
  Če je trdi disk že pokvarjen in ima star sistem,uporabnik bo videl vse razpoložljive particije. Po potrebi lahko vse dele izbrišete (če izberete odsek, pritisnite tipko D). Če je struktura uporabnikovega diska izpolnjena, preprosto izberemo particijo, v kateri je bil sistem nameščen prej, in nadaljujemo z oblikovanjem. V primeru novih trdih diskov lahko takoj izberete hitro oblikovanje v NTFS. Če je operacija uporabljena za obstoječi del, bo na voljo več možnosti. Najbolje je, da naredite popolno oblikovanje v NTFS. Če želite shraniti podatke, lahko pustite datotečni sistem nespremenjen. Najverjetneje bo izdano opozorilo, da sistemski imenik Windows že obstaja, s predlogom, da skrijete trenutno kopijo ali izberete novo mapo. Tukaj - po volji (še vedno bodo shranjene stare mape Windows XP, če so bile prej prisotne).
  Zdaj je čas, da počakate, da se datoteka konča s kopiranjem, nato pa se bo zagnal in sistem se bo zagnal v običajnem grafičnem načinu.

  Nastavitev začetnih nastavitev

  V naslednjih korakih, kako namestiti operacijski sistem Windows XP z diska, so dejanja uporabnika dovolj preprosta. Ko ponovno zaženete, morate iz pogona odstraniti optični pogon, sicer boste prejeli zaslon prejšnjega zagona.
  Po začetku namestitve se izberejo jezik in regija (običajno ne potrebujete ničesar spreminjati, če imate rusko kopijo sistema), potem pa, če je potrebno, vnesete uporabniško ime in ime organizacije (po želji), nato pa vneseteključ izdelka (namestitev se ne bo nadaljevala). Delovne ključe lahko na splošno zlahka najdete na internetu. V naslednjem koraku morate vnesti ime računalnika in podati skrbniško geslo (to lahko storite pozneje). Potem sta datum in čas prilagojena (običajno vam ni treba ničesar spreminjati), na koncu pa lahko vidite zaslon z izbiro nastavitev omrežne kartice. Mi drzno izberemo "Normalne nastavitve" in označimo, da računalnik ne sodeluje v omrežju (skupina in domena je bolje izbrati po namestitvi).

  Dokončanje namestitve

  Šele zdaj bo nameščen gonilnik sistema in naprav. Po zaključku se lahko pojavi več dodatnih oken. Sistem bo na primer zahteval soglasje za nastavitev optimalne ločljivosti zaslona. S tem se moramo strinjati. Nato se zažene dobrodošel modri zaslon, kjer je večina dejanj mogoče preskočiti (na primer, odložiti zaščito, preveriti internetno povezavo in se registrirati pri Microsoftu). Končno boste morali vnesti imena računov, ki bodo registrirani v sistemu. Vnesete lahko svoje podatke in prejeli boste sporočilo o zaključku namestitve.
  S klikom na "Končano" se bo namizje prikazalo z znano sliko. To namestitev se lahko šteje za popolno (če so bili v distribuciji prisotni paketi storitev, se bodo namestili samodejno, sicer bi morali biti nameščeni neodvisno).

  Tipične napake pri namestitvi sistema

  Seveda pa se lahko pojavijo tudi napake v operacijskem sistemu Windows XP,Poleg tega je v postopku nameščanja sistema. Najpogostejši pojav je BSoD (modri zaslon). Namestitev ni mogoča zaradi nepravilno nastavljenega načina trdega diska SATA za trdi disk.
  V tem primeru je priporočljivo, da ga spremenite v nastavitvah BIOS-a z nastavitvijo vrednosti IDE ali Združljivost. Če se BIOS ne prikaže, morate med namestitvijo izklopiti način ACPI. Morda je disk sam poškodovan ali opraskan. Preprosto shranite distribucijo na drug medij in poskusite znova namestiti sistem.

  Začetna nastavitev za Windows XP

  Prvič, posebni konfiguracijski sistem običajno ne potrebuje. Ampak, da bi zmanjšali obremenitev virov računalnika, je zaželeno, da onemogočite nekatere osnovne storitve, ki so privzeto aktivirane in začnete s sistemom. V ukazni vrstici Run (Win + R) vnesite dostop do konfiguracije sistema msconfig, se pomaknite do zavihka za zagon in izklopite vse, kar je tam, pri čemer ostane samo proces ctfmon, ki je odgovoren za prikaz jezika v pladnju in spreminjanje postavitev tipkovnice.

  Potrebna dodatna programska oprema

  Nato se prepričajte, da ste namestili varnostno programsko opremo, ker v samem "zunanjosti" praktično ni zaščite. Antivirus za Window XP je precej raznolik in ne povzroča težav z namestitvijo. Vendar pa na podlagi dejstva, da se ta različica sistema običajno uporablja na strojih z razmeroma majhno močjo, ni treba namestiti težkih paketov, kot so izdelki programske opreme podjetja Kaspersky Lab. Bolje je, da se omejimo na nekakšno olajšanjerazličice (Secure, Panda Cloud itd.). Če pa pogledate antivirus za Windows XP v smislu zagotavljanja maksimalne zaščite, lahko uporabite pakete NOD32 ali Smart Security podjetja ESET. Res je, da jih bodo morali mesečno aktivirati s pomočjo posebnih tipk, ki so prosto distribuirane na internetu. Končno boste namestili arhivator, niz kodekov, predvajalnik flash za brskalnik, pisarniški paket in nekatere druge programe, ki jih bo uporabnik med postopkom potreboval.

  Sorodne publikacije