Obdelava slik: osnovne tehnike

Obdelava slik se aktivno uporablja v fotografiji, modeliranju, tiskanju in pri objavljanju člankov na internetu. Različice, metode, orodja in metode za izvajanje tega procesa so masa. Nekateri od njih bodo obravnavani v tem članku.

Digitalno slikanje: kaj je potrebno in kje se uporablja

Problem obdelave slik je, da se jim zagotovi oblika, v kateri bodo najbolj živahni in jasni, da odražajo realnost ali, nasprotno, izkrivljajo. Na primer, priprava poročnih fotografij vam omogoča, da odstranite nepotrebne elemente, razvedri videz gostov, neveste in ženina. Še posebej pomembno pri ravnanju z odstranitvijo učinka "rdečih oči" in vlečenjem figure.


Ustvarjanje kolaž ne more biti brez post-and-pre-processing. Z njihovo pomočjo lahko narišete slike, ki se v resnici ne bi zgodile. Popravek grafične vsebine dobi izvorno kodo iz digitalnih fotoaparatov in naprav za obdelavo slik, kot so skenerji, spletne kamere.
Obstaja več univerzalnih metod za pripravo podob za prihodnje projekte. Med glavnimi lahko poudarite naslednje:
 • ravnotežje beline;
 • popravek izpostavljenosti;
 • Obdelava hrupa;
 • odpravljanje izkrivljanj;
 • podrobnosti;
 • kontrastno zdravljenje;
 • sestava;
 • retuširanje;
 • velikost;
 • ostrina na izhodu.
 • Idealno ravnovesje beline je jamstvo za kakovostno sliko

  .pomen za zaznavanje slike. Obdelava slike za ravnovesje beline daje pravo barvo in resničnost.
  Zelo pogosto digitalni fotoaparati privzeto napačno ali popačeno prenašajo barvo na sliko. Balans beline lahko nastavite s pomočjo drsnikov za toploto. Pri nekaterih aplikacijah za obdelavo slik obstaja sploh ločen način za to.


  Izpostavljenost ni samo za fotoaparate, ampak tudi za obdelavo

  Prilagajanje različnih digitalnih fotoaparatov vam omogoča nastavitev popolne osvetlitve v stopnjah snemanja. Vendar pa to morda ni vedno tako. Zato jo je potrebno popraviti s pomočjo naslednje obdelave slike. Zlasti zaradi spremembe kontrasta in tona lahko sliki podarite naravno barvo in svetlobo. Zahtevani elementi morajo biti pravilno osenčeni in so v žarkih svetlobe - naravno osvetljeni, brez presežkov.

  Zmanjšanje hrupa - odpravljanje prekomernega hrupa

  Visoka občutljivost lahko povzroči hrup na sliki. Praviloma so izraženi majhni "izpuščaj" artefaktov. Med obdelavo grafičnih slik jih lahko odpravite. Zatiranje hrupa je treba uporabiti z umom, saj bo njegova premajhna slika povzročila nenaravno sliko.

  Izkrivljanje

  Širokokotni in teleobjekt lahko povzročita majhne spremembe v geometriji slike. Njihovi popravki so lahko zahtevni pri izravnavanju postavitve ali tiskanja. Za panorame pokrajine, na primer, popačenje ni velika izguba.

  Podrobnosti vam bodo omogočile, da preberete vse

  . Ta metoda temeljinastavitev ostrenja. To pomeni, da obdelamo sliko tako, da se je izboljšalo razlikovanje objektov na sliki. Ostrino pa določata dva dejavnika - ločljivost in jasnost. Prvi parameter opisuje število elementov na minimalni razdalji. Drugi izraz izraža stopnjo erozije meja med predmeti. Bolj jasno je, da je slika ali slika bolj podrobna.

  Kontrast - izbor ključnih funkcij in podrobnosti

  Kontrast izraža razliko med različnimi barvami različnih predmetov na fotografiji. Če je visok, so zelo opazne za oči in videti bolj spektakularno. Po drugi strani pa lahko prevelik kontrast naredi sliko nenaravno. Idealno uravnotežena, daje sliki sočno, medtem ko ostane živahen.

  Sestava

  Sestava lahko vključuje več metod obdelave slik. Ena je obrezana. Zanj je značilna izbira iz slike najpomembnejših lokacij in poudarjanje obzorja in trikov zanje. To je pomembno pri fotografiranju pokrajin, ko morate odstraniti dodatno območje nebes ali zemlje.

  Retouche - splošna metoda

  Retouche je niz ukrepov za odpravo okvar kamere in različnih artefaktov iz slik. Najpogostejša metoda za to je običajno selektivna korekcija. Izraža se v ročnem odstranjevanju prašnih delcev iz leče, conski korekciji hrupa in podobnih metod.

  Velikost

  S to metodo lahko podoba postane večja in manjša. Ko se praviloma povečuje,Uporablja se interpolacija, kar pomeni, da je zamenjava najbližjih točk približno podobna. To je lahko koristno pri tiskanju transparentov ali plakatov. Zmanjšanje brez obdelave lahko sliki ponudi nenaravno moiré. Zato je po obdelavi slike potrebna sprememba velikosti.

  Programska oprema za obdelavo slike

  Obstaja veliko sistemov za obdelavo slik programske opreme. Za vse je značilen nabor funkcionalnosti, podpora za dodatne funkcije in ceno.

  GIMP - prost in močan

  Eden najboljših grafičnih urednikov. Brezplačno ga lahko prenesete s strani razvijalcev spletnih mest. Ta izdelek, čeprav je neprofiten, ima izjemne priložnosti. Obdelava vektorske grafike, delo s plastmi, povezovanje velikega števila pluginov z uporabo RAW formata.

  Poleg tega ima GIMP veliko rusko govorečo skupnost, kjer lahko najdete veliko uporabnih informacij in trikov. Program ima tudi ruski jezik.

  Adobe Photoshop - pravi kombinator v grafu

  Ime tega izdelka se že dolgo imenuje. Ko govorimo o izrazu "offshore", oseba pojasni, da mora obdelati podobo. In ni pomembno, ali je v resnici Adobe Photoshop ali druga aplikacija za grafično obdelavo. S tem močnim orodjem mnogi mojstri ustvarjajo tako živahne in naravne mojstrovine, da jih je zelo težko razlikovati od dobre fotografije.
  Vendar študija Photoshopa - primer ni lahek in zahteva precej časa. Programski vmesnik ima ogromen zneseknastavitve, funkcije, tehnike in orodja. Težko je razumeti smer v njej.

  PhotoScape

  Le malo ljudi je slišalo za ta izdelek, razen za profesionalne oblikovalce in fotografe. Verjetno je njegova uporaba ovirana zaradi pomanjkanja takšnega priročnega orodja kot plasti, ki vam omogoča hitro kopiranje in prekrivanje slik eno za drugo. Prednosti programa so brezplačna distribucija, ruska lokalizacija, povezava vtičnikov in podpora za RAW.

  Picasa

  Ta izdelek je razvil Google. Program je preprost za učenje, ima preprost vmesnik. Popolnoma primeren za primarno obdelavo slik doma. Strokovnjaki bodo v tem programu videli veliko število manjkajočih orodij.
  Aplikacija je brezplačna, vendar jo Google od leta 2016 ni več podpiral. V tem primeru lahko uporabite najnovejše različice.

  Paint.NET

  Posebna reinkarnacija rednega urednika operacijskega sistema Windows - Paint. Lahko deluje s plastmi, ima nabor vtičnikov. Veliko zanimivih orodij in funkcij.
  ​​Za uvod v svet profesionalne obdelave slik se bo popolnoma ujemal.

  CorelDRAW

  Plačan izdelek. Ker je njegova glavna smer - vektorske slike, se uporablja skoraj povsod. To je vrsta tiskarskih postavitev, modeliranja, oblikovanja zgradb in rednih risb. Zaradi velike porazdelitve ima veliko število pripravljenih vtičnikov. Program je Russified.

  Spletna obdelava

  Pred kratkim je obdelava slik postala priljubljena na spletu. VTa metoda ima veliko prednosti:
 • hitrost obdelave. Vsi izračuni se izvajajo na strežniški strani, ki je običajno veliko močnejša od domačega računalnika.
 • Preprostost. Samo prenesite sliko ali povezavo in lahko začnete. Če želite to narediti, obstaja velik nabor orodij, pripravljenih za uporabo, v mnogih pogledih slabši od mnogih urednikov brez povezave.
 • Razpoložljivost. Kjerkoli obstaja oseba, ki ne bi uporabljala šibkega računalnika, so spletni uredniki vedno na voljo na internetu.
 • Podpora za številne formate in njihovo spreminjanje na letalu.
 • Sklep

  Govoriti o najboljših metodah, ki se uporabljajo za obdelavo slik, je nekoliko retorično. Navsezadnje vsak strokovnjak, ki dela na tem področju, opredeli svoj nabor orodij. Odvisno od tega, ali dela s fotografijo, kolaži, postavitvami za tiskane izdaje ali modeliranjem, vedno obstajajo izdelki, ki so najbolj primerni in enostavni. Za začetnike uredniki, prosti izdelki lahko pridejo v priročni, tehnika za obdelavo slik, v kateri je najbolj primitivni ravni. In to pomeni, da lahko razumete, kako delujejo, preden se odločite za strokovnjake. Shark grafika tudi raje močne plačane rešitve, ki zahtevajo velike sistemske vire in naložbe. Toda, praviloma, oseba, ki ima talent za to delo, zelo hitro izplača vse svoje stroške. Na splošno je digitalna slika celota, v kateri je izjemno pomembno videti zlato sredino, biti sposoben posvetiti pozornost majhnim podrobnostim in ustvarjalno pristopiti k izvajanjumožne misli.

  Sorodne publikacije