ASUS DSL-N12U - preprost in vsestranski ADSL-usmerjevalnik

Omrežna oprema, zlasti pa usmerjevalniki Wi-Fi, že dolgo izhaja iz vrste nekaj posebnega in edinstvenega. Usmerjevalnik je mogoče najti v vsakem majhnem in sodobnem sodobnem stanovanju, ugodnost pripomočka je dostopna in žep za absolutno vse. Ampak v večini primerov je proračun in ne zelo moderne možnosti. Ampak včasih želite iztisniti največ takšne preproste naprave.

ASUS je pred nekaj leti predstavil nekaj najbolj obetavnih linij usmerjevalnikov Wi-Fi v srednje-cenovnem segmentu. S postavitvijo preprostosti in stabilnosti v ospredje so tajvanski inženirji ustvarili uporabniku prijazno napravo z velikim številom funkcij, ki niso na voljo drugim podobnim pripomočkom. Pravzaprav preberite vse možnosti usmerjevalnika in kako ga povezati.


Glavne značilnosti

ASUS DSL-N12U usmerjevalnik je naprava s srednjo ceno, zato se od cenejših konkurentov razlikuje po številnih funkcijah. Opremljen je z dvema zunanjima antenama z ojačanjem 5 izotropnih decibelov. Hitrost prenosa signala doseže 300 Mbps. Zaradi povečanih lastnosti je dosežen stabilen signal in veliko območje pokritosti z ene naprave. Po izdaji pripomočka moderne generacije so razvijalci poskrbeli za ustvarjanje naprednejšega uporabnika za konfiguriranje in povezovanje. Za razliko od drugih usmerjevalnikov nastavitev ne poteka prek spletnega vmesnika, temveč s pripomočkom, ki je priložen napravi.
Uporabnik lahko ustvari več (do štiri) imen SSID, torej posamezna omrežja Wi-Fi. To je uporabno, če želite ustvariti ločeno omrežje za goste, otroke ali zaposlene v pisarni, s čimer nastavite omejitve hitrosti ali posamezne varnostne nastavitve. Podpira WPS za razširitev omrežja v veliki sobi.


Pomembna lastnost pripomočka je zmožnost ustvarjanja na njegovi osnovi omrežnega tiskalnika. Funkcija za skupno rabo tiskalnika All-In-One omogoča priključitev tiskalnika USB na usmerjevalnik in njegovo uporabo na daljavo iz katerega koli računalnika ali mobilne naprave, ki je priključena v omrežje.

Povezava

Pred priključitvijo usmerjevalnika morate spremeniti omrežne nastavitve, in sicer nastavitev IP naslova in nastavitev DNS strežnika na samodejni način. Telefonski kabel mora biti nameščen v posebnem razdelilniku (v reži LINE) in iz priključka DSL - neposredno do usmerjevalnika v vrata ADSL. V vratih telefona morate kabel nositi v domačem telefonu. Ko je povezava med usmerjevalnikom in telefonom nameščena, morate uporabiti celoten kabel in povezati računalnik (ethernet priključek) z usmerjevalnikom (priključek LAN1). Pred nastavitvijo omrežja morate nastavitve ponastaviti na ničlo. To storite tako, da pritisnete gumb za ponastavitev na zadnji strani ASUS DSL-N12U za 10 sekund.

Omrežne nastavitve

Kljub razpoložljivosti programske opreme za hitro nastavitev, ima uporabnik še vedno pravico izvajati nastavljanje točk s pomočjo spletnega vmesnika. Dostop je mogočki je opravil na naslovu 192. 168. 1. 1. (brez presledkov).
Za konfiguriranje ADSL povezave morate:
 • odpreti razdelek WAN;
 • V polju "Protokol" navedite PPPoE;
 • v polju VPI določite vrednost - 1;
 • v polju VCI poda vrednost 50;
 • V polju Inkapsulacija navedite LLC;
 • V polju Uporabniško ime morate določiti uporabniško ime, določeno v pogodbi;
 • v polje Geslo vnesite geslo, določeno v pogodbi;
 • shranite vnesene podatke in zaprete nastavitve.
 • Ustvarjanje omrežja Wi-Fi

  Za konfiguriranje povezave Wi-Fi na ASUS DSL-N12U potrebujete:
 • Pojdite v razdelek Brezžična povezava.
 • V polju SSID podajte ime prihodnjega omrežja (poljubno, po izbiri uporabnika).
 • V polju Authentication Method morate podati metodo šifriranja. Najboljša možnost je WPA-Personal, saj zagotavlja optimalno hitrost povezave in jo podpira veliko število naprav.
 • V polju Šifriranje WPA morate določiti TKIP.
 • V WPA predpripravljenem ključu mora biti napisano geslo, ki varuje omrežje pred tretjimi osebami. Glavna stvar, ne pozabite.
 • Po tem morate shraniti spremembe in zapustiti.
 • Nastavitev tiskalnega strežnika

  Če želite začeti uporabljati omrežni tiskalnik, ga morate konfigurirati v računalniku. To storite tako, da tiskalnik priključite na računalnik, namestite gonilnike in preverite, ali deluje. Po tem nastavimo niz pripomočkov, ki so vključeni v usmerjevalnik (ASUS Wireless Utilities). Nato priključite usmerjevalnik na računalnik in tiskalnik na usmerjevalnik. Tiskalnik se bo pojavil na seznamu naprav za omrežno tiskanje inbo na voljo vsem, ki so povezani z usmerjevalnikom.

  Nadgradnja vdelane programske opreme

  Programska oprema usmerjevalnika ima pomembno vlogo pri njenem neprekinjenem in optimalnem delovanju, zato morate takoj po povezavi poskrbeti za njeno nadgradnjo. Datoteko vdelane programske opreme lahko prenesete na uradno spletno mesto proizvajalca v razdelku »Gonilniki in pripomočki«.
  Ko je datoteka vdelane programske opreme na vašem računalniku, potrebujete:
 • Pojdite na nastavitve usmerjevalnika;
 • izberite razdelek "Uprava";
 • poiščite polje "Posodabljanje vdelane programske opreme";
 • določite pot do datoteke vdelane programske opreme, počakajte do konca postopka nadgradnje in znova zaženite ASUS DSL-N12U.
 • Uporabniške ocene

  Izdelek podjetja ASUS se je pokazal ne le z besedami, temveč dejansko, kot so potrdili lastniki naprave. Prvič, uporabniki so opazili hitro in enostavno nastavitev. V večini primerov je dovolj, da napravo povežete in uporabite celotno programsko opremo. Lastniki pripomočka so zagotovili polno podporo za IPTV in IP telefonijo, kot tudi sposobnost za delo s Smart TV, s funkcijami, ki jih proizvajalec ne določa. Naprava ima nekaj težav pri porazdelitvi obremenitve, zaradi česar se pogosto pregreje. Uporabniki se na to pogosto pritožujejo, vendar hitrost in stabilnost povezave ne vplivata na to neprijetno dejstvo. Poleg tega je večino težav mogoče rešiti s posodobitvijo vdelane programske opreme.

  Sorodne publikacije