Odpravljanje težav v avtomobilih z avtomatskim menjalnikom: ob vklopu menjalnika poganjajte avto

Vsako leto avtomobili z avtomatskim menjalnikom postajajo vse bolj. Za to obstajajo razlogi: ta škatla je veliko bolj priročna pri uporabi kot mehanska. Obstaja tudi obrnjena stran medalje: to škatlo je treba redno servisirati. Če AKPP ni spremenila olja in je bila izpostavljena povečanim obremenitvam, se težavam pri delovanju ni mogoče izogniti. In danes bomo upoštevali eno od tipičnih napak, ko avtomatski menjalnik pri vklopu prenosa potegne avto. To se dogaja tako na starih kot na relativno novih strojih. Zakaj se stroj izvija? Razmislili bomo o razlogih in načinih reševanja spodaj navedenih udarcev.

ATP-tekočina

Polje avtomatsko - precej zapleten mehanizem, ki je sestavljen iz hidroploče, elektromagnetnega ventila, hidrotransformatorja in drugih tehničnih elementov. Ključna razlika med samodejnim menjalnikom in mehanikom je, da stroj deluje na pritisk olja. V MKPP opravlja le funkcijo mazanja zobnikov.


Ker olje deluje pod pritiskom, ima nekoliko drugačne lastnosti in se imenuje drugače - ATP-tekočina. Od njega bom v veliki meri odvisna od dela prenosa. In če je kreten na ATP pri vklopu prenosa, potem najverjetneje mehanizem zahteva zamenjavo te tekočine.

Kako ga spremeniti?

Upoštevajte, da so metode tega postopka dve: delna ali popolna zamenjava tekočine ATP. Prva metoda se uporablja pri opravljanju dela z lastnimi rokami. Popolna zamenjava se opravi na specializirani stojnici v bencinskem servisu. Kaj je najboljši način za izbiro? Na prvi pogledNič ni boljšega od popolne zamenjave. Toda, kot kaže praksa, se lahko po takšni operaciji rezila še okrepijo. Dejstvo je, da pri zamenjavi pod pritiskom stroj izloči vse produkte, ki so jih prej odnesli na diske in druge elemente. In če prej, ko se je vklopil prenos na avtomatskem menjalniku, avto ni močno drkal, potem je po teh delih opazen udarec. Zato je bolje uporabiti metodo delne zamenjave. Omogoča odvajanje tekočine iz palete. Slednji je tudi razstavljen - v njem so magneti s čipom, ki ga je treba odstraniti.

Nato se nova tekočina povsem poplavi. Po tisoč kilometrih te operacije se spet izvede. Posledica tega je izginotje rezil in stabilnejše delovanje ACPP. Da pa v prihodnosti ne bi naleteli na popravilo prenosa, je priporočljivo, da tekočino ATP zamenjate vsakih 60 tisoč kilometrov. Vendar je treba opozoriti, da zamenjava olja ni vedno način železa za reševanje problema rezil. Obstaja tudi veliko razlogov, zakaj samodejni menjalnik pri vklopu prenosnika izvleče avto.

Oljni filter

To je še en razlog, zakaj se lahko karton odstrani. Ta element zajema vso umazanijo in proizvodne izdelke. Sčasoma je ta filter zamašen, kar zmanjšuje njegovo pasovno širino. Zaradi tega se tlak olja v škatli znatno zmanjša. Zato se torni diski ne morejo ustaviti ob pravem trenutku. Pri samodejnem menjalniku pri vklopu zadnjega menjalnika potegne avto. Rešitev problema je preprosta - zamenjajte filter z novim. Upoštevajte, da je filter za oljno mrežo potrošni material. Ne moremehansko očistite in ponovno namestite v avtomatski menjalnik. Postavka se lahko spremeni.

Trenje

To je sestavni del vsakega avtomatskega menjalnika. Ima vlogo oprijema v škatli, stiskanje ali stiskanje v pravem trenutku. Zaradi povečanih obremenitev ali pomanjkanja tlaka in nivoja olja lahko pride do požiranja trenja. Pogoni zdrsnejo mimo drug drugega in se ne morejo vključiti. Skupaj s tem lahko gorijo in maslo. Navzven se kaže v barvi. Lobanja postane črna. Če se pogoni v pravem trenutku ne stisnejo, potem je "udarec AKP pri vklopu prenosa neizogiben."
Pregorelo trenje - velika okvara, ki zahteva resne motnje prenosa. Razstavlja in namešča nov paket diskov. To je edina rešitev problema.

Radiator

Za razliko od mehanske škatle je avtomatika vedno opremljena z radiatorjem. To je potrebno za hlajenje ATP olja, saj je to delovno tekočino v tem mehanizmu in se segreva s pritiskom. Radiator je namenjen ohlajanju do normalnih temperatur - 80 stopinj Celzija. Brez toplotnega izmenjevalnika se tekočina ATF močno segreje in spremeni svoje lastnosti. Pri 100 stopinjah to olje preprosto zvija in uniči škatlo od znotraj.
Sčasoma se umazanija in plošča usedeta v radiator. To še posebej velja pri zamenjavi olja brez namestitve novega filtra in čiščenju palete. Vsa umazanija, ki je bila pod njim, se dvigne in zamaši kanale izmenjevalnika toplote. Tudi trpljenje in odcepne cevi, ki gredo na radiator. Kot rezultat, tekočina ne moreobičajno kroži in ohladi. Pregreje in postane smrtonosna za avtomatsko škatlo. Zaradi umazanega radiatorja se motor pogosto vklopi, ko je samodejni menjalnik vklopljen.
Kako rešiti ta problem? Odstrani se le z mehanskim čiščenjem. Radiator se odstrani od zunaj in večkrat opere z novim ATP tekočino pod pritiskom. Samo to lahko zagotovi čistost njegovih notranjih cevi. Če je na avtomatskem menjalniku, ko menjalnik izklopi avto, lahko poskusite odstraniti radiator, ga očistite in hkrati zamenjate s tekočino ATP. V večini primerov težave z izboklinami izginejo.

Oljna črpalka

Ta mehanizem olajša kroženje tekočine v avtomatskem menjalniku pod tlakom. Običajno ta element služi dolgo časa, vendar ni potrebno izključiti in prelomiti. Če oljna črpalka ne deluje, je tlak prenosa minimalen. Zaradi tega nepravilno delujočih paketov trenja in samodejnega menjalnika pri vklopu menjalnika vleče avto. Ta postavka se nahaja na različnih mestih, odvisno od vrste in modela ACPP: na hidroblok ali na dnu škatle, blizu palete.

Elektromagnetni in hidroblokski prenos

Hidro blok je vrsta plošče, znotraj katere je veliko kanalov. Za njega je nafta pod pritiskom. Vsak kanal vodi do svoje hitrosti. Pri oskrbi z oljem pod pritiskom se začne širiti in zoževati določen paket plošč. Torej je prehod z nižje na višjo prestavo in obratno. Toda, če kanali v plošči zdrsnejo tlak ne bo dovolj za nadzor trenja. Posledica tega je samodejni menjalnik, ko je vklopljenmenjalnik potegne avto. Toyota-Camry je bodisi "Mercedes" E-razred - ni pomembno, ker je temelj problema enak. In ta napaka je rešena z demontažo hidravlične plošče in njenim mehanskim čiščenjem.
Težave zaradi tlaka so posledica tudi solenoidov. Kaj je to? Solenoidi so posebni ventili, ki nadzorujejo kanale na peči. V pravem trenutku jih odprejo in zaprejo. Solenoidi s blokom so tesno povezani. Ventil se premika s posebno vzmetjo. V prisotnosti umazanije lahko zamaši in slabo odpre ventil ali pa ga sploh ne odpre. Zaradi tega voznik doživlja udarce pri vklopu prenosa ali določenem načinu na škatli. Drugi razlog za odpoved solenoidov je taljenje njihovega ohišja. Pogosto so ti deli izdelani iz plastike, ki ne mara visokih temperatur. V tem primeru je edina rešitev problema demontaža plošče s popolno zamenjavo elektromagneta.

Elektronika

Delo s sodobno AKPP ni mogoče brez elektronike. Vzemite vsaj solenoide. Za njih so žice iz elektronske enote, ki nadzoruje odpiranje in zapiranje. Če se ožičenje sproži in kontakti se oksidirajo, je vredno čakati na napačno delovanje ACPP. Škatla lahko vstopi v zasilni način ali pa sploh ne preklaplja.
Kako biti v tej situaciji? Na žalost je težko storiti karkoli sami. O podrobni diagnostiki je potrebno kontaktirati mojstre. Škatla skrbno "zvok" in najti poparjene stik.

Zobniki

V zvezi z glavnimi elementi - zobniki in. \ Tplanetarni mehanizem, to so zadnje enote, ki ne uspejo. Težko jih je razbiti. Toda s svojim nepravilnim delovanjem, prenos praviloma ne bo vključen. Ne more biti jezika in palcev.

Zaključek

Tako smo ugotovili, zakaj se je avtomatska škatlica utripala pri vklopu orodja in kako rešiti ta problem. V večini primerov je razlog za banalno kontaminacijo.
Zaradi usedlin v filtru kanali hidravlične plošče in tekočega radiatorja ATP običajno ne morejo krožiti pod zahtevanim tlakom. Kot rezultat, skokov in potez pri preklopu. Zato je bolje začeti reševati problem z zamenjavo olja in čiščenjem elementov kontrolne točke. Če to ne pomaga, potem je težava resnejša - okvarjeni ventili ali požgani paketi trenja. Toda delo z njimi mora zaupati poznavanje ljudi.

Sorodne publikacije