Adapter iz HDMI na USB: princip delovanja, priključni priročnik, vrste

Mnogi izkušeni uporabniki pogosto uporabljajo drugi in tretji monitor, bolj pogosto kot ne, igralci pa se zatekajo k takšnim trikom, toda tudi povprečni človek lahko poveže računalnik ali pametni telefon s televizorjem. Na voljo je veliko možnosti povezovanja: od standardne povezave VGA do brezžične povezave. Najbolj priljubljen in najlažji način je sinhronizacija s kablom HDMI.

Zdaj je priključek HDMI prisoten na skoraj vseh novih grafičnih karticah, tako v prenosnih računalnikih kot v osebnih računalnikih. In če nimate tega vmesnika in ne želite spremeniti celotnega računalnika samo zaradi možnosti priključitve nove generacije monitorja ali televizorja, morate v tem primeru kupiti adapter HDMI /USB. Izbira takšnih naprav je precej velika, zato poglejmo, kako izbrati pravi adapter in kako ga uporabiti.


Kako deluje?

Razumeti je treba, da sta USB in HDMI fizični vmesniki, ki prenašajo digitalne in ne analogne podatke. Vendar pa posredujejo različne vrste informacij. Brez posebne programske opreme najverjetneje ne boste mogli premakniti datoteke z ene naprave na drugo prek HDMI, saj zvoka ni mogoče prenesti neposredno prek povezave USB. Zato je treba pred nakupom takega adapterja poiskati ustrezne gonilnike. Pomembno je, da televizor ne more namestiti nobenih gonilnikov, saj je to ponavadi proizvajalec televizijskih zaslonovnamesti zaprt operacijski sistem na pripomoček, tako da boste morali delati samo z računalnikom.


Kako povezati napravo z monitorjem s to napravo?

V tej vrsti povezave ni nič zapletenega. Če želite začeti, morate napravo priključiti na prenosni računalnik ali računalnik. Proizvajalci pogosto ponujajo programsko opremo, ki jo potrebujejo, vendar če ni vozniškega gonilnika, jo lahko zlahka najdete tako, da v iskalno vrstico brskalnika vnesete ID naprave. Po namestitvi programov morate znova zagnati računalnik in monitor priključiti na izhod HDMI, priključen na USB. Pri takih napravah je priporočljivo uporabiti najnovejšo generacijo USB-vtičnic, ki niso nižje od drugega, saj verjetnost 1.0 verjetno ne bo zagotovila zahtevane hitrosti prenosa podatkov.

Kako adapter deluje od USB do HDMI?

Na splošno je za klicanje te naprave lahko običajen adapter le pogojni. Najpogosteje je to običajna zunanja grafična kartica. Poleg tega obstajajo brezžične naprave, ki imajo približno enako funkcionalnost kot adapterji tega tipa. Vse te naprave, vključno z aktivnimi kabli, zahtevajo priključitev na napajanje. Pomembna značilnost takšne naprave je nezmožnost prenosa zvoka. To pomeni, da če ste končali konektorje, preko katerih lahko povežete monitor, potem se dodatna vrata ustvarijo ravno na račun takega adapterja. Če pa želite priključiti televizor, boste potrebovali televizijski vmesnik HDMI /USB. Ampak, da uporabite polno funkcionalnost, se morate zmešatibodisi z dodatno povezavo bodisi s programsko opremo. Vendar pa lahko zvočnike iz sistema vedno pustite.

Vrste adapterjev od HDMI do USB

Seveda iz predstavljenega adapterja obstajajo podvrste. Poleg običajnih vmesnikov HDMI na USB so na voljo tudi ozki pasovi. To so:
 • Adapter za mikro USB, HDMI. Najprej se uporablja za povezavo prenosnih naprav s televizorjem. Če je tablični računalnik dovolj zmogljiv in želite v napravi uporabiti običajni prilagodljivi predvajalnik videoposnetkov, lahko s tem vmesnikom preprosto povežete pripomoček s televizorjem ali širokim zaslonom.
 • Adapter za mikro HDMI na USB. Načeloma izvaja enake funkcije kot prejšnji tip adapterjev. V današnjih modelih tabličnih računalnikov je nameščen mikro priključek HDMI, ki varčuje z viri brez izgube zmogljivosti in hitrosti prenosa podatkov.
 • Kot lahko vidite, podvrste niso zelo velike, saj sama vrata niso dovolj v napravah, zato, če želite, lahko vedno najdete pravi adapter.

  Pomembni vidiki pri nakupu HDMI adapterja za USB

  Pri nakupu je pomembno tudi vedeti več stvari, tako da je ob priključitvi adapterja vse pravilno delovalo.
 • Najprej je potrebna podpora s funkcijo FullHD. To je zmožnost kabla za prenos slik v visoki ločljivosti. Ponavadi lahko proizvajalec namesto Full HD HDReady ponudi, kar bistveno vpliva na kakovost slike, vendar najverjetneje ne bo vplivalo na ceno.napravo. Bodite previdni, ker ne želite preveč plačati za pripomoček, če obstaja boljši analog.
 • Drugič, zvok. Vnaprej se pripravite, da boste morda imeli težave v zvezi s tem. Prebrati morate tematske forume in ugotoviti, kako povezati ta ali tisti pripomoček. V nasprotnem primeru namesto visokokakovostnega zvoka lahko dobite samo stereo zvok ali celo samo tišino.
 • Tretja točka je združljivost programske opreme. Pogosto vozniki niso primerni za operacijski sistem, kar bi bilo treba pojasniti tudi v fazi priprave.
 • In zadnja je različica vašega USB vhoda. Očitno je, da bo za razliko od 1.0 različica 3.0 dala višjo stopnjo prenosa in s tem boljšo podrobnost slike.

  Na koncu

  Seveda je pred nakupom takega adapterja vredno razmisliti, ali obstajajo druge možnosti povezovanja, saj je adapter HDMI /USB precej problematičen predmet samo, če je povezan s televizorjem, če pa morate povezati drugo ali tretji monitor in ni nobene želje, da bi žrtvovali kakovost, potem bo ta adapter odlično delal za vas.
 • Sorodne publikacije