Računalnik obnovite s slike: navodila po korakih, nastavitve, namigi in triki

Kateri od uporabnikov sistema Windows ni naletel na situacijo, ko se operacija zruši in jo je treba obnoviti? Velika večina nepodpisanih uporabnikov se zanaša na avtomatizirana orodja sistema Windows, vendar je to pogosto le posledica dejstva, da vas ob kritičnih napakah in napakah sistem preprosto obvesti, da računalnika ni mogoče obnoviti. Zato je obnovitev računalnika iz slike, ki jo ustvari operacijski sistem ali s programi drugih proizvajalcev, boljša, ker vam omogoča, da sistem v kratkem časovnem obdobju in s 100-odstotnim jamstvom (v primeru, da so zunanji prenosni mediji, na katerih je bila slika posneta vnaprej posneta). , ni poškodovana). Ni vam treba uporabiti izmenljivih diskov ali naprav za shranjevanje USB.


V nekaterih primerih lahko varnostno kopijo shranite neposredno na logično particijo drugega diska, ki je del polja RAID (če kasnejša obnovitev ni pričakovana) ali, če je na voljo, v omrežni mapi. odprti skupni dostop na drugem računalniku.

Zakaj moram ustvariti sliko sistema?

Preden nadaljujete s pregledom obnovitve računalnika s slike Windows, se na kratko pogovorimo o tem, zakaj morate ustvariti takšne kopije in kako deluje. Ko ustvarite slikovno datoteko, ki ima razširitev VHD (kot datoteko navideznega diska), se na primer prekopira na particijo z nameščenim operacijskim sistemomvse sistemske objekte in sam operacijski sistem ter nameščene programe in uporabniške podatke. Če uporabljate standardni postopek, ki vključuje orodja Windows, morate datoteko kopirati na izmenljivi medij ali zunanji trdi disk, saj je lahko logična particija na istem disku kot arhivirana (potem jo lahko kopirate na drugo mesto).


Ko se računalnik znova zažene s slike, v odseku, za katerega se izvede takšen postopek, se izvede popolno prepis vse vsebine z oblikovanjem, kar povzroči, da se vse datoteke in imenike (tudi poškodovane) zamenjajo s temi ki so bili shranjeni na sliki. To je enostavno uganiti, da kot rezultat, uporabnik prejme uporaben sistem v obliki, v kateri je bil pred sesutjem ali neizogibne napake.

Kako narediti sliko enega ali več delov?

Zdaj pa nekaj besed o tem, kako se pripraviti na obnovitev računalnika s slike. Ni treba posebej poudarjati, da morate ustvariti to sliko vnaprej, izberite del, za katerega boste morda potrebovali takšne operacije. V vseh spremembah za Windows, to v "Nadzorni plošči" je poseben del varnostne kopije (backup) in obnovitev, ki izbere ustvariti sliko.
Po začetku postopka se shrani lokacija slike, začne se arhivirana particija in glavni postopek. Prosimo, upoštevajte, da boste pri izbiri pogona DVD medijev morda potrebovali veliko. Zato je najbolje shraniti sliko alina zunanjem trdem disku ali na internetu.
Opomba: Včasih lahko uporabite možnost možnosti arhiviranja in nato podate sistem, na katerem disku bodo shranjene ustvarjene kopije.

Obnavljanje računalnika iz slike v operacijskem sistemu Windows 7: Standardna različica zagonskega procesa

Torej predpostavite, da je bila slika ustvarjena. Zdaj lahko pojdete neposredno na postopek za obnovitev računalnika s slike, če je to potrebno. V delujočem sistemu za ta namen v operacijskem sistemu Windows 7 in spodaj je uporabljen zgornji odsek, kjer so po vrsti izbrani elementi obnovitve sistemskih parametrov in dodatni načini obnovitve.
Nato se prikaže uporaba predhodno ustvarjene slike in točka arhiviranja se preskoči. Zadnji korak potrdite z vnovičnim zagonom računalnika. Nato se izbere postavitev jezika, uporabnik in vnese geslo za dostop, če je nameščen. Ko se prikaže okno s parametri obnovitve, označuje element obnovitev slike in nato išče zadnjo razpoložljivo metodo.
Ko so končana vsa prejšnja dejanja, je potrebno le potrditi operacijo (nastavitev dodatnih parametrov lahko preskočite v obliki izključitve diska, ponovne particije v particije ali namestitve gonilnikov).

Obnovitev računalnika iz slike sistema, ko se Windows ne more zagnati

Zdaj je vredno razmisliti o situaciji, ko je bilo v sistemu nekaj nepopravljivih zrušitev, vendar je bila slika predhodno ustvarjena in shranjena na izmenljivem mediju.
V tem primeruNajprej morate vnesti poseben začetni meni, ki se v operacijskem sistemu Windows 7 imenuje in pod tipko F8, da izberete element za odpravljanje težav in se lotite tega postopka. To lahko naredite še lažje, če predhodno nastavite BIOS /UEFI Emergency Media kot prvo zagonsko napravo. Takšna dejanja so bolj potrebna za obnovitev računalnika s slike Windows 8 in novejših. Pri tem se postavitev in slikovna datoteka izbereta na enak način, nato pa se obnovitev potrdi. Če je želena datoteka shranjena v logični particiji, orodje za obnovitev pa je ne najde sam, morate podati njeno lokacijo. To je ponavadi imenik WindowsImageBackup.

Windows 10: Postopek obnovitve

Obnovitev računalnika s slike v operacijskem sistemu Windows 10 lahko izvedete tako, da sledite opisanim korakom.
Toda v primeru samo-aktiviranja procesa v tekočem sistemu boste morali uporabiti točko posebnih možnosti zagona (priti do začetnega menija, ki med zagonom ne kliče tipke F8), ampak šele nato uporabite prej ustvarjeno sliko.

Izvajanje samodejnega obnavljanja z izbiro metode

Pogosto lahko naletimo na situacijo, ko se uporabnik sprva zanaša na uporabo samodejnega povrnitve v prejšnje stanje, vendar se po opravljanju vseh dejanj na zaslonu pojavi sporočilo, da računalnik deluje nepravilno, vendar sistema ni bilo mogoče obnoviti. Izvajanje samodejnega obnavljanja se običajno izvede s trikratno prisilno zaustavitvijo računalnika ali prenosnikaponovno omogočite in izklopite sistem. Že četrtič se začne odpoved.

Ko pa se pojavi sporočilo, mnogi ne upoštevajo dejstva, da ima okno gumb za dodatne parametre. Nato jo morate klikniti in nato, kot v vseh prejšnjih primerih, izbrati ustrezno postavko s predhodno ustvarjeno sliko.

Kako uporabljati slikovno datoteko v omrežnem okolju?

Nazadnje, obnovitev računalnika iz slike v omrežno okolje je mogoče opraviti prav tako enostavno. Prvič, sama datoteka se lahko shrani na trdi disk drugega terminala, vendar bo potrebno, da bo sam imenik deljen in da bo omogočil odkrivanje samega računalniškega terminala na internetu (na primer z brezžično povezavo). V tem primeru lahko obnovitev računalnika iz slike v omrežni mapi traja nekoliko dlje, kar je povezano z nekaterimi omejitvami hitrosti omrežne povezave, ki vplivajo na kopiranje podatkov. Toda usmrtitve se praktično ne razlikujejo od tistih, ki so bile navedene zgoraj. Opomba: Če v imeniku obstaja več slik, pri izbiranju izvorne datoteke bodite še posebej previdni, saj namesto vašega sistema lahko nekoga drugega dobite z nezaželenimi programi in datotekami po meri, nameščenimi v njem.

Delna obnovitev datotek

Vendar uporaba slik samo z danimi dejanji ni omejena, saj je operacijski sistem včasih mogoče obnoviti in morda ni potreben, temveč le treba vrniti izgubljeno.ali poškodovane datoteke. V tem primeru lahko slikovno datoteko uporabite kot navaden navidezni trdi disk. V ta namen preprosto pokličite upravljanje računalnika prek PCM na ikoni računalnika (Windows 10 se nahaja neposredno v Raziskovalcu, ne na namizju, nato pa uporabite pogon trdega diska. diskmgmt.msc.
Nato v meniju "Akcija" izberite povezavo navideznega trdega diska in podajte pot do datoteke z razširitvijo VHD (na isto prej ustvarjeno sliko). Po tem morate samo izbrati želeno datoteko in klikniti na gumb, da jo odprete. Disk se bo pojavil v Raziskovalcu in iz njega bo mogoče kopirati potrebne informacije, kot iz običajnega logičnega dela.

Slabosti standardne metodologije

Na žalost standardna metoda za mnoge uporabnike, milo rečeno, ne povzroča zaupanja, ker ima številne pomembne pomanjkljivosti. Glavna stvar je, da arhiviranja ni mogoče popolnoma prilagoditi s samodejnim načinom (za to so morda potrebni dodatni pripomočki). In s tem pristopom, odvisno od obsega samega sistema ali logične particije, lahko varnostna kopija zavzame precej prostora. Na primer, ko velikost sistemske particije z "ducat" 235 GB in zaseden prostor na ravni 80 GB za ustvarjanje slike potrebujejo 164 GB. Ostaja le uporaba zunanjega medija v obliki USB-HDD, saj noben bliskovni pogon nima takšnega obsega podatkovbo ustrezal O optičnih nosilcih pa sploh ne govori. Ali si predstavljate, koliko diskov (celo dvoslojnih) bo potrebno, da ne omenjamo časa, ki ste ga kopirali?

Izdelki programske opreme tretjih oseb

V zvezi s programsko opremo, ki je specializirana za tretje osebe, je najpomembnejši pripomoček Acronis True Image. V njej, in ustvariti sliko, in obnoviti sistem je veliko lažje kot z uporabo standardnih orodij Windows.
Eden najpomembnejših "čipov" programa je zmožnost neposredne shranitve slike v storitvi Acronis v oblaku, čeprav mnogi opažajo, da je storitev plačljiva in je dejansko preprosto naložena uporabnikom. Poleg tega shranjevanje slike na oddaljenem strežniku ni najboljša in najvarnejša rešitev, še posebej, če je slikovna datoteka prisotna s pomembnimi občutljivimi informacijami. Seveda se lahko program konfigurira in samodejno arhivira in vnaprej ustvari zagonsko disketo za obnovitev. In to je že očiten plus.

Post mortem

To je kratko in vse o obnovi delovanja računalnika z uporabo prej ustvarjene slike. Glavni poudarek je bil na orodjih in orodjih sistemov Windows, saj mnogi uporabniki aplikacij po meri ne morejo biti pri roki. In v takem primeru lahko izvedete povrnitev s precej visoko verjetnostjo uspešnega okrevanja sistema.

Sorodne publikacije