Kako pripraviti načrt hiše na računalniku: izbiro programa, navodila po korakih, nasvete in trike

Pred začetkom gradnje je treba izdelati jasne izračune in kartiranje prihodnjih prostorov. Da bi to naredili, mnogi strokovnjaki in profesionalni gradbeniki najprej oblikujejo načrt. Pomaga oblikovati prihodnost sobe in pravilno razdeliti prosti prostor. Načrtovanje in načrtovanje vseh stanovanjskih objektov je odgovorna faza. Če tega ne storite, se bodo začeli pojavljati prvi problemi, ko boste postavili steno ali temelj.

Splošne informacije

Gradnja katere koli hiše poteka po stopnjah. To vam omogoča, da pravilno formulirate vse delo in natančno izračunate stroške potrebnega materiala. Tisti, ki začnejo sami graditi kakršnokoli vrsto nepremičnine, morajo slediti jasnemu načrtu. To bo omogočilo ne samo hitro in pravilno izgradnjo potrebnih objektov na tleh, ampak tudi natančno izračunavanje stroškov teh ukrepov.


Na spletu in v različnih forumih lahko pogosto najdete vprašanja, kot je risanje domačega načrta na svojem računalniku. To je precej težka naloga. Vendar pa razvijalci nenehno izboljšujejo svoje aplikacije in uvajajo nova orodja za načrtovanje, ki lahko hitro in brez težav opravijo to nalogo. Vredno je razumeti, da vsak projekt - to ni samo manifestacija svoje domišljije. Pomembno je izračunati višino sten, tal, pravilno zložiti streho in podstrešje. Potrebujete prejzačetek tako zanimive lekcije, da se seznanite z osnovami gradnje in si sami izberete nekaj ustreznih možnosti.

O hišnem projektu

Načrt doma lahko narišete na računalniku tudi prek običajnega grafičnega urejevalnika. Vendar pa bo točnost parametrov praktično odsotna. Poleg tega je pomembno upoštevati načrtovanje hiše v več ravninah. Da bi to naredili, obstajajo posebna programska orodja, ki vam omogočajo, da ustvarite podobo prihodnje stavbe v tridimenzionalnem in dvodimenzionalnem prostoru.


Pogled omogoča izračun višine sten in pogled na prihodnjo hišo na vsaki strani. Jasno bo, kako pravilno urediti okna in vse izhode v tej vrsti prostora. Pogled na vrh je potreben za notranjo opremo. To je še posebej uporabno, če se razvija hišni načrt, ki je sestavljen iz več etaž. Potem bo načrt na dvodimenzionalni ravnini opisal številne sobe v vsaki ravni v hiši. Znotraj takšnega projekta so ponavadi upodobljena vrata in okna. Po tem, glavno območje se uporablja za zapolnitev potrebnih prostorov na tleh, za katere so nameščene stene v obliki zidov. Kako načrtovati dom, če ni jasne predstave o tem, katere sobe so potrebne? Pri tem se je pomembno opreti na naslednje osnovne kazalnike:
 • Postavitev se začne z namestitvijo navpične osi na nosilne stene glede na tla (temelj).
 • Slava družinskega doma za največ 8 oseb ni večja od 2.
 • Zunanje stene so visoke 27 - 3 metre.
 • Debelina tal - do 45 cm.
 • Debelina sten - do 075 metrov (odvisno od tega, ali se bo uporabljal grelec).
 • Višina vratne odprtine 19 in širina 15 metrov.
 • Standardno okensko polico na 2 vratih višine 15 metrov in širine do 18 metrov.
 • Višina strehe na 2 - 25 metrov.
 • Ti podatki na začetni stopnji bodo zadostovali za pomoč pri projektu.

  Notranje načrtovanje

  Kako na računalniku narisati načrt hiše, da bi natančno označili okna in vrata? To ni preprosta naloga. Zgornji parametri pomagajo določiti zunanje dimenzije stavbe. Vendar ne pozabite, da se lahko nekateri parametri spremenijo. Gre predvsem za okna. Po želji lahko namestite poljuben obrazec. Zato morate najprej določiti njihovo vrsto. Natančne velikosti lahko najdete v podjetju, kjer bodo nabavljene. Notranje načrtovanje se oblikuje po naslednjem načelu:
 • Določite mesta za glavni vhod in dodatne vnose.
 • Pod sanitarno enoto je prostor. Območje kopalnice je običajno do 5 kvadratnih metrov. metrov. Območje stranišča - do 3 kvadratnih metrov. metrov.
 • Določeno je mesto za postavitev kotlovske in kotlovske opreme. Potrebujejo prostor do 10 kvadratnih metrov. metrov.
 • Prostor za kuhinjo (do 15 kvadratnih metrov). Pogosto v stanovanjskih stavbah, kuhinja je v kombinaciji z dnevno sobo, tako da lahko površina naraste do 30 - 50 kvadratnih. metrov.
 • Preostalo mesto se razdelipod dvorano na 50 kvadratnih metrov. metrov in sobo za goste do 15 kvadratnih metrov. metrov.
 • Preostali del prostora je hodnik, hodnik in stopnice do drugega nadstropja.
 • Treba je opozoriti na dejstvo, da se upošteva primer projekta na dveh nadstropjih s skupno površino 180 kvadratnih metrov. metrov.
  Notranje načrtovanje v drugem nadstropju je naslednje:
 • Oznake spalnic. Za družino štirih oseb je lahko število sob 2 ali 3. Spalnica staršev do 20 kvadratnih metrov. metrov. Otroci - do 40 kvadratnih metrov. metrov ali vsakih 20 metrov.
 • Obvezno je treba zagotoviti kopalnico (3-5 kvadratnih metrov) in kopalnico (5–7 kvadratnih metrov).
 • Drugi kraj se nahaja v območju prostega cilja. Če želite, lahko dodelite garderobo do 15 kvadratnih metrov. ali osebno pisarno.
 • Prav tako je treba poudariti, da debelina notranjih sten običajno ne presega 30-35 cm. Če morate načrtovati enonadstropno stavbo, potem je njena površina zmanjšana na 160 kvadratnih metrov. metrov. Preko hodnika so priključene 2-3 dnevne sobe. Vrata vrat znotraj parametrov so enaka vhodu.

  Neodvisni načrt

  Pri odločanju o izdelavi notranjega načrta mora biti uporabnik pripravljen zagotoviti, da bo ta postopek precej dolgotrajen. To ni posledica kompleksnosti projekta, ampak je odvisno od tega, da je za tehnične izračune potrebno vsak parameter ročno vnesti. Ni vse na seznamu predstavljenih aplikacij zmožnost izdelave natančnega inženirskega oblikovanja. Splošni akcijski načrt za delo v programu bo izgledal takole:
 • Prizadetizemljišče, na katerem bo stala hiša, in njeno območje.
 • Vgrajene so navpične osi (pravokotno na ravnino ploskve). Priporočljivo je, da imate idejo o postavitvi strani luči, da veste, kje bo sončna stran. To je potrebno pri načrtovanju notranjih prostorov.
 • Pri oblikovanju projekta na dveh nadstropjih bo skupna površina približno 180 kvadratnih metrov. metrov. Zato je talno območje glavna škatla zunanjih sten v obliki pravokotnika ali kvadrata.
 • Zavedajoč se, da bodo obstajala 2 nadstropja in vodena z zgoraj navedenimi parametri, nastavite višino hiše na stenah in tleh (27 + 045 + 27).
 • Prikazani sta centralni in pomožni vhodi.
 • V pritličju je prostor za kurilnico in kurilnico.
 • Poleg tega je prostor za sanitarne namene in kuhinja.
 • Drugo področje se oblikuje na podlagi želja pripravljavca. Mora biti dana kraj za vstop (ne manj kot 5 kvadratnih metrov) in stopnišče let do drugega nadstropja do 3 kvadratnih. metrov.
 • Vrata za vrata so izbrana na podlagi prednosti in notranje opreme prostora.
 • V drugem nadstropju se oblikuje izhod iz stopniškega leta do 3 metrov.
 • Prostori za sanitarne namene so 3 in 5 kvadratnih metrov. metrov.
 • Za seboj ostanejo spalnica za starše in otroke ter bivalne prostore.
 • ​​
 • Okenske reže so določene v dveh nadstropjih, glede na lokacijo vsake sobe.
 • Streha je izdelana v zadnjem trenutku. Njen naklon naj bi znašal vsaj 45 stopinjgladke rampe padejo v njene predmete.

  Kako pripraviti načrt hiše na svojem računalniku in ga prenesti v resnično velikost? To vprašanje je tudi pomembno. Vendar ne smemo pozabiti, da je shema potrebna za oceno prihodnjih nepremičnin kot kvadrature in stroškov materiala. Brez ustrezne ravni znanja v gradbeništvu bi morali zgraditi stavbo zaupati strokovnjaki.

  Ključna priporočila

  Pri odločanju o samostojnem opisu načrta doma na računalniku je pomembno upoštevati osnovne nasvete in priporočila, ki jih oblikovalci in inženirji vedno delijo na tematskih forumih, namenjenih gradnji stanovanjskih prostorov. Najpomembnejše so naslednje:
 • Pri pripravi objektnega načrta se morate zanašati na proračun, da bi se izognili njegovemu pomanjkanju na sredini stavbe.
 • Število nadstropij ne sme biti večje od treh.
 • Vsaka soba mora imeti okenske odprtine. To povečuje funkcionalnost sob.
 • Število prostorov v vsakem nadstropju ne sme biti večje od 4-5 (to je odvisno od območja hiše).
 • Poleg tega je pomembno natančno načrtovati streho. Delovati mora v uporabi.

  Programi na osebnem računalniku

  Da bi odgovorili na vprašanja uporabnikov, kako pripraviti domači načrt na računalniku, vam bodo pomagali sodobna in večnamenska programska oprema. Obstaja veliko različnih digitalnih projektov, ki bodo pomagali tudi neizkušenemu lastniku osebnega računalnika, da hitro pripravi načrt in načrt hiše. Vsaka aplikacija ima svojo stopnjo težavnosti innabor orodij za ustvarjanje shem za izračun objektov. Spodaj boste našli najbolj priljubljene aplikacije za gradnjo dvodimenzionalnih in tridimenzionalnih ravnin.

  Google Sketchup

  Kako pripraviti načrt doma na računalniku brez zadostnega usposabljanja in izkušenj pozna ta program. Razvijalci so programsko opremo naredili dostopno in prilagodili za delo z njim za navadne uporabnike. Programska oprema je bolj pomembna za projekt oblikovanja. Tukaj lahko razmislite o videzu in vrsti registracije prihodnjih stanovanjskih nepremičnin. Med glavnimi prednostmi programa lahko izberete priročen meni in možnost ustvarjanja zidov in drugih predmetov v hiši iz različnih materialov. Programska baza podatkov vsebuje več kot 1000 različnih kombinacij. Lahko naredite načrt ne samo v notranjosti hiše, ampak tudi zunaj. Podpira prenos dodatnih elementov za različne strukturne spremembe. Pomanjkljivost programa je, da ni sposoben izvesti natančnih izračunov. Narišite vse bloke, stene in odprtine tipične destinacije in dobite natančen izračun območja, tako da ne bo izšlo.

  AutoCAD

  V programu AutoCAD si lahko ogledate, kako načrtovati načrt doma in računati vse potrebne inženirske parametre. To je priljubljena aplikacija po vsem svetu, ki jo uporabljajo tako amaterji kot strokovnjaki. To je posledica dejstva, da ima programska oprema na tisoče različnih filtrov in orodij. Obstajajo različne različice, odvisno od vrste projekta, ki ga želite ustvariti. Druga prednost je tada se lahko aplikacija ustvari v dvodimenzionalnem ravninskem objektu, ki se takoj prenese v tridimenzionalni prostor. Obstajajo filtri, ki vam omogočajo, da ustvarite strukture in različne vrste prostorov, v skladu s parametri, določenimi v GOST. Vendar pa obstaja ena odtenka - vse različice programa so v celoti plačane. Druga pomembna značilnost programa je razpoložljivost možnosti za ustvarjanje predmetov poljubne oblike in s tem pridobitev njihovih natančnih parametrov. To bo priročno, če boste morali ustvariti projekt nestandardnega doma.

  Tloris tlorisa 3D

  Če vas zanima, kako narediti domači načrt na računalniku v dvodimenzionalni ravnini, bo ta aplikacija dosegla le nekaj ur. V programu je tudi dodatek, ki omogoča izdelavo potrebnih parametrov v načrtu hiše, da pridobi njegovo podobo v tridimenzionalnem polju. Med značilnostmi programske opreme izstopa:
 • Možnost oblikovanja fasade stavbe.
 • Notranja oprema.
 • Popolna notranja oprema.
 • Sposobnost izračunavanja količine materialov in njihovih stroškov.
 • Poleg tega je v podatkovni bazi programov veliko interaktivnih nasvetov za načrtovanje. Opozoriti je treba, da ta program uporabljajo številna gradbena podjetja.

  ArCon

  Načrtovanje doma na računalniku preko programa je lahko v načinu graditelja. Celoten projekt je sestavljen z blokiranjem s fiksiranjem vsakega dela. To je zelo enostavno. Če je potrebno, lahko dobite končni izračun za vsak kazalnik. Aplikacija se najpogosteje uporablja zPodrobno načrtovanje lokacije in predmeta na njej. Obstaja več kot 3000 gradbenih materialov in več kot 1000 pripravljenih rešitev. Meni je jasen in preprost. Vsak element v delovni plošči ima grafični prikaz. Po potrebi se prikažejo namigi in kratke lekcije o oblikovanju in izračunu zahtevanega predmeta.

  Envisioneer Express

  Program na strokovni ravni vam omogoča, da uredite domači projekt. V ta namen obstaja več načinov delovanja v različnih ravninah. Obstaja popoln sistem za ogled prostorov in videza stavbe pod različnimi koti. Vsi objekti izgledajo precej realno. Pri namestitvi sten in drugih osnovnih konstrukcij doma morate vnesti točne parametre. To vam omogoča, da takoj dobite hišo s potrebnimi izračuni. V bazi so različne možnosti za notranjo opremo in pohištvo. S pomočjo gradbenih materialov lahko izračunate stroške gradnje stavbe in vidite, kako bo izgledala.

  Zaključek

  Glede na to, kako pripraviti načrt hiše na samem računalniku, se je treba držati osnovnih zahtev, povezanih z izračuni. Pomembno je razumeti, da je vsak tip notranjega prostora že nastavljen po velikosti. Namestitev stene ali predelne stene je namenjena novi sobi. Pri načrtovanju kletne etaže je pomembno izračunati natančno obremenitev. Če bo stavba v dveh ali treh nadstropjih, da bi okrepili strukturo, je potrebno v kleti namestiti dodatne stebre in tramove. Druge parametre lahko izračunamosamodejno pri zunanjem načrtovanju objektov, ki temelji na teh kazalnikih.

  Sorodne publikacije