Brezžični oddajnik HDMI: Pregled

HDMI je standardni standard za prenos zvoka in videa, ki je multimedijski vmesnik z visoko ločljivostjo, ki je revolucioniral avdio in video vmesnike in skoraj popolnoma nadomestil analogno tehnologijo. Dejstvo, da je bilo prodanih več kot 4 milijarde naprav HDMI, je nesporno znamenje njegove uspešnosti. Ideja vmesnika je bila odpraviti zmedo zaradi velikega števila priključnih žic. Prej je bil ločen kabel za video in eden za vsak avdio kanal, sami priključki pa niso bili zelo dobri. HDMI je postal zdravilo, ki je zamenjalo množico kablov z eno. Toda kaj, če popolnoma opustite žice in uporabite vse standardne funkcije v brezžični povezavi? To je mogoče in naš članek je namenjen pomoči uporabnikom pri reševanju tega vprašanja. Vsakič, ko se na trgu pojavi nov izdelek, proizvajalci ponujajo veliko možnosti. V primeru brezžičnega pretakanja preko HDMI-ja je treba upoštevati nekaj stvari, ki jih je treba upoštevati, da bi dobili pravo rešitev.


Raznolikost standardov

HDMI kabli so se pojavili leta 2003. Če pogledamo z vidika življenjskega cikla tehnologije, je vmesnik zagotovo dosegel svojo stopnjo zrelosti in prišel je čas za nekaj novega. Tako kot pri kablih obstaja več možnosti za brezžični prenos HDMI. Prvenstvo v industriji je boj proti tehnologiji WHDI, WirelessHD in WiGig. WHDI zagotavlja prenos nestisnjenega HD videa na radiu. V tehničnem smislu se uporablja kanal z 20 MHzfrekvenca 5 GHz. Povečanje proporcionalnosti pasu poveča hitrost prenosa in zmanjša pokritost. Polmer sprejema signala doseže 30 m.
Koristi standarda vključujejo možnost prenosa skozi stene, pohištvo in okna ter podporo za 4K dovoljenje. Njegova pomanjkljivost je pomanjkanje podpore glavnih akterjev na trgu. Brezžični oddajnik HDMI Kramer KW-11 je primer izvajanja WHDI. To je tok HDMI, ki se neposredno poveže z vmesnikom ali prek kabla. Sprejemnik napaja napajalnik ali je neposredno povezan z računalnikom prek priključka miniUSB. Po vklopu obeh delov kompleta morate poiskati prost kanal in vzpostaviti povezavo, kot je prikazano z ustrezno LED. Po tem se vzpostavi povezava z izvornim signalom. To dokazuje sežig kazalnika "Video".

Wireless HD

WiHD deluje kot obvestilo 80211 na 4 kanalih s frekvenco 216 GHz v pasu 57–64 GHz in zagotavlja prenos videa, zvoka in podatkov. Prednost tehnologije je sposobnost prenosa nestisnjenega zvoka in videa pri izjemno visokih hitrostih. Podprta sta tudi 3D in 4K. Njegove pomanjkljivosti vključujejo omejeno delovno območje (do 10 m) in potrebo po neposredni vidljivosti med oddajnikom in sprejemnikom zaradi absorpcije elektromagnetnega sevanja s strani okoliških predmetov. Da bi to premagali, se uporablja tehnologija oblikovanja usmerjenega signala in prikazovanje iz sten. Ker je valovna dolžina 5 mm, so dimenzije komponent dovolj majhne, ​​da z anteneprilegajo tablete, pametne telefone in kamere. Poleg tega standard nadomešča DisplayPort in 3G HD-SDI. Omogoča vam oddajanje do 4 video tokov z največjo hitrostjo prenosa podatkov 285 Gb /s. To je dovolj za brezžični oddajnik HDMI 4K.
WiGig
Člani WiGig Alliance so nekatera najglasnejša tehnološka imena v tehnološki industriji, kot so AMD, Apple, Nvidia, Nokia, Intel, Sony, itd. s hitrostjo več gigabitov na sekundo. Brezžični oddajniki HDMI Wi-Fi podpirajo vse 3 trenutno uporabljene frekvence, 24 GHz, 5 GHz in 60 GHz. Najmanjša pasovna širina je 1080r /60 z najmanjšim stiskanjem pri 3 Gb /s. Da bi se izognili motnjam, lahko z uporabo tehnologije smernega signala namestite več povezav.

Katere možnosti so na voljo?

Vse brezžične rešitve HDMI lahko razdelimo v dve veliki skupini. Večina rešitev prvega tipa zahteva brezžični oddajnik HDMI, ki je priključen na vir signala, kot je računalnik, in sprejemnik, priključen na televizor. Te naprave uporabljajo zgoraj navedene standarde. Koristi te možnosti so očitne. Za razliko od brezžičnih oddajnikov HDMI, ki delujejo na frekvencah 24 GHz ali 5 GHz, te naprave uporabljajo manj zakrinkane višje pasovne širine. Zaradi tega so zelo zanesljivi. Višje frekvence omogočajo oddajanje stisnjenih signalov.

Pomanjkljivost tega pristopa je potreba po povezovanjuoddajno in sprejemno napravo. Ker za to potrebujete vrata HDMI ali vrata USB, ta rešitev ni primerna za pametne telefone in tablične računalnike. Obstaja potreba po mestih povezav. Primer takšnih naprav je lahko brezžični HDMI oddajnik U-140 A. Komplet je zasnovan za prenos videa visoke ločljivosti in stereo ali 5.1-avdio v digitalni obliki na razdalji do 10 m. pristanišče Po povezavi morate namestiti gonilnike DisplayLink.

HDMI preko Wi-Fi

To je zelo razširjena rešitev. Trenutno je večina televizorjev in prikazovalnih naprav opremljena s podporo Wi-Fi in se lahko učinkovito uporablja za prenos vsebine. Vse imajo vgrajene omrežne kartice. V tem primeru pridejo v poštev taki izdelki, kot je Airtame. To je sprejemnik HDMI za pretakanje prek obstoječega brezžičnega omrežja ali prek lastne povezave Wi-Fi. Vse kar morate storiti je, da namestite aplikacijo na izvorno napravo, iz katere želite oddajati vsebino, in jo priključite na isto omrežje kot AirTame. Povezava računalnika s televizorjem se zgodi z enim samim gumbom na zaslonu. Ta rešitev ne zahteva priključitve zunanjega oddajnika signala HDMI. To je veliko lažje prilagoditi. Ker se uporablja pasovna širina 24 GHz ali 5 GHz, je pokritost veliko večja. Signal se lahko učinkovito prenaša skozi stene brez dodatne opreme. RazenNaprave, kot je Airtame, pa delujejo na vseh platformah, kot so Mac, Windows, OS chrome, Android in iOS.
Drugi primeri Wi-Fi 80211 a /n, ki lahko oddajajo video signale visoke ločljivosti, so Apple TV, Chromecast (Google), Miracast, WiDi in AllShareCast (Samsung). Če naprava ne podpira Wi-Fi, je potreben brezžični oddajnik HDMI. Podatki so rahlo stisnjeni zaradi uporabe frekvenc 24/5 GHz. Toda to postane opazno le, če se predvaja na zelo velikem zaslonu. Vendar so na območjih s srednjo in visoko aktivnostjo Wi-Fi povezave te vrste nagnjene k prekinitvam in prekinitvam. To je posledica omejenega števila komunikacijskih kanalov in uporabe internetnega protokola za prenos videa osnovne ravni. Posledica tega je zamuda signala, naprava pa jo mora blažiti. Brezžični HDMI oddajnik DNS T-007 deluje na podlagi tehnologije DLNA in Miracast. Gre za miniaturno napravo z velikostjo pomnilnika USB. Priključi se na priključek HDMI za sprejem podatkov iz pametnega telefona, tabličnega računalnika, prenosnega računalnika itd. Napaja se s priključkom miniUSB. Brezžični oddajnik DNS Wireless T-007 HDMI omogoča oddajanje 1080p iz virov, ki jih poganja Android 4.2 in novejši, ki podpirajo Wi-Fi Miracast. Naprave, ki uporabljajo standard Wi-Fi Direct, zagotavljajo zanesljivejši prenos. Na kratkih razdaljah bodo motnje drugih 80211 x virov manjše. Drug standard, 80211 Ace, obljublja še večje hitrosti z združevanjem več kanalov za ustvarjanje širokih pasovnih širin 406080 in 160MHz z večkanalno hitrostjo 1 GB /s in pasovno širino do 500 Mbps. Ta rešitev zahteva veliko stiskanja podatkov. Zahtevanobrezžično pretakanje? V njeno korist je veliko argumentov. Spodaj je navedenih nekaj primerov, ko je brezžični prenos preprosta in priročna alternativa kabelom HDMI.

Situacija št. 1: več televizorjev v različnih prostorih

Lastniki velikih zgradb imajo pogosto v televizorju 2 ali več televizorjev v prostorih, ki so med seboj oddaljeni. Do prihoda brezžičnih HDMI oddajnikov brez kablov je bilo skoraj nemogoče dostaviti vsebino. Toda zdaj je vse poenostavljeno. Če obstaja brezžični oddajnik in sprejemnik HDMI, je dovolj, da se najprej povežete z napravo, ki prenaša vsebino, druga pa s televizorjem. Kadar je en zaslon v dnevni sobi, drugi pa v spalnici, je potrebno ponovno namestiti sprejemnik na drugega, tako da lahko sprejema signal kje drugje. Če uporabljate brezžično podatkovno povezavo prek omrežja Wi-Fi, je dovolj, da priključite televizor in oddajnik.

Situacija št. 2: Igralna konzola

Ko gre za igranje s prijatelji v vaši najljubši računalniški igri, vendar se običajno uporablja za ta televizor, je zaseden, zahvaljujoč novim brezžičnim rešitvam, lahko prenesete vsebino iz igralne konzole na kateri koli drug zaslon. . Postopek povezave je podoben situaciji # 1, le da oddajanje preko aplikacij preko igralne konzole ni mogoče. Opozoriti je treba, da mora biti brezžični oddajnik in sprejemnik HDMI nameščen tako, da lahko signali premagujejo dolge razdalje brez oslabitve. Prav tako je treba upoštevati, da ta rešitev ustvarjaZamude pri nekaterih igrah niso dovoljene.

Situacija št. 3: Predstavitev konference

To je poslovna aplikacija za pretakanje HDMI preko brezžičnega omrežja. Prej je bila ta tehnologija uporabljena doma. Vendar pa trg nenehno vidi nove rešitve, namenjene podjetjem. Zdaj lahko na primer delite predstavitev ali drug delovni dokument, shranjen na vašem osebnem prenosnem računalniku. Namesto, da sedite vsi okoli zaslona, ​​lahko svoje delo prikažete v pisarni na velikem zaslonu televizorja ali s projektorjem. Vsakdo si bo ogledal predstavitev, ki bo olajšala zaznavanje in razumevanje podanih idej.

Stanje št. 4: Uporaba v učilnicah in sejnih sobah

Brezžično pretakanje prek HDMI-ja je privedlo do pomembnih sprememb v številnih izobraževalnih ustanovah. Prej je večina institucij imela projektorje, ki podpirajo samo VGA ali S-Video. Z naraščajočim številom opremljenih učilnic je postalo težko obvladati veliko število kablov. In zaradi naraščajočega svetovnega trenda so institucije začele spodbujati študente, da prinesejo svoje prenosnike za predstavitve. Problem je v tem, da večina novih modelov ni opremljena z VGA ali HDMI priključki. V tem primeru je bilo brezžično pretakanje koristno za izobraževalne ustanove. To ni samo zmanjšalo težave pri povezovanju kablov, temveč je tudi skrajšalo čas za odpravljanje težav. Poleg učilnic je brezžična tehnologija vstopila v konferenčne sobe univerz in kolidž, kjer so postale predstavitve in skupinsko deloprivlačnejši.

Situacija št. 5: Želja, da se znebite vseh kablov

To stanje je mogoče najti v številnih, saj je pomen brezžičnega pretoka zmanjšanje števila žičnih povezav. Vsakdo si želi, da bi njihova okolica izgledala privlačno, naj bo to dnevna soba ali sejna soba. Rast števila kablov ne prispeva k vzdrževanju čistega prostora. Brezžični prenos prek vrat HDMI je intuitivna in inovativna rešitev. Pomaga organizirati vse, ne da bi skrbeli za vrsto kablov.

Slabosti

Praviloma ima skoraj vsaka dobra stvar svoje pomanjkljivosti. Ko je bil prvič predstavljen vmesnik HDMI, so skoraj vsa velika podjetja sprejela standard, kljub očitnim slabostim. Ti vključujejo omejitve razdalje, prisotnost zamud pri zamenjavi in ​​visoke stroške v primerjavi z analognimi rešitvami. Kljub temu so vsi sprejeli standard. Prva in najbolj očitna pomanjkljivost brezžičnih rešitev je cena. Običajno so dražji zaradi tehnologije in opreme, ki jo uporabljajo. Še ena pomanjkljivost je omejitev obsega in kakovosti sprejema. Višji frekvenčni pasovi zagotavljajo boljšo kakovost, vendar manjši obseg in nižjo - boljšo pokritost, čeprav z nižjo hitrostjo prenosa podatkov. Za izbiro optimalne možnosti morate doseči ravnovesje delovnega območja in zahtevano kakovost signala. Prav tako je treba upoštevati, da so nekatere naprave namenjene za domačo uporabo, druge pa za poslovne namene. Tukaj je nekaj nasvetov za oddajnike HDMI.

Asus WAVI

Ta rešitev temelji na brezžični tehnologiji WHDI, ki omogoča prenos pri 3 Gb /s v frekvenčnem območju 5 GHz, uporabljajo pa jo tudi usmerjevalniki 80211 n, z zelo nizko zakasnitvijo signala, kar vam omogoča hiter prikaz vnos miške in tipkovnice. WAVI je sestavljen iz dveh delov. Brezžični oddajnik HDMI je nameščen poleg računalnika in priključen nanj. Sprejemnik se nahaja v bližini televizorja, priključen je preko HDMI priključka in ima 2 USB priključka. Ko so gonilniki nameščeni, je dovolj, da vklopite obe napravi, spremenite vhod na vratih HDMI in zaslon na računalniku se bo prikazal na TV zaslonu. Glede na povratne informacije uporabnikov je postopek namestitve zapleten zaradi dejstva, da so gonilniki, priključeni na CD, zastareli, zato morate prenesti nove datoteke s strani proizvajalca. Vendar pa tudi pri novih gonilnikih obstajajo težave z USB povezljivostjo za delo z brezžično tipkovnico in miško ter žično miško. Signal je prešibak za stabilno sliko že na razdalji 15 m. Tudi v eni sobi v 10 metrih pade za 20%, čeprav ni zamud ali izgubljenih okvirov. Kakovost slike je odlična. Čeprav okoli kazalca miške in vidnega haloja, filmi v ločljivosti 1080p ne spremljajo zamude ali drugi artefakti. Grafika igre je odlična, vendar bodo igralci opazili zamik, ko vstopite v miško. Glavna skrb je cena. Asus WAVI Wireless Aspect Ratio je zelo drag način za prikaz vsebine računalniškega zaslona na televizorju. Obstaja veliko enostavnejših rešitev. Na primer, s pomočjo iger na srečokonzole ali medijske mape, ki omogočajo dostop do večpredstavnostnih vsebin v domačem omrežju. Nekateri televizorji imajo podporo LAN in DLNA za neposreden dostop do omrežnih virov. Edina edinstvena stvar, ki jo WAVI dovoljuje, je oddaljena igra na računalniku z velikim TV zaslonom. Zaradi (nekoliko zanesljive) podpore tipkovnice in miške je ta brezžični oddajnik HDMI za televizor edinstvena, čeprav zelo specializirana ponudba.

Kramer KW-14

To je brezžični HDMI oddajnik in sprejemnik, ki omogoča oddajanje signala do 30 metrov, celo skozi steno. Svetleče diode obveščajo o povezavi vira in zaslona ter prenosu videa med njimi. Oddajnik samodejno izbere najboljšo razpoložljivo frekvenco, zato ni potrebno motenje. 128-bitno AES šifriranje zagotavlja, da signal ostane zaupen. Delovanje infrardečega daljinskega upravljalnika je podprto. Signal lahko sprejmeta 4 sprejemnika hkrati z največjo hitrostjo 675 Gbit /s. En sprejemnik lahko priključite na 3 oddajnike. Če 3 minute ni signala, Kramer KW-14 preide v stanje mirovanja. Podpira multi-screen in HDCP medijsko tehnologijo.

Atlona LinkCast

Ta rešitev temelji na tehnologiji WHDI in lahko združuje do 5 virov. Brezžični HDMI oddajnik Atlanton LinkCast je združljiv z vsemi sistemi za domači kino, HDTV, HD monitorji ali video projektorji, kot tudi osebni računalniki, DVD-ji in Blu-ray predvajalniki, omrežni predvajalniki in druge naprave z vhodi HDMI.in vrata USB. Omogoča pretakanje videoposnetkov na 1080p v 2D ali 3D. Območje brezžičnega prenosa je približno 12 m. Podprt je Dolby Digital /DTS ali PCM zvok. Vključuje kabli HDMI in USB, kot tudi majhno nadzorno ploščo, ki omogoča preklapljanje med različnimi viri signalov. Glede na povratne informacije uporabnika, s sliko, ki se pojavi 2-3 sekunde, in zvok - po 1 ts. V splošnem Atlona LinkCast, ki ni idealna naprava, je prilagodljiva in ekonomična rešitev.

Sorodne publikacije