Mikrofon v telefonu ne deluje: razlogi in ukrepi

Lastniki pametnih telefonov se pogosto soočajo s težavo, če mikrofon ne deluje ali slabo deluje na telefonu. Razlogi, zakaj se to dogaja, so pravzaprav le nekateri, ki segajo od skupne odpovedi programske opreme do okvare strojne opreme. Pravzaprav bo to obravnavano v našem članku. Upošteva se tudi vprašanje, zakaj mikrofon na slušalkah ne deluje, kar je tudi zelo pogosta težava. Na splošno bo zanimivo!

Napaka programske opreme

Prvi razlog, zakaj mikrofon v telefonu ne deluje, je napaka v operacijskem sistemu. Ni pomembno, kateri operacijski sistem je nameščen v sistemih Android, iOS, Windows ali kateri koli drugi napravi, saj se nesreče pojavijo povsod in se pojavijo spontano.


Kako ravnati z napako? Na voljo je več možnosti in najlažje je ponovno zagnati napravo. Praviloma v večini primerov popolnoma odpravi okvaro in mikrofon začne ponovno delovati. Druga možnost je bolj radikalna - ponastavitev nastavitev na tovarniško stanje. Včasih je napaka programske opreme lahko veliko resnejša, kot se zdi na prvi pogled, in je ni mogoče odpraviti s preprostim ponovnim zagonom.

Prah in umazanija

Naslednji razlog, zakaj mikrofon na telefonu morda ne deluje dobro, je prah in umazanija. Luknje na mikrofonu na ohišju naprave so dovolj majhne in pogosto zamašene z majhnimi prašnimi delci in delci umazanije. Posledično je občutljivost mikrofona znatno zmanjšana in zelo močnaonesnaženja in skoraj popolnoma spuščena.


Ta težava je dokaj preprosta:
 • Najprej morate poskušati razstreliti mikrofon z zrakom. Lahko poskušate sami razstreliti ali vzeti kartušo s stisnjenim zrakom.
 • To morda ne deluje vedno, saj se lahko prah z delci umazanije močno napolni. V tem primeru boste morali uporabiti tanko iglo (ali kateri koli drug tanek predmet). Z lahkoto lahko prodre v odprtino mikrofona in s svojo pomočjo lahko izvlečete vso razpoložljivo umazanijo. Delati morate le kar se da natančno in previdno, ne da bi potisnili iglo preveč globoko, sicer obstaja nevarnost poškodbe mikrofona samega.
 • Slab kontakt

  Zanimivo je, da je padec pametnega telefona pogosto tudi vzrok, zaradi katerega mikrofon ne deluje na telefonu. To še posebej velja za proračunske naprave manj znanih proizvajalcev, saj je njihova kakovost izdelave v veliki meri svetla. Pravzaprav, kakšna je nevarnost naprave za spuščanje mikrofona? Vse je preprosto. V primeru padca obstaja nevarnost, da zanka mikrofona, ki je priključena na glavno ploščo, moti stik ali se popolnoma izključi iz priključka. Mikrofon bo zato resno prekinjen ali pa bo popolnoma ustavljen.
  To težavo odpravite le na en način. Potrebno je razstaviti napravo in povezati zanko na njeno mesto. To lahko storite sami ali pa napravo popravite.

  Poškodbe vlage

  Škoda na vlagi je tudi pogost vzrok, zakaj ne delujemikrofon na telefonu. Tukaj ni niti posebej vredno razložiti, kako vlaga pride v notranjost: mokre roke, uporaba aparata med dežjem, prho, kopeli, savne itd. Edini način za odpravo te težave je zamenjava mikrofona z novim.

  Okvara mikrofona

  Nazadnje, zadnji razlog, zakaj mikrofon na telefonu ne deluje, je mikro-sesalnik. Pogosto se ugotovi, da se mikrofon brez očitnega razpada. Seveda, včasih lahko dejavnik za neuspeh postane poroka med proizvodnjo, vendar, kot kaže praksa, in precej pravilno zbrani mikrofoni prav tako zlomijo.
  Tukaj je način reševanja problema popolnoma enak kot zgoraj - popolna zamenjava okvarjenega dela z novim.

  Mikrofon na slušalkah

  Kot bonus bi rekel nekaj besed o tem, zakaj mikrofon za slušalke ne deluje na telefonu. To je precej pogosta težava, ki je razdeljena na dva dela:
 • Prvi razlog, zakaj mikrofon na slušalki ne deluje, je običajna napaka samega mikrofona ali 35 mm vhoda na telefonu. Najlažji način, da preverite, ali je to na drugem računalniku.
 • Drugi razlog - občutljivost mikrofona skozi slušalko je nastavljena na skoraj 0. Takšna napaka je zelo redka in popravljena v inženirskem meniju.
 • Dostopne kode za slednje je treba poiskati za določen model, saj so vse drugačne. Ker sem bil v inženirskem oddelkupojdite na zavihek Strojna oprema, da izberete Slušalke in Mikrofon (ime se lahko razlikuje). Element za izboljšanje govora ustreza nastavitvi občutljivosti. Potrebno je eksperimentirati s parametri in izbrati potrebne vrednosti, s katerimi bo začel delovati mikrofon na slušalkah. Priporočljivo je tudi, da v primeru, da gre kaj narobe, zabeležite začetne vrednosti parametrov v meniju.

  Sorodne publikacije