Zamenjava zavornih ploščic in zavornih diskov: navodila

Zavorni sistem je pomemben in odgovoren element v vsakem vozilu. To vozlišče je zelo zanesljivo. Ampak to je mogoče le, če redno zamenjavo potrošnega materiala. Kako so nadomestne zavorne ploščice in zavorni diski? V današnjem članku boste izvedeli odgovor na to vprašanje.

Kdaj zamenjati blazinice?

Proizvajalci ne razlikujejo natančno. Toda sredinske blazinice je treba zamenjati vsakih 40-50 tisoč kilometrov.
Ta 80 odstotkov primerov je odvisno od načina vožnje voznika. Bolj kot je vožnja previdnejša, dlje so blazinice. Ugotavljamo tudi, da se prednji elementi obrabijo precej prej kot zadnji. Slednje lahko zahtevajo zamenjavo le do 100 tisoč kilometrov.

Kako ugotoviti, ali je avto izbrisal blazinice?

Na žalost tu ni posrednih znakov. Sila na pedalu ostane enaka, zavorna pot se ne poveča. Nekateri pravijo, da se raven hidravlične tekočine v rezervoarju zmanjšuje. Vendar so spremembe tako majhne, ​​da jih preprosto ni mogoče opaziti. Kaj storiti v takšni situaciji? Najprej je treba voditi preostalo debelino torne ploskve. Strokovnjaki pravijo, da bi moral biti ta parameter dva milimetra računovodstva brez podlage. Oboje lahko pregledate vizualno skozi disk. Na iztisnjenih kolesih je težje odstraniti ali odviti volan do maksimuma. Kako je zamenjava sprednjih zavornih diskov in blazinic? Najprej bomo razmislilipostopek za nadomestitev slednjega.

S svojimi rokami spreminjamo blazinice.

Torej potrebujemo vrsto ključavnic, rocker glavo in celo platformo. Prisotnost jame je neobvezna. Na prvi stopnji popravimo zadnja kolesa. To lahko storite s peresom. Če se blazinice spremenijo od zadaj, nastavite avto na prenos. Odvijte kolesne vijake. Nato obesite eno stranico telesa z vtičnico. Snemite kolo in ga postavite v bližino, tako da bomo imeli popoln dostop do podpore, zavornih diskov in blazinic. Zamenjava slednjega se začne z odvijanjem vodil. Lahko so nekoliko gor in dol. Najprej odvijte zgornji vijak in malo preverite čeljust. Tako nudimo dostop do blazinic. Na naslednjem koraku jih je treba odstraniti iz utorov. V nekaterih primerih so pritrjeni na nožice - zadnjo odstranimo s kladivom in tankim dletom (ali izvijačem z režami). Pazite, da ne poškodujete čeljusti. Nato odstranite stare blazinice skupaj s ploščami s ploščico. Slednjih ni treba spreminjati v nove, se med obratovanjem ne obrabijo.
Če želite namestiti nove blazinice, zaviramo zavorni bat do maksimuma. Če želite to narediti, lahko vzamete močan izvijač ali pritrdite in stisnite element znotraj. Bodite pozorni! Da bi se izognili poškodbam gumijastega prahu na čeljusti, namestite stari čevlje v votlino med nosilcem in batom. Po utopitvi se lahko raven zavorne tekočine poveča. Pred zamenjavo preverite razpoložljivost v rezervoarju inčrpalke do srednje ravni ali nižje.

Kako je zamenjava zavornih ploščic in zavornih diskov? Pri naslednjem koraku se čeljust vrne v prejšnji položaj in zategne vijak, ki ga predhodno namazuje v litu ali "grafitu". Po namestitvi kolesa in spuščanju avtomobila iz dvigala. Ista dela se izvajajo na sosednji strani. Bodite pozorni! Po zamenjavi zavornih diskov in blazinic bo pritisk v sistemu padel. Ne zaćnite takoj, pritisnite pedal većkrat, dokler se ne ustavi. V nasprotnem primeru se stroj ne ustavi pri vašem naročilu.

Diski: vir, znaki zamenjave

Če blazinice spremenijo voznike vsakih 50 tisoč, potem se ti elementi pogosto ne spreminjajo že desetletja. Vendar to ne pomeni, da imajo neomejene vire. V povprečju standardne plošče "gredo" za 150-200 tisoč kilometrov. Od trenja s bloki se del delovne površine izpere. Po določenem testu bodo prenehali normalno delovati. Kako določiti njihovo obrabo? Pedal bo pri zaviranju mehak in če je disk še vedno deformiran, so možne tudi vibracije, ki se prenašajo na volan.
Koristni liufhak: določite dejansko število prevoženih kilometrov avtomobila na stanje njegovih zavornih kolutov. Prodajalci pogosto ne dobijo dolgčas s to malenkost. Preostala debelina diska je 20 milimetrov. Če opazite značilen hrib na dotik (prehod), potem je kilometrina avtomobila daleč nad 200 tisoč.

Kdaj se diski spremenijo pred iztekom roka?

To se naredi iz enega razloga - deformacije delovne površine. To je mogoče z ostrim ohlajanjem vroče kovine. VOdvisno od primera je lahko razpoka ali kopita. Slednje so nevarne, ker so praktično neopazno vizualno in na dotik. Toda tak disk pogosto pridobi nenaravno senco: črno ali modro. To nakazuje, da je voznik pogosto uporabljal agresiven način vožnje.
Zamenjava zavornih ploščic in zavornih diskov se izvaja kompleksno. Če novi diski postavijo stare blazinice, bodo poškodovali delovno površino. Takšni blazinici se verjetno ne bodo normalno vrteli. Hitrejši disk bo dobil svojo neenakomerno obliko. Kako so nadomestne zavorne ploščice in zavorni diski? O tem - še naprej.

Zamenjava diskov

Da bi to naredili, moramo avto pritrditi na ročaj ali prenesti in obesiti želeno stran (podobno kot v prejšnjem navodilu). Stisnemo bat delovnega valja. Nato odstranite vso umazanijo iz pesta in samega vozička. Po tem prosimo pomočnika, da pritisne zavore do konca. V tem času je potrebno soriti vijake pritrditve na pesto diska. Če je rezbarjenje nakisano, uporabite mazivo za tekoče ključe. Nato odstranite zavorno sponko. Slednja je pritrjena na žico, tako da gumijasta cev ni poškodovana.
Na naslednji stopnji je vozel zlomljen, odstranjene so blazinice, sponka in vpenjalni elementi. Odvijte do konca pritrdilnih vijakov in odstranite stari disk, pritrdite pesto. Izdelek lahko varno izvlečete. Po namestitvi novega, namestite sveže blazinice. Nadaljnja montaža se izvaja v obratnem vrstnem redu. Torej, miUgotovite, kako se zamenjava zadnjih zavornih ploščic in plošč opravi z lastnimi rokami.

Sorodne publikacije