Kako določiti operacijski sistem in različico računalnika?

Vsak uporabnik, ki uporablja računalnik Windows, vsaj včasih, vendar se sprašuje, kateri operacijski sistem je namestil. Kako izvedeti operacijski sistem računalnika in različico ali kompilacijo nameščenega operacijskega sistema, preberite naprej. V večini primerov lahko opravite svoj komplet orodij za Windows, ne da bi potrebovali dodatne pripomočke ali posebne storitve na internetu. Da pa bi dobili popolno sliko vseh možnih tehnik, razmislite o vsem, kar lahko uporabite za pridobitev takšnih informacij.

Kako določiti operacijski sistem računalnika: najlažji način

Torej, verjetno vsi opazijo, da se ob vklopu računalnika ali prenosnega računalnika na samem začetku nalaganja operacijskega sistema na zaslonu pojavi logotip Windows, ki ustreza nameščenemu OS. Za vsak sistem je drugačen, zato je zamenjava enake spremembe XP s "sedem" ali "ducatom" zelo težka. Poleg tega je na samem logotipu zapis v obliki številke, ki pa v osmem in desetem različici manjka.


Podobno lahko pogledate vmesnik že prenesenega OS-a, da bi ugotovili, kakšne spremembe so nameščene na računalniški napravi. Vendar pa en pogled na zaslon monitorja ne bo dovolj le zato, ker vizualni pregled ne omogoča določanja bitne hitrosti sistema.

Kako določiti operacijski sistem vašega računalnika: 32 ali 64 bit?

Drug način najlažje ugotovitiSpreminjanje sistema (kot tudi njegov bit) je izziv za lastnosti računalnika. Ikona »Moj računalnik« je na namizju »v vseh spremembah Windows na osmem. V osmem in desetem je mogoče najti v "Raziskovalcu" (in pri konfiguriranju prikazanih ikon in nazaj na njegov zakonit kraj). Toda kako na Windows 10 ugotoviti operacijski sistem vašega računalnika? 32 ali 64 bitov - kakšna arhitektura ima sistem?


Prek PCM-ja na ikoni računalnika se morate pomakniti na točko lastnosti, nato pa se prikaže informacijsko okno, v bloku "Sistem" pa bodo kratke informacije o nameščenem operacijskem sistemu, vrsti procesorja in pomnilniku RAM, brez upoštevanja drugih informacije o ključu izdelka, imenu računalnika itd.

Informacije v sistemskih informacijah

Oglejmo si, kako izvedeti operacijski sistem računalnika v operacijskem sistemu Windows 8 (32 ali 64 bit) in dobite osnovne informacije o tem s pomočjo tega posebnega orodja, z Razdelek s podatki o sistemu. Najlažji način za klic je lahko iz konzole "Run" (Win + R), v kateri morate predpisati skrajšanje msinfo32. Tukaj je več informacij.
V glavnem bloku ne bo samo ime samega operacijskega sistema, ampak njegova različica z dodatkom (skupščina se običajno posodobi ob namestitvi posodobitev). Poleg osnovnih informacij, tukaj lahko najdete veliko zanimivih in o "železo", in o firmware za BIOS, in nameščeno programsko opremo, vključno z gonilniki naprav.

Kako ugotoviti točen dodatek: ekstraorodje

Kako izvedeti operacijski sistem vašega računalnika na Windows zadnjih generacij je malo jasen. Ko uporabite razdelek s sistemskimi informacijami, ima uporabnik preveč pogosto potrebnih informacij. Če želite dobiti informacije, ki veljajo samo za prevajanje in različico, lahko uporabite še eno orodje.
V polju run-of-applet menija Run morate vnesti okrajšavo za winverja, ki jo ustvarite v kombinaciji besed Windows in nato pritisnite tipko enter. Rezultat bo videz majhnega okna, v katerem vam bodo pokazale zanimanje za informacije brez frustracij.

Uporaba programa DirectX

Oglejmo si, kako določiti operacijski sistem vašega računalnika z uporabo orodja za platformo DirectX, ki ga mnogi navadni uporabniki sploh pozabijo ali pa sploh ne poznajo. Tako kot v prejšnjih primerih se iz Run Console kliče pogovorno okno, v polju izvršljivega appleta pa je uvedena le bližnjica dxdiag.
Po zagonu neposredno na glavni zavihek, skupaj z drugimi informacijami, bodo prikazane informacije o samem sistemu Windows in njegovi sobi ter nastavitvi, le sestava v tem primeru bo označena kot "konstrukcija", v njeni številki bodo prikazane samo informacije, ki je povezana z glavno izdajo (in ne v razširjeni obliki, kot je bilo mogoče opazovati pri uporabi winverjevega apleta).

Ukazni poziv

Še eno zmogljivo orodje Windows je ukazna vrstica, ki je navadnim uporabnikom pogosto ni všeč ali prezre.zaradi nepoznavanja uporabljenih ukazov, operatorjev in atributov. Malo odvrnilo od teme, je treba omeniti, da lahko dostopa do nekaterih dokumentiranih zmogljivosti sistema Windows, kot tudi popraviti veliko napak in napak pri delu sistemskih komponent. Ampak to je tako, informacije za razmislek.
Toda kako poznam operacijski sistem računalnika prek ukazne vrstice? Načeloma lahko uporabite isti winver ukaz, ki deluje v tej konzoli popolnoma enako kot v meniju Run.
Vendar je za boljše informacije bolje uporabiti ukaz za informacije o sistemu, po katerem se bodo na zaslonu prikazale potrebne informacije, ki se ne nanašajo samo na operacijski sistem, temveč tudi na komponente strojne in programske opreme računalnika ali prenosnega računalnika, posodobitve in drugo. . Opomba: Tudi če ne izvajate ukazov, se ob zagonu konzole na vrhu prikažejo različica in zbirka Windows.

Pridobivanje informacij v registru

Zdaj nekaj besed o tem, kako določiti operacijski sistem računalnika s sistemskim registrom. Takoj moram reči, da je metoda daleč od najustreznejše, vendar je treba upoštevati vse razpoložljive metode. Zato pokličite ustreznega urednika (regedit), nato pa prek podružnice HKLM in razdelka SOFTWARE pojdite v imenik Windows NT, ki ima podmapo CurrentVresion.
Na desni strani okna je več ključev, med katerimi CurrentBuild ustreza trenutni številki zbiranja, in ProductName podaja informacije o glavni različici operacijskega sistema Windows (število in spremembe).

Pomoč Microsofta

Če steDelo z internetom lahko uporabite tudi na uradni spletni strani Microsoft Corporation.
Po preklopu na brskalnik, z uporabo povezave, prikazane na zgornji sliki, se bo polje z vprašanji in odgovorom takoj pojavilo v polju samodejno definiranega OS, nameščenega na računalniku, ki je prijavljen v vir.

Programska oprema tretjih oseb in spletne storitve

Vendar pa obstaja še veliko drugih mest, ki morda niso nujno zasnovana izključno za določitev različice in prevajanja vašega operacijskega sistema. Pogosto lahko vaš operacijski sistem določijo mesta, s katerih je prenesen program. Veliko ljudi je opazilo, da se pri izbiri datoteke za prenos pogosto pojavljajo priporočila, na primer pri prenosu 64-bitnega namestitvenega programa. Poleg tega se sam OS določi tudi samodejno, ker vam ni priporočljivo prenesti aplikacije za Mac OS ali Linux in takoj poslati povezavo za prenos za Windows. Končno je še ostalo povedati, kako določiti operacijski sistem računalnika z uporabo informacijskih aplikacij tretjih razvijalcev.
Načeloma vsak program, kot je CPU /GPU-Z, Apex in podobne aplikacije AIDA64, zagotavljajo popolne informacije ne le o "železu" in njegovih načinih delovanja (ki se v večini primerov uporabljajo) , ampak tudi na samem operacijskem sistemu.
Prav tako lahko z Microsoftovega spletnega mesta prenesete orodje za upravljanje količinske aktivacije in določite različico trenutnega OS s številko, ki je registrirana v sistemu ključev.izdelka

Povzetek

Kot vidimo, se lahko povprečni uporabnik za pridobitev informacij o nameščenem OS omeji na najpreprostejša orodja samih oken, brez potrebe po pomoči programski opremi tretjih oseb ali spletnih virov. Informativnost vsakega od opisanih orodij je drugačna in uporabljate eno ali drugo orodje izključno zaradi razlogov, ki jih potrebujete. Ko gre za različico, zbirko ali bit operacijskega sistema Windows, je to dovolj in preproste metode. Toda v primeru težav s sistemom (tako na programski opremi kot na ravni strojne opreme) je priporočljivo uporabljati pripomočke tretjih oseb. Še posebej bodo koristne pri prepoznavanju morebitnih problemov in odpravljanju vseh vrst napak ali konfliktov.

Sorodne publikacije