Zamenjava SSD-ja v MacBook Air: Navodila

MacBook Air ni namenjen za razširitev ali nadgradnjo, vendar se izkaže, da lahko z malo napora SSD zamenjate sami. To bo znatno povečalo velikost prenosnega računalnika in pogosto - njegovo zmogljivost. Še en pogost razlog za namestitev novega SSD je njegova okvara. V vsakem primeru je zamenjava MacBook Air z SSD enostaven in postopek ostaja enak.

Priprava

Za namestitev novega SSD bo potrebno več stvari:
 • novi solid-state pogon je združljiv z razpoložljivim modelom prenosnega računalnika;
 • posebni izvijači (Torch 5T in Pentalobe);
 • 2-3 majhne posode za začasno shranjevanje vijakov.
 • Postopek zamenjave MacBook Air z SSD je dokaj preprost, čeprav je Mac razstaviti in nadgraditi. Upoštevati je treba, da ta metoda velja le za prenosne računalnike, za katere je potekla garancijska doba. Zamenjava strojne opreme lahko razveljavi garancijo, zato se, če je še vedno veljavna, obrnite na Apple Support ali Store, kjer bodo vse potrebne stvari opravili strokovnjaki.


  1. korak: Preverjanje združljivosti

  Najprej se prepričajte, da je pogon SSD združljiv z določenim modelom MacBook Air. To je običajno odvisno od leta naprave, zato je pomembno, da jo poznate. Te informacije so na voljo v meniju »O tem Macu«. Zaslon bo prikazal nekaj podobnega: "MacBook Air (13 palcev, zgodaj 2012)" ali podobno sporočilo. Po definicijiNatančno ime modela in leto izdaje, solid-state pogon, ki je združljiv z njim, lahko najdete na spletnih straneh spletnih trgovin, kot je Amazon.

  Korak 2: Izbira SSD

  Izbira blagovnih znamk in tipov polprevodnikov je odlična in uporabnik lahko sledi njihovim željam. Primer za to je paket posodobitve 240GB Transcend. Všeč je uporabnikom iz več razlogov: dobra cena, visoka hitrost, odlične ocene, dobra garancija in popoln sklop posodobitev, ki vključujejo stari SSD ohišje in izvijač potreben za zaustavitev. Druge blagovne znamke ponujajo tudi podobne paketne rešitve.


  Seveda lahko popolnoma svobodno kupite drug združljiv SSD, ki ni del kompleta. Samo morate dobiti ustrezne izvijače in zagotoviti združljivost pogona in računalnika Mac. Druge pogone lahko priključite s pomočjo adapterja SSD. MacBook Air bi moral biti izdan najkasneje leta 2012, saj je Apple od takrat uvedel šifriranje podatkovnih tokov med SSD pogonom in matično ploščo.

  Korak 3: Varnostno kopiranje

  Preden zamenjate MacBook Air s SSD, morate ustvariti kopijo pogona. Strokovnjaki priporočajo, da se vzpostavi vsaj varnostna kopija Time Machine, nekateri naprednejši uporabniki pa ta ukrep združijo z neposrednimi klonskimi orodji SuperDuper ali Carbon Copy Cloner. Edina izjema je v primeru, ko je pogon popolnoma izven urejenega ali odsoten - očitno ni ničesar za kopiranje.
  Ko priključite zunanji pogon, morate iti v meninastavitve sistema, izberite možnost Časovna nastavitev in podajte rezervno lokacijo. Tega koraka ne smete zamuditi. Če varnostna kopija ni ustvarjena, se nič ne obnovi in ​​novi pogon ne bo vseboval potrebnih podatkov. To ni tako, kar bi rad poskusil na sebi. Uporaba Time Machine-a daje tudi prednost, da lahko izvedete čisto namestitev operacijskega sistema na novem SSD-ju in nato obnovite Mac iz varnostne kopije.

  Korak 4: Zamenjava pogona

  Zdaj je najbolj zanimivo odpiranje ohišja in zamenjava SSD-ja za MacBook Air z novim. V ta namen so potrebne škatle za vijake, saj se bodo morali ukvarjati s pritrdilnimi elementi različnih velikosti in tipov. Pritrdilo je najbolje razvrščeno po velikosti in lokaciji namestitve. Ta del procesa zahteva nekaj znanj. Uporabniki, ki imajo izkušnje na področju elektronike, se bodo verjetno počutili v lastnih posodah, drugi pa bodo želeli prebrati priročnik, ki podrobno opisuje vrstni red ukrepov. Namesto ponovnega odkrivanja kolesa, strokovnjaki priporočajo, da si preberete podrobna navodila na iFixIt mestu, saj jih spremljajo dobra pojasnila, podrobna in izčrpna. Glavna stvar je, da izklopite prenosnik iz vira napajanja, odstranite spodnjo ploščo in jo odstranite, odklopite notranjo baterijo in nato zamenjajte pogon SSD. Po iFixIt-u je težava pri zamenjavi 13-palčnega MacBook Air SSD ocenjena kot povprečna, toda po mnenju strokovnjakov lahko vsak, ki ima potrpljenje in sposobnost slediti navodilom, z lahkoto opravi delo, tudi če je novinec.

  Navodila za zamenjavo SSD-ja

  Za zamenjavo pogona SSD potrebujete:
 • Odstranite vijake na dnu MacBook Air 13 in jih zložite v posamezne škatle glede na njihovo velikost, vrsto in mesto namestitve.
 • Odstranite spodnjo ploščo. Preden se dotaknete notranjih elementov, morate odstraniti statično elektriko.
 • Izključite notranjo baterijo. V ta namen vzemite plastični držalo, pritrjeno na priključke baterije, in ga povlecite proti sprednjemu robu prenosnega računalnika. Ne pozabite na to, kot tudi na dejstvo, da ga boste morali po namestitvi ponovno priključiti.
 • Odstranite SSD, z vijakom za prednapenjanje držite vijak. Naprava je v sredini, neposredno nad baterijo.
 • Namestite nov pogon SSD, ga pritrdite z vijakom in nato priključite notranjo baterijo.
 • Držite spodnji pokrov in ga pritrdite.
 • Ko se vse vrne na svoje mesto, lahko nadaljujete z namestitvijo programske opreme.

  Korak 5: ponovna namestitev Mac OS X in obnovitev podatkov

  Tu opisani postopek se nekoliko razlikuje od zaporedja dejanj, navedenih v nekaterih drugih tehničnih referenčnih knjigah. V tem primeru je nameščen prazen pogon SSD, ki nato zahteva namestitev operacijskega sistema in obnovitev podatkov. Drugim priporočamo, da pred zamenjavo SSD-ja v MacBook Air prekopirajo vsebino diska. Zgodnje kloniranje je pogosto najboljši pristop, vendar je v primeru okvare vožnje nemogoče, saj postane popolnoma onemogočen, kar dokazuje vprašaj, kdajnalaganje in testiranje opreme Apple.

  Na srečo vam varnostna kopija Time Machineja omogoča namestitev in obnovitev na drugačen način. Če je prednost dana metodi kloniranja, sta Carbon Copy Cloner in SuperDuper aplikacije, ki se lahko dobro ujemajo z njihovim delom.

  Naročilo za obnovitev podatkov

  Prva možnost vključuje dva koraka: izvedite čisto namestitev operacijskega sistema s pomočjo zagonskega bliskovnega pogona in nato obnovite varnostno kopijo iz Time Machine med namestitvijo. Deluje odlično. Pomembno je, da se spomnite, da je mogoče varnostno kopijo MacBook Air SSD zagnati takoj, ko je Mac OS X čist, zato morate povezati disk za varnostno kopiranje podatkov in vklopiti prenosni računalnik tako, da pridržite gumbe Command + R. Na zaslonu pripomočka izberite »Obnovi iz varnostne kopije« in kliknite »Nadaljuj«. Ko izberete disk s kopijo, morate izbrati datum in čas. Po zaključku postopka kopiranja se bo prenosni računalnik znova zagnal. Prav tako lahko poskusite neposredno uporabiti Time Machine. To pa pomeni, da morate ponovno ustvariti obnovitveno particijo ročno in morda boste naleteli na napake particije EFI. Tem vprašanjem se je mogoče izogniti s predhodno namestitvijo čiste namestitve Mac OS X. Ko je operacijski sistem in podatki obnovljeni, je prenosni računalnik pripravljen na rutinsko delo z novim SSD-jem.

  Sorodne publikacije