Tri-pasovna in dvosmerna akustika: značilnosti, prednosti, razlike

Na današnjem trgu so akustični sistemi predstavljeni v precej velikem razponu. Ta oprema se razlikuje po obsegu (instrumentalni, koncertni, studijski in drugi), v skladu s tehničnimi lastnostmi, obliko telesa in številnimi drugimi kvalitetami.

Najpomembnejši parameter, ki ga je treba najprej upoštevati, je število "pasov" v sistemu. V skladu s tem kriterijem smo izpostavili eno, tri in dvosmerno akustiko. Razlikujejo se med seboj in kakšen sistem je boljši, poskušali bomo odgovoriti v tem članku.


Pogostost zvoka

Človeški slušni organi lahko prepoznajo zvoke s frekvenco od 20 do 20.000 Hz.
Zato je kakovost glasbe neposredno odvisna od sposobnosti naprave, da ustvari jasne zvočne valove v danem območju. V ta namen so akustični sistemi začeli vključevati zvočnike, ki so reproducirali izjemno nizko (20-150 Hz), povprečno (100-7000 Hz) in visoko (5-20 tisoč Hz) frekvenco. V zvezi s tem so se pojavili:
 • enopasovni sistemi, kjer celotno frekvenčno območje ustvari en zvočnik.
 • Dvosmerni akustični zvočniki z dvema zvočniki: eden za predvajanje glasbe na srednjih in nizkih frekvencah, drugi - le visok.
 • Oprema v treh smereh - ločen "stolpec" ustreza predvajanju zvokov v vsakem pasu.
 • Obstaja oprema z velikim številom pasov, kjer vsak zvočnik reproducira zvok v določenem frekvenčnem območju. Najbolj priljubljenalastni dvo- in tri-pasovni sistemi - so najbolj dostopni in zagotavljajo odlično kakovost zvoka.


  Prednosti dvosmerne akustike

  Dvosmerni akustični sistemi so najbolj priljubljeni med vozniki.
  Zagotavljajo optimalno kakovost zvoka in imajo dostopno ceno. Zaradi razvoja tehnologij se dvoosna akustika aktivno nadomešča s triosno opremo, vendar je zaradi svojih prednosti še vedno zelo razširjena:
 • Enostavna zasnova, ki poenostavlja namestitev in prilagoditev.
 • Visoka stopnja skladnosti med zvočniki, kar poveča kakovost zvoka.
 • Največji naravni, "živi" zvok.
 • V dvosmerni opremi sta le dva zvočnika - LF in HF. Nizkofrekvenčni zvočnik reproducira zvoke v nizkem in srednjem območju, RF pa je visok. Zaradi tega so za delovanje sistema potrebni preprosti cepilni filtri.

  Značilnosti tripasovne opreme

  Dvosmerna akustika se od opisanega sistema razlikuje od najboljšega zvoka. Oprema v takih sistemih je opremljena z SM zvočnikom, ki nosi tako imenovane "prostorske" informacije, ustvarja prostorski zvok. Poleg tega je delitev odgovornosti postala bolj kompaktna.
  Negativna kakovost tristranskih sistemov je visoka cena. Je dvakrat do trikrat višja od dvosmerne akustike. Poleg tega dvosmerna akustika vključuje vgradnjo crossoverjev - kompleksnih filtrov frekvenc. Za prilagoditev takšne opreme je potrebno imeti odličen sluh,drugače usklajevanje govornikov ne bo uspelo.

  Razlike med akustičnimi sistemi

  Vsak akustični sistem je sestavljen iz zvočnikov (SM, nizka frekvenca in RF), opreme za filtriranje, ojačevalnikov signala, avdio kablov in vhodnih sponk. Filtrske naprave so odgovorne za distribucijo zvočnega signala na več območij. Dvosmerni akustični filter razdeli frekvence na dve "ploskvi" - do 5-6 tisoč Hz in nad 6 kHz. Trosmerne naprave so običajno opremljene s crossover-reguliranimi frekvenčnimi filtri, ki delijo obseg zvoka na tri področja. Vsa akustična oprema je lahko aktivna ali pasivna. V prvem primeru je vsak zvočnik opremljen z ločenim ojačevalnikom signala. Ta rešitev olajša poravnavo onesnaževalcev, kar zmanjša skupne stroške sistema. Hkrati pa se poveča kompleksnost storitev, namestitve in začetne namestitve. Posamezni ojačevalniki pogosto dopolnjujejo komplet treh naprav.

  Koaksialna in komponentna dinamika

  Kako bo zvok trosmerne ali dvosmerne akustike v avtomobilu odvisen od vrste zvočnikov, ki so koaksialni in komponentni. Prvi predstavljajo eno monolitno zasnovo, v kateri se kombinirajo kombinirani oddajniki visokih, srednjih in nizkih frekvenc. Ta rešitev naredi zvok ozek rez. Zato se takšne naprave uporabljajo kot dodatek in predvsem v majhnih avtomobilih.
  Komponentni zvočniki so oddajniki, ki jih lahko namestite na različne lokacije. Zahvaljujoč temu uspedoseči prostorski zvok, vendar otežuje postopek namestitve opreme. Če je zvok nastavljen nepravilno, bo zvočna stopnja zelo heterogena. Komponentni sistemi so vgrajeni v avtomobil s prostorno notranjostjo.

  Vprašanje cene

  Kot smo že omenili, bo dvosmerna akustika stala veliko manj kot namestitev opreme s tremi pasovi. Razlog za to sta dva razloga:
 • manj opreme - samo dva zvočnika, največ dva ojačevalnika in en filter;
 • enostavna namestitev - zbiranje takšnega sistema je lahko in samostojno in ima osnovno znanje na področju električne energije.
 • Trosmerni sistemi vključujejo bolj izpopolnjeno opremo, katere stroški precej presegajo ceno običajnih naprav. Poleg tega, če se odločite za vgradnjo takšne akustike, se morate obrniti za pomoč strokovnjakom - brez posebnih merilnih naprav in subtilnega sluha, bo nameščen sistem zvenel enako kot dvosmerna akustika. To je glavni odgovor na vprašanje, kaj se razlikuje od dvosmerne akustike s tremi.

  Sorodne publikacije