Pasovna širina komunikacijskih kanalov. Hitrost internetne povezave

S prihodom tehničnega napredka so se razširile tudi možnosti interneta. Da pa jih uporabnik v celoti izkoristi, je potrebna stabilna in hitra povezava. Prvič, odvisno je od pasovne širine komunikacijskih kanalov. Zato je treba ugotoviti, kako meriti hitrost prenosa podatkov in kateri dejavniki vplivajo nanj.

Kakšna je pasovna širina komunikacijskih kanalov?

Za spoznavanje in razumevanje novega izraza morate vedeti, kaj predstavlja komunikacijski kanal. Ko govorimo v preprostem jeziku, so komunikacijski kanali naprave in sredstva, s katerimi se podatki (informacije) prenašajo z razdalje. Na primer, komunikacija med računalniki poteka prek optičnih in kabelskih omrežij. Poleg tega je običajen način komuniciranja prek radijske postaje (računalnik, povezan z modemom ali omrežjem Wi-Fi).


Pasovna širina se imenuje najvišja stopnja prenosa informacij za določeno določeno časovno enoto. Običajno se za označevanje pasovne širine uporabljajo naslednje enote:

Podatkovna enotaČasBit (bajt)drugiKilobit (ali kilobajti)drugi


33) Megabajt (ali megabajtov)drugi

Merjenje pasovne širine

Merjenje pasovne širine je zelo pomembna operacija. Izvaja se, da bi ugotovili točnohitra internetna povezava. Merjenje se lahko izvede na naslednji način:
 • Najlažji način je, da naložite skupno datoteko in jo pošljete na drugi konec. Pomanjkljivost je, da je nemogoče določiti točnost meritve.
 • Poleg tega lahko uporabite vir speedtest.net. Storitev vam omogoča merjenje širine internetnega kanala, ki "vodi" do strežnika. Vendar pa za celostno merjenje ta metoda tudi ni primerna, storitev pa zagotavlja podatke za celotno linijo strežniku, namesto specifičnega komunikacijskega kanala. Poleg tega merljivi predmet nima dostopa do globalnega interneta.
 • Optimalna rešitev za merjenje bo uporabnik-strežnik Iperf. Omogoča merjenje časa, količine prenesenih podatkov. Po končanem postopku program posreduje uporabniku poročilo.
 • Zaradi zgoraj navedenih metod je mogoče brez težav izmeriti dejansko hitrost internetne povezave. Če pričanje ne ustreza trenutnim potrebam, boste morda morali razmisliti o zamenjavi ponudnika.


  Izračun pasovne širine

  Da bi našli in izračunali pasovno širino komunikacijske linije, je treba uporabiti Shannon-Hartleyev izrek. Pravi: najti pasovno širino kanala (linije) komunikacije je lahko, če izračunamo medsebojno povezavo med potencialno pasovno širino in pasovno širino komunikacijske linije. Formula za izračun pasovne širine je naslednja: I = Glog 2 (1 + A s /A n). V tej formuli ima vsak element svoj pomen:
 • I-označujeparameter največje pasovne širine.
 • G je parameter pasovne širine za prenos signala.
 • Razmerje s /A n - šum in signal.
 • Izrek Shannon-Hartley nam omogoča, da rečemo, da je za zmanjšanje zunanjega hrupa ali povečanje moči signala najbolje uporabiti širok kabel za prenos podatkov.

  Načini signala

  Do danes obstajajo trije glavni načini prenosa signalov med računalniki:
 • Prenos prek radijskih omrežij.
 • Prenos podatkov po kablu.
 • Prenos podatkov prek povezav z optičnimi vlakni.
 • Vsaka od teh metod ima individualne značilnosti komunikacijskih kanalov, katerih jezik bo šel spodaj. Prednosti prenosa informacij preko radijskih kanalov so: univerzalnost uporabe, enostavnost namestitve in prilagoditev takšne opreme. Praviloma se radijski oddajnik uporablja za sprejemanje in oddajanje podatkov brezžično. Lahko je računalniški modem ali adapter za Wi-Fi. Slabosti tega načina prenosa se lahko imenujejo nestabilna in razmeroma nizka hitrost, večja odvisnost od razpoložljivosti radijskih valov, kot tudi visoki stroški uporabe (mobilni internet je skoraj dvakrat dražji od "stacionarnega").
  Prednosti prenosa podatkov o kablu so: zanesljivost, enostavnost uporabe in vzdrževanje. Informacije se prenašajo z električnim tokom. Pogojno se tok pod določeno napetostjo premika iz točke A v točko B. Kasneje postane informacija.Žice so odporne na temperaturna nihanja, upogibanje in mehanske udarce. Nestabilne hitrosti se lahko pripišejo slabostim, kot tudi poslabšanje povezave zaradi dežja ali nevihte. Očitno je danes najbolj napredna tehnologija prenosa podatkov uporaba optičnega kabla. Pri oblikovanju komunikacijskih kanalov komunikacijskih kanalov, ki jih uporabljajo milijoni majhnih steklenih cevi. In signal, ki jim je poslan, je lahek impulz. Ker je hitrost svetlobe večkrat višja od trenutne, je ta tehnologija omogočila več sto krat, da pospeši internetno povezavo. Slabosti vključujejo krhkost optičnih kablov. Prvič, ne morejo prenesti mehanske poškodbe: zdrobljene cevi ne morejo iti skozi svetlobni signal, saj ostre spremembe temperature vodijo do njihovih razpok. No, povečano sevalno ozadje povzroči oblačnost cevi - zaradi tega se signal lahko poslabša. Poleg tega je optični kabel težko obnoviti v primeru prekinitve, tako da boste morali popolnoma spremeniti.
  Navedeno kaže, da se sčasoma izboljšajo komunikacijski kanali in omrežje komunikacijskih kanalov, kar vodi do povečanja hitrosti prenosa podatkov.

  Povprečna pasovna širina komunikacijskih linij

  Iz zgoraj navedenega lahko sklepamo, da so komunikacijski kanali v svojih lastnostih različni, kar vpliva na hitrost prenosa informacij. Kot smo že omenili, so komunikacijski kanali lahko žični, brezžični in optični kabli.Najnovejša vrsta mreženja je najbolj učinkovita. Njegova povprečna pasovna širina komunikacijskega kanala je 100 Mb /s.

  Kaj je malo? Kako se meri hitrost v bitih?

  Hitrost prenosa podatkov - hitrost meritve hitrosti. Izračuna se v bitih, majhnih enotah za shranjevanje informacij za 1 sekundo. To je bilo neločljivo povezano s komunikacijskimi kanali v obdobju zgodnjega razvoja interneta: takrat so se v svetovnem spletu prenašale predvsem tekstovne datoteke. Zdaj je osnovna merska enota 1 bajt. To pa je enako 8 bitov. Začetni uporabniki pogosto naredijo veliko napako: zmedejo kilobite in kilobajte. Zato je presenetljivo, da kanal s pasovno širino 512 kbps ne upravičuje pričakovanj in daje hitrost samo 64 kbps. Da ne bi bili zmedeni, se moramo zavedati, da če se za označevanje hitrosti uporabljajo bitovi, se zapis izvede brez okrajšav: bit /s, kbit /s, kbit /s ali kbps.

  Dejavniki, ki vplivajo na hitrost interneta

  Kot veste, je hitrost interneta odvisna od pasovne širine kanala. Na hitrost prenosa informacij vplivajo tudi:
 • metode povezovanja.
 • Radijski valovi, kabli in kabli iz optičnih vlaken. O lastnostih, prednostih in slabostih teh metod povezave smo razpravljali zgoraj.
 • Obremenitev strežnika.
 • Bolj ko je strežnik prenesen, počasneje sprejema ali prenaša datoteke in signale.
 • Zunanje ovire.
 • Najresnejši poseg vpliva na vzpostavljeno povezavoradijskih valov To povzročajo mobilni telefoni, radijski sprejemniki in drugi sprejemniki ter oddajniki signalov.
 • Stanje omrežne opreme.
 • Nedvomno imajo metode povezovanja, status strežnika in prisotnost motenj pomembno vlogo pri zagotavljanju hitrega interneta. Tudi če so zgornji kazalniki normalni, internet pa ima nizko hitrost, se primer skrije v omrežno opremo računalnika. Sodobne omrežne kartice lahko podpirajo internetno povezavo do 100 Mb /s. Prej so kartice lahko zagotovile maksimalno pasovno širino do 30 in 50 Mb /s na sekundo.

  Kako povečati hitrost interneta?

  Kot smo že omenili, je pasovna širina komunikacijskega kanala odvisna od številnih dejavnikov: načina povezave, delovanja strežnika, prisotnosti hrupa in motenj ter stanja omrežne opreme. Da bi povečali hitrost povezave v gospodinjskih pogojih, lahko omrežno opremo zamenjate z bolj naprednimi, kot tudi preklopite na drugo metodo povezave (od radijskih valov do kablov ali vlaken).

  Če povzamemo, je treba omeniti, da je treba omeniti, da pasovna širina kanala in hitrost interneta nista enaka. Za izračun prve vrednosti morate uporabiti zakon Shannon-Hartley. Po njegovem mnenju je mogoče zmanjšati hrup, kot tudi povečati moč signala z zamenjavo prenosnega kanala na širši.
  Prav tako je mogoče povečati hitrost internetne povezave. Ampak to se naredi s spremembamiponudnika, zamenjavo načina povezave, izboljšanje omrežne opreme in ograjo naprav za prenos in sprejem informacij iz virov, ki povzročajo motnje.

  Sorodne publikacije