Akustika je akustični sistem. Profesionalna akustika

Danes si je težko predstavljati osebo, ki ne bi poslušala glasbe ali gledala televizije. Zdi se, kot da slišimo s posebnimi napravami (zvočniki), ki jih včasih imenujemo akustični sistemi. Danes lahko precej veliko štejejo za svoje vrste. Ko govorimo o osnovnih značilnostih takšnih naprav, morate najprej razumeti, kaj so akustike. Ta koncept se lahko nanaša ne le na naprave za predvajanje, ker ima širšo razlago.

Akustika (zvok, akustični sistem, reprodukcijska naprava): kaj je to v splošnem pomenu?

Prvič, izraz "akustika" pred izumi zvočnikov in ojačevalnikov je bil postavljen le kot niz določenih parametrov, ki opisujejo širjenje, odbijanje ali absorpcijo zvoka v določenem prostoru (odprt, zaprt) in okolje.


Z drugimi besedami, z vidika fizike je akustika, grobo gledano, obnašanje zvoka pod določenimi pogoji. Danes se v zvezi z računalniškimi sistemi ali akustičnimi napravami sklicuje na sisteme ojačanja in reprodukcije.

Osnovni tipi akustičnih sistemov

V zvezi s klasifikacijo takih sistemov nobeden od njih ne more delovati neodvisno. Akustična povezava se izvede s prejšnjim ali glavnim ojačevalnikom, ki prenaša signal na zvočnike bodisi neposredno bodisi preko dodatnih naprav (izenačevalniki, križci itd.).
V skladu z načeli dela in povezave lahko skoraj vse akustične sisteme razdelimo na dva delaveliki razredi - aktivni in pasivni. Pasivni zvočniki so priključeni neposredno na ojačevalnik, preko katerega se preko lastnega električnega vezja prenaša zvočni signal. Aktivna akustika je sistem, ki se ne poveže samo z ojačevalnikom, temveč tudi z omrežjem. To je potrebno za delo vgrajenih predojačevalnikov (npr. V subwooferju).


V podrazredih je mogoče najti naslednje tipe sistemov:
 • nadstropje;
 • zgornja meja;
 • centralni signal;
 • fazni pretvornik;
 • bipolarni;
 • akustični labirinti;
 • stebri z vgrajenimi pasivnimi oddajniki;
 • kontralateralen itd.
 • Ločeni stolpci odprtega in zaprtega tipa.

  Domača akustika

  Če govorimo o tem, kateri sistemi se uporabljajo doma, gre predvsem za pasivno akustiko z neposredno povezavo z ojačevalniki, aktivnimi sistemi za domači kino, ki se povezujejo s predvajalniki DVD ali Blu-ray. .
  Kot najlažji primer pasivnih zvočnikov (zvočnikov) je mogoče, če se kdo spomni, modelov serije Radiotehnika S, ki so preprosto povezani z ojačevalnikom brez uporabe moči. Lahko so predvajali samo stereo signal ali nekaj podobnega kot psevdo-quad, ko niso povezovali dveh, ampak štirih zvočnikov.
  Aktivni sistemi za domača gledališča uporabljajo predvsem standarde Dolby Surround in Digital Audio in se lahko razlikujejo po številu dodatnih zvočnikov (5 + 1 7 + 1). Vtaka enota ustreza subwooferju, prve številke pa označujejo število stolpcev (več spredaj, zadaj in stran).
  Vendar lahko vsi domači sistemi reproducirajo zvok v razponu od 16-20 Hz do 18-20 kHz (vsaj - do 22-24 kHz, ki ga človeško uho skoraj ne dojema) in so sestavljeni iz treh vrst zvočnikov - nizko- , srednje - in visokofrekvenčno z različnimi variacijami v številu. Za vsak zvočnik (difuzor) se vnaša signal določene frekvence (včasih se za razdelitev glavnega signala uporabljajo križanja), kar omogoča, da dosežemo zvok, pri katerem se frekvence ne mešajo (ne segajo drug na drugega).

  Računalniški zvočniki

  Računalniški zvočniki so na nek način zelo podobni domači. V tem primeru lahko uporabite tako najpreprostejše zvočnike z omejenim obsegom zvoka kot tudi celotne profesionalne sisteme, kot so tisti, ki se uporabljajo v domačih kino dvoranah. Res je, da je vse tukaj odvisno tudi od zvočne kartice. Pri tem igra glavno vlogo.

  Profesionalni sistemi

  Toda poklicna akustika je že resna. Uporablja se predvsem v snemalnih studiih ali koncertih. Vključuje studijske ali koncertne monitorje, kombinacije kitar in celotne avdio portale. V večini kontrol so taki sistemi bodisi na samih napravah (skoraj vsi so opremljeni s predojačevalniki) bodisi preko centralne mešalne mize, ki vsebuje orodja za obseg ali panorame, da ne omenjam.uporabite dodatne učinke za obdelavo izvirnega signala.
  V smislu koncertnih portalov se lahko Grandes imenujejo Marshall in JBL. Ampak to je zanimivo: ti proizvajalci raje uporabljajo ojačevalnike svetilk namesto polprevodnikov, ker imajo več moči in zagotavljajo toplejši analogni zvok. Če se spomnimo največjega koncerta leta 1991, Monsters Of Rock v Moskvi, ki je potekal na letališču v Tushinu, je instalirana zmogljivost zvočnih portalov v višini približno 600 kW. Predstave skupin S. S. T., The Black Crowes, Pantera, Metallica in AC /DC so se slišale tudi v podzemni železnici, ki je bila oddaljena tri kilometre od polja. Lahko si predstavljate, kaj se je zgodilo pred prizorom.
  Kar zadeva monitorje, vam bo vsak izvajalec povedal, da služijo, da bi na odru slišali splošni zvok brez zamud. Glavni portal je v sprednjem delu, igralec pa zaznava samo reflektirani signal, ki ga preprosto ne ujame.
  Ampak kitaristi s pojavom "kombinatorjev" so imeli veliko več. Dejstvo, da strokovne akustike te vrste vam omogoča, da prilagodite kakovost zvoka ali dodatne učinke s povezano kitaro procesorji ali "losjoni", in to je ta signal se bodo predvajali na glavnih ojačevalnikov z izhodom na portal ali vhod naprave za snemanje. In skoraj vsi svetovni voditelji v proizvodnji kitarskih inštrumentov izdelujejo lastne modele.

  Povzetek

  Zato akustika ni le opis fizičnih procesov ali samo stolpcev. V primeru sistemovPredvajanje in obdelavo zvoka lahko rečemo o kompleksnih sistemih, ki zagotavljajo ne le zvok, temveč tudi možnost nadzora vseh procesov, vključno z obdelavo ali ojačanjem avdio signala.

  Sorodne publikacije