Vpliv računalniških iger na psiho otrok in njihovo zdravje

Mnogi starši menijo, da računalniške igre vsebujejo le negativne informacije, ki lahko slabo vplivajo na razvoj otroka. Vendar pa obstajajo tudi odrasli, ki lahko preživijo ure za preživljanje prostega časa na monitorjih za strelce, arkade itd.

Kaj je igranje?

Pred določitvijo vpliva računalniških iger na psiho mladostnikov morate razumeti, kaj predstavljajo.
Računalniške igre so predvsem zabava, ki je namenjena rekreaciji in učenju novega. Vsaka zabava pripada določenemu žanru, s katerim lahko določimo vpliv računalniških iger na psiho otrok.


Razvijajo jih znani studiji, ki vlagajo v njih vse najbolj vredne in zanimive. Igre se lahko razlikujejo med seboj grafično, kar predstavlja njihovo individualnost in edinstvenost.

Žanr igre "strelec"

Na splošno je vpliv računalniških iger na psiho otrok odvisen od žanra. Mnogi starši padejo v histerijo ali celo bes, ko vidijo, da njihov otrok igra "strelec", glede na to, da je igranje te vrste agresivno.
Najpogostejši mladostniški žanr je strelec. To pomeni, da igralec strelja na vse, kar se premika, in zasluži bonus točke. Takšna zabava je lahko zelo svetla in bogata s posebnimi učinki, zato se starši zamenjujejo s takšno izbiro svojih otrok. Dejstvo je, da morajo vsi normalni ljudje odpuščati in če otrok tega ne želida bi obiskali odseke, potem je edini način, da zniža negativno energijo igro. Tako se bo njegov um umiril in si pridobil moč, in se ne bo naučil nič slabega.


Druga stvar je, če je najstnik zaklenjen in ima težave na šoli na svoj način. V tem primeru, če je izbira padla na agresivno zabavo, bi morali poiskati pomoč strokovnjaka, saj v tej različici računalniških iger resnično vplivajo na psiho najstnika.

RPG Žanr

Kako računalniške igre vplivajo na psiho, če je RPG? Odgovor ni. Zabava tega žanra potopi igralca v svet, kjer obstaja možnost, da samostojno ustvarja svoj lik, opravlja zanimive naloge in raziskuje svet igre, poln možnosti.
Nekatere igre v žanru RPG lahko nekaj naučijo. Ubisoft studio je na primer izdal serijo Assassin's Creed, ki temelji na zgodovinskih osebnostih in terenu. Zahvaljujoč tem izdelkom se lahko naučite veliko uporabnih zgodb. Sposobnost ustvarjanja lastnega lika po lastni presoji je odličen način, da utelesite svoje fantazije, saj lahko v svetu RPG postanete čarovnik, elf in drugi predstavniki pravljice. Enako velja za sposobnosti - s čarobno močjo lahko sovražnikom položite vso moč in kot tekmovalec lahko uporabite skrivni način bitke. Po drugi strani pa lahko take igre zategnejo osebo za dolge ure, saj je zgodba pogosto zanimiva in kognitivna.

Simulator življenja

Res je, da računalniške igre vplivajo na psiho otrok, če je to simulator življenja?Najverjetneje celo nasprotno. Kot kaže praksa, so otroci sposobni utelešiti življenjske probleme z igranjem. Ena od takih situacij je bila prikazana na primeru psihologov.
Otrok, ki resno doživlja ločitev od staršev, se odloči, da bo v simulatorju ustvaril družino, podobno svoji, vendar brez razveze. To pomeni, da je družina še vedno skupaj in živi srečno. Takšne situacije lahko pomagajo najstniku in izzovejo zaprto stanje. Po drugi strani pa simulator življenja uči odgovornost in prikazuje reakcijo likov na igralčeva dejanja, pa tudi na družbeno življenje.

Strategija

Strategija ali "peskovnik" kaže igralcem, kako ravnati z gradnjo ene same hiše ali celega mesta. Obstajajo strategije, ki so tesno povezane s potekom zgodovine - kot je »civilizacija«.
Začne se v primitivnem prazgodovinskem času in v igri mora igralec samostojno razvijati svojo civilizacijo, vzpostavljati odnose med državami in se vključevati v razvoj. V tem primeru je vpliv na psiho otroka popolnoma izključen, saj mu je dana možnost, da ne uniči, ampak da ustvarja, medtem ko prikazuje domišljijo. Pogosto se lahko odrasla oseba zanima za igro tega žanra, zato ne smemo kategorično obravnavati izbire otroka.

Negativni vidiki

Zdaj ima skoraj vsaka družina vsaj en računalnik, zato je uporaba iger običajna. Samo eden od staršev je zvest otrokovemu strastu do igranja, medtem ko so drugi kategorično proti ali resno omejujejo svoje bivanje pri računalniku.
Obvestiloznaki odvisnosti od otroštva na računalniku lahko, če ste pozorni na naslednje znake:
 • Otrok je slabo nalit.
 • Otroku je vse težje zbuditi.
 • Prišlo je do težav z vidom (vključno s suhimi očmi).
 • Večja razdraženost glede vprašanja iger.
 • Nenaklonjenost stiku s starši.

  Posledice napačnega pristopa

  Da bi ugotovili, kako računalniške igre vplivajo na psiho otroka, moramo razumeti, da prepoved ali omejitev ne bo pomagala. Otrok, tako kot vsaka druga oseba, mora razbremeniti stres, ki se je nabral v času šolanja ali oddelka. Utrujenost je eden od razlogov za slabo delovanje, zato je treba iskati pristop k temu problemu. Seveda računalniške igre niso edini način za odpravo utrujenosti, saj lahko delate z običajnim namiznim ali mobilnim igranjem. Vendar pa vsi odrasli nimajo časa za skupni prosti čas, zato je virtualna resničnost v pomoč. Če obstaja sum, ali so računalniške igre na psiho najstnika prizadete, je vredno pozoren na to, kar igra. S prvimi znaki krutosti v igranju ni nujno, da se na to dejstvo takoj odzovemo negativno. V mirnem tonu lahko izrazite svoje sumnje in skrbi glede izbranega žanra in poskusite skupaj izbrati igro, ki jo bodo v celoti uredili tako starši kot otrok. Ni čudno, da obstaja prepoved, da je prepovedano sadje sladko, zato bodo tabuji ali omejitve le zanimali za računalniške igre.

  Fleksibilnost zavesti

  V otroštvu in adolescenci je psiha zelo prilagodljiva inkakršne koli informacije, bodisi pozitivne ali negativne, se dojemajo lojalno. To je posledica dejstva, da otroški um še ni oblikovan in da moralne vrednote niso v celoti oblikovane.

  Prav zaradi vpliva računalniških iger na psiho človeško deformirano samozavedanje otrok in čustveno sfero se poškoduje. Zloraba tudi spodbuja utrujenost, dejanske medosebne odnose pa postopoma nadomeščajo virtualni. V adolescenci obstaja velika verjetnost, da se otrok ne more ustrezno prilagoditi v socialnem okolju. Nekontrolirano preživljanje časa na računalniških igrah lahko povzroči zaprtje, v nekaterih primerih pa tudi avtizem. Vpliv na psiho se kaže v nenaklonjenosti prejemanju informacij iz drugih virov. Otrok raje igra računalniške igre, skuša preživeti več časa v virtualnem prostoru. Bolj ko bo najstnik porabil čas za računalniške igre, višja bo njegova stopnja kategoričnosti in razdražljivosti. Stopnja kritičnega razmišljanja bo padla in se umaknila ravnodušnosti. Vsak dan bo opazno, kako se otrok razvija duševno napetost, povečuje se stres, kar vodi v podaljšano depresijo. Dolgo bivanje pri računalniku popolnoma uniči domišljijo otroka in ustvari stereotipe, ki jih nalagajo računalniške igre. S fizične strani se lahko začnejo težave s hrbtenico in vidom.

  Zaključek

  Nenadzorovano preživljanje časa na računalniku je tudi nesprejemljivo, ker ima svoje posledice. Dovolj je 1-2 uri na danda bi najstnik zmagal in da ne bi škodoval njegovim očem. Rok bo pomagal preprečiti zasvojenost med najstniškim obdobjem in vzpostaviti stik z otrokom.
  Idealna možnost bo tista, v kateri bo otrok, ki prihaja iz šole, lahko takoj zavzel njegovo mesto in se igral. Po tem, ko otrok počiva, lahko zahtevate, da opravlja svoje dolžnosti. Navsezadnje mnogi odrasli delajo enako - po delu se ukvarjajo s prostočasnimi dejavnostmi, nato pa vse ostalo. Če je vzpostavljen pravilen izobraževalni proces, bo otrok zadovoljen, starši pa bodo vzpostavili stik s svojimi otroki, vpliv računalniških iger na psiho otrok pa ne bo.
 • Sorodne publikacije