Senzor ročične gredi: znaki okvare in diagnostične metode

V sodobnih avtomobilih upravljanje vseh izvršilnih mehanizmov in sistemov upravlja EBU. Sprejema signale iz več senzorjev, analizira informacije, zagotavlja krmilne ukaze za aktuatorje. Oskrba z gorivom v zgorevalni komori poteka tudi s pomočjo več senzorjev. Torej je eden od njih senzor položaja motorne gredi. Oglejmo si, zakaj potrebujete senzor ročične gredi v vozilu, znake okvare, vzroke okvar in diagnostične metode za ta izdelek.

Funkcije DPKV

Za učinkovito delovanje motorja z notranjim zgorevanjem je treba mešanico goriva dovajati v zgorevalno komoro v položaju bata na spodnji mrtvi točki. Iskra, iz katere sveti bencin (ko je vse v dobrem stanju), se po stiskanju zmesi z batom napelje v položaj VMT. Da bi EBU lahko pravočasno poslal krmilni signal plinski črpalki, šobam in vžigalnemu sistemu, mora vedeti, v kakšnem stanju je ročična gred in s tem batni. Znaki okvare senzorja ročice VAZ-2110 bodo povezani z nepravočasno injekcijo, brez iskre.
To so podatki, ki jih je dala senzor ročične gredi in so poslani v EBU. Ta element ni samo elektronski senzor. Za njegovo delo je potrebno orodje, v katerem so zobje razvrščeni v posebnem vrstnem redu. Nekatera njihova zaporedja se lahko preskočijo. Vsi elementi v skupini gredi-bata so povezani s tečaji. Njihove amplitude se lahko enostavno izračunajo z uporabo matematičnih formul.Tako se položaj bata v spodnji mrtvi točki in zgornjem delu določi s signali, ki tvorijo senzor in disk sinhronizacije - zobnik. Če DPKV odpove, potem je avto dobesedno "slep". Gorivo se sploh ne bo dalo v jeklenke ali pa bo neučinkovito. Proces vžiga bo kaotičen.

Naprava in načelo delovanja

Preden se lotite znakov okvare ročične gredi tipala, morate razumeti, kako je razporejen in kako deluje. Opozoriti je treba, da je načelo teh elementov ne glede na obliko in proizvajalca preprosto in nespremenjeno.
Na ročični gredi je poseben referenčni ali sinhronizacijski disk z zobmi. DPKV je pritrjen na nosilce, tako da je njegov občutljiv element nameščen strogo pravokotno na os, katere vrtljiva gred. To drži razdaljo od zobatega venca - 1 mm. Na tem disku ni nekaj zob - zloženi so. Koliko bodo odvisni od vrste vdelane programske opreme v računalniku. Glede na število zob, za večino avtomobilov sprosti diske z 243036 48 in celo 60 zob.

Spremembe senzorjev

Ne obstajajo samo njihove vrste sinhronskih pogonov, ampak tudi senzorji različnih izvedb. Razlikujemo skupaj tri take vrste. To je senzor, ki temelji na Hallovem senzorju, induktivnem DPKV in elementih, ki delujejo na optični osnovi.


Znaki okvare

Upoštevajte znake okvare senzorja motorne gredi. Dejstvo je, da niso veliko. Zvok detonacije in detonacija pod obremenitvijo, ko se premikate navkreber pri nizkih obratih. Tudiobčutite, da motor ne deluje tako kot prej - nima stabilnosti. Pri prostem obratu lahko vidite, da padejo precej ostro, nato pa se z ogromno hitrostjo poveča število vrtljajev. Pogosto se avto dremlja v mirujočem stanju, tako v prometu, kot tudi na semaforju.
Razlikujemo tudi druge znake okvare senzorja položaja. Motor ne daje polne moči. Padajoče hitrosti lahko opazimo tudi brez indikacij naprav. Moč lahko pade ali nenadoma dvigne. Hkrati pa za to ni dejavnikov. Pogosto je mogoče opaziti takšno situacijo, ko se je dinamika avtomobila bistveno zmanjšala. Obstajajo težave z zagonom motorja. Eden od najbolj zaznavnih in opaznih znakov okvare senzorja je ročična vrata, kar pomeni, da motor sploh ne more zagnati. To pogosto velja za sodobne avtomobile. Elektronski blok že vsebuje informacije, zaradi katerih se motor ne zažene z netočnimi signali iz prožilnega elementa. Druga značilna značilnost zloma DPKV je odsotnost iskre, vendar ne neprekinjeno, temveč občasno.
Seveda ti znaki morda ne govorijo vedno o težavah s senzorjem položaja ročične gredi. Na primer, zmanjšanje moči motorja in njegovega števila vrtljajev lahko kažejo na zamašeno črpalko za gorivo, ki je obremenjena z bencinsko črpalko. Da bi se prepričali, da je to znak okvare pozicijskega senzorja kolenskega VAZ, je potrebno opraviti diagnostiko elementa. Kako to storiti? Obstaja več načinov. O tem bomo razpravljali spodaj.

Kako preveriti DPKV za delovno zmogljivost?

Za preskus položaja položaja ročične gredi obstaja več preprostih metod. Nekateri od njih ne zagotavljajo ustreznih informacij, zato učinkoviteje uporabite le dve metodi - zagotavljajo najbolj točne rezultate. Če se pojavijo znaki okvare ročične gredi 2110 senzorja, je prvo treba razstaviti ta element. Če želite to narediti, morate vedeti, kje je.

Kje je DPKV?

Poiščite lahko senzor na pokrovu oljne črpalke. Tudi pri razstavljanju senzorja strokovnjaki priporočajo demontažo zobatega diska. Pogosto lahko pride do poškodb, ki izzovejo različne znake okvare položaja senzorja kolena.
Po demontaži je treba opraviti vizualni pregled, da se ugotovi morebitna poškodba telesa in da se preveri stanje kontaktov in blazinic. Če je DPKV umazan, ga speremo z alkoholom. Če se okvara ne pojavi, se element bolj natančno diagnosticira.

Metoda # 1

Bistvo metode je merjenje upora navitja tega elementa. Če je bilo mogoče zaznati znake okvare senzorja, ki je bil vgrajen v VAZ, ohmmeter pa je pokazal odpornost v 550-750 ohmov, potem je element v delovnem stanju in razbitje je treba poiskati drugje. Pred preverjanjem je bolje, da se sklicujete na navodila - proizvajalec natančno določi upor senzorja. Če so kazalniki po merjenju različni, je priporočljivo, da izdelek zamenjate, ker je v okvari.

Metoda številka 2

S to metodo je mogoče natančneje določiti, v kakšnem stanjuje komponenta. Za diagnostiko bo potrebno voltmeter - bolje je uporabiti digitalno napravo. Lahko ga kupite na vseh radijskih trgih. Potrebovali boste tudi merilnik, instrument za merjenje induktivnosti in transformator - bolje je, da dvignete omrežje. Da bi dobili najbolj natančne kazalnike, je treba diagnozo opraviti v temperaturnem območju od 20 do 22 stopinj. Najprej izmerite induktivnost navitja DPKV z merilnikom induktivnosti. Če element deluje, bo naprava prikazala od 200 do 400 MHz. Simptomi ročične gredi 2114 v tem primeru kažejo, da je težava nekaj drugega. S pomočjo megomernega merilnika se izvede diagnoza izolacije. Če so napetosti višje od 500 V, vrednost izolacije ne bo presegla 20 MW.
Transformator bo potreben, ko bo med preskusom impulz pomotoma magnetiziran. Po analizi rezultatov lahko ugotovimo, da so bili v resnici znaki okvare senzorja, ki se je vrtil, VAZ-2114, ali pa je treba zlomiti drugje.

Preverite DPKV z osciloskopom

Ta metoda ni na voljo v garaži, vendar z njo lahko ne samo določite vrednost, ampak tudi vidite, kako se oblikujejo signali. Tako boste dobili popolne informacije o statusu elementa in njegovem delovanju. Takšno diagnozo je bolje izvesti, ko motor teče. Lahko pa tudi preverite razstavljeni senzor.

Torej, kako preveriti blago za storitev? Potrebovali bomo digitalni osciloskop in delo z njim. Senzor se preveri na naslednji način. ČePrišlo je do znakov okvare senzorja, ki je vrtil VAZ-2110, da se sondne naprave povežejo z zaključki na njej. Nato zaženite programsko opremo. Po tem je treba pred senzorjem pomahati vsak mehanski predmet.
S pravilnim elementom na zaslonu bo oblikovan oscilogram, zgrajen na podlagi podatkov iz senzorja. Če je komponenta v delovnem stanju, bo pritrdila kovinski predmet. Toda natančno diagnozo lahko postavimo šele po diagnostiki na delujočem motorju. Nato se lahko odločite za zamenjavo. Ta izdelek se ne popravi.

Kako nadomestiti DPKV?

Zamenjava je zelo preprosta. Če je bila komponenta odstranjena zaradi preverjanja, je nameščena nova. Pred namestitvijo je priporočljivo temeljito očistiti mesto namestitve. Naprej morate zategniti vijak. Bolje je uporabiti momentni ključ in strogo nadzorovati navor vijaka. Navor ne sme biti večji od 8-12 Nm. Nato je pomembno nadzorovati, da razdalja med senzoričnim delom senzorja in sinhronizacijskim pogonom ni več kot en milimeter.

Na koncu

Če obstajajo znaki okvare ročice senzorja VAZ-2114, se prepričajte, da jo preverite. To je enostavno. Na voljo so diagnostične metode - preverjanje lahko začnete na najlažji način. In če ni senzor, potem morate iskati napake v drugih sistemih.

Sorodne publikacije