Transponder: kaj je to, načelo delovanja, primeri uporabe

Obseg transponderjev je zelo velik. Uporabljajo se za organizacijo dela satelitske televizije, sistema cestninskih cest, uporabljajo tudi civilno in vojaško letalstvo itd. Kaj pa je to - transponder? Odgovor na to vprašanje potrebuje razlago.

Transponder - kaj je to?

Transponder je skrajšano ime v angleščini, ki izhaja iz besede oddajnik in odzivnik ("oddajnik", "odzivnik"). To je sprejemna in oddajna naprava, ki sprejema signal in pošilja svoje v odgovor na to.


Lahko sprejme signal na eni frekvenci, ga poveča in pošlje drugemu. Prav tako je sposoben posredovati vnaprej določeno sporočilo kot odziv na prejeti signal in ustvariti ustrezen signal le, če je podana pravilna elektronska zahteva. Glede na te zmožnosti in frekvenco transponderjev, ki se lahko uporabljajo za oddajanje /sprejemanje signalov, je obseg takih naprav zelo velik. Zato natančneje preberite, kako in kje se uporabljajo.

Satelitski transponderji

Pri satelitskih komunikacijah je uporaba transponderjev samoumevna. Zaradi teh naprav se komunikacije sploh lahko izvajajo. V bistvu je transponder del satelita, ki je zasnovan za sprejemanje in oddajanje signala. Ta signal se lahko ojača ali prenaša z drugačno frekvenco.
Včasih so satelitski transponderji na satelitu nameščeni na desetine in vsi soopremljeni s sprejemnimi in oddajnimi antenami. En transponder je pred časom predvajal samo en kanal, danes pa obstajajo tehnologije kompresije, zaradi katerih se je povečalo število prenosnih kanalov. Izkazalo se je, da le ena orbitalna pozicija omogoča sprejem več tisoč televizijskih kanalov.


Odzivniki za cestne poti

Ena najpomembnejših aplikacij transponderjev - cestninskih cest. Voznikom je ta ideja všeč, saj dobijo priložnost, da se vozijo na idealno enaki poti, namesto da bi mimo različnih jam in zmanjšali hitrost pred zlomljeno cesto. Ampak včasih morate odložiti svoje potovanje zaradi zapletenosti plačila. Treba je opozoriti, da je bil plačilni sistem prej zapleten. Toda z uvedbo svojih transponderjev je vse postalo veliko lažje. Zdaj postopek plačila poteka v elektronskem načinu in voznik sploh ne zamuja na cesti. Toda kaj je to - transponder na cesti s plačilom cestnine in kako jo uporabljati?
V tem polju je transponder vrsta nekontaktnega plačila na napravo. Lahko dvigne denar z vozniškega računa takoj, ko prispe na cestnino. Hkrati pa se vozniku sploh ni treba ustaviti. Naprava je majhna škatla, ki jo napajajo baterije. Te baterije je treba zamenjati približno vsakih sedem let - toliko energije porabi sprejemna in oddajna naprava. Hkrati pa ne zahteva nikakršnega vzdrževanja.

Načelo dela

Delo je naslednjenačin: pred potovanjem na cesto se vzpostavi posebna točka, kjer se zaračuna pristojbina. Voznik brez transponderja mora izstopiti in plačati denar v tranzitu (ali brezgotovinsko plačilo, kot je kartica). Toda voznik s transponderjem samo mimo, čeprav njegova hitrost ob istem času ne sme presegati 30 kilometrov na uro. Prav tako mora nujno voziti po stezi, kjer je nameščen predmet s transponderjem.
Če semafor zasveti zeleno, voznik vozi z nizko hitrostjo, transponder pošlje napravo, ki je nameščena na kontrolni točki. Tako se izvaja plačilo. Sistem, ki je nameščen na kontrolni točki, sprejema podatke o transponderjih, ga primerja s svojo podatkovno bazo in določa, kateri avto je pravkar potoval. Na podlagi teh podatkov se opravi izračun in plačilo potovanja. Denar se obremeni z računa transponderja, ki ga je treba občasno dopolniti. Na telefonu (v primeru namestitve programa) obstaja sporočilo o obremenitvi sredstev s računa. Po tej operaciji se pregrada odpre in avto preide. Za servisiranje cestninskih cest so posebni predmeti, kjer se prodajajo transponderji. Torej, če ne veste, kje kupiti transponder, potem samo pojdite na cesto s plačilom cestnine in na prodajnem mestu lahko kupite pri operaterju. Pravica do nakupa in uporabe take naprave je na voljo vsem: fizičnim in pravnim osebam. Strošek transponderja je lahko drugačen, vendar je njegova cena v povprečju v tisoč rubljih. ZaStvari, če ga kupite na prodajnem mestu, na račun kupca takoj prejeli 500 rubljev. Lahko se porabijo za potovanje po cestnini.

Vrste avtomobilskih transponderjev

Danes obstajajo različne vrste transponderjev. In to je logično, glede na to, da je praksa uporabe teh naprav prišla iz tujine. V evropskih državah morajo imeti vsi avtomobili, katerih teža presega 35 ton, transponder. Poleg tega ni pomembno, ali pripada pravnemu subjektu ali posamezniku. Imeti morajo tudi tiste avtomobile, ki so prišli iz drugih držav.
Trenutno se uporabljajo naslednje vrste transponderjev:
 • EasyGo.
 • AutoPass.
 • Stroški transponderjev EasyGo in AutoPASS so približno enaki in oba delujeta na enak način, zato ne glede na to, kaj izberete.

  Značilnosti uporabe transponderjev

  Da bi naprava delovala pravilno in ne "neumna" med postom, jo ​​je treba namestiti na vetrobransko steklo avtomobila. V tem primeru mora biti pritrjen na čisto suho steklo, tako da med premikanjem transponder ne pade. Na splošno je namestitev zelo enostavna:
 • Izberite sončen dan, ko je temperatura zunaj okna +15 stopinj. V nasprotnem primeru obstaja možnost, da lepilo za pristanek naprave ne skoči.
 • Izpirati in zdraviti alkohol, kjer bo postavljen "transplantirani" transponder. Za razmaščevanje je potreben alkohol.
 • Odstranite napravo iz škatle. Na eni strani bo lepilni trak. Odstranite ga brez dotikanja prstov na lepljivo stran.
 • Transponder pritisnite na maščobopostavite in ga zadržite 10 sekund.
 • Odvisno od tega, ali je naprava pritrjena na tovornjak ali osebni avtomobil, mora biti pritrjena bodisi na vrhu okna (na osebnem avtomobilu) ali pod njo (na tovor). Samoumevno je, da brisalcev ne smejo zapreti transponderja v delovnem ali neaktivnem položaju. To lahko moti prenos signala in potem bralec ne bo mogel določiti vašega transponderja. V tem primeru se pregrada ne bo odprla in ne boste mogli voziti.

  Kje lahko kupim transponder?

  Zdaj veste, kaj je to - transponder. Kje pa je bolje kupiti? Ne poskušajte ga kupiti na spletu. Te naprave se prodajajo samo v specializiranih prodajnih mestih. Ti predmeti se nahajajo v prostorih za zaračunavanje potovanj na cesti.
  Postopek nakupa naprave vključuje podpis sporazuma, ki predvideva zagotavljanje storitev z uporabo transponderja. Posamezniki, ki bodo prejeli to napravo, morajo na posebnem obrazcu napisati izjavo in ji priložiti dokumente: potni list (nujno izvirnik) ali drug dokument, ki potrjuje identiteto in kraj registracije. Prav tako je treba določiti kontaktne podatke za predložitev dokumenta o ustanovitvi davčnega računa, izpisek iz registra podjetnikov ali pravnih oseb. Seveda je za posameznike lažje.

  Koristi za voznika

  Najlažja in najvidnejša prednost je olajšanje prehoda skozi plačilne točke. Vozniku ni več treba stati v vrsti in čakati na avtomobile pred njim,preden lahko vozi. Včasih lahko računajo na stotine strojev. Potovanje bo trajalo le 3 sekunde, brez popolne zaustavitve (premikate se s hitrostjo 30 km /h). Tudi uporaba transponderja zagotavlja popust. Običajno vozniki s transponderji plačajo za 5% manj kot tisti, ki plačajo potovanje v gotovini.
  Na plačilnih mestih so tudi dve čakalni vrsti: tudi za avtomobile s transponderji. Kot ste že razumeli, se čakalna vrsta s transponderji premika veliko hitreje. Poleg tega se spremljajo vse transakcije za plačilo in dvig denarja, za katere boste lahko kadarkoli prejeli izvleček. V osebni pisarni je na voljo funkcija za prenos denarja iz enega transponderja v drugega. To je priročno.

  Pogosta vprašanja

  Ali je mogoče napravo namestiti na vetrobransko steklo? Transponder lahko namestite tudi v prtljažnik. Možno je, da bo celo delal iz prtljažnika, vendar ni zagotovil. Namestitev na vetrobransko steklo se ne priporoča preprosto: zaželeno je, da je naprava v neposrednem vidnem polju.
  Ali obstaja naprava sevanje? Ni sevanja, ker naprava ni aktivna zunaj plačila. Deluje 30 sekund (ko potuje skozi plačilno mesto), in sevanje od njega v tem času je 10-krat šibkejše kot iz mobilnega telefona v stanju pripravljenosti. Kakšno je življenje transponderja? V povprečju so transponderji na eni bateriji "živi" 7 let. Po razrešnici se lahko odpravite na prodajno mesto - tam ga lahko preprosto zamenjate z novim.

  Sorodne publikacije