Senzor motorne gredi VAZ-2110: znaki okvare

S pomočjo senzorja motorne gredi VAZ-2110 se izvede tvorba zmesi v rampi goriva. Ta naprava proizvaja signal, ki vstopa v elektronsko krmilno enoto motorja z notranjim zgorevanjem. Naprava se uporablja samo pri vbrizgalnih motorjih, karburator je potreben za njih. Vbrizg goriva v zgorevalno komoro v uplinjevalnih motorjih se izvaja pod atmosferskim tlakom. Iskrenje na elektrodah sveč - trampler (razdelilnik vžiga).

Značilnosti sistemov za vbrizgavanje

Sistem za vbrizgavanje deluje zahvaljujoč senzorskemu sistemu in krmilni enoti. Vsi signali se sprejemajo na vhodu mikroprocesorske enote, ki regulira delovanje aktuatorjev. Za pravilno delovanje motorja so naslednji senzorji:
 • Položaj ročične gredi.
 • Položaj odmične gredi (ne pri vseh spremembah).
 • Tlak v sesalnem razdelilniku.
 • Lambda sonda.
 • Hitrost.
 • Masni pretok zraka.
 • Položaj dušilnega ventila. In glavna vloga je senzorska ročica VAZ-2110 (8 ventilov ali 16), saj je odvisna od trenutka vbrizgavanja in dobave visoke napetosti elektrod sveč. Zasnova ima temperaturni senzor, vendar praktično ne vpliva na delo. Potrebno je nadzorovati temperaturo motorja in signalizirati indeks puščice (ali na računalniku). Vendar pa bo nujno potrebno, če je treba izvesti avtomatsko preklapljanje goriv (strbencina za plin in nazaj).


  Algoritem delovanja sistema za vbrizgavanje

  Mikroprocesor ima več vhodov in izhodov. Vhodi sprejemajo signale vseh senzorjev. Toda najprej se ti signali pretvorijo, če je potrebno, ojačeni. Mikrokontroler je programiran za delo s senzorji in aktuatorji. Programi (firmware) lahko nudijo različne značilnosti motorja.
  Možno je doseči povečanje zmogljivosti (poraba bencina s tem povečanjem) ali zmanjšanje stroškov (trpljenje moči). Toda večina voznikov raje programe, ki zagotavljajo srednjega razreda uspešnosti. V tem primeru se signal iz pozicijskega senzorja kolenastega VAZ-2110 ne spremeni, popravi se le reakcija pogona na spremembo vhodnih podatkov.

  Nekaj ​​o ročični gredi

  Okov je najpomembnejši element vsakega motorja z notranjim izgorevanjem. Poganja ga starter (v trenutku zagona) in bati (v delovnem načinu). Iz nje se prenaša navor na gonilo, sistem za distribucijo plina, pomožne mehanizme. In za gorivo vbrizgavanje je bilo opravljeno pravočasno, iskra je nastala v pravem trenutku, potreben senzor ročice VAZ-2110.
  Sledi položaju škripca in posreduje signal elektronski krmilni enoti. Jermenica ima zobe, razdalja med njima je enaka. Toda na enem mestu je prehod - dva zoba sta odsotna. Senzor položaja reagira na kovinski približek. Pri prehodu v bližini senzorja je prazno območje blok generacije signalaPoslovodstvo poroča, da je prišlo do enega samega zavoja ročične gredi.

  Kaj se zgodi, če je senzor poškodovan?

  Če senzor za ročico VAZ-2110 odpove, se pojavijo simptomi, ki so značilni za njegov lom. Če se je naprava popolnoma prelomila, se motor takoj ustavi, saj se naslednji postopki ne bodo izvedli:
 • Popolna odsotnost signalov na modul za vžig. Pri iskanju motorja z zaganjalnikom se ne pojavijo iskre.
 • Bencin v celoti vstopi v ali iz rampe.
 • Zavrne krmilno enoto - preneha proizvajati signale, potrebne za normalno delovanje motorja.
 • Včasih se aktivna površina senzorja prižge. V tem primeru je dovolj, da počistite umazanijo. Ampak, če je vzrok napake v sami napravi, jo morate le v celoti spremeniti.

  Pomembnejši simptomi okvar

  Če pa pripomoček ni povsem na svojem mestu, vendar samo daje znake okvare, ga boste takoj videli. Na armaturni plošči se zažge svetilka, ki signalizira prisotnost napak motorja.
  To bo spremljalo naslednje znake:
 • Nestabilen potek mirovanja.
 • Zmanjšane vlečne lastnosti avtomobila.
 • Nenamerna sprememba števila vrtljajev motorja.
 • Kompleksni zagon motorja.
 • Prisotnost bombaža v sesalnem kolektorju.
 • Ob prisotnosti takih simptomov je treba zamenjati pozicijski senzor motorne gredi VAZ-2110. Nahaja se v bližini pokrova oljne črpalke, poleg pogona jermenice generatorja.

  Metodediagnostika senzorja

  Ne glede na način preverjanja naprave ga boste morali odstraniti. V ta namen morate na ohišju ročične gredi natisniti nalepke, da se lahko novi senzor pravilno namesti. Napravo odvijete s ključem na "10". Prepričajte se, da ste namestili vrzel med aktivnim delom senzorja in sinhronizatorjem - naj bo od 06 do 15 mm.
  Najprej opravite vizualni pregled naprave, če ima mehanske poškodbe, praske, udrtine, potem je priporočljivo narediti zamenjavo. Če pa ne pride do zunanjih znakov okvar, bodo morali opraviti diagnozo z ohmmetrom ali voltmetrom. Seveda, če je na voljo diagnostični skener, vam bo pokazal napako pozicijskega senzorja na kolenu. Vendar se lahko zgodi, da pride do napake, ko se napaka objavi.

  Kako preveriti senzor z ohmmetrom

  Na ta način izvedete navijanje instrumenta. V ta namen prenesite multimeter na merjenje upora in izvedite diagnozo. Proizvajalci senzorjev nastavite določeno območje vrednosti upora - 550-750 ohmov.
  Torej, ko presežete ta obseg, lahko govorimo o okvari senzorja. Vendar je treba opozoriti, da proizvajalci senzorjev omogočajo rahlo odstopanje od spodnje in zgornje meje. Ampak za majhno vrednost - ne več kot 10%.

  Preverjanje senzorja z voltmetrom

  Potrebovali boste še transformator in merilnik induktivnosti. Takoj mislim, ni preveč zapleten način za diagnosticiranje napak v senzorju ročice VAZ-2110? Pravzaprav je ta način nekoliko bolj učinkovit.Najprej izmerite upor in preverite induktivnost (v ustrezni napravi naj bo v območju 200-4000 mH). Napetost napajanja mora biti 500 mV. Po merjenju s pomočjo mergega upora - mora biti manj kot 20 mama.

  Zaključek

  V primeru, da senzor, ki je vgrajen v VAZ-2110 (16 ali 8 ventilov), ni opravil preskusa, lahko govorimo o njegovih okvarah. Zaželeno je preveriti novo napravo pred namestitvijo - vsaj izmerite upor. Avto lahko namestite šele, ko se prepričate, da pravilno deluje. Preverite razdaljo med senzorjem in zobmi jermenice - to je odvisno od pravilnega delovanja krmilnega sistema.

  Sorodne publikacije