"Timeyty je": izvor besede, negativni podtekst

V času kibernetskega športa in popularizacije računalniških iger lahko besedo "spot", kot tudi njeno izvirno obliko v angleščini, namreč sovražnika, dobimo dobesedno povsod. Za običajnega prebivalca tak izraz zveni neznan, zlasti ko gre za ocenjevalne presoje o kakovosti istega časovnega razporeda. Od kod prihaja ta izraz in zakaj je pridobil popularnost med kibernetičnimi športniki?

Izvor besede

Načelo oblikovanja izraza v tem primeru je zelo preprosto. Beseda izhaja iz združitve dveh angleških žetonov, in sicer ekipe in kolega. Prvo pomeni ekipo, drugo pa je nekakšen žargon in pomeni prijatelja ali bližnjega. Združevanje teh izrazov daje pomen "teammate", in če razjasniti, potem "član ekipe". Pravzaprav so moštveni člani igralci ene ekipe, ki sodelujejo v ekipni igri, na primer CS, Dota, LoL in drugi. Ni znano, zakaj je bil ta izraz uporabljen za poimenovanje ekipe v kibernetski disciplini, vendar pa ga je popularizacija hitro pripeljala na položaj, ki se je najpogosteje uporabljal med člani nekega družbenega sloja, in sicer najstniki, ki igrajo raje kot prosti čas.


Kaj je tema v kiberportu?

Če je ustvarjalec vlog leksikalne narave nekakšen igralec, potem se lahko v praksi ekipa združi neposredno v igro. Na primer, v "Doti" so stranke v veliki večini naključno izbrane. Seveda, naigralec ima možnost, da samostojno zbere ekipo in poskuša igrati ekipno igro, v praksi pa si večina uporabnikov ne more privoščiti, da bi ujela veliko časa, igralec pa mora biti zadovoljen s tistimi, ki jih je uporabil v sistemu. Zato je ocenjevalna presoja terminologije pogosto negativna - "začasne osebe so raki /nubes" itd. Banalna jezikovna pregrada in razlika v taktikah naredita ekipo nehvaležno, nato pa v ekipi in pride do trenja.


Časovni časi niso všeč?

Če ocenite izraz, ki temelji na glavnem viru promocije iger med uporabniki, in sicer na tokovih na straneh, kot je Twitch, lahko dobite vtis, da je igranje dobesedno žalitev. Kot smo že omenili zgoraj, je pri igranju ekipe pomemben prispevek k zmagi. V odsotnosti komunikacij je ekipa težko premakniti, v skladu s prej ustvarjenim načrtom. Zato igralec pogosto uporablja žaljive epitehe v zvezi z njegovimi odbori, med drugim: "moji soigrači so zobje", "to ni zelo", "ogabno pravočasnost" in druge podobne variacije. Nuby ali "rak" v tem primeru pomeni raven izkušenj igralcev, ki je po mnenju avtorja izjave izredno nizka. Medtem pa razlog za poraz ekipe ne sme biti pomanjkanje izkušenj in usoda nasprotnikov.

Popularizacija terminologije

Timaeiti ni samo ekipa, temveč dejansko ločen izraz, ki opisuje grozno igro sovražnikov, ki namerno "uniči drsališče". Kljub dejstvu, da so vzroki za izgubopobude na tekmi so lahko številne, poleg igre uporabnika pa je izraz "obveščanje" še vedno negativna vrednost. Praktično se vedno uporablja z negativnim podtekstom. Danes je v središču pozornosti predvsem neumen, neizkušen igralec, v srečnem naključju okoliščin, sprejetih v ekipo strokovnjakov.
Pomembno je omeniti, da izraz ostaja izjemno priljubljen le v igralniških in skorajda igralnih krogih. Torej, na primer, "Tima" pogosto skoči v govoru od osebe, ki raje preživijo čas igranje iger. V običajnih športih je beseda še vedno priljubljena, kot "ekipa" brez anglicizmov. V končni analizi "Tima" predstavlja obliko sodelovanja, ki je potrebna za doseganje cilja v stranki, in uporaba izjemno negativnih epitelov v zvezi z njo se lahko upraviči le v primerih, ko je dejstvo izgube res nastalo kot posledica namerne vrnitve pobude. V vseh drugih primerih je vredno spomniti, da so igre le zabaven način.

Sorodne publikacije