Zakaj 380 voltov in kako se povezati?

Pri gradnji zasebne hiše pred domačim čarovnikom se postavlja vprašanje, kakšne napetosti je treba doseči. Za gospodinjske aparate je 220 V, možna pa je tudi namestitev različnih strojev. Poleg tega, če je hiša dovolj velika, in obremenitev na fazi. V tem primeru bi bila racionalna rešitev povezava z 380 voltnim omrežjem. To bo omogočilo, da se gospodinjski aparati razdelijo na vrvice ali priključijo opremo, ki zahteva višjo napetost kot domače omrežje.

Značilnosti trifaznega: razlika od običajnega 220 V

Za razliko od običajnega sistema z dvojno žico, 380-voltna povezava zahteva uporabo kabla s štirimi žilami, razen tal, ki je nameščen ločeno. V tem primeru bodo tri žice fazno in ena bo nič (nevtralna). Mnogi ne razumejo, kako sta povezani 220 in 380 V, če predpostavljamo, da se za njihovo proizvodnjo uporabljajo različni generatorji. Pravzaprav je vse veliko lažje. Vsak trifazni sistem je mogoče razdeliti v 3 vrstice z običajnimi za vse gospodinjske napetosti. Uporaba ene od faz in ničelne žice, 220 V.


Koristni nasveti! Če želite v kratkotrajno povezati opremo 380 v večstanovanjski stavbi, lahko postavite stikalno ploščo v stopnišče - vsaka od njih ima tri faze. Vendar je treba opozoriti, da bodo ta podjetja obravnavala kot krajo električne energije, in zaradi števca v gospodinjstvu taka zamenjava ni mogoča.Priključek 380 v stanovanju je možno v celoti formalizirati, vendar le v odsotnosti plinovoda, ki je pripeljan do hiše. V tem primeru je treba pri vgradnji električnega štedilnika, ki deluje iz trifaznega toka, urediti potrebno dokumentacijo. Vendar pa to ni vprašanje dneva, poleg tega je veliko odvisno od tega, ali je taka možnost načeloma.

Prednosti trifaznega sistema v zasebnem sektorju

Na podeželju se pogosto pojavljajo izpadi električne energije. Krivda tukaj ni energetsko varčna družba in obraba transformatorskih postaj ter nizka usposobljenost električarjev, ki služijo okrožju. Najpogosteje je težava v izkrivljanju faz, ki jih povzroča preveč obremenitve ene izmed njih na minimum. V tem primeru lahko, ko vstopite v hišo, 380-voltni domači mojster neodvisno preveri napetost na vsaki od linij in se odloči, katero od njih se lahko uporablja za napajanje gospodinjskih aparatov.
Druga prednost je donosnost. Računi za elektriko za uporabnike trifaznega omrežja so običajno nižji. Vendar se je treba zavedati, da bo poleg bolj zapletene povezave 380 voltov potrebna tudi dokumentacija. Preden pridobite dovoljenje, boste morali malo zagnati.

Izdaja dokumentacije za dovoljenje za povezavo

Za začetek je treba pripraviti projekt, v katerem bo registrirana oprema, ki zahteva višje napetosti od običajnega domačega omrežja. Na podlagi značilnosti opreme,načrtovano za priključitev, je tehnični pogoji, v katerih je predpisan del kablov, parametri ozemljitve in drugi podatki, potrebni za izvedbo. Nato se pripravi akt, ki vključuje poročila osebja, ki je preverilo opremo in potrdilo, da je treba hiši dostaviti 380 voltov.
Vendar obstajajo izjeme od teh pravil. Če iz zasebne hiše do najbližjega trifaznega daljnovoda več kot 500 m, potem je povezava visoke napetosti nemogoča - nihče ne bo dal takega dovoljenja, tudi če lastnik samostojno namesti dodatne stebre. V tem primeru, če je tak obrok potreben, je edini način, da namestite generator 380 voltov, ki delajo na dizelskem gorivu ali bencinu.

Razlogi za potrebo po priključitvi 380 V

Če je le delitev trifazne linije na tri enofazne in jo uporablja samo za razsvetljavo in napajanje gospodinjskih aparatov, v dokumentaciji ni smisla. Poleg tega zaposleni v družbi za upravljanje, ki opravlja preverjanje opreme, ne bo dali dovoljenja za takšno povezavo. Druga stvar, če je v eni od zgradb lastnik opremljen z majhno delavnico. Ista krožna žaga, za katero je nameščen 380-voltni motor, lahko postane razlog za trifazno postavitev. In ker bo lastnik nadaljeval z izključevanjem, po metru električne energije ne bo nikogar zaskrbljen. Domače omrežje, ki služi družbi za upravljanje, se lahko primerja z oskrbo z vodo. Vse topriključen na merilnik je last komunalnih storitev in jih servisirajo. Sporočila, ki se nahajajo za zapisovalnikom, to je od lastnika, ki je v lasti lastnika prostorov. On je odgovoren za njihovo stanje.

Visokonapetostna uporaba

V zasebnem sektorju so najbolj priljubljene majhne točke montaže pnevmatik, ki jih je enostavno opremiti, z določenim začetnim kapitalom - poljske ceste na takih območjih zagotavljajo občasne poškodbe koles vozil. V tem primeru enofazna linija ne more storiti. Tukaj morate priključiti različne stroje, kompresor 380 voltov in druge pripomočke. Edina stvar, ki jo je treba upoštevati, je enak možen fazni premik. Za zaščito električne opreme je potrebno kupiti in namestiti napetostni rele ali stabilizacijsko napravo. To bo povečalo življenjsko dobo motorjev 380 voltov, ki se uporabljajo v skoraj vsaki opremi za montažo pnevmatik. Pogosto je potrebna visoka napetost in v sami hiši. Nekateri modeli kuhalnikov ne morejo delovati od 220V. Podobno se lahko zgodi tudi v stanovanjski stavbi, od katerih nekatere zaradi požarne ogroženosti ali starosti niso opremljene s plinskimi napravami. Če je taka tablica kupljena, bo naročilo za priključitev 380 voltov enako, kot je opisano zgoraj.

Priključitev trifazne vtičnice

Pred priključitvijo 380 voltov morate narediti nekaj izračunov. Potrebno je pravilno izbrati del žice, material za njegovo izdelavo. Izračuni temeljijo na porabienergetsko opremo. Najprej morate zapisati podatke o gospodinjskem aparatu, ki jih najdete na imenski tablici ali v tehnični dokumentaciji. Formula za izračun bo izgledala takole: I = P /(? 3xUxcos (?)), Kjer:
 • I je tok. Na tem parametru bodo sprejete ugotovitve na odseku žice;
 • U je napetost ene faze. Pri trifaznem gospodinjskem sistemu je ta parameter enak 220 V;
 • cos (?) - indeks kota premika v fazah. Označena je tudi na imenski tablici;
 • P - poraba električne energije v električnem štedilniku ali drugi opremi.
 • Izračun trenutne jakosti je treba določiti z materialom kabla (bolj racionalno bo uporaba bakrene žice) in nato uporabiti tabelo oddelkov. Takšne informacije je enostavno najti na internetu, zato ni smiselno podrobno obravnavati to vprašanje. Priključitev 380-voltne vtičnice ne predstavlja težav. Vsi stiki podobnih izdelkov so označeni, zato je v namestitvi skoraj nemogoče napačno. Glavna stvar je, da vtičnica ne sme biti bližje kot 60 cm od pipe, da se prepreči vdor vlage.

  Priključitev trifaznega napajanja na stikalno ploščo

  Po priključitvi 380 V na oklop je potrebno pravilno preklapljanje. Uvod je skozi močan stroj ali stikalo za vklop. Po tem, ko je priključena naprava za izračun električne energije, moči, ki gre v zaščitni avtomatizacijo domačega omrežja. Izgleda kot sledi (elementi se lahko razlikujejo glede na želje lastnika):
 • Splošni stroj, ki lahko prenese obremenitev, ki jo porabijo vsi električni aparati doma.
 • Trije AA z manjšo nazivno močjo v skupinah. Lahko bi bila kuhinja, preostala vtičnica doma, svetlobna skupina.
 • 3 naprave za zaščito pred izklopom, pri katerih se vzreja hrane v prostorih izvaja ločeno.
 • Faza in linearna napetost - ki je bolj nevarna za človeka

  Poškodbe električnega toka vedno škodujejo zdravju ali celo usodnemu izidu. Vendar pa je obseg tveganja trka z deli, ki delujejo v fazi in napetosti, različni. Kaj je še slabše? Z razumevanjem, kaj ti izrazi pomenijo, lahko preprosto odgovorite na to vprašanje.

  Linearna napetost: definicija in posledice poškodbe

  Pojavi se med eno od faznih žic in nevtralno ali ozemljeno. Porazi s tem tokom so najbolj razširjeni. Povzročijo poškodbe notranjih organov, živčnega sistema (do zaustavitve srca in dihanja), kot tudi opekline kože različnih stopenj.

  Fazna napetost: bolj nevarna ali ne?

  Posledice so enake kot pri linearnih, vendar v hujših oblikah, z manj časa, vplivom toka na človeško telo. Napetost med obema fazama skriva samo sebe in druge, še bolj strašne posledice, ki lahko povzročijo lok. Takšen pojav ne zahteva neposrednega stika s prevodnikom ali drugim delom, ki prenaša tok. Dovolj, da so v nevarnosti blizu njih. V luku so del kože in mišice osebe s spremljajočimi lezijami, ki so značilne za navadneelektrični šok

  Nekateri varnostni standardi za vzdrževanje trifaznega omrežja

  V bistvu so vsa pravila podobna delu v zvezi z vzdrževanjem analognih sistemov. Vendar pa jih opominjanje ne bo odveč. Prva stvar, ki jo je treba vedeti, je neupravičena proizvodnja popravil brez prisotnosti določenih znanj. Tukaj so lahko posledice resnejše kot pri napakah pri vzdrževanju 220 V. Vsa dela se izvajajo izključno z odstranjenim iz vhodnega avtomatskega ali napajalnega stikala napetosti. Če se nahaja na ulici (pogosto nameščen na steber), nujno prepoveduje postavitev na "Ne vključujte!" Ljudje delajo. " To vas bo rešilo pred nepooblaščenim vnosom. Pogosto je potrebno opraviti delo brez odvzemanja napetosti. V tem primeru je nujno uporabiti dielektrične rokavice, zaščitna očala. Orodje, s katerim se izvaja popravilo ali vzdrževanje, mora biti uporabno. Razpoke ali sekanci na izoliranih delih so nujni za zavrnitev uporabe. In glavna stvar. Če obstajajo kakršni koli dvomi o zmožnosti samostojnega izvajanja načrtovanega dela, je bolje plačati specialistično delo - na koncu bo cenejše.

  Treba je povezati 380 voltov

  . Trifazna napetost v zasebnem stanovanju je zelo priročna in donosna, čeprav je zasnova zahtevane dokumentacije in nadaljnja povezava povezana z določenimi težavami. Če je odločitev sprejeta za 380-voltno podlogo, je treba upoštevati posebnosti takšnega sistema. ObičajnoElektrično napajanje 220 V pri popravilu opreme ali zamenjavi zaščitne avtomatizacije je lahko splošni nasvet. Za trifazni sistem so potrebna nekatera znanja in spretnosti. Če jih domači mojster ne poseduje, je bolje uporabiti pomoč strokovnih električarjev med montažo in poprodajnimi storitvami.

  Sorodne publikacije