Procesor AMD FX-9590: Pregled, specifikacije in funkcije

Napoved AMD FX-9590 je označila konec celotnega obdobja procesorjev. Družba se je takrat odločila, da ustavi izdajo Socket AM3 +. Po Visheri, ki je bila zgrajena na mikroarhitekturi Piledriver, ni bilo ničesar. Torej naj bi bila zadnja osem jedra najboljša. Leta 2013 se je AMD odločil, da ne bo več ustvarjal procesorskih osebnih računalnikov, ki jih je poudarila uspešnost. Naslednja generacija so bili hibridni čipi, sama FX linija pa je bila dokončana.

To ni konec

Platforma Socket AM3 + ni izginila. Še vedno je bila na razpolago podjetju, vendar je zaradi njenih izkušenj postala manj priljubljena. Nato se je proizvajalec odločil, da ne bo ustavil prodaje starih matičnih plošč na čipu 990 FX, čeprav kljub zastareli 32nm procesni tehnologiji, pomanjkanju grafičnega vodila nove različice formata PCI Express 3.0 in USB 3.0.
Tu se je pojavila naslednja težava. Hibridni procesorji bi morali biti aktivno nameščeni. Microarchitecture Excavator in Steamroller so bili načrtovani že v letu 2014 in 2015, ko je načrtovana sprostitev procesorjev Carrizo in Kaveri. Vse to bi moralo temeljiti na Socket FM2 +.

Toda ti modeli so lahko dobili največ štiri računalniška jedra in spadajo v srednji in proračunski cenovni segment. Toda ustvarjanje produktivnih procesorjev je bilo precej negotovo. Izdelke na osmih jedrih smo pustili brez nadzora in prenehali s proizvodnjo. Ne bi se preselil iz kraja v uporabo Piledriver, kot v tej arhitekturi procesorjevVishera se ni razlikovala po uspešnosti.

Videz

Vse zgoraj omenjene probleme lahko imenujemo vzroki za pojav AMD FX-9590. To je par visokokakovostnih procesorjev, ki jih je podjetje odločilo, da bo dokončalo izdajo AMD FX, kar kupcem nakazuje, da ni pričakovati nobenih odkritij v tej seriji. Elitni čipi FX-9370 in 9590 so žrtvovali združljivost z infrastrukturo in širili ogrevalni paket. Tako so se frekvence povečale na 5000 MHz. In še nekaj je šlo narobe. Končna točka v seriji procesorjev ni bila dovolj uspešna. Oba čipa nista pozorna na kupce in zato nista zahtevana. S tem, kar je povezano, bomo nadalje razumeli.

Specifikacija

Procesor FX-9590 ni postal popolnoma nov, če upoštevate vse razloge za njegovo sproščanje. Čeprav je čip Vishera prišel v deveti del naprav, je skoraj enak kot prejšnja generacija, vključno s 8350. Prejel je osem parnih jeder, zgrajenih na mikroarhitekturi Piledriver. Zgrajena na 32 nm procesni tehnologiji, ki je bila takrat precej zastarela. Predpomnilnik tretje stopnje ima 8 megabajtov. Izračuna se model AMD FX-9590 na plošči z režo Socket AM3 +.

Glavne razlike med FX 8350 in novostmi so bile različne frekvence in dokazi o odvajanju toplote. Očitno je zaradi tega, ker so te vrednosti zelo opazno rasle, model dobil drugačno ime in šel v drugo generacijo. Ne glede na to, ali so spremembe nevidne, bi lahko proizvajalec staremu imenu dodal indeks in ga dal na trg. Toda funkcije procesorja FX-9590 so postale močne, kerje bila zadnja v celotnem obdobju čipov.

Primerjava

Pri opisu tega modela naprave ga je treba primerjati z mlajšo različico FX-8350 in povprečno FX-9370. Vsak čip deluje na Piledriver arhitekturi oblikovanja Vishera. Procesor se izvaja na 32 nm tehnološkem procesu. Vsak ima 8 parov jeder. Frekvenca ure je drugačna: varianta, ki smo jo prejeli, je 47 GHz, povprečni brat - 4400 MHz, mlajši - 4000 MHz.
V turbo načinu so številke nekoliko višje: 50004700 in 4200 MHz. Drugi nivo predpomnilnika je 4x2 MB, tretji pa 8 MB v vsakem modelu. Obstaja tudi majhna razlika v formatu pomnilnika: vsi imajo podporo DDR3-1600 /1866. Ponovno priključite procesor - legendarni Socket AM3 +. Toda odvajanje toplote je enako pri starejšem in srednjem modelu 220 W, zadnji čip pa je 125 Wattov.

Vsi načini so dobri

Vredno je takoj povedati, da lastnosti FX-9590 niso prišle zaradi strukturnih sprememb, ker so modeli skoraj identični. Uporabljajo isto polprevodniško bazo. Overclocking je bil glavna gonilna sila na poti k izboljšanju frekvenc. Proizvajalec ni okleval, da bi zaprl oči pri porabi in odvajanju toplote. Povečala je napajalno napetost in ročno dvignila hitrost. Poleg tega strokovnjaki niso zavrnili izbire najučinkovitejših polprevodniških naprav.


Kot je bilo že omenjeno, FX-9590 deluje na frekvenci 4700 MHz, napetost pa je približno 14 V, če se aktivira posebna tehnologija, raste na 15 BC.

Slabosti

No, glavne soSlabosti takšnega razcveta so proizvodnja toplote in poraba energije v velikih količinah. Obstajajo tudi nekatere omejitve pri delovanju tega modela. Zaradi pomanjkljivosti je treba izboljšati hladilni sistem, kupiti močnejše hladilnike.
Ob upoštevanju, da takrat ni bilo takšnih procesorjev, ki bi dodelili tako količino toplote, je bilo treba poiskati posebne ventilatorje. Prav tako je neprijetno, da proizvajalec ni niti poskušal poskrbeti za kupca. V kompletu ni hladilnika, zato bo po nakupu vedno prišlo do težav pri nakupu tega dodatka. Naslednji problem, ki se bo očitno srečal na uporabniški poti, je združljivost z matičnimi ploščami Socket AM3 +. Pomanjkljivost je, da večina od njih ni bila zasnovana za 220 W procesor, kar pomeni, da njihova moč pogosto ni bila dovolj močna za takšen model. Na splošno, če naredite izbor, potem takšne plošče niso več kot deset.
Obstajajo tri različice Gigabyte z različnimi revizijami, vključno z ASUS modeli in nekaj naprav iz ASRock. Seveda obstajajo tudi drugi proizvajalci ustreznih plošč za takšen procesor. Pogosto pa primanjkuje podpore v BioS, in ker je ista tehnologija Turbo Core brez pomena in na splošno se ta čip izkaže za nedonosnega, saj se ne uporablja za popolno učinkovitost.

Pospešek

Pri modelu FX-9590 je test učinkovitosti pokazal, da ima ta procesor že overclocking in eksperimentira s samo-naraščajočimi frekvencami, celo groznimi s tako napetostjo in odvajanjem toplote. Tudi če je nastavljenna čipu boljši hladilni sistem in za povečanje napajalne napetosti bo frekvenca dosegla le 4900 MHz, kar je seveda zelo majhno.
Če ročno povečate odčitek, začne čip odpovedati. Potencial overclockinga je zelo nizek in nikakor ni slabši od cenejših modelov, ki so bili izdani leto prej.

Zaključek

Na pregledu FX-9590 smo na splošno želeli reči, da bi ta čip lahko tekmoval z znamenitim razredom Core i7. Kljub nizki ceni tega modela ni bilo mogoče izogniti. Očitno je prišla do najbolj zvestih navijačev, ki so sovražni do Intela. AMD-jeva izdaja tega čipa se je odločila tekmovati z Core i7-4770K. Toda njegova edina prednost so bili stroški. Drugi testi parametrov izgubijo nasprotnika. Procesor FX-9590, ki se praktično ne povečuje, ima višje vrednosti odvajanja toplote in porabe energije, kar povzroča še več težav pri izbiri hladilnega sistema.

Recenzije

Kljub tako uničujočim značilnostim so bili pregledi tega čipa zelo dobri. Kupci so pohvalili trajnost procesorja, njegovo stabilnost, zmogljivost in stroške. S pravilno izbiro zunanjih naprav, uspešno matično ploščo in namestitev celotnega sistema pred uporabnikom dober medij (ne gaming PC.

Sorodne publikacije