Domača NAS: izbira, namestitev in namestitev

Naprava za shranjevanje podatkov v omrežju ali NAS je majhen, nenehno v računalniku. Ponavadi se uporablja za varnostno kopiranje in prenos datotek na napravi v lokalnem omrežju. Lahko integrira številne storitve in hrani podatke za dolgo časa. Home NAS vključuje enega, dva (ali več) trdega diska, operacijski sistem, ki temelji na Linuxu, shrambo, optimizirano za omrežje, procesor in RAM, da naredijo vse, kar potrebujete, ko uporabljate veliko manj energije, kot jo potrebujete za zagon. te operacije na računalniku. Za razliko od pogona USB ali zunanjega trdega diska lahko pogon z dvema ali več pogoni zagotavlja prekomerne podatke, tako da samodejno kopira vsebino enega diska na drugega.

Določanje skladišča

Domačo NAS je lahko rezervno skladišče, mesto za shranjevanje glasbenih ali fotografskih knjižnic in njihovo skupno rabo v lokalnem omrežju, napravo za povezovanje z varnostno kamero ali za samodejno nalaganje datotek iz BitTorrenta. Naprava zamenja tudi strežnik za shranjevanje in prenos informacij.


Nekateri domači proizvajalci NAS imajo tudi aplikacije za iOS, ki omogočajo pretakanje glasbe in videoposnetkov, shranjenih v napravi iPhone ali iPad. Številni med njimi delujejo kot strežnik za adapterje DLNA, ki so priključeni na televizijo ali Hi-Fi sistem.

Katera strojna oprema kupiti

Večina domačih NAS mora biti povezana z usmerjevalnikom prek kabla Ethernet.Čeprav so na voljo Wi-Fi enote, so veliko manj pogoste kot ožičene in ne brez razloga. Danes večina širokopasovnih modemov, ki prihajajo z usmerjevalniki, in povezovanje NAS z Ethernet kablom zagotavlja hitrejšo in stabilnejšo povezavo.
Če želite dodati več pomnilnika, poiščite NAS z vrati USB. Če želite kopirati datoteke neposredno s kartice SD, potem kupite blok z režo za kartico SD.

Koliko pogonov potrebujete

Druga pomembna rešitev pri ustvarjanju strežnika domačih NAS je z lastnimi rokami - koliko prostora na disku bo morda potrebno. Osnovni modeli so opremljeni z eno vtičnico. Odlične so za uporabo doma ali v majhni pisarni.


Pogoni z dvema oddelkoma so izbrani zaradi enega od dveh razlogov:
 • Vse podatke iz enega diska v drugo konfiguracijo RAID 1 lahko pretočite in podvojite
 • . v konfiguraciji RAID.
 • Če ni pomembno niti podvajanje niti hiter dostop, lahko izberete en prostor in vstavite največji pogon.

  Z ali brez diska.

  Končna odločitev pri gradnji domačega NAS-strežnika z lastnimi rokami je, ali kupiti enoto in pogone ločeno ali kupiti napravo z že nameščenimi pogoni. Oba pristopa imata svoje prednosti. Prvi vam omogoča, da izberete trdi disk in verjetno bo cenejši, drugi pa je lažji, ker uporabniku ni treba namestiti pogonov sam.
  VendarOpozoriti je treba, da so bloki zasnovani tako, da omogočajo enostaven dostop do oddelkov za diske, zato je njihova namestitev zelo enostavna.

  Kako nastaviti skladišče

  Ko pretvorite domači usmerjevalnik v NAS, je prvi korak namestiti pogon, če še ni nameščen. S tem lahko pogon povežete z usmerjevalnikom in ga vklopite. Usmerjevalnik ji bo dodelil naslov IP, da ga bo mogoče najti v omrežju.
  Poleg tega je treba pri pretvorbi domačega usmerjevalnika v NAS nastaviti omrežje in dostop. Takoj, ko vstopi in konča cikel diagnostičnih testov, naj ga uporabniki vidijo v pojavnem oknu na stranski vrstici v oknu Finder, v razdelku "Sharing".

  Nastavitve sistema

  Z lastnimi rokami ne bo težko zgraditi domače NAS. Vendar je lahko konfiguracija ustvarjenega skladišča za lastnike problem. Do nadzorne plošče boste morali dostopati in konfigurirati vsaj enega uporabnika s skrbniškimi pravicami, da ga bodo lahko videli člani omrežja. Večina enot NAS deluje pod lastnim operacijskim sistemom. Na primer, Synology ima operacijski sistem, imenovan DSM. Za dostop do njega morate odpreti spletni brskalnik in vnesti naslov, ki je naveden v dokumentaciji NAS, ali pa namestiti programsko opremo v računalnik. Programska oprema bo na voljo na disku ali bo verjetno na voljo za prenos s strani proizvajalca.
  Spletna aplikacija ali aplikacija ponavadi samodejno zazna enoto NAS in omogoča njeno konfiguriranje. Če ni, je vrednose prepričajte, da je domači NAS z lastnimi rokami po montaži povezan z usmerjevalnikom, vklopljen in ne prikazuje nobenih opozorilnih signalov.

  Nastavitev omrežja

  Če želite to narediti, pojdite na spletno stran skrbnika usmerjevalnika, tako da v brskalnik vnesete njegov naslov IP ali pa uporabite osnovni pripomoček. Kot odgovor na zahtevo se prikaže seznam povezanih naprav. Če je mogoče določiti domače omrežje NAS, morate vnesti naslov IP in ga vnesti v brskalnik. Prvi korak pri postavitvi bloka je urejanje uporabnikov in skupnih točk (mape v skupni rabi). Večina strežnikov NAS prihaja z mapami, ki so že ustvarjene za glasbo in videoposnetke, in lahko določite, kateri uporabniki lahko dostopajo do njih z nadzorne plošče. Nekateri imajo tudi rezervno mapo.
  Na primer, bloki My Cloud NAS NAS Western Digital imajo mapo TimeMachineBackup, ki je zasnovana za uporabo s sistemom Time Machine OS X (operacijski sistem Apple). Na drugih domačih shrambah NAS morate ustvariti mapo in jo določiti kot cilj za varnostno kopiranje lastne programske opreme za varnostno kopiranje.

  Vnos konfiguracij

  Na spletni strani za konfiguracijo ali v glavnem razdelku operacijskega sistema morate najti "Nadzorno ploščo" ali podobno. V njem bo možnost, ki dodaja nove uporabnike in daje privilegije. Ustvariti morate vsaj en skrbniški račun, ki vam omogoča dostop do vsega in spreminjanje vsebine skladišča. Pri izbiri doma NASpotrebne spremembe.

  Ko nastavite uporabnike, ki jih želite dodati, lahko ustvarite mape v skupni rabi, vključno z nadzorne plošče. Vendar pa je pomembno omeniti, da če želite, da enota pravilno prepozna in indeksira fotografije, glasbo in videoposnetke ter jih da na voljo za pretakanje, jih je treba shraniti v mape, ki so že ustvarjene za vsako vrsto večpredstavnosti. Operacijski sistem Home OS se večinoma uporablja v brezplačni različici Linuxa.
  Po prilagoditvi uporabnikov, mape v skupni rabi in privilegijev lahko dodate druge funkcije, kot so FTP prenosi, upravljalnik prenosov in celo namestite CMS, kot je Wordpress ali Drupal, da postavite svoj blog v skladišče. To se ponavadi naredi s prenosom paketov ali aplikacij na pogon in nastavitvijo.

  Prednosti uporabe skladišča

  Domači oblak NAS je odličen, če imate veliko knjižnico, ker lahko shranite datoteke na enem mestu in jih prenesete lokalno v računalnike, telefone, tablične računalnike, zvočnike ali medijske centre po hiši (ali celo čez). Enako velja za fotografske fotografe, glasbene producente, arhive glasbenih datotek, oblikovalce, shranjevanje velikih Photoshopovih datotek in vsakogar, ki potrebuje dostop do velikih količin podatkov iz več računalnikov. Večini ljudi ni treba shraniti več tisoč nepredelanih datotek s fotografijami, terabajtov surovega videoposnetka, digitalnih gigabajtov digitalne glasbe ali varnostnih kopij svoje zbirke Blu-ray,vendar je NAS medijski strežnik za domače omrežje - uporabno orodje za uporabnike, ki to počnejo.
  Vredno je kupiti blok, če imate doma več kot en računalnik, saj lahko vse podatke shranite v NAS, namesto da priključite zunanjo varnostno kopijo na vsak računalnik. Z ustrezno izbiro domačih NAS-jev bo koristno tudi, če imate preveč podatkov za shranjevanje v Dropbox ali Google Drive, ali pa ne zaupajo vašim podatkom ponudnikom v oblaku. Kadarkoli se bo povezoval z omrežjem, bo imel odjemalec dostop do potrebnih datotek.
  Večina domačih sistemov Windows NAS lahko služi tudi kot e-poštni strežniki, baze podatkov in strežniki navideznega zasebnega omrežja (VPN). Uporabite jih lahko za programsko opremo BitTorrent, CMS, CRM in e-trgovino ali kot DVR za varnostne kamere. NAS je računalnik, tako da lahko naredi skoraj vse. Vsako skladišče ima lastno različico Linuxa od določenega proizvajalca. Če želite deliti podatke in jih shraniti v svojem omrežju, lahko uporabnik potrebuje NAS. Mnogi usmerjevalniki imajo vrata USB za povezavo z zunanjim pogonom, vendar imajo usmerjevalniki počasnejše procesorje kot zapletena skladišča in ker je njihova programska oprema namenjena skupni rabi datotek, bo ta nastavitev počasna. Konfiguracija usmerjevalnika je primerna samo za najpreprostejše varnostne kopije. Domači NAS strežnik v operacijskem sistemu Windows bo prikrajšan za odvečne podatke, ko bodo ustvarjenivarnostno kopiranje samo na enem disku. Vsi operacijski sistemi imajo tudi vgrajene funkcije za skupno rabo datotek, ki olajšajo uporabo računalnika kot datotečnega strežnika. Vendar ta pristop zavzema prostor na disku na računalniku. Težje je uporabiti za varno upravljanje in računalnik mora biti trajno vklopljen. Stanje tehnike porabi več energije kot pogon in omogoča, da podatki niso na voljo, ko računalnik preklopi v stanje mirovanja.

  Kako poiskati pripravljeno skladišče

  Pri nakupu je bolje razmisliti o možnostih z dvema oddelkoma znanih proizvajalcev. Home Banana NAS strežnik je ena najbolj iskanih možnosti. Vendar pa je vsako leto v tej seriji veliko vrednih konkurentov. Ni vredno zaupati manj znanim blagovnim znamkam z nizko ceno, saj lahko naprava po kratkem času ne deluje. Najbolj priljubljeni so skladišča naslednjih proizvajalcev:
 • Asustor.
 • Drobo.
 • Netgear.
 • Noontec.
 • QNAP.
 • Seagate.
 • Synology.
 • Thecus.
 • WD.
 • Zyxel.
 • ​​Če se odločite, kateri modeli bodo bolje upoštevali, morate biti pozorni na številne ključne značilnosti, ki jih potrebuje večina domačih uporabnikov:
 • Dva oddelka za pogone. Na voljo na stotinah NAS naprav, lahko najdete modele z enim, dvema, štirimi, osmimi ali več predali za shranjevanje. Za večino domačih uporabnikov NAS z dvema diskoma je to točno tisto, kar je potrebno za zaščito podatkov z zrcaljenjem vsebine enega diska na drugega (konfiguracija, znana kot RAID 1 ali ogledalomatrika) Ta nastavitev daje polovico dejanske zmogljivosti shranjevanja datotek. Na primer, NAS z dvema 8 TB pogoni v RAID 1 ima še vedno 8 TB prostora (kar ustreza približno 300 Blu-ray), ne pa 16 TB. Zaradi tega podatki ostanejo varni in dostopni tudi, če se disk zavrže. NAS naprave z enim diskom ne zagotavljajo takšne zaščite podatkov, in NAS enote z velikim številom predelkov predstavljajo bolj zapletene konfiguracije RAID, kot je RAID 5 RAID 6.
 • Cena. Domači uporabniki bodo morali plačati od 10 do 20 tisoč rubljev za NAS z dvema oddelkoma (brez stroškov za trde diske). Za poslovne in strokovne naloge lahko stroški pogona narastejo do 50 tisoč rubljev.
 • Procesor in RAM. Dvojedrni procesor Intel Celeron je treba izbrati, vendar ni potrebno izključiti konfiguracij, ki temeljijo na ARM, če je hitrost obdelave enaka. Večina NAS naprav, izdanih lani, ima vsaj 2 GB RAM-a, zato je treba ta minimum spoštovati.
 • Šifriranje strojnega pospeševanja. Šifriranje datotek je uporabno, tudi če uporabnik dostopa do NAS izključno v svojem domačem omrežju, ker skladišče varuje podatke. Oprema lahko tudi zaščiti zaupne podatke na disku, ki se nahaja v večjem omrežju. Nekatere enote NAS lahko šifrirajo tudi podatke, preden so podprte s storitvijo. To zagotavlja dodatno raven zaščite, če je storitev v oblaku pokvarjena. Blok, ki vključuje strojno pospeševanješifriranje, ima večjo hitrost branja in pisanja kot model, ki v celoti temelji na šifriranju programske opreme.
 • Enostavna uporaba programske opreme. Vsak proizvajalec repozitorijev ima svoj operacijski sistem. Programska oprema NAS običajno uporablja skupen pristop dostopa do sistema, kar pogosto povzroča zmedo, vendar so nekateri operacijski sistemi, kot sta QNAP in Synology, boljši od drugih.
 • Široka podpora za varnostne kopije. Enota mora podpirati računalniško varnostno kopijo z uporabo zgodovine datotek ali ustvariti sistemske slike v sistemu Windows, Time Machine za Mac in rsync za Linux. Omogočati bi moral tudi preprosto podporo za storitve shranjevanja v oblaku, kot sta ledenik Amazon ali Backblaze. Blok mora ponuditi storitev za sinhronizacijo datotek, ki je podobna Dropboxu, tako da lahko uporabniki sinhronizirajo datoteke med računalniki.
 • Možnost pretoka večpredstavnosti. Večina medijskih strežnikov NAS za domače omrežje lahko prenaša video in glasbo na različne naprave doma. To lahko storite s programsko opremo proizvajalca ali druge programske opreme, kot je Plex. Pretakanje glasbe bi moralo delovati prek DLNA in iTunes brez zapletenega postopka namestitve.
 • Obvestilo o okvari diska. NAS mora uporabnika vsaj obvestiti o zvočnih signalih in indikatorjih stanja v primeru okvare diska. Najbolje je, da naprava pošlje tudi e-pošto ali besedilno sporočilo.
 • Vsaj dva vrata USB. Med varnostno kopijoKopije, ključi in drugi dodatki, je priporočljivo imeti vsaj dva USB vrata na NAS. Stranka mora imeti dve kopiji vsake informacije o varnostnem kopiranju. Če nameravate to storiti sami in ne z uporabo storitve v oblaku, boste potrebovali USB vrata na bloku, tako da boste lahko shranili vse podatke na zunanjem pogonu.Ni slabo je imeti USB vrata na sprednji strani NAS s funkcijo hitre kopije, tako da lahko stranke kopirajo vsebino. NAS USB pomnilniška naprava, ki ne trpi zaradi programske opreme
 • Podpora tretjih oseb: Če želite v skladišče dodati funkcije ali storitve, morate to storiti s programsko opremo drugih proizvajalcev, zato je podpora ključni dejavnik. medijsko središče, spletni strežnik, analitika in drugo.
 • Vroči izmenjalni diski, ki jih NAS ne bo mogel izklopiti, da bi zamenjal pogon ali povečal zmogljivost.
 • Garancija in podpora Pomanjkanje podpore strankam je ena najpogostejših pritožb na napravi NAS Večina modelov ima dvoletno garancijo Nekateri proizvajalci ponujajo tudi neko obliko tehnične podpore, predvsem prek spletnih baz znanja in forumov. Dodatna podpora je na voljo preko e-pošte in telefona, nekateri dobavitelji pa nudijo tudi podrobne, dostopne vadnice in videe na svojih spletnih straneh.
 • Prav tako je vredno razmisliti o naslednjih funkcijah, ki bodo povečale zmogljivost sistema in razširile funkcionalnost pogona:
 • Wi-Fi podpora. NAS morate povezati z usmerjevalnikom s kablom Ethernet, čepotrebujete boljšo hitrost. Če to ni mogoče, boste morali namestiti USB-vmesnik Wi-Fi ali razširitveno kartico PCIe.
 • Podpora za digitalni video snemalnik z IP kamero. Če obstaja domači video nadzorni sistem, morate vse posnetke shraniti nekje. NAS je primeren za ta namen, toda za običajno osebo so lahko nastavitve in upravljanje precej zapletene, kaj šele zmedene sheme licenc (kot je Synology), ki določajo število kamer, ki jih podpira NAS. Skladišče ne bo delovalo s priljubljenimi domačimi varnostnimi kamerami, kot so Nest Cam Outdoor ali Netgear Arlo, saj ti modeli shranjujejo posneto gradivo v storitev v oblaku.
 • Podpira neprekinjeno napajanje (UPS) preko USB. To je potrebno, da ne izgubite vseh podatkov, če je napajanje izklopljeno. Podpora za UPS bo obvestila NAS o potrebi po pravilnem izklopu zaradi izgube električne energije, kar naj bi pomagalo zaščititi shranjene podatke.
 • Storitve VPN. Storitve VPN morajo biti preproste, da lahko uporabniki varno dostopajo do domačega omrežja iz javnega omrežja Wi-Fi.
 • Opisane možnosti in priporočila vam bodo pomagala poiskati ustrezno vrsto opreme in zahtevano konfiguracijo. Upoštevati je treba, da se skladišča uporabljajo za dolgoročno zbiranje in obdelavo informacij. Če želite shraniti podatke manj kot 1 TB, morate razmisliti o izbiri SSD ali zunanje naprave za shranjevanje USB. To bo omogočilo hiter dostop do informacij po nizki ceni.

  Sorodne publikacije