Format .bmp je Format, njegove zmožnosti, velikost, notranja struktura in razširitev

Sodobna oseba pogosto dela z digitalnimi slikami različnih formatov. Uporabljajo se na internetu, v računalniku, na pametnem telefonu, v digitalnem fotoaparatu, v akcijskih kamerah in drugih napravah. Obstaja pa ena oblika, ki lahko nekatere uporabnike ustavi - BMP. To ni posebej pogost tip slike (vsaj v našem času), vendar ga je še vedno mogoče najti. Zato bi bilo lepo razumeti, kaj predstavlja. Poskusimo odgovoriti na vprašanje, kaj je format BMP. Najprej pa moramo povedati o zgodovini njenega izvora. To vam bo pomagalo razumeti, zakaj je bilo ustvarjeno. Začnimo torej z zgodovino oblikovanja formata BMP.

Ozadje

Približno leta 1994 so razvijalci potrebovali novo obliko slik za uporabo v programskih izdelkih. Merila so bila težka. Format naj bi deloval s 256-barvno paleto z majhno velikostjo. Format BMP je bil predstavljen v kratkem. Takrat je bil pravi preboj. Uporabljali so ga skoraj povsod. Tudi v Microsoftu, ki ga je razvil.


Kljub temu so bila pretekla leta in ta format ni bil več povpraševan. Obstaja veliko naprednejših tehnologij stiskanja. Hkrati je bila kakovost barv v novih formatih veliko boljša. Zdaj se BMP uporablja samo v nekaterih programih. In potem, samo v tistih, katerih razvijalci niso "frowned" na vmesniku, na primer, OS "Winds". Datoteka BMP je brezupnazastarel je Toda iz nekega razloga ga še vedno uporabljajo. In zdaj poskušajmo razumeti, kaj je zver.

Kaj je BMP?

BMP je vrsta datoteke za shranjevanje rastrskih slik. Samo raster Vektorska grafika ni za to obliko. Posebnost tega formata je, da ne uporablja mehanizma stiskanja. Teoretično bi moral zagotavljati najvišjo kakovost slike. Težava pa je v tem, da bo velikost takšne podobe preprosto ogromna. Zato je ta rastrski format izgubil svojo popularnost. Začetek BMP pade z Olympusa po pojavu PNG. Ta oblika ni dopuščala zgolj ohranjanja slike visoke kakovosti pri majhnosti, ampak je bilo mogoče delati tudi s plastmi, kar je v sodobnem svetu zelo pomembno.


Vendar pa datoteka BMP še obstaja in se uporablja. Zato je pomembno vedeti, kaj lahko odprete take datoteke, da jih pretvorite v bolj priročne formate. Tukaj je zdaj in bo obravnavano. Takoj bi morala povedati, da so taki programi številni. Vsi so sposobni ustrezno delovati s to obliko, saj je precej stara. Toda tukaj v preoblikovanju obstajajo njene nianse, ki jih je treba omeniti.

Kako odpreti BMP

V tem času lahko bolj ali manj napredni grafični pregledovalnik datotek obravnava to nalogo. Nenavadno je, da lahko tudi standardna ura "Windows" odpre to obliko, čeprav z groznimi zavorami. Najboljše pa je FS Image Viewer in ACDSee. Napredni izdelki, kot so Photoshop in Corel Editors, lahko delajo tudi z datotekami tega formata. Na splošno so vsi moderni brskalniki sposobni bratita oblika, saj je precej stara.
Vendar vse navedeno velja samo za operacijske sisteme družine Windows. Kako odpreti datoteko BMP v "Linux" ali "Mac OS"? Obstajajo specializirani izdelki programske opreme, ki podpirajo to obliko. In veliko jih je. Torej ne bo nobenih težav. In "Mac OS" še vedno podpira "Photoshop", ki je popolnoma omnidirekcionalen. Poleg drugih multimedijskih aplikacij.

Pretvarjanje BMP

Kako pretvoriti BMP v JPG ali kateri koli drug bolj znani format? Vse je odvisno od kakovosti slike, ki jo potrebujete na izhodu. Če bi morale biti izgube minimalne, je bolje uporabiti Photoshop za te namene ali kaj podobnega. Samo "Photoshop" omogoča shranjevanje slike brez izgube kakovosti. Če shranite format PNG ali PSD, lahko tudi shranite sloje. Če kakovost ni pomembna, lahko uporabite kateri koli pretvornik. Skoraj vse od njih podpirajo pretvorbo v JPEG, PNG, BMP in druge priljubljene formate.
In spet, zgoraj so bili navedeni izključno programi v okviru "Vetrov". V "Linux" ali "Mac OS" so primeri pretvarjanja malo drugačni. Na Appleovem sistemu je podpora "Photoshop", tako da lahko hitro premagate BMP sliko v drugačni obliki, ne da bi izgubili kakovost, ne predstavlja težav. Toda v "Linuxu" je treba uporabiti različne pretvornike, ki pogosto ne morejo zagotoviti najboljše kakovosti.

Zakaj je mogoče uporabiti to obliko?

Čeprav je format BMP moralno zastarel, se ga lahko v nekaterih primerih še vedno uporablja. Dovoljdejstvo, da celoten vmesnik "Windows" temelji na tem bitnem formatu. Zakaj tako? Ker je BMP zelo priročen. Ima lep barvni razpon in popolno pomanjkanje stiskanja. Slike v tej obliki lahko urejate poljubno število krat. In kakovost sploh ne bo bolela. Za razliko od istega JPEG-a. To pojasnjuje obstoj te oblike. Mnogi razvijalci programov v okviru »Vetrov« prav tako aktivno uporabljajo slike BMP v svojih izdelkih.
Drugo področje uporabe je računalniški bios. Nekatere imajo dokaj dobre slike (lahko vključujejo logotip proizvajalca, nekatere elemente vmesnika itd.). Vse so narejene v formatu BMP. Rastrske podobe takega načrta se odlično pokažejo v sistemih brez ustreznega grafičnega vmesnika. Zato se uporabljajo v BIOS-u.

Velikost

Treba je opozoriti, da bo dobra slika v formatu BMP "pretehtala". Bistvo je, da ta format ne uporablja stiskanja. Zato velikosti ni mogoče zmanjšati. Na primer, kakovostna fotografija z ločljivostjo 1280x720 bo imela velikost približno 300 megabajtov. To je značilnost tega formata.

Notranja struktura in razširitev

Strukturo datoteke BMP lahko opišemo na naslednji način: je enoslojna slika raster tipa z dostojno gostoto in dobrim prenosom barv. To je glavna pomanjkljivost formata - ne more uporabljati dodatnih plasti. Zato so bili na internetu izrinjeni v bolj napredne formate, ki podpirajo večplastne.

Zaključek

Torej smo pogledali stari, vendar še vedno delno uporabljen format BMP. To je rastrska oblika slike, ki se ponaša s pomanjkanjem stiskanja in združljivosti s skoraj vsemi programi, tako brskalniki kot uredniki. Uporablja se lahko v sodobnih programih za zagotavljanje delovanja vmesnikov. In v operacijskem sistemu "Windsor" se pogosto uporablja do danes. Pretvorba formata v drugo ne povzroča težav. Za to obstaja ogromna količina ustrezne programske opreme. In ne samo pod "vetrovi". Na splošno bo ta format še vedno živel, kljub nastanku naprednejših in kakovostnejših.

Sorodne publikacije