Kako preveriti bliskovni pogon za napake, formatirati napravo in odpraviti najpogostejše napake?

Prenosni pogoni USB ali pomnilniške kartice, ki jih je mogoče pripisati tudi flash pogonom, so neverjetno priljubljeni. Imajo precej velike količine pomnilnika za shranjevanje informacij kakršnega koli tipa in do najmanjšega so nagnjeni k napakam pri delu ali celo fizični škodi. Kljub temu pa niso zavarovane pred napakami. O tem, kako preveriti napake v bliskovnem pogonu ali opraviti nekatere druge pomembne operacije, vam bomo povedali naprej. Takoj je treba omeniti, da za opisovanje absolutno vse nepredvidene napake in metode njihovega izločanja ne bo izšlo, tako da se bomo zadrževali samo na najpogostejših.

Kako preveriti bliskovni pogon za napake ali formatirati pogon s standardnimi orodji Windows

Prva stvar, ki jo bomo storili, so napake, ki so podobne napakam programske opreme, ki se pojavljajo na najpogostejših trdih diskih. Kot osnovo bomo vzeli Windows-sisteme, ker se ti operacijski sistemi pogosteje uporabljajo za delo z računalnikom. Kot veste, ima Windows lastna orodja za servisiranje naprav za shranjevanje vseh vrst.


Za začetek si poglejmo, kako preveriti količino bliskovnega pogona (polno, zasedeno ali brezplačno).
V ta namen je v običajnem Raziskovalcu ali kateremkoli drugem upravljalniku datotek potrebno poklicati meni Lastnosti prek PCM. Še lažje - takoj, ko pokličete »Raziskovalec«, izberite možnost »Računalnik« (Windows 10).Če govorite o tem, kako preveriti napake v bliskovnem pogonu (ki je v prvem, v drugem primeru) prek menija PCM, morate iti na točko lastnosti in nato na ustrezni gumb na zavihku storitve.
Na Windows 7 in v nadaljevanju lahko uporabite napredne možnosti preverjanja, ki vključujejo samodejno odpravljanje napak in obnovitev poškodovanih sektorjev. Windows 10 tega ne zahteva. Občasno boste morda morali obnoviti ali izklopiti napravo. S tem se moramo strinjati.


Zdaj nekaj besed o tem, kako oblikovati bliskovni pogon. V ta namen se bo ujemal tudi "Explorer", samo v tem primeru se ustrezni element nahaja neposredno v meniju PCM.
Ko se prikaže okno za oblikovanje, je treba določiti vrsto izbranega datotečnega sistema in metodo formatiranja (privzeto se izvede popolno oblikovanje in za hitro opombo vrstico na dnu okna).

Uporaba ukazne vrstice

Če razmišljate, kako preverite napake v bliskovnem pogonu, lahko v sistemih Windows uporabite še eno orodje, aplet CHKDSK, ki teče skozi ukazno konzolo. Glavni pogoj - po vnosu glavnega ukaza podajte črko pogona, ki je v sistemu, in po potrebi dodajte preverjanje atributov.
Vse razpoložljive možnosti si lahko ogledate v sistemu pomoči, tako da jih pokličete "chkdsk /?" (Brez narekovajev). V večini primerov pa lahko uporabite naslednjo obliko: chkdsk g: /f /r (predpostavlja se, da je bliskovni pogon v Raziskovalcu prikazan kot odstranljivpogon G).
Da bi rešili problem oblikovanja bliskovnega pogona v isti ukazni konzoli, se uporabi orodje FORMAT.
Ponovno, za medij je označeno z dvopičjem črkami in dodatnimi atributi (najpogosteje je to vrsta oblikovanja in datotečnega sistema). Kot v prejšnjem primeru lahko pokličete sistem pomoči (format /?), Da izberete zahtevani dodatni atribut.

Specialized Utilities

Kljub temu, da ima Windows svoje zmogljivosti, je včasih treba uporabiti učinkovitejša orodja, zlasti če gre za pojav različnih vrst napak in napak, ki jih ni mogoče odpraviti s standardnimi sistemskimi orodji.
Preverjanje medijev je dobro za orodja za preverjanje, kot je Check Flash, in za oblikovanje nizke ravni besedila, kar odpravlja večino znanih težav s flash diski ali pomnilniškimi karticami) - HDD Low Level Format Tool. Obnovite informacije z ustreznimi programi, vendar, kot kaže praksa, je za te namene najbolje uporabiti aplikacije R. Saver in R-Studio (drugi pripomoček vam omogoča obnovitev podatkov tudi po popolnem formatiranju pogona).

Možne težave s pogoni USB, kode napak bliskovnega pogona in najlažje tehnike odpravljanja napak.

Nazadnje je treba povedati nekaj besed o najpogostejših napakah. Najpogosteje se pojavljajo:
 • spreminjanje datotečnega sistema, ki povzroči, da pogon v sistemu ni definiran ali informacije ni mogoče upoštevati;
 • prisotnost zaščite pred pisanjem itd.
 • Samo po sebiSeveda ni smiselno izključiti virusne učinke, ker virusi radi temeljijo na bliskovnih pogonih, okužijo svoje obstoječe datoteke ali ustvarijo lastne izvršljive predmete, kot je autorun.inf, ki je lahko skrit pred očmi uporabnika. To bo pomagalo preveriti, nizko raven oblikovanja in izklopiti zaščito s programsko opremo ali fizičnimi sredstvi.
  Pogosto lahko najdete in kodirate v opisu povezovalnih pogonov, ki so izdani "Device Manager" (10 ali 43).
  V tem primeru pogosto pomaga:
 • ponovno namestiti ali posodobiti gonilnike;
 • ponovno povezovanje pogona z drugačnimi vrati;
 • onemogočanje zaklepanja naprave za način varčevanja z energijo;
 • nastavitev ustreznih možnosti v trenutni shemi napajanja.
 • Včasih je treba vključiti uporabo naprave v nastavitve primarnih sistemov BIOS /UEFI. Na splošno obstaja dovolj rešitev.

  Kako se izogniti napakam in napakam: nekaj preprostih nasvetov

  Nazadnje je treba še dodati, da je odstranitev flash pogonov iz ustreznih vrat, da bi se izognili kakršni koli nesreči, potrebna le z varno odstranitvijo. V procesu kopiranja informacij ali oblikovanja jih ne morete ekstrahirati, ker se pri nepravilni izklopu naprave lahko zgodi, da se datotečni sistem spremeni v neberljiv format RAW.
  Priporočljivo je tudi občasno preverjanje napak. Če pa imate težave z mikrokontrolerji, lahko obnovite njihovo delovanje z namestitvijo izvirnikaprenesite firmware z interneta. To storite tako, da najprej poiščete identifikatorje naprav. Najdete jih v ustreznem upravljalniku na seznamu ID opreme na zavihku podatkov v skupini lastnosti ali za to uporabite program ChipGenius.

  Sorodne publikacije