Format slike ISO: kaj odpreti, cilj diska, format, potrebni programi, izbira najboljših

Datoteka ISO, imenovana tudi optični disk, je idealna predstavitev CD-ja, DVD-ja ali BD-ja. Omogoča natančno podvajanje vse vsebine diska v enem vsebniku. Ta članek predstavlja ISO-podobe in najučinkovitejše metode za njegovo uporabo.

Cilj in oblika

Datoteka ISO je podobna škatli, v kateri so deli nečesa, ki jih je treba sestaviti, kot je razstavljena otroška igrača. Škatla z ločenimi elementi oblikovanja te igrače ni, če pa se odstranijo in združijo, bodo postali to, kar lahko igrajo. Datoteka ISO deluje na enak način. On sam, če ga ne odpre, ne zbira in ne uporablja, ali za tisto, kar ni primerno. Posebna oblika nima slik diskov. So kopija optičnih diskov, shranjenih v binarnem formatu. Datoteka vsebuje sliko datotečnega sistema, vključno z nespremenjenimi podatki.


Razširitev datoteke

Nekatere slikovne datoteke datotečnega sistema UDF, ne ISO 9660, so označene z razširitvijo UDF. Slike imajo lahko druge oznake. Na primer, format nestisnjenih datotek IMG ustreza ISO, zato so njihove razširitve zamenljive. Treba je opozoriti, da se ISO oznaka uporablja tudi za datoteke Arbortext IsoDraw Document, ki so CAD risbe, izdelane v aplikaciji PTC Arbortext IsoDraw. Nič nimajo z ISO sliko.

Kje lahko najdem datoteke ISO?

Slike diskov se pogosto uporabljajo za širjenje mreže programovvelikega obsega, saj lahko vse njihove komponente zapišemo kot eno datoteko. Ponazoritev tega je lahko brezplačno orodje za obnovitev gesel Ophcrack, ki vsebuje operacijski sistem in več izdelkov programske opreme. Vse, kar je potrebno za aplikacijo, je pakirano v eno datoteko. Ime distribucije v eni od različic Ophcrack-a je videti kot ophcrack-vista-livecd-360.iso.


To seveda ni edini program, ki uporablja datoteke ISO. Uporabljajo se različne aplikacije različnih vrst. Večina protivirusne programske opreme ISO je na voljo v formatu ISO. Na primer, Vipre Rescue CD izgleda kot bitdefender-rescue-cd.iso. V vseh teh in mnogih drugih primerih so vse potrebne komponente katerega koli izvršljivega orodja vključene v ISO sliko. To omogoča enostavno nalaganje in zapisovanje na disk ali drugo napravo. Tudi Windows 10 kot prej in Windows 8 in 7 Microsoft distribuira neposredno v format ISO. Tako lahko operacijski sistem odstranite ali namestite na navidezni stroj.

Kako zapisati ISO datoteke

Najpogostejši način uporabe slik diska je, da jih posnamete na CD-jih, DVD-jih ali BD-jih. Ta postopek se razlikuje od shranjevanja glasbe in dokumentov, saj mora program "zbrati" vsebino datoteke ISO za CD, DVD ali BD. Strokovnjaki vam svetujejo, da uporabite to metodo v primeru, da morate namestiti operacijski sistem, namestiti na več različnih računalnikov ali zagnati diagnostične programe. Prisotnost fizične zagonske diskete omogoča večjo prilagodljivost pri namestitvi operacijskega sistema ali preverjanju opreme.
Snemanje žiga ISO ni le način distribucije programske opreme. V nekaterih primerih je to obvezna potreba. Veliko diagnostičnih orodij se na primer uporablja samo izven operacijskega sistema. To pomeni, da mora biti pred odpiranjem datoteke ISO podoba zapisana na kateri koli izmenljivi medij, s katerega se lahko zažene računalnik. Vse zgoraj navedeno velja za naprave USB, so postali veliko bolj priljubljeni optični diski. Če mora operacija z datoteko ISO opraviti Windows, vendar je njena razširitev že povezana z drugo aplikacijo, morate iti v njene lastnosti in spremeniti privzeti program za odpiranje slike ISO na isoburn.exe, ki je shranjen v sistemski mapi C: Windowssystem32.

Za snemanje

vam Windows 10 8 in 7 omogočata zapisovanje ISO slik na disk brez uporabe programske opreme tretjih oseb. Samo dvokliknite datoteko in sledite navodilom čarovnika. Lastniki drugih operacijskih sistemov morda potrebujejo dodatno aplikacijo. Običajno so računalniki s pogonom CD-ROM že nameščeni. Če ni, potem so po mnenju strokovnjakov najboljši izbori PowerISO, Active ISO Burner, Free ISO Burner, ImgBurn, ISOBurn, ISO Workshop programi. Vsi ti programi so brezplačni, vam omogočajo, da ustvarite združuje, meniji, oddelki in zagotavljajo visoko kakovost in hitro snemanje slik.

Kako izvleči ISO datoteke

Nekateri programi so distribuirani v formatu ISO, vendar niso namenjeni za prenos. V tej obliki je na primer na voljo Microsoft Office. Slika je namenjena optičnemu ali optičnemu snemanjuNavidezni disk, vendar ga ni treba zagnati zunaj sistema Windows, zato se ne bo zagnal z njega. Kako odpreti ISO sliko, če ni fizične kopije? To nalogo bo izvajala večina arhiverjev, kot je brezplačna programska oprema 7-Zip ali WinRAR. Vsebino datoteke ISO lahko izvlečejo v ločeno mapo. Ogledate si ga lahko kot kateri koli drug imenik v računalniku. Čeprav lahko to mapo posnamete kot sliko, bo morda potreben dostop do njene vsebine. Če ste na primer prenesli Microsoft Office v format ISO, namesto da ga prenesete na fizični pogon, lahko izvlečete datoteke in nato namestite program kot običajno. Vsak arhivator zahteva drugačno zaporedje dejanj. Skozi 7-Zip lahko hitro dostopate do vsebine slike diska. To storite tako, da z desno miškino tipko kliknete na ime ISO datoteke in v kontekstnem meniju izberete 7-Zip in možnost "Eject".

Kako ustvariti sliko diska

Obstajajo programi (od katerih so mnogi prosti), ki uporabniku omogočajo, da ustvari sliko CD, DVD, BD iz fizičnega medija ali niza izbranih datotek. Najpogostejši razlog za to je shranjevanje varnostne kopije namestitvenega diska ali filma na DVD ali Blu-ray. Eden najboljših programov, ki lahko to storijo, je BurnAware Free. Aplikacija je brezplačna in sposobna ustvariti slikovne diske vseh vrst. Po namestitvi in ​​zagonu programa morate izbrati ukaz Kopiraj v ISO in pogon. Ko kliknete gumb Prebrskaj v središču zaslona, ​​morate izbrati lokacijo slike, vnesti njeno ime in klikniti gumb Shrani. Potem,z vstavitvijo kopiranega diska v prej omenjeni pogon, s klikom na gumb Kopiraj. Napredek postopka bo prikazan na zaslonu. Končal se bo, ko bo prijavljena uspešna datoteka za shranjevanje.

Alternativni programi vključujejo snemalnik ISO, ISODisk, ImgBurn in InfraRecorder. Operacijski sistemi MacOS in Linux omogočajo ustvarjanje slike diska z vgrajenimi orodji. V prvem primeru pomožni program za disk kopira podatke v datoteko CDR, ki jo je mogoče pretvoriti v ISO s terminalskim ukazom hdiutil convert img.cdr -format UDTO -o img.iso. V Linuxu je dovolj, da izvedete ukaz sudo dd, če je /dev /dvd //path /img.iso, kjer je /dev /dvd pot do optičnega diska in /path /img je pot in ime datoteke podobe diska. Če uporabljate ukazno vrstico neprijetno, lahko uporabite aplikacije Brasero (za Linux) in Roxio Toast (za Mac).
Kako odpreti brez ISO podobe
Namestitev ISO datoteke, ki je bila ustvarjena neodvisno ali prenesena z interneta, je, da aplikacija, uporabljena za to aplikacijo, prisili računalnik, da jo sprejme kot pravi disk. Zato ga lahko uporabite, kot da bi bili posneti na pravi CD, DVD ali BD.
Strokovnjaki priporočajo namestitev virtualnega diska, če igra zahteva namestitev izvirnega diska. To pomeni, da namesto, da bi medij vstavili v pogon, lahko uporabite prej ustvarjeno sliko. Toda kako odpreti ISO sliko? To lahko storite z uporabo emulatorja. Izbrati morate črko pogona, ki bo predstavljala datoteko ISO. Čeprav ta črka označuje navidezni pogon, Windows meni, da je resnična, kar vam omogoča uporabosvoje zmogljivosti.

Programska oprema za montažo

Eden izmed najbolj priljubljenih brezplačnih programov za odpiranje datoteke ISO je WinCDEmu. Aplikacija je enostavna za uporabo in je na voljo v prenosni različici. Boljše Za to vrsto strokovnjakov so tudi Pismo File Mount in Daemon Tools. Uporabniki operacijskega sistema Windows 10 ali 8 ne bodo morali razmišljati o tem, kako odpreti sliko ISO, ker je njena namestitev integrirana v operacijski sistem. Samo z desno miškino tipko kliknite ime slike in izberite možnost »Mount«. OC bo samodejno ustvaril virtualni disk in dodatna programska oprema ni potrebna. Čeprav je namestitev ISO datoteke v nekaterih primerih zelo uporabna, je treba upoštevati, da odpiranje ISO slike ni mogoče, če operacijski sistem ne deluje. To pomeni, da je popolnoma nesmiselno namestiti datoteko ISO, ki jo je treba uporabiti zunaj operacijskega sistema Windows (na primer za zagon nekaterih diagnostičnih orodij za trdi disk in programske opreme za testiranje pomnilnika). Ko končate delo z navideznim diskom, ga lahko izbrišete. To storite tako, da kliknete nanj in v zavihku »Upravljanje« izberete »Izvrzi«. Posledično bo izbrisan disk z vsebino slike ISO s seznama razpoložljivih naprav.

Sorodne publikacije