Kaj je VST plugin: splošni koncepti, vrste in uporabe

Velika večina računalniških glasbenikov, skladateljev in zvočnih inženirjev pri svojem delu vedno bolj raje posebne dodatke k glavnim programskim izdelkom, ki so izdelani v obliki ti pluginov različnih formatov, med katerimi so najbolj priljubljeni DX, RTAS, AAX in VST. Prvi med njimi so bili točno vtičniki standarda VST. V zvezi s tem, kaj je VST plug-in, kakšne vrste dodatkov obstajajo, kako jih namestiti in uporabiti v svojem glavnem glasbenem programu, se pogovorimo podrobneje. Za neizkušene uporabnike kot izhodišče podamo splošen pregled tehnologije VST.

Kaj je VST plug-in: splošno razumevanje

VST tehnologijo (Virtual Synth Technology) je sama razvila Steinberg, ki je bila temelj ustvarjanja dodatnih virtualnih sredstev za uporabo v glasbenih programih (sekvencerji, sledilci, avdio uredniki in studii) Toda kaj je sam VST plug-in? To je poseben dodatek, ki je najpogosteje na voljo kot dinamične knjižnice DLL, ki se povezuje z glavnim programom prek lastnega gostitelja.


To pomeni, da če tak dodatek ne predvideva namestitve samostojne aplikacije, ki jo je mogoče izvajati v računalniku kot ločen program, vtičniki sami ne bodo delovali. Dinamične knjižnice so posebni moduli, ki se izvajajo izključno v pomnilniku. ampak da bi jih bilo mogočeza prenos v pomnilnik je potreben samo glavni gostitelj, ki je nekakšen most med komplementom in računalniškimi sredstvi računalniškega sistema.

Vrste vtičnikov VST

Govoriti o tem, kaj bi moral biti VST plug-in, bi moralo biti jasno razvidno iz njihove razvrstitve. Ponavadi so razdeljeni v dve veliki skupini - virtualni instrumenti (VSTi) in učinki (VST).


Vendar pa se danes pogosto pojavljajo kombinirane kombinacije vtičnikov, ki se lahko uporabljajo kot navidezni sintetizatorji in kot niz učinkov (na primer univerzalno orodje Shutter). Knjižnične datoteke si med drugim delijo z arhitekturo operacijskega sistema, v katerem se lahko uporabljajo (32 in 64 bit). Končno, med nešteto različnih virtualnih orodij in učinkov, lahko pogosto najdete popolne kolege "železnih" bratov. Zelo priljubljeni so sintetizatorji Korg, Yamaha, Roland, Casio, Kurzweil itd. Pogosto lahko najdete komplete za predvajanje naravnega zvoka kitare, bobna, violine ali pihala. Zelo zanimivi so vzorčevalniki, ki vam omogočajo ustvarjanje novih zvokov. Prav tako lahko najdete igralce z že pripravljenimi seti v obliki rumenalk ali igralcev posebnih formatov, kot je SF2. Še posebej priljubljeni so sintetizatorji zvokov in FX-učinkov, ki v naravi ne obstajajo. V načrtu učinkov predstavljeni praktično vsi znani današnji načini obdelave zvoka, kot so reverb, chorus, change, flanger, phaser, kompresorji, omejevalniki, dileys, kombinirani procesorji, orodja za

Najboljši VST plug-ini za virtualne studie, sintetizatorje in avdio urednike

Kot je že jasno, je prva povezava virtualnega instrumenta ali učinka mogoča le, če glavna glasbena aplikacija podpira VST- gostitelja Za izboljšanje obdelave zvoka ali zvoka se pogosto priporoča, da namestite posebne gonilnike ASIO, namesto da uporabite originalne zvočne gonilnike operacijskega sistema ali zvočne kartice. To so lahko programski izdelki, kot so ASIO4ALL, FL Studio ASIO, ASIO Low Latency Driver itd. Toda kaj izbrati iz VST plug-ina med vsemi, ki jih lahko najdete na internetu? Med vsemi tovrstnimi različicami so najbolj kakovostna (čeprav ne brezplačna) orodja in učinki Native Instruments (Kontakt, Maschine, Massive, Absynth, Kore, Reaktor itd.), Programski izdelki Korg (najbolj znani komplet popolnih analogov "železa"). Zbirka Korg Legacy, ki vključuje tudi legendarni sintetizator M1), navidezne sintetizatorje Rolanda, Steven Slatejev bobnarski vzorčevalnik, Toontrack Superrior Drummer, EZ Drummer), najmočnejši sintetizatorji, kot so Omnisphere, mešalna orodja, kot so EZ Mix, Wave Audio Bundle , programski moduli iZotope in SugarBytes ter mnogi drugi.
Posebna pozornost za vse dodatke zasluži vzorčevalnik Kontakt, ki proizvaja največje število zvočnih knjižnic. Tukaj imate popolne komplete "železnih" sintetizatorjev različnih generacij in pripravljene za uporabo analogov "živih" instrumentov in še veliko več. V nekem smislu se lahko ta plugin imenuje celo vrsta stojala, ki se obremeniPotrebujete številna orodja, ki jih lahko uporabite tudi pri koncertnih predstavah.

Nianse namestitve orodij in učinkov v FL Studio

Zdaj pa si poglejmo, kako namestiti vtičnike VST za uporabo v običajnih glasbenih programih. Zakaj ga potrebujete? Ampak samo zato, da bi razširili možnosti obdelave zvoka in uresničili svojo domišljijo pri ustvarjanju glasbenih del. Toda v mnogih takih aplikacijah in tako lahko najdete veliko vgrajenih orodij in učinkov. Zakaj jih ne bi izkoristili? Na žalost, VST plugins za FL Studio videti veliko bolj zanimivo in zmogljivo od svojega nabora kompleti, namenjeni bolj za pisanje elektronske glasbe različnih smeri (to je očitno tudi v demo skladbe). In kaj, če želite ustvariti skladbo, recimo, v slogu death metala? Kje dobiti komplet potrebnih kitar ali bobnov? Seveda jih namestite kot VST plugine ali knjižnice za Sampler Kontakt. Toda sam VST vtičniki niso vedno primerni za namestitev točno na mesto, ki ga ponuja namestitveni program.
Najbolje je, da jih namestite v mapo VST v glavnem imeniku vtičnikov, ali pa spremenite (dodaj) želeni imenik v nastavitve datotek, tako da podate svojo mapo, ki se lahko razlikuje od privzetega imenika.

Po tem, da prikažete orodje ali učinek na seznamu, je potrebno prek menija ADD hitro poiskati nove vtičnike, ki se aktivirajo s hitrim pregledom (Refresh Plugin List). Opomba: Upoštevajte, da isti plugins zRazličnih bitov (x86 in x64) ni mogoče namestiti v isto mapo.

Epilog

Še vedno je treba povedati, da je zgoraj navedeno le splošen opis orodij in učinkov formata VST. Zapomnite si absolutno vsa virtualna orodja, učinke in knjižnice, kar je načeloma nemogoče. Danes lahko najdejo ogromno od njih, in pogosto dodatek od malo znanih razvijalcev videti zelo dobro, celo poleg Grandees. Toda, da izberete optimalno kakovost instrumenta ali orodja za obdelavo zvoka, boste morali sami eksperimentirati.

Sorodne publikacije