Računalniško omrežje: kakšen je način gradnje

Globalna in lokalna računalniška omrežja danes - realnost in objektivna nujnost. Javno zanimanje za informacijsko tehnologijo in njeno tehnično opremo narašča presenetljivo hitro. To je naravno, saj stalno in stalno narašča število poklicev, ki neposredno temeljijo na uporabi omrežij; podjetja, organizacije, državni organi, izvedene omrežne tehnologije; hiše, stanovanja in druge prostore z omrežno infrastrukturo.

Enostavno lokalno omrežje

Redka družina ima manj kot dva računalnika in število ljudi, za katere je več mobilnih naprav norma, se stalno povečuje. Zamisel o robotih, gospodinjah in pametnem domu, ki jo je mojster preprosto programiral in ustvarja pravo udobje, se je pojavila v delu znanstvene fantastike že pred računalniško dobo. Računalniki, in za njimi, lokalna računalniška omrežja so prišli na pripravljeno podlago in strokovnjaki niso imeli veliko težav pri uresničevanju mrežnih idej.

Če ne vzamete stikala, potem ustvarite preprosto lokalno omrežje, je dovolj en omrežni kabel, dva računalnika in obstajalo bo resnično računalniško omrežje. Kaj, takšna odločitev ni praktična? Ne glede na to, kdaj gre za obnovitev informacij iz enega računalnika v drugega, je taka operativna rešitev praktično pomembna. Možnost, da povežete dva računalnika v omrežje, pogosto shranita in situacije, ter da je treba shraniti informacije. Informacije oračunalniška omrežja so dostopna vsem. S pomočjo stikala lahko povežete število računalnikov, na katerih se izračuna. In če zagotavlja povezavo Wi-Fi, potem žice niso potrebne.

Naslavljanje naslovov IP

V preprostem lokalnem omrežju ima vsak računalnik svoj edinstven naslov in vsi računalniki so enaki. Pomemben je pojem edinstvenega naslova, tako imenovanega IP naslova (ai-pi-naslov). Ker je hiša na ulici, in ulica v mestu, in stanovanje v hiši, in mesto v državi - ne glede na mesto teh izrazov, je naslov mogoče določiti popolnoma natančno. Prav tako ni vse in ni vedno pomembno, kako je naslov računalnika v omrežju, samo da je vedno tam in je vedno edinstven v katerem koli omrežju.

Seveda ima vsak svoj računalnik svoj naslov. "Dotaknite se" do zadnjega lahko, če poznate omrežni naslov in naslov računalnika v njem.

Računalniško omrežje: Kaj je internet?

Povratne informacije uporabnikov oblikujejo zamisel, da je edino in edinstveno globalno omrežje internet. V bistvu pa je to absolutno abstrakten koncept. Gre za veliko število različnih omrežij, ki že dolgo živijo svoje življenje. Ljudje zagotovo sodelujejo pri tem, a zaradi svoje velikosti, družbenega pomena in številnih prizadevanj hitro rastočega števila programerjev, razvijalcev, inženirjev, interneta bolj spominja na neodvisen, samo-razvijajoč se sistem kot nekaj, kar je podrejeno osebi, celo na ravni kompetenc podjetij na ravni Microsofta, Googla, Sun Microsystema itd. Vsi zasebni poskusiPoseg v življenje interneta, tudi na državni ravni, običajno nima učinka. Blokiranje subnet, dostop ali posebni viri lahko seveda spremenijo nekaj, vendar ne radikalno. Današnji internet ni ideja, ki je bila prej v dneh "fidošnikov". Potem od ljudi, in precej specifično, v resnici, nekaj odvisno.

Klasifikacija omrežij

Dejansko več računalnikov, perifernih naprav, omrežnih stikal in žic še ni računalniško omrežje. Klasifikacija računalniških omrežij, povratne informacije uporabnikov o njihovem delu, teoretična dela na omrežnih infrastrukturah in bogate praktične izkušnje nam omogočajo govoriti o naslednji topologiji:
 • "bus" - računalniki so povezani z istim vodilom (komunikacijska linija);
 • "zvezda" - računalniki so povezani z glavnim računalnikom drugega;
 • "obroč" - računalniki v obroču komunikacijskih vodov.
 • Izberete lahko tudi omrežja:
 • globalno (internet, omrežja vključujejo druga omrežja);
 • regionalno (oblast, mesto, okrožje);
 • lokalna (podjetniška, poliklinična, carinska, pravosodna).
 • V tem primeru bo omrežje potrebovalo tekoči trak v podjetju, kjer delovni daljinski upravljalnik spominja na računalnik, ki upravlja delo vseh robotov in ljudi, ki niso samo na tekočem traku, ampak tudi podatke, informacije, materiale, orodja, itd. Ker je to računalniško omrežje, kaj je element omrežja, kakšne so njegove funkcije, kako se izmenjujejo informacije, določa predvsem področje uporabe.
  Značilnostipodjetja, proizvodnja, infrastruktura prostorov, teren ali drugi dejavniki predlagajo različne zahteve za tehnične naprave in komunikacijske sisteme. Razvili so posebno programsko opremo, protokole za prenos informacij, standarde, celo pravne norme. Lahko celo omenite navodila za dostop ali delo na eni ali drugem omrežju.


  Drugič je računalniško omrežje (kaj in kako ga vnesti) odvisno od domišljije ustvarjalca. Na internetu lahko najdete veliko virov, ki odpirajo svet določenega omrežja od določenega ustvarjalca: v resnici, omrežje v omrežju, virtualnost v virtualnem svetu.

  Široka razširjenost, široko poznana.

  Dinamika razvoja računalništva in informacijske tehnologije je takšna, da je vsak zaporedni korak podan z velikimi napori, vendar manj časa. Računalniška omrežja so prešla dolgo pot in na nek način lahko govorite o doseganju določene ravni odličnosti. Konstrukcija zvezd, obročev in drugih mrežnih poliedrov je padla v oddajni naslov v enem komunikacijskem kanalu. Splošna logika strukture je prišla do istega načela kot človeška družba. Vsi so dostopni vsem, vendar vsak vzpostavi povezavo z vsakim posebej in z določenim namenom. Na dejstvo fiksiranja povezave, nihče drug ni v vzpostavljenem stiku ni vključen. To je splošna praksa. In kar zadeva podrobnosti - se oblikujejo na običajen način: odvisno od področja uporabe, nalog, ki jih je treba rešiti, in drugih dejavnikov, ki so pomembni na določenem kraju in v določenem času.

  Sorodne publikacije