V katerem letu ste izumili računalniško miško? Prva računalniška miška

Skoraj vsakdo ve, kaj je računalniška miška. Nemogoče si je predstavljati sodobnega računalnika brez tega pripomočka, kar močno poenostavlja proces upravljanja računalnika. Toda le nekaj uporabnikov ve, katero leto je bila izumljena računalniška miška in kdo je njen ustvarjalec. Spomnimo se, kako se je ta pripomoček pojavil in kaj je bil od začetka.

V katerem letu so izumili računalniško miško?

9. december 1968 - Svet je na ta dan videl prototip vseh modernih računalniških mišk. Seveda je bil to samo prototip. Vendar pa so do takrat obstajali posebni računalniški radarji in manipulatorji, ki so postali osnova za ustvarjanje moderne miške. Prvi prototip se je pojavil v zgodnjih petdesetih. Potem je kozačka mornarica Kanade ustvarila računalniške radarje s prvim grafičnim vmesnikom. Potrebujejo poseben sistem za določanje položaja kazalca, ki je bil uporabljen kot enostavna naprava, ki temelji na gladki krogli. Imenovali so ga sledilno kroglico in to je bil prvi korak k oblikovanju sodobne računalniške miške.


Nekaj ​​kasneje, leta 1951, je Douglas Engelbart (ustvarjalec) že razmišljal o razvoju manipulatorja, leta 1955 pa je sodeloval pri izdelavi radarskih sistemov. Predvsem je razvil sistem za prikaz informacij v okviru računalniškega programa NASA. Po samem Douglasu je skupaj s svojo ekipo izdelal tabelo s parametri in zmožnostmi vseh sodobnih manipulatorjev v tistem času, določil njihove funkcije.in potrebne parametre, ki še niso bili na voljo. Med študijo leta 1963 je nastala zamisel o ustvarjanju kazalnika, ki bi se premaknil v koordinatnem sistemu X-Y.

Prvi prototip

Leta 1964 je Billy Inglish, ki je oblikoval Douglasa Engelbarta, podiplomskega študenta na Stanfordskem raziskovalnem inštitutu, sestavil prvi prototip računalniške miške. Hkrati je bil napisan tudi program za predstavitev svojih zmožnosti. Bila je velika kvadratna lesena škatla rjave barve z velikim rdečim gumbom na vrhu. Kabel je bil nameščen spredaj, vendar je bil sčasoma premaknjen nazaj. Tako se praktično ni vmešaval. V notranjosti je bil merilec premika ravnine, ki je bil dva kovinska diska. Razporejene so bile pravokotno druga na drugo: ena se je vrtela med premikanjem naprave vstran, druga pa je bila odgovorna za premikanje naprej ali nazaj. Glede na to zasnovo se miš ne more premakniti diagonalno, lahko se premakne naprej ali nazaj.

Ko govorimo o letu, v katerem je bila izumljena računalniška miška, je treba omeniti, da nekateri ljudje upravičeno menijo, da je bil "rojen" tega izuma leta 1946. Navsezadnje se je letos pojavila naprava - prototip vseh sodobnih računalniških pripomočkov.

Prva predstavitev miške

Malo kasneje, 9. decembra 1968, je Douglas Engelbart predstavil skupino inženirjev s temeljitejšo spremembo naprave. Deloval je kot oN-Line System OS manipulator. Miška je imela tri gumbe, čeprav je sam Douglas Engelbart trdil, da želi narediti 5 gumbov (za vsak prst). In čeprav na prvinačrtovano, da pokličete napravo "hrošča", kasneje je prišlo ime "miška" - zaradi debelega povezovalnega kabla, ki je podoben repom glodalca.
Če je torej logično izračunati leto, v katerem je bila izumljena računalniška miška, potem lahko govorimo o dveh datumih: 1964 in 1968. Leta 1970 je izumitelj prejel patent, ki je zahteval avtorstvo manipulatorja, ki temelji na uporabi dveh pravokotno razporejenih koles. V tem primeru načelo manipulatorja ni bilo patentirano.
Leta 1972 se je ta raziskava aktivno vključila v podjetje Xerox PARC, ki je bistveno izboljšalo podoben pripomoček. Predvsem pa so diski nadomeščeni z majhno plastjo ali valji. Torej obstajajo nove vrste računalniških miši. Leta 1979 je Xerox ustvaril računalnik Xerox Alto, ki je bil prototip raziskovalnega motorja in ni bil vključen v serijo. Vendar je bil opremljen z računalniško miško in je imel grafični uporabniški vmesnik v obliki namizja. Nastalo je več tisoč takih računalnikov.

Pojav kavčuka v stavbi

Leta 1979 je Stanfordski raziskovalni inštitut (kjer je Engelbartova ekipa delala) prodala projekt Appleovih miši za 40 tisoč dolarjev. S pridobitvijo licence za takšen izum je Apple naročil Hovey-Kelley Design studije za izboljšanje miške. Kot rezultat, namesto jeklenih ležaj, je dobil udobno plast gume, ki je prosto tekel v primeru. Uvedba te inovacije je omogočila odpravo zapletenega sistema kodiranja koles in električnih stikov. Namesto tega je bila izvedena s preprostimi optoelektronskimi pretvorniki in kolesom z odprtinami z režami.

Nadaljnji razvoj

Leta 1983 je ducat podjetij izdelalo in prodajalo različne vrste računalniških mišk. Istega leta je Apple izdal eno-pinsko miško Lisa. Zasnovana je bila tako, da naroči Apple v središču Palo Alta. Inženirji so lahko ustvarili poceni modifikacijo te naprave, jo naredili bolj kompaktne in zložljive. Kroglo je bilo mogoče odstraniti od znotraj, jo očistiti od prahu. Ta miška je bila vključena v domači računalnik Apple Macintosh. Leta 1987 se je iztekel patentni mandat Douglasa Engelbarta in šele leta 1998 so bile uradno priznane zasluge tega izumitelja. Engelbart je sam prejel nagrado Lemelson-MIT v vrednosti 500.000 dolarjev. Od leta 1999 se začnejo pojavljati optične miške, ki delujejo na kateri koli površini. Mnogi modeli, ki so bili izdani po letu 2000, so preživeli do danes. Poleg tega se nekateri uspešno uporabljajo.

V zaključku

Zgodovina ustvarjanja računalniških mišk je kratka. Približno 30 let je bilo mogoče ustvariti visokotehnološki pripomoček, ki je danes poceni, iz primitivne in zelo drage naprave. Kot za sodobne modele, so bistveno drugačne od prve računalniške miške. Ostala je samo zamisel o postavitvi kazalca na grafični vmesnik. Zdaj veste, kdo je izumil računalniško miško. V tem načrtu nihče ne dvomi. In tukaj je datum nastanka, potem obstajajo dve misli.
  • Leta 1968 je Engelbart sam predstavil delujočo nadgrajeno različicomiši
  • Tukaj vsakdo reši zase, ko se je pojavila prva računalniška miška. Vendar pa je splošno prepričanje, da je svet prvič videla 9. decembra 1968.

    Sorodne publikacije