Računalniško spremljanje je najboljša programska oprema

Ne glede na to, ali skrbite za vaš računalnik ali prenosni računalnik, se lahko na neki točki počasi upočasni. Istočasno so lahko vzroki za to napako zelo različni, od okužbe do virusa in konča s pregrevanjem procesorja ali grafične kartice. Na splošno obstaja veliko možnosti. Na srečo obstajajo posebni programi, ki vam omogočajo, da spremljate računalnik in ugotovite, zakaj pri njegovem delu obstajajo težave. In o najboljših takšnih pripomočkov samo in bodo obravnavani v članku.

Native tool

Zveni čudno, toda v mnogih primerih vam ni treba namestiti dodatne programske opreme. Za spremljanje uspešnosti vašega računalnika vam bo pomagal redni pripomoček za Windows, ki ga zagotovo poznajo tudi uporabniki, šele pred kratkim pa ste se začeli seznaniti z računalnikom. Seveda govorimo o "Task Managerju".


Za zagon tega programa je dovolj, da kliknete na "čarobno" kombinacijo tipk Ctrl + Alt + Del ». Odprlo se bo okno, v katerem lahko dobite informacije o tem, koliko pomembnih komponent računalnika lahko prenesete: procesor, grafično kartico, RAM in trdi disk. Poleg tega boste lahko prepoznali programe, ki porabijo največ sredstev na vašem računalniku. Če želite natančneje nadzorovati računalnik, pojdite na kartico Performance. Nato uporabite modul za spremljanje virov, ki vam bo omogočil, da boste izvedeli vse podrobnostiposameznih komponent.


Na žalost lahko v upravitelju opravil vidite temperaturo procesorja in grafične kartice. Za to morate uporabiti posebna orodja, ki bodo obravnavana spodaj.

Real Temp

Majhen, a zelo uporaben program, s katerim lahko vidite temperaturo procesorja tako v trenutnem času kot za določeno časovno obdobje. Glavni vmesnik Real Temp je sestavljen samo iz enega zavihka, vendar je to dovolj. Torej, poleg podatkov o temperaturi, so tu tudi informacije o frekvenci procesorja in pomemben graf termalnega stanja. Če piše "OK", potem ne smete skrbeti za pregrevanje. Še ena značilnost pripomočka je sposobnost testiranja senzorjev CPU za njegovo splošno delovanje. Na ta način lahko sledite, kako se procesor obnaša pod obremenitvijo. No, Real Temp je prenosna aplikacija in ne zahteva namestitve.

System Explorer

In ta pripomoček je odlična zamenjava za standardni upravitelj opravil. Omogoča vam podrobno spremljanje vašega računalnika in zaznavanje procesov, ki vplivajo na njegovo normalno delovanje. Po namestitvi System Explorerja vam bo na voljo ogromen nabor orodij, ki vam bo pomagal skrbno spremljati vsako od tekočih aplikacij. Tako boste izvedeli, kako se program obnaša, kako uporablja sistemske vire in kako se odziva na računalnik, da ga ustavi. Še posebej bo zelo uporaben v primeru, če je vaš računalnik uspešenokužbe z virusom Mayan.
Poleg tega System Explorer vključuje module za preverjanje ustreznosti gonilnikov, odkrivanje zlonamerne programske opreme, brskanje dodatkov brskalnika in še več. Poleg tega, pripomoček podpira ruski jezik, tako da ne morete storiti nobenega dela, da bi razumeli vse te različne priložnosti.

CPU-Z

Brezplačni pripomoček za diagnosticiranje opreme. Z uporabo tega programa lahko dobite izčrpne informacije o procesorju, matični plošči, grafični kartici in RAM-u. Še posebej boste poznali proizvajalca vaše opreme, frekvenco CPU in GPU, število jeder, količino predpomnilnika vseh nivojev in številne druge parametre.
Na žalost lahko CPU-Z vidi temperaturo procesorja. Kljub temu pa vam program omogoča testiranje napetosti CPU in testiranje delovanja računalnika pri visokih obremenitvah. Zaradi tega je priporočljivo uporabljati CPU-Z v povezavi z drugimi računalniškimi programi za spremljanje.

Temp. Temp

Odlično orodje za spremljanje lastnosti in trenutnega stanja procesorja. Pripomoček ima vmesnik z eno ploščo, v katerem lahko vidite vse potrebne informacije. Core Temp prikaže informacije o proizvajalcu CPU, frekvenci, porabi energije in trenutnih ter pragih temperature.
Treba je omeniti, da v programu obstaja sistem zaščite pred pregrevanjem. Lahko neodvisno nastavite temperaturo CPE, ko pripomoček doseže ali pošlje sporočilo ali samodejno ponovno naložiračunalnik To je zelo uporabna funkcija. Še posebej za tiste uporabnike, ki so šele začeli obvladovati računalnik in niso želeli tvegati, saj so ga preobremenili.

GPU-Z

Odličen brezplačen program za nadzor računalnika. Utility je zmogljivo orodje za analizo grafičnih kartic. GPU-Z prikaže informacije o modelu video adapterja, njegovi delovni in maksimalni frekvenci, prostornini in tipu pomnilnika, številu tranzistorjev, pasovni širini vodila in številnih drugih parametrih.
Poleg tega je program tudi odličen način za spremljanje temperature GPU. Z zavihkom Sensors boste lahko izvedeli vse pomembne podatke o video adapterju, ki so prikazani tudi v realnem času. po letu 2009 ni več prejemala posodobitev. Vendar pa je ta pripomoček super za lastnike starejših prenosnih računalnikov in osebnih računalnikov.

RivaTuner je bil prvotno razvit kot sredstvo za pospeševanje grafične kartice s povečanjem delovne frekvence. Zato ni presenetljivo, da je pripomoček odličen način za spremljanje stanja računalnika. Po vnosu nastavitev programa boste lahko neodvisno vključili tiste parametre, ki bodo prikazani na zaslonu neposredno med procesom igre. Tako lahko na primer spremljate prenos procesorja in grafične kartice, temperaturo, porabo pomnilnika, hitrost hladilnika, trenutno hitrost sličic in veliko drugih kazalnikov. Zahvaljujoč MSI Afterburnerju vam ne bo uspelo hitro in nedvoumno prepoznati tistega dela računalnika, ki je najšibkejšipovezavo.

PC Wizard

Močna programska oprema za nadzor računalnika. PC Wizard vam omogoča, da dobite popolne zanesljive informacije o sistemu in diagnosticirate skoraj vsako komponento. Utility prikaže podatke o grafičnih karticah, tiskalnikih, matičnih ploščah, pomnilniku RAM in trdem disku. Ne vem, kako videti temperaturo procesorja? Ponovno, PC Wizard se bo zlahka spopadel s to nalogo.
Prav tako je treba omeniti, da lahko pri zrušitvi pripomoček prikaže vse glavne parametre sistema v obliki majhnega zaslona, ​​ki se nahaja nad drugimi okni. Tako boste na primer lahko spremljali temperaturo grafične kartice in procesorja v igrah, s čimer boste zagotovili pregrevanje teh komponent.

AIDA64 Extreme Edition

Ta program zagotavlja uporabniku izčrpne informacije o trenutnem stanju sistema in omogoča različne teste izjemnih situacij. Tu boste našli popolne informacije o procesorju, RAM-u, grafični kartici, trdem disku in matični plošči. Seveda lahko preberete tudi odčitke uporabnosti temperaturnih senzorjev.
Istočasno vam AIDA64 Extreme Edition omogoča pridobivanje podatkov ne samo o strojni komponenti sistema, temveč tudi o programski opremi. Preprosto povedano, zlahka boste lahko videli, kateri gonilniki so nameščeni na vašem računalniku, ki ima operacijski sistem, ki ima DirectX, in tako naprej. Upoštevajte, da se pripomoček distribuira na plačani osnovi. Vendar pa to ne preprečuje, da bi jo šteli za najboljši program za spremljanje računalnika.

HWiNFO

Še ena brezplačnapripomoček, ki vam omogoča testiranje delovanja procesorja, video vmesnika, RAM-a in trdega diska. HWiNFO je hkrati močno orodje za splošno računalniško spremljanje. Program med drugim lahko bere podatke senzorjev. Na ta način lahko kadarkoli poznate trenutno temperaturo procesorja ali grafične kartice, hitrost vrtenja različnih hladilnikov, porabo električne energije po posameznih komponentah itd. Poleg tega ima HWiNFO vgrajeno orodje za primerjavo računalnika z merili. Z njim boste lahko razumeli, katero stran morate premakniti, če želite izboljšati celotno delovanje sistema.

CAM

Novinka na trgu za spremljanje nalaganja računalnika. Vmesnik pripomočka je sestavljen iz več blokov, od katerih vsak vsebuje ustrezne informacije. Da, lahko določite trenutno temperaturo procesorja in grafične kartice, njihovo nosilnost, pogostost in hitrost obdelave podatkov. Poleg tega program ponuja informacije o največji in razpoložljivi količini pomnilnika RAM in trdega diska. Ločeno je treba poudariti prisotnost prekrivanja, ki je namenjeno spremljanju učinkovitosti v igrah. Z uporabo lahko določite nosilnost grafične kartice in procesorja, kot tudi trenutno vrednost FPS.

CrystalDiskInfo

Ta pripomoček je namenjen spremljanju stanja trdega diska. Program ponuja izčrpne informacije o trdem disku, kot so programska oprema, skupni čas delovanja, vmesnik in tako naprej. Poleg tega CrystalDiskInfo obvesti uporabnikanapake branja /pisanja, zmogljivost, BAD-sektorji in temperatura površine diska.
Med zanimivimi značilnostmi je prisotnost velikih nastavitev hrupa in zmogljivosti HDD ter podpora zunanjim medijem. Prav tako je prijetno, da je pripomoček brezplačen. Hkrati pa je tako kakovostno, da lahko zlahka tekmuje s plačanimi kolegi.

SpeedFan

Ta pripomoček je bil prvotno nameščen kot orodje za nadzor hitrosti hladilnikov. Zdaj se je SpeedFan razvil v močno orodje za splošno diagnostiko sistema. Tako lahko s tem programom hitro vzamete podatke iz katerega koli temperaturnega senzorja, prilagodite frekvenco sistemskega vodila, preverite stanje površine trdega diska in še več. Poleg tega pripomoček ponuja priložnost za primerjavo rezultatov z merili. Bodite pozorni na dejstvo, da je treba vsem spremembam v programu pristopiti zelo odgovorno. Na primer, če zmanjšate hitrost hladilnika, boste samodejno trčili ob povečanju celotne temperature sistema.

SIW

Kompaktni pripomoček, ki vsebuje popolne informacije o komponentah vašega računalnika. Poleg tega vam program omogoča, da dobite informacije o programski opremi in vseh nameščenih posodobitvah. Od svojih sodelavcev se SIW razlikuje zelo preprost vmesnik, v katerem ni nič odveč. Tudi neizkušen uporabnik, ki se je prvi seznanil s tem pripomočkom, ni zamenjen s številnimi okni in zavihki. Poleg koristiprogrami lahko vključujejo podporo za ruski jezik. Poleg tega se SIW brezplačno distribuira, tako da jo lahko preprosto prenesete s uradnega spletnega mesta razvijalca.

3DMark

Ta pripomoček vam omogoča, da preizkusite delovanje strojne opreme računalnika in stabilnost sistema pod visoko obremenitvijo. Hkrati je največ pozornosti namenjene video kartici. Preverjanje je izvedeno v obliki simulacije procesa igre, ki je sestavljen iz štirih delov. Medtem ko se na zaslonu pojavljajo različni modeli 3D, program natančno spremlja obnašanje vaše opreme. Ko je testiranje končano, boste na vsaki stopnji prejeli podrobno poročilo o hitrosti slik, pa tudi obremenitev in temperaturo grafične kartice in procesorja. Vse to vam bo omogočilo, da ugotovite, katera komponenta vašega sistema je šibka povezava.

Odprite strojni monitor

Odličen brezplačen pripomoček za splošno spremljanje sistema. Program omogoča nadzor v realnem času informacij, ki prihajajo iz vseh senzorjev. Istočasno je pričanje združeno v obliki "drevesa", zato je zelo priročno delati z njimi.
Poleg brezplačnega programa Open Hardware Monitor lahko opazite tudi prenosljivost programa. To pomeni, da vam ni treba namestiti pripomočka za nadzor sistema.

HD_Speed ​​

Zelo uporaben program za testiranje hitrosti branja /pisanja različnih medijev. Te informacije vam bodo pomagale ne le medsebojno primerjati naprave, ampak tudi vnaprej določiti prisotnost tako imenovanih BAD-sektorjev na HDD-ju ali USB-pogonu. To, po drugi strani,vam bo omogočilo, da preprečite razpad opreme. In HD_Speed ​​je opazen, ker ne zahteva namestitve. Poleg tega je program optimiziran, tako da ga lahko zaženete tudi na šibkem računalniku.

HWMonitor

Ta pripomoček je zasnovan za spremljanje temperature procesorja in grafične kartice ter za sledenje drugim podatkom, pridobljenim iz senzorjev. Navzven je program zelo podoben programu Open Hardware Monitor, ki načeloma ni čuden. Dejstvo je, da sta oba programa razvita na isti platformi. Osnovna različica HWMonitorja je brezplačna. V tem primeru je možno kupiti PRO-verzijo programa, glavna razlika pa je v razpoložljivosti funkcije oddaljenega dostopa.

Speccy

Vsestranski pripomoček, ki vam omogoča, da najdete informacije o vsaki komponenti računalnika in ga spremljate. Program vam omogoča, da dobite podatke o značilnostih naprav, kot tudi pridobite dokaz iz različnih senzorjev.
Poleg tega ima Speccy možnost objavljati poročila o spremljanju. Na podlagi njih bodo izkušeni uporabniki lahko povedali, kaj je narobe z vašim računalnikom.

Sorodne publikacije