Gadget za zdravje: vrsta, destinacija. Športna ura s pulsometrom in pedometrom

Glavna smer razvoja tehnoloških elektronskih naprav je poenostavitev komunikacijske komunikacije in povečanje učinkovitosti pri delu z multimedijskimi storitvami. Vendar pa je v tem oziru v samo nekaj letih nastal celoten segment naprav, ki opravljajo številne medicinske naloge. Sodoben pripomoček za zdravje temelji na konceptu fitnes trackerja. To je športna naprava, zasnovana tako, da upošteva individualne značilnosti telesa uporabnika. Ker se zmožnosti takšnih naprav spreminjajo, se je spremenil nabor orodij, ki jih lahko uporablja nosilec te tehnike. Danes so nekateri modeli prave mini postaje, opremljene z različnimi medicinskimi kontrolami.


Splošni pripomočki za zdravje

To je naprava z minimalnim številom kontrol, kompaktno ohišje in široko paleto funkcij. Pravzaprav so za te lastnosti primerni vsi izdelki iz segmenta nosljive elektronike. Takšne naprave združujejo prisotnost brezžičnih modulov za komunikacijo, avtonomijo in sposobnost združevanja s pametnimi telefoni. Običajno gre za športne pripomočke, vendar obstajajo modeli "pametnih ur", ki niso pomembni za to področje. Najnovejše različice takšnih modelov nudijo tudi programske funkcije. Na podlagi pričevanja vgrajenih senzorjev se naprava sama odloči spremeniti delovne parametre ali način delovanja vkot celoto

Imenovanje naprav

In med navadnimi ljubitelji prenosnih elektronskih naprav in v krogih strokovnjakov obstaja veliko skeptičnih misli o vrednosti nosljive elektronike. Ergonomske prednosti kompaktnega pripomočka so skoraj nesporne, vendar predlagana uporaba programa povzroča dvoumne presoje. Spremenjen odnos do nosljive elektronike je pripomoček za zdravje, ki ga ponujajo povsem razumljive in uporabne možnosti. Torej, zakaj potrebujete takšne naprave? Najprej, naprave pomagajo določiti število korakov, ki jih je treba izvesti za ves dan, prevoženo razdaljo, impulz, število porabljenih kalorij itd.


Zdravstveno usmerjeni modeli so bolj opremljeni z analizatorskimi funkcijami in samodiagnozo. Poleg navedenih možnosti uporabnik prejme krmilnik položaja, tonometer, višinomer in tako naprej. Razširjen pripomoček za spanje glede spremljanja zdravja. Omogoča vam, da izračunate čas, ko je gostiteljska naprava ponoči spala, in preštejte število prebujenih.

Športna ura kot tipičen predstavnik segmenta

Moda na pripomočkih s samodiagnostičnimi aplikacijami se je oddaljila od pametnih ur, ki so bile namenjene tekačem. In ne samo profesionalni, ampak tudi ljubitelji. Na strani uporabnika so bile vedno prisotne informacije o razdalji, hitrosti vožnje itd. Postopoma je bil ta nabor funkcij dodan v fitnes program. Sodobni modeli takšnih ur se bodo verjetneje razvijaliosnovnih kazalnikov uspešnosti. Na primer, športne ure s pulsometrom in pedometrom različnih proizvajalcev aktivno tekmujejo med seboj v značilnostih velikosti, avtonomije in ergonomije. Vsak proizvajalec si prizadeva ponuditi majhne, ​​a funkcionalne in uporabniku prijazne ure. Toda združevanje teh lastnosti je možno le za enote. In to ne pomeni, da gre za kakovost nadeva programa. Očitno je, da združevanje velikega števila vsestranskih programov s senzorji v eni miniaturni napravi ni lahka naloga. Zato morajo uporabniki žrtvovati posamezne lastnosti in si zanje izbrati optimalno rešitev.

Sorte naprav

Športne ure s funkcijami sledenja so le ena od oblik, ki utelešajo koncept nošenja pripomočkov. Tudi široko razširjena impulzna zapestnica, opremljena z enakimi funkcijami. Obstajajo tudi specializirani modeli, ki so usmerjeni k delu z določenim indikatorjem. Sem sodijo zapestnice, ki odražajo vsebnost alkohola v krvi in ​​raziskujejo značilnosti znoja. Naprava vsebuje elektrokemični transdermalni senzor, ki sledi emisiji etanola skozi kožo. Dodatne informacije o "analizah" so obdelane in prikazane na miniaturnem zaslonu v uporabniku prijazni obliki. Specializirani modeli vključujejo glukometre, ki vam omogočajo določanje ravni sladkorja v krvi. Kaj razlikuje te naprave od visoko kakovostnih medicinskih pripomočkov? Sposobnost povezovanja z drugimi mobilnimi napravami, prenosljivostjo in nadzoromciljni parameter v neprekinjenem načinu. Ločeno nišo v segmentu zavzema in tricorder. To so večnamenski medicinski pripomočki, ki so blizu polno opremljenih pripomočkov. Takšna naprava omogoča delo z več metriko, vključno s pulzom, telesno temperaturo, saturacijo s kisikom v krvi in ​​celo EKG.

Prednosti pripomočkov za zdravje

Vse prednosti takšnih naprav so omejene na mobilnost, enostavnost upravljanja in sposobnost stalnega spremljanja uspešnosti vašega telesa. Shema pripomočka je preprosta in zahteva vsaj napor. Praviloma zadostuje nastavitev načina delovanja, po katerem bodo stalne informacije zapolnile ustrezne grafe. Sodobna zapestnica z impulznim merilnikom vam omogoča tudi takojšnje pošiljanje podatkov na pametni telefon ter prek njega in na internetu. Primerno je, če je poleg lastnega interesa za medicinske indikacije tudi naloga obveščanja lečečega zdravnika.

Slabosti medicinskih pripomočkov

Seveda pri vsakem izvajanju pripomoček po definiciji ne bo mogel zagotoviti stopnje natančnosti, s katero bodo delovali polnopravni medicinski pripomočki. Skromne dimenzije takšnih naprav povzročajo velike omejitve možnosti uporabe občutljivih senzorjev in senzorjev. Zato je treba enako športno uro s pulzometrom in pedometrom obravnavati kot merilno orodje z visokim odstotkom napake. Kljub temu je lahko prikaz dinamike sprememb v danem parametru v tem primeru povsem pravilen.

Priljubljeni proizvajalci

Vsi proizvajalci tovrstnih pripomočkov se lahko delijodve vrsti sta neposredno proizvajalca mobilne elektronike in podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo medicinske ali športne opreme. Med predstavniki prve kategorije prevzemajo vodilne položaje Sony in Xiaomi, ki proizvajajo nizkocenovno, a privlačno zunanjo, ergonomsko in produktivno elektroniko. Toda najbolj natančni in praktični pripomočki za fitnes in zdravje so razvili razvijalci, vključno s tistimi, ki so specializirani za medicinske teme. Med njimi so Youwell, Polar Loop, Omron, Fitbit Flex, itd. Te so skromne v smislu oblikovanja in značilnosti naprave, vendar pa zaradi kakovosti merilnih funkcij pridobijo priljubljene konkurente.

Kako izbrati pripomoček za zdravje?

Nabor neobveznih merilnih orodij se določi individualno glede na njihove lastne potrebe. Edina stvar, ki jo lahko tukaj priporočamo, je, če potrebujete visoko natančnost merjenja, zato je bolje uporabiti specializirano mono napravo za delo z enim določenim indikatorjem. V preostalem delu je treba vse pripomočke za spremljanje zdravja ovrednotiti glede na čas, porabljen za eno samo polnjenje, kako upravljati funkcije, kakovost zaslona itd. Priporočljivo je, da imate v sledilniku kanale za sinhronizacijo Bluetooth in Wi-Fi.

Sklep

Segment se hitro razvija in zajema nove smeri tehnološkega napredka z drugih področij. Na primer, proizvajalci ne pozabijo, da izboljšajo in programiranje nadev naprave, jim zagotavlja najnovejšeRazličice iOS in Android. Hkrati pa stroški modelov niso tako grizljivi kot pri prvem nastopu prvih konceptov istih "pametnih ur". V sodobnih mods športnih pripomočkov lahko stane 3-4 tisoč rubljev, ki ponuja celoten nabor osnovnih kazalnikov. Za 10-15 tisoč lahko računate na visoko kakovostne izdelke Xiaomi ali Sony, ki bodo zadovoljili široko funkcionalnost, zmogljivo baterijo in dodatne možnosti. Ampak v vsakem primeru, ne bi smeli obravnavati takšne naprave kot popoln medicinski pripomoček.

Sorodne publikacije