Program za računalniško analizo: namestitev, konfiguracija, funkcije uporabe

Računalniki, prenosni računalniki in mobilne naprave katerega koli proizvajalca in vsak operacijski sistem na krovu v najširšem smislu kratkoročno zaradi sprostitve vse nove in nove opreme, ki se nenehno izboljšuje. Sčasoma tudi naprave same ne začnejo delovati tako hitro, kot bi bilo zaželeno zaradi nakopičenih smeti ali celo zrušitev sistema, itd. s komponento strojne ali programske opreme, pa tudi za povečanje splošne učinkovitosti celotnega sistema. Na podlagi teh premislekov razmislite o nekaterih glavnih kategorijah programske opreme, ki bodo koristne za vse priložnosti.


Kaj pomeni računalniška analiza?

Pred namestitvijo in uporabo kateregakoli računalniškega programa za analizo se odločimo, kaj natančno pomeni analiza. V tej številki je mogoče razlikovati več glavnih smeri. Najprej lahko govorimo o pridobivanju informacij o kakršni koli "železni" komponenti, njenih specifikacijah, načinu delovanja, stanju programske opreme za nadzor, možnostih programske opreme za overclockiranje itd. naprave, ki se lahko uporabljajo za zagotavljanje polne funkcionalnosti celotnega računalniškega sistema. Drugič, prejTakšne kategorije se lahko vpisujejo in programi za analizo dela računalnika v smislu uspešnosti programske in strojne opreme. Tretjič, aplikacijski analizatorji se lahko imenujejo in različna sredstva za zaščito računalniških sistemov, predstavljenih v obliki protivirusnega ali programskega požarnega zidu. Torej, ostanimo pri teh treh kategorijah in razmislimo tudi o nekaterih dodatnih vrstah aplikacij, ki jih lahko uporabimo za spremljanje, odkrivanje ali odpravljanje morebitnih težav in za izboljšanje delovanja katerega koli sistema.


Vgrajeni operacijski sistemi Windows

Mnogi uporabniki včasih poskušajo namestiti programe, ki so priporočeni na različnih forumih hkrati, ne da bi upoštevali dejstvo, da imajo sistemi, ki temeljijo na sistemu Windows, tudi veliko potrebnega uporabnika orodij (tudi če ne dajejo vedno želenega rezultata). Na primer, lahko dobite kratke informacije o vseh komponentah strojne opreme v istem Upravitelju naprav (devmgmt.msc) z zmožnostjo zamenjave ali posodobitve gonilnikov in določite identifikatorje katere koli komponente, da bi našli skrbnika, če ga ni mogoče namestiti s sistemom Windows.
Tudi zelo podrobne informacijske bloke je mogoče najti v sistemskih informacijah (msinfo32) v pogovornem oknu DirectX (dxdiag).
V skrajnem primeru si lahko ogledate indeks uspešnosti sistema, ki pa ga lahko imenujemo precej poljuben kazalnik, saj skupna ocena temelji na najnižji oceni uspešnosti. Sevedatakšna orodja zagotavljajo le kratke informacije in ne dajejo popolne slike o tem, kaj se dogaja.

Programi za analizo "železa" pk

Implicitno se verjame, da največje popolne informacije o vseh parametrih, nameščenih na računalniški opremi, zagotavljajo specializirane aplikacije tretjih razvijalcev.
Med programi za analizo računalniškega sistema v informativnem načrtu ali za pravilno delovanje naprav z vsemi povezanimi parametri in parametri lahko ločimo naslednje pripomočke:
 • AIDA64 (prej Everest);
 • CPU-Z /GPU-Z;
 • Speecy;
 • HWMonitor;
 • specializirana programska oprema za krmiljenje in konfiguriranje grafičnih adapterjev proizvajalcev (NVIDIA, AMD);
 • konfiguracijski programi za ozke proge za posamezne komponente (npr. SpeedFan za prilagoditev načina delovanja hladilnega sistema s spremembo hitrosti ventilatorja);
 • analizatorji trdih diskov in izmenljivih medijev itd.
 • Nekateri od teh programov so plačani, drugi niso. Nekateri zahtevajo namestitev na trdi disk, drugi pa v prenosni obliki. Končno, obstaja tudi kategorija programov za računalniško analizo, v kateri lahko uporabite ne le pregled osnovnih informacij o izbrani napravi in ​​uporabo privzetih nastavitev, temveč tudi neodvisno spreminjanje nekaterih načinov njegovega delovanja, tudi z izvedbo overclockinga po programski metodi.

  Splošne informacije o uporabi analizatorjev strojne opreme

  Skoraj vse aplikacije opisane kategorijenameščen v računalnik (če je potrebno), je zelo preprost, saj so vsi procesi maksimalno avtomatizirani. Toda, ko jih uporabljajo neizobraženi uporabniki, obstajajo težave. Ampak eno je mogoče zagotovo opaziti. Če ne veste, kako uporabljati enega ali drug pripomoček, ni nič narobe pri uporabi standardnih nastavitev. V tem primeru govorimo o priporočenih možnostih pri finem nastavljanju načinov delovanja opreme. Toda na splošno, če poskusite spremeniti parametre, je priporočljivo uporabiti minimalen korak.
  Na primer v primeru uporabe sistema SpeedFan odstotek povečanja hitrosti hladilnikov ne sme preseči praga pet odstotkov. Pri pospeševanju procesorjev ali grafičnih kartic, posebej zasnovanih za ta pripomoček, priporočamo, da upoštevate navodila razvijalca. Ampak v vsakem primeru, morate imeti pripravljen za nadzor korist, da bi spremljali, na primer, isti kazalniki temperature, ki je najbolj primerna za programe, kot so AIDA64 in njegove analogi.

  Izboljšanje učinkovitosti delovanja računalnika Windows

  V zvezi s povečanjem produktivnosti, računalniški programi za analizo, zasnovani tako, da onemogočijo nekatere nepotrebne funkcije in naložijo procesni sistem, tudi ni mogoče uporabiti, ker se nekatere operacije lahko izvedejo samo z sistemov, ne da bi se zatekali k tujcem. Na primer, ponavadi je priporočljivo onemogočiti neuporabljene komponente, ki so

  Programi za analizo produktivnosti računalnika

  Toda absolutno je nemogoče upoštevati vse, kar je bilo pred tem. Nekateri pomembni programski komponenti sistema Windows niso mogli uporabiti lastnih sredstev. Na primer, vsak uporabnik, vsaj enkrat soočen z /spreminjajočimi se nastavitvami sistemskega registra, ve, da je ročno čiščenje, brisanje starih in nepravilnih vnosov ali ključev virusnih programov - stvar popolnoma nehvaležna. Enako velja za iskanje datotek za smeti na vašem trdem disku, odstranjevanje ostankov neinstaliranih programov, optimizacijo uporabe RAM-a, itd. V ta namen obstajajo posebni pripomočki, ki se običajno imenujejo optimizatorji, čistila in odstranjevalci.

  Kaj so optimizatorji in kako najbolje uporabljati?

  Med številnimi programi za računalniško analizo se splošna merila, ki imajo več modulov, ki generirajo optimizacijo po celotnem sistemu (ACS, CCleaner, Windows Manager, orodje All-on-One in podobno), razlikujejo od zgoraj navedenih meril. in pripomočki za ozko pasovno širino za optimizacijo samo ene komponente (na primer za čiščenje registra, pospeševanje interneta, omrežje za odpravljanje težav itd.).
  Še posebej zanimivi so neinstalaterji, od katerih so najpomembnejši iObit Uninstaller in Revo Uninstaller, ki omogočajo in odstranjujejo glavne komponente katere koli aplikacije.(celo "zašiti" v sistem), in se znebite ostankov v obliki datotek in registrskih ključev. Praktično vsi opisani programi imajo poseben način samodejnega iskanja in odpravljanja napak, zato mora uporabnik običajno označiti le potrebne module in omogočiti avtomatsko optimizacijo. Nekatere pripomočke v tem razredu za ustvarjanje zagonskih medijev lahko uporabite tudi za obnovitev sistema.

  Protivirusna programska oprema

  Nazadnje lahko v ločeni kategoriji kombinirate različne protivirusne pakete. Res je, da so najbolj priljubljeni prenosni pripomočki, ki se uporabljajo za iskanje virusov ali oglaševalskih programčkov na okuženih računalnikih, saj je pogosto možno naleteti na situacijo, v kateri se osebje grožnje preskoči ali uporabnik zanemari njihovo opozorilo. Med takšnimi aplikacijami, aplikacijami, kot je AdwCleaner, Dr. Web CureIt, KVRT, Kaspersky Rescue Disk, AVZ in podobno. Tovrstni programi se pogosto ne uporabljajo samo za predvideni namen.
  Na primer, pripomoček AVZ, poleg vgrajenega protivirusnega programa, ima precej velik nabor orodij za natančno nastavitev in optimizacijo sistema Windows.

  Sorodne publikacije