Kaj je: obliž. Obliži iger. Namestitev Nasveti

Popravek se imenuje informacija, namenjena računalniškim datotekam in avtomatizirana uvedba potrebnih sprememb in inovacij v njih. V ruskem IT okolju ima ta pojav določeno ime - "popravek".

Obliž je

V bistvu je to ista posodobitev, ki vsebuje posebne avtomatizirane informacije za odpravo napak programske opreme. Popravek lahko ne le majhne prilagoditve, ampak tudi korenito spremeni celotno funkcionalnost.

Popravki se lahko uporabijo za že nameščene programe ali samo za izvorno kodo. Poleg odpravljanja napak lahko storite naslednje: spremenite videz, izboljšate ergonomijo, izboljšate zmogljivost in še več.

Običajno je obliž nekaj kilobajtov ali več sto megabajtov. Velikost je vedno različna in je odvisna od tega, koliko novih informacij je vsebovanih. Največji popravki so tisti, ki spreminjajo neprogramirane podatke, glasbo ali grafiko. Pogosto se zgodi, da imajo te posodobitve nekoliko drugačno ime, na primer ServicePack ali SoftwareUpdate. Običajno so ti popravki ustvarjeni za videoigre.


Zgodovina nastanka

Pojav prvih obližev se nanaša na čas, v katerem je bil računalniški program uporabljen za uporabo kartice za luknjo ali papirnega traku za računalnik. Torej so bili udarni kartoni, katerih število perforacij se je bistveno razlikovalo od izvirnika, prototipi obližev. Kar se tiče perforiranega traku, natoOznačena so bila področja, ki bi morala biti predmet sprememb. Potreben punchcrack je bil uspešno nadomeščen, v določenem in naknadnem rezu pa je bil kaseto prilepljen v nov program. Zato se je pojavilo ime "patch". Konec koncev je angleška beseda patch dobesedno pomenila obliž.


Sčasoma so se na magnetnih trakovih začeli pošiljati obliži. Ko se je pojavila prva disketa, so uporabniki začeli prejemati potrebne posodobitve znotraj ovojnic za pošto. Danes vprašanje, kako prenesti in kako namestiti popravek, ne moti več uporabnikov. Z razširjeno uporabo interneta se vse potrebne datoteke prenesejo neposredno iz omrežja, iz uradnih strani in forumov.

Kaj so popravki?

Obstaja več vrst popravkov:
 • Prva vrsta se običajno uporablja med razvojem programske opreme. Distribucija takih popravkov je videti kot seznam, ki navaja vse razlike med dvema različicama datoteke ali pa kot niz vseh potrebnih sprememb. Ne bi smelo biti težav pri namestitvi popravka. Posodobitve se prenesejo s posebnimi orodji, kot sta Diff ali Patch.
 • Druga vrsta posodablja prevedeno programsko opremo. Distribuira se kot binarna datoteka, ki jo prenese sam program, ali kot samostojna aplikacija, ki teče iz uporabnikovih rokov. Obliži te vrste delujejo samodejno in ne zahtevajo človekovega posega.
 • Igralni popravki

  Praviloma razvijalci video iger vestno popravljajo napake in pomanjkljivosti svojihpred predložitvijo javnosti. Vendar je absolutna idealnost mit in vsaka igra prej ali slej zahteva popravek. To bo odpravilo napake ali spremenilo funkcionalnost - odvisno je od odločitve razvijalca, ki temelji na ocenah in pregledih.
  Na primer, popravki za GTA so uvedli ne le različne izboljšave zmogljivosti, temveč so dodali tudi obsežne dodatke, ki so omogočali raznolikost igranja. Na ta način lahko razvijalci ohranijo zanimanje igralcev in zagotovijo podporo za svoj izdelek v daljšem časovnem obdobju. Licencirane popravke za zaganjanje iger namesti sam program, pogosto uporabniki vidijo samodejna obvestila, da je prišlo do nove nadgradnje.

  Nekaj ​​zanimivih dejstev

 • Po tragičnih dogodkih, ki so se zgodili v New Yorku 11. septembra 2001, je Microsoft izdal popravek za svoj priljubljeni simulator letenja MicrosoftFlightSimulator. Novi dodatek je uporabnikom omogočil, da odstranijo prizadeti nakupovalni center iz skripta.
 • Veliko število ljudi po svetu dela na neuradnih popravkih po meri. Njihovo ustvarjanje je posledica dejstva, da zelo pogosto posodobitve, ki jih ustvarijo razvijalci, ne izpolnjujejo pričakovanj. Nekatere podrobnosti se lahko izgubijo, za nekatere napake pa je potreben preveč časa.
 • Za lažjo orientacijo med obliži morajo biti njihova imena označena z različico. Ponavadi je videti kot niz znakov, med katerimi so točke.
 • PredPri namestitvi je pomembno preveriti različico popravka in vse posodobitve, ki so v njem navedene. Vedno obstaja možnost, da gre kaj narobe. Zato ne bo odveč ustvarjati varnostnih kopij pomembnih datotek. Če jih obliž pomotoma odstrani, pomeni, da njegova različica ni dovolj primerna. Avtorji morajo jasno navesti vse možne napake in napake, s katerimi se lahko uporabnik srečuje.
 • Sorodne publikacije