Prijavite se v usmerjevalnik: kako greste do nastavitev, navodila za lutke

Usmerjevalniki in ADSL modemi, ki jih mnogi uporabniki uporabljajo kot usmerjevalnike ali brezžične ojačevalnike signala za dostop do interneta in ustvarjanje lastnih virtualnih omrežij, so zaradi svoje kompaktne velikosti in razmeroma preproste namestitve pridobili ogromno popularnost. Vendar pa tudi po tem, ko je uporabnik kupil potrebno opremo, morda ne ve, kako se prijaviti v usmerjevalnik, da ne omenjam, kako in kdo je nastavil nastavitev za aktiviranje porazdelitve signala. Skušali bomo razumeti ta vprašanja in se osredotočiti samo na nepripravljenega uporabnika, ki se s tem prvič sooča.

Kaj je usmerjevalnik, za katerega je potreben

Če nekdo ne ve, je usmerjevalnik, ki se včasih imenuje usmerjevalnik, posebna naprava za distribucijo signala za povezavo z možnostjo organiziranja dostopa do interneta.


V zvezi s tem so naprave, opremljene z brezžičnimi moduli Wi-Fi (fiksni računalniki, prenosni računalniki, mobilne naprave v obliki pametnih telefonov in tabličnih računalnikov) povezane z eno lokacijo. Usmerjevalnik ima strogo določen obseg delovanja - razdaljo, na kateri je mogoče ujeti signal (običajno v neposredni vidljivosti je približno 100 m). In žična povezava je zagotovljena samo zanj in za ta namen jo uporablja ponudnik, ponudnik stanovanja, hiše ali pisarne. Kljub temu, da po dajanju potrebnolahko dostopate do oddaljenega usmerjevalnika, prva povezava je še vedno potrebna z omrežnim kablom, ki je povezan z računalnikom ali prenosnim računalnikom.

Povezovanje usmerjevalnika

Torej ste kupili usmerjevalnik, vendar ne veste, kaj storiti. Mnogi takoj pokličejo ponudnika storitev, ki je praviloma pravilen, čeprav je mogoče novo napravo nastaviti samostojno (tukaj ni potrebno posebno znanje).

Najprej priključite kabel ponudnika na priključek WAN, vstavite omrežni kabel v enega od priključkov LAN in drugi konec priključite na ustrezen priključek na omrežni kartici računalnika ali prenosnega računalnika. Nato priključite napajalni kabel in vklopite napravo. Prenos lahko traja nekaj minut. Seveda, ko vnos brez neposredne povezave ne bo deloval, bo ikona internetne povezave na vašem računalniku označena z rumenim trikotnikom, kar pomeni, da ni povezave. To je normalno, saj usmerjevalnik še ni konfiguriran.

Prvi dostop do nastavitev usmerjevalnika

Za dostop do spletnega vmesnika usmerjevalnika morate uporabiti kateri koli brskalnik, nameščen v sistemu (čeprav Internet Explorer). Vendar pa morate poznati točen naslov naprave (IP), prijavo in geslo. Te informacije lahko najdete na hrbtni strani usmerjevalnika (obstaja posebna oznaka s podanimi parametri). Prijava v ASUS usmerjevalnik - ali katera koli druga - se lahko izvede z vnosom v naslovno vrstico naslova.Večina proizvajalcev uporablja kombinacijo 1921680.1 ali podobno, vendar se konča z 1.1, lahko pa se pojavijo tudi drugi naslovi. Poleg tega v zadnjem času nekateri modeli ne zahtevajo uvedbe samega IP, ampak predlagajo uporabo domenskih imen. Na primer, vhod na usmerjevalnik "Rostelecom" se ne izvaja z uvedbo digitalne kombinacije, ampak z uporabo internetnega naslova domene http: //rt. Podobne primere lahko najdete za usmerjevalnike Zyxel Keenetic, NetGear itd.
Kot uporabniško ime in geslo v večini primerov se bo uporabljal admin (za obe področji), čeprav isti usmerjevalnik D-Link morda ne potrebuje pooblastila, nekateri modeli Zyxel pa kot geslo uporabljajo kombinacijo 1234.

Osnovni parametri

17] Zdaj, ko je na primer pri 1921680.1 izvršen naslov usmerjevalnika, je treba določiti parametre, ki vam jih je ponudnik izdal ob sklenitvi pogodbe za zagotavljanje komunikacijskih storitev. Če želite to narediti, lahko uporabite bodisi določene oddelke strokovnjaka, ali pa zaženite poseben "čarovnik" iz preproste nastavitve, nato pa preidite nekaj preprostih korakov.
V večini primerov potrebujete le odseke omrežja in brezžične nastavitve, ki določajo parametre ponudnika. Vendar pa nekaterih možnosti ni treba spreminjati. Posebno pozornost je treba posvetiti vrsti naslova (dinamični ali statični), kot tudi lastnostim protokola IPv4 v parametrih pc iz operacijskega sistema Windows.
Za brezžično povezavo se praviloma uporablja avtomatsko naslavljanje vseh vrst.

Prijavite se v usmerjevalnik TP-Link ali podobnomodeli po prejšnjih nastavitvah

Ko so vse nastavitve končane, jih shranite! Če tega ne storite, boste morali pozneje ponastaviti potrebne možnosti. Prav tako je zaželeno, da se usmerjevalnik v celoti ponovno zažene in šele nato se usmerjevalnik lahko izvede neposredno preko brskalnika, vendar že v brezžičnem načinu (brez neposredne povezave z omrežnim kablom). Samoumevno je, da mora biti modul Wi-Fi vklopljen.

Nianse dinamičnih naslovov

Vendar pa je dovolj pogosto, da vhod v usmerjevalnik postane nemogoč, kar se večinoma upošteva pri uporabi brezžičnega načina. Očitno je to posledica "vzleta" nastavitev. V tem primeru se lahko poskusite prijaviti s kabelsko povezavo in nastavite potrebne parametre. Včasih lahko vidite tudi izginotje dostopa do interneta, čeprav se zdijo vse možnosti pravilno prikazane. To se v glavnem nanaša na situacije, v katerih se uporabljajo dinamični naslovi. V tem primeru je dovolj, da se prijavite v usmerjevalnik (lahko tudi v brezžičnem načinu), pojdite na omrežne nastavitve, ponovno vzpostavite dinamični IP z izbiro ustrezne postavke iz spustnega seznama in nato ponovno shranite nastavitev. Ponovno zaganjanje usmerjevalnika ponavadi ni potrebno.

Težave s funkcionalnostjo in ponastavitvijo nastavitev

Glavna vprašanja so bila rešena. Končno, če iz kakršnega koli razloga imate težave z vzdrževanjem nastavitev ali napravone deluje tako, kot je predvideno za običajni način, lahko uporabite popolno ponastavitev tovarniškega stanja, tako da obiščete razdelek vmesnika.
Po tem boste morali sami ponovno registrirati vse nastavitve, shraniti spremembe, ponovno zagnati napravo in preveriti njeno funkcionalnost. Običajno se taka tehnika uporablja le v tistih situacijah, kjer se noben drug program ali fizične metode ne izkažejo za neuspešne. V nekaterih primerih ne pomaga ničesar, toda najpogosteje se lahko nanaša le na dejstvo, da je sam usmerjevalnik poškodovan ali poškodovan. Opomba: če izgubite komunikacijo, lahko nadaljujete s spreminjanjem lokacije usmerjevalnika v stanovanju, poskusite namestiti anteno v drug položaj ali celo zamenjati komunikacijski kanal, če je problem opazen v stanovanjski hiši, kjer so usmerjevalniki v skoraj vsakem stanovanju. P.S. Za večino modernih modelov usmerjevalnikov ni potrebno ločeno nameščati gonilnike (lahko rečemo le o zunanjih modulih Wi-Fi ali modemih, ki so povezani prek USB vmesnika), vendar je pravočasno posodabljanje upravljalnika za omrežno kartico vredno.

Sorodne publikacije