Gigabitni usmerjevalnik: modeli, značilnosti, povezava in nastavitve. Domači usmerjevalnik Wi-Fi

Proizvajalci visokotehnološke opreme si potrošnika prizadevajo presenetiti z vsemi novostmi. Redno odkrivanje v segmentu brezžičnih sistemov, načinov programiranja mobilnih naprav in komunikacijskih zmogljivosti. Hkrati glavne značilnosti naprav ostajajo neopažene. V domovih navadnih uporabnikov interneta je vedno več gigabitnega usmerjevalnika, ki omogoča učinkovitejšo izmenjavo podatkov. Sposobnost popolne uporabe tehnologije Gigabit Ethernet je še vedno odvisna od kakovosti ponudnikov storitev, vendar je očitna težnja po prehodu na produktivnejšo povezovalno shemo. Torej, tudi za tiste, ki ne nameravajo preklopiti na nov format usmerjevalnika, bi morali imeti idejo o obstoječih ponudbah na trgu.


Zakaj potrebujem gigabitni domači usmerjevalnik?

Seveda je vse odvisno od posebnih potreb uporabnika. Od tega, kolikšen obseg prometa porabi in kako pogosto potrebuje veliko hitrost. Toda raziskave kažejo, da internetni segment domače uporabe stalno povečuje zahteve za kakovost omrežne varnosti. Povečuje se število uporabnikov, ki želijo prejemati ne le stabilen, temveč tudi hitro množični promet. Ne gre samo za gledanje filmov v HD kakovosti, ampak tudi za prehod na visokokakovostne televizijske oddaje. V skladu s tem niso vsi uporabniki takšnih storitev pripravljenizadovoljni z megabajtnim internetom. V tem primeru gigabitni povezovalni kanal ne zagotavlja, da bo povezava podpirala hitrost 1 Gbit /s. To je največja točka, v večini primerov pa se realna hitrost zmanjša za 30-40%. In to je tudi normalno, zato bi bilo treba gledati na novo opremo le kot način za povečanje hitrosti, in ne kot sredstvo za doseganje določenih vrednosti. Obstaja pa še en vidik, ki upravičuje uporabo naprav nove generacije. Torej, dual-band gigabit usmerjevalnik vam omogoča, da v bistvu uporabite dva kanala za dostop do interneta. To pomeni, da lahko uporabnik hkrati gleda film v dobri kakovosti in zažene spletno igro. Ta funkcija je na voljo tudi lastnikom dvopasovnih megabajtnih naprav, vendar je očitno, da je njihova zmožnost ohranjanja optimalnih hitrosti hkrati v dveh linijah primerljiva s potencialom gigabitnega nasprotnika.


Glavne značilnosti naprave

Eden najpomembnejših načel delitve sodobnih usmerjevalnikov je način interakcije s servisirano opremo - brezžično ali prevodno. Takoj je treba opozoriti, da kljub svoji priljubljenosti naprave z modulom Wi-Fi izgubijo svoje tradicionalne modele. Tudi če se uporabi nazivna 80211 ac, podpira hitrost nad 1 Gbit /s, kar ne pomeni, da bo oprema stabilna. Seveda, gigabitni žični usmerjevalnik ne bo vedno zagotavljal deklarirane hitrosti zaradi različnih razlogov, vendar bo enako znižanje v tem primeru minimalno.
ZaVredno je razmisliti o treh glavnih značilnostih - CPU, RAM in FLASH - neposredno za delovne lastnosti notranjega polnila. Sodobni procesorji (CPU) usmerjevalnikov delujejo pri frekvenci 240 MHz, vendar za bolj samozavestno sprejemanje lahko napravo raje uporabljate pri 500 MHz. RAM (RAM) ima tudi vrednost in običajno znaša 64-128 MB. Ta vrednost ni bistvena, če pa je načrtovana uporaba naprave pri največji obremenitvi, bo seveda boljša možnost z večjim potencialom. Po drugi strani pa je FLASH pomnilnik približno 16-32 MB. Zdaj je vredno pregledati gigabitne usmerjevalnike v specifičnih izvedbah najboljših proizvajalcev.

Model TP-Link Archer C20

Ena najboljših možnosti v segmentu proračuna, ki bo ustrezala zahtevnim uporabnikom. Razvijalci TP-Link v tem primeru so usmerjeni na kakovost, zanesljivost in funkcionalnost opreme, vendar zavračajo možnost delovanja naprave kot instrumenta za organizacijo polnopravnega lokalnega omrežja. V smislu iste funkcionalne stranke prejme možnost, da omeji promet in starševski nadzor. Poleg tega bo lastnik imel zelo prilagodljivo orodje za izvajanje nastavitev usmerjevalnika. Poleg tega je opaziti uspešno projektiranje in gradbena dela. Zlasti gigabitni usmerjevalnik TP-Link se izvaja v skladu s konceptom elegantnega minimalizma, ki ne preprečuje, da bi njegovi modeli učinkovito zaščitili polnjenje pred pregrevanjem. Na žalost to ne deluje kot produktivni prevajalec v razsutem stanju.Ker so ustvarjalci naleteli na izvajanje hitrih gigabitnih vrat. Vendar pa ciljno občinstvo potrošnikov v proračunskem segmentu, takšne slabosti verjetno ne bodo razburjene. Naprava, bolj verjetno, bo zanimala svojo ergonomijo, stabilnost dela in nizko ceno, ki je v povprečju 25 tisoč rubljev.

Model Zyxel NBG460N

Še en predstavnik gigabitnih usmerjevalnikov, ki je bolj verjetno vrednoten za splošno kakovost in zanesljivost kot za funkcionalnost in zmogljivost. Napravo odlikuje dobra montaža, udobje v obtoku in privlačen videz. Takoj se moramo zanašati na delovanje modela v istem območju. To kompenzira to omejitev uporabe usmerjevalnika zaradi enostavnosti izvajanja nastavitev. To se zgodi, kadar avtomatizacija usmerjevalnika in programska oprema ne prinašata lastniku glavobola - praktično vsi uporabniki opažajo pomanjkanje zamud pri namestitvi in ​​nepravilno obnašanje opreme. To je dober domači usmerjevalnik Wi-Fi, če ga nameravate uporabiti za delo s hudourniki, protokolom IPTV, igricami in HD filmi. Očitne pomanjkljivosti modela vključujejo ozek nabor dodatnih možnosti in šibek potencial, kar zadeva organizacijo večkomponentnega omrežja.

Model D-Link DIR-825

Podjetje D-Link ni brez uspeha vstopilo v nov segment hitrih gigabitnih usmerjevalnikov. V tem primeru se upošteva ergonomska različica naprave, ki deluje na 80211 ac. Model ima gigabitna vrata, USB priključek in dve anteni.Kot kaže praksa delovanja naprave, ne pride do bolj znanih primerov pri reševanju težav pri usmerjanju. Strokovnjaki pojasnjujejo uspeh modela in dejstvo, da je razvijalcem uspelo z najmanj izgubami organizirati delo polnjenja v brezžičnem načinu z dostopno točko v območju 5 GHz. Mreža množičnega trga še ne obvlada tega in dejstvo, da je gigabitni usmerjevalnik DIR-825 pokazal dostojno delovanje, je spoštljivo. Poleg tega mnogi kažejo na visoko kakovostno programsko opremo s spletnim vmesnikom, ki omogoča delo z večino sodobnih scenarijev usmerjevalnika. V tem primeru je zunanja izvedba oblikovanja in oblikovanja senci tradicije. Če antene ne izračunate, lahko napravo zamenjate z usmerjevalniki najstarejših generacij. Seveda pa to v resnici ni tako in zmožnost samozavestnega dela v standardu 80211 ac postavlja to napravo namesto enega naprednih usmerjevalnikov.

Model ASUS RT-N66U

Že poceni ponudba uglednega proizvajalca računalniške opreme. Zaradi zanesljivosti in kakovosti osnovnega elementa se ta model ujema s splošno idejo ASUS izdelkov. Poleg tega, če je v glavnih niše družba je povezana z bonus razvijalci, ki jih vodi izkušeni potrošnik, nato pa v tem primeru je naprava zelo primerna za začetnike uporabnikov. Ta skupina potrošnikov zlasti ceni model za njegovo preprostost in enostavnost upravljanja in prilagajanja. Gigabitni Wi-Fi domači usmerjevalnik v tej predstavi ima tudi nekaj zanimivih tehnoloških rešitevvključevala tudi izkušenega uporabnika. Na primer, razvijalci so napravi zagotovili dva frekvenčna območja (24 in 5 GHz), zagotovili visokohitrostna LAN vrata in uporabljali moderne antene MIMO, ki so imele do 5 dBi. Toda plačati za ta razvoj bo imel 75 tisoč, kar je veliko za domači usmerjevalnik.

RT-AC87U podjetja ASUS

Zanimivo je, da je v polnem pomenu besede vrhunski ASUS usmerjevalnik. Sprememba RT-AC87U pritegne pozornost ne le do zelo ekstravagantne zasnove, temveč tudi do visokotehnološkega produktivnega polnjenja. Ponovno se uporablja standard 80211 ac, katerega funkcijo podpirajo štiri izmenljive antene. Med značilnosti modela so tehnologija Ai Radar. Kot ugotavlja proizvajalec, je razširitev naprave na površino 465 m2. V tem primeru hitrostni način presega 2334 Mbps. to pomeni, da ni le usmerjevalnik z gigabitnimi vrati, temveč popolna postaja, ki je pripravljena za delo z ultra-high-end formati UltraHD /4K. Prednosti naprave so tako nedvomna večnamenskost, široka pokritost, možnost korekcije anten za več parametrov s smerjo signalov, sodobna programska oprema itd. ) Povezovanje usmerjevalnika
Za zagon mora biti usmerjevalnik nameščen blizu računalnika ali druge naprave. Ko gre za brezžični model, bo obvezen pogoj za namestitev dostop do vtičnice. Potem bi moralivklopite internetni kabel v vrata WAN. Prisotnost pristanišč LAN govori o možnosti povezovanja usmerjevalnika z računalnikom prek omrežnega kabla. Koliko vrat ima napravo, tako da lahko številne naprave dostopajo do spleta. Za povezavo žičnega usmerjevalnika z enim računalnikom bo na voljo dovolj osnovnega kompleta. Ponavadi proizvajalci zagotavljajo usmerjevalnike z vsaj enim omrežnim kablom. Nato lahko greste neposredno do nastavitev naprave.

Nastavitev

Začetek s ponastavitvijo vseh nastavitev in preklop na tovarniške nastavitve. Ročno se nastavitve izvedejo prek spletnega vmesnika v naslovni vrstici 1921680.1, čeprav obstajajo izjeme. Vprašanje, kako iti do usmerjevalnika, je mogoče rešiti s pomočjo samodejne namestitve skozi celoten disk. Prav tako bi morali pripraviti na to, da od vas zahteva prijavo geslom, ki mora biti določena v dokumentaciji modela. Nato se prikaže celoten seznam nastavitev usmerjevalnika. Glavna stvar za začetnike - v vrstici omrežju ali omrežju WAN določiti ustrezno vrsto in po želji registrirati za naslove protokolov. Podatke za nastavitev je treba vnaprej vzeti od ponudnika. Za dodatna vprašanja o tem, kako iti na usmerjevalnik dovoljeno brez vpisovanja gesla, lahko v ustreznem odstavku ali prekliče njegovo uvedbo ali spremembo. Tu lahko uporabnik posodobi napravo, spremeni konfiguracijo povezave z računalnikom ali prilagodi parametre organiziranega omrežja.

Kako izbrati najboljšemožnost?

Kljub pomembnosti dela visoke hitrosti, ta možnost ne bi smela namenjati veliko pozornosti. Za navadnega uporabnika, ki želi videti enako kakovost videa, bo dovolj 1 Gbit /s. Glavna pozornost je namenjena splošni kakovosti naprave, njenim funkcijam in strukturnim značilnostim. Pomembno je vedeti, da najboljši usmerjevalnik ni najhitrejši, vendar lahko podpira vsaj povprečni nominalni način prenosa podatkov. Stabilno delo na omrežju pomeni veliko za sodobne uporabnike in usmerjevalnike, ki ga lahko zagotovijo, zelo cenijo potrošniki različnih razredov. Upošteva se tudi način povezave. Z vsemi prednostmi brezžični moduli Wi-Fi izgubljajo v enaki stabilnosti omrežnega kabla. Torej, če ni posebne potrebe za polaganje omrežja na daljavo, je priporočljivo, da ga pretvorite v tradicionalne vodilne naprave.

Sklep

Na celotnem področju izdelkov visoke tehnologije danes obstaja težnja po izboljšanju razvoja z dodatnimi možnostmi. Lahko je zelo koristen tehnološki razvoj, pa tudi funkcije, ki so v praksi potrebne za minimalno število potrošnikov. In v obeh primerih taki vključki znatno povečajo stroške izdelka. Tako ali drugače bi moral biti najboljši usmerjevalnik obdarjen s sodobnimi visokotehnološkimi rešitvami in možnostmi. Med dodatki, ki zagotovo niso odveč, je mogoče opaziti prisotnost USB priključkov,vmesnik za brezžično komunikacijo Bluetooth, Wi-Fi most in funkcijo repetitorja. Če v tem trenutku nobeden od teh dodatkov ni potreben, potem bodo v prihodnosti, kot se razvija računalniška postaja, morda potrebovali - vsaj v primeru enkratne uporabe bi morali biti na roki. Če gre za polprofesionalne potrebe, potem lahko izbirni seznam vključuje tudi datotečni strežnik, AiCloud račun, ki temelji na oblaku, požarni zid itd. Ker pa vsaka od teh funkcij vpliva na ceno, mora biti izbira takšnih usmerjevalnikov skrbno ocenjena. Povprečna zmogljivost usmerjevalnika s kakovostjo modela lahko stane 4-5 000. Proračunska možnost za potrošnika, ki ne izgubi, je v povprečju ocenjena na 2-3 tisoč.

Sorodne publikacije