Matična plošča ASUS M5A78L - odlična rešitev za pripravo visoko zmogljivih računalnikov na osnovi vtičnice AM3 +

Sistemska plošča, ki temelji na AM3 + platformi podjetja AMD, na srednji ravni, z dobrim funkcionalnim kompletom in zelo skromnimi stroški - to je ASUS M5A78L. Njegove specifikacije, specifikacije in druge pomembne informacije, povezane z vzpostavitvijo in delovanjem te rešitve, bodo upoštevane v predlaganem gradivu.

Paket

Običajni seznam dodatkov se lahko pohvali z gradivom, ki je obravnavano v tej matični plošči. Na tem seznamu je proizvajalec vključil naslednje:
 • matično ploščo M5A78L.
 • Vtič kovinske plošče za zadnji del ohišja osebnega računalnika.
 • Popoln vodnik za namestitev, preklapljanje in prilagajanje večjezičnega oblikovanja.
 • Disk z diagnostično programsko opremo in gonilniki. Elektronsko različico dokumentacije najdete tudi na M5A78L.
 • Komplet vmesniških kablov za povezovalne pogone.
 • Garancijska kartica.
 • Podoben seznam možnosti se lahko pohvali z mlajšo modifikacijo matične plošče ASUS M5A78L - LX3, ki je prav tako del te linije. Ključna razlika v velikosti je, da rešitev brez LX3 naprave prihaja z velikostmi ATX, manjša pa je format microATX.


  Vtič za namestitev procesorske naprave. Set čipov

  Ta matična plošča je namenjena namestitvi procesorjev družine AM3 +. To je prva in druga generacija procesorjev FX podjetja AMD. Toda tudi podanamatična plošča lahko zelo dobro deluje s procesorji prejšnje generacije, ki pripadajo računalniški platformi AM3. Komplet čipov v ASUS M5A78L-M je sestavljen iz dveh komponent: severni most - 760G in južni - 710SB.

  Procesorji

  Kot smo že omenili, podpirajo procesorji dveh generacij ASUSM5A78L. Prva generacija je rešitev, ki temelji na AM3. Vključuje naslednje modele centralnih procesorjev:
 • najmanj produktivni čipi so pripadali družini Septron. Bili so nizke hitrosti in popolnoma primerni za pisarniške naloge. Večinoma na njihovi polprevodniški oblogi je bilo samo eno računalniško središče, vsaj dve.
 • Zgoraj v hierarhiji so bili Athlonovi procesorji. V tem primeru je bilo število računalniških modulov 2 3 ali 4. Povečalo je tudi vrednost urne frekvence in povečalo velikost predpomnilnika. Omogočila jim je, da se uporabljajo tudi v sistemu iger začetnega razreda.
 • Vodilni čipi v tem primeru so bili serija CPE Phenom. Višjo stopnjo učinkovitosti smo dosegli z integracijo predpomnilnika tretje stopnje v polprevodniški kristal CPU. • Tudi ta matična plošča je podpirala družino procesorjev AM3 +. To so FX serija čipov z 4-8 računalniškimi jedri in večjo zmogljivostjo.

  RAM in njegove značilnosti

  Matična plošča ASUS M5A78L dovoljuje namestitev do 32 GB pomnilnika RAM DDR3. Največja hitrost takta OCM čipov bi po mnenju proizvajalca lahko dosegla 2000 MHz. V resnici je ta vrednost v nominalnem načinune more preseči 1866 MHz, ker procesorji AMD z RAM-om niso mogli sodelovati na višji frekvenci. Število rež na sistemski plošči je bilo enako 4. V tem primeru je bilo v maksimalni konfiguraciji mogoče namestiti 4 palice z 8 GB.
  Posebej je treba opozoriti, da je krmilnik, ki je del severnega mostu niza sistemske logike, dvokanalni. Zato je primerneje v ta osebni računalnik vgraditi dva modula manjše velikosti kot en velik. Na primer, zmogljivost računalniškega sistema se bo povečala za 10-15 odstotkov, če namesto 1 modula na 8 GB namestimo 2 modula po 4 GB.

  Notranje reže za krmilnik

  Na matični plošči M5A78L so na voljo naslednje razširitvene reže za namestitev notranjih krmilnikov:

  1 x priključek PCI-Express revizija 16X za diskretni grafični sistem. V skladu s tem se ni bilo treba zanašati na namestitev drugega adapterja in bilo je treba takoj kupiti ene visoko zmogljive pospeševalnike.

 • 3 reže PCI so omogočile namestitev različnih notranjih krmilnikov. Lahko gre za zvočno kartico, omrežno kartico in celo za TV-kartico.
 • Na takšni plošči je bilo mogoče v novo različico namestiti tudi interni kontroler. Za te namene je bila zagotovljena ena PCI-Express revizija 1X.
 • Podoben sklop razširitvenih rež se lahko pohvali in mlajši model - ASUS M5A78L-LX3. Samo ona je bila v formatu microATX in je zmanjšala svojo velikost namesto treh PCI slotovsamo eno

  Zmogljivosti z overclockingom

  Pomembne zmogljivosti procesorja za overclocking, izvedene v ASUS M5A78L. Ta plošča podpira skoraj vse žetone za AM3 +. Ta seznam ne vključuje samo procesorjev s toplotnim paketom več kot 125 W, in to so vodilni procesorji serije FX-9XXX. V preostalem delu je treba opozoriti, da imajo vsi procesorji računalniške platforme AM3 + odklenjeni časovni faktor. Zato jih je mogoče zlahka in enostavno povečati z dvigom vrednosti multiplikatorja.
  V tem primeru je treba upoštevati dejstvo, da mora imeti računalnik sodoben hladilni sistem in napajalno enoto z veliko mejo moči. Kot kaže praksa, lahko pri zračnem hlajenju takšne procesorje razpršimo do 48-5 GHz. Če sistem za hlajenje zraka zamenjate s tekočino, se lahko popolnoma zanesete na doseganje 55 GHz.

  Rezultati

  Dejansko je bila univerzalna rešitev za platforme AM3 in AM3 + ASUS M5A78L. Lahko se uporablja kot osebni računalnik na začetni ravni. Napredne specifikacije in specifikacije pa bi lahko uporabili za ustvarjanje visoko zmogljivega računalniškega sistema. Podobno bi lahko uporabili tudi mlajši model ASUS M5A78L-M LX3.

  Sorodne publikacije