Robotski menjalnik: kako je? Prednosti in slabosti

Na svetu je več avtomobilskih prenosov. Najbolj priljubljeni sta ročni menjalnik in avtomat. Trenutno so mnogi priljubljeni proizvajalci začeli uporabljati v svoji najnovejši robotski različici. V članku si poglejmo, kaj je to - menjalnik robota, ki ga prejmejo povratne informacije in imajo prednosti in slabosti.

Značilnosti škatle

Menjalnik robota je v bistvu mehanski, preprosto ima opcijsko avtomatsko sklopko in prestavljanje. Skladno s tem delovanje prenosa ni v celoti odvisno od voznika, kot pri drugih variantah, temveč od elektronske krmilne enote. Voznik mora pravilno prenesti vhodne informacije za pravilno delovanje prenosa.

Naprava

Kateri menjalnik je boljši, stroj ali robot, bomo razmislili malo kasneje, najprej moramo najti napravo novega izuma. Avtomatiziran menjalnik ima vrsto tornega oprijema. To je pogonski paket, trgovec ali vgrajen ločen mehanizem. Najbolj zanesljiv in trajen je dizajn, ki je prejel dvojno sklopko. Volkswagen Golf je bil prvi avtomobil na svetu, ki je bil opremljen z robotskim menjalnikom. Mnenja o napravi so bila precej dobra, vsi so zabeležili dobro reakcijo elektronike, kot tudi popolno funkcionalnost pri overclockingu. V tem primeru se pretok moči ni zlomil. To se doseže z dvojno sklopko. Pri temhitrost preklopa traja največ 1 sekundo. Pri delu na ruskih cestah je življenjska doba takšnega menjalnika žal vsaj dvakrat manjša.


Značilnosti

Sklopka je lahko električna, hidravlična. V prvem primeru je treba opozoriti na prisotnost elektromotorja in mehanskega prenosa. Drugi tip pogona deluje zaradi delovanja posebnih jeklenk, ki jih nadzoruje elektromagnetni ventil. V nekaterih primerih je robotski menjalnik, ki je dobro prilagojen, opremljen z električnim motorjem. Premika jeklenke in je zasnovan tako, da podpira delo hidromehanske enote. Podobna naprava, ki ima to vrsto pogona, se razlikuje s hitrostjo prestavljanja. Praviloma se spreminja od 03 do 05 sekund. Če pa ga primerjamo s hidravličnimi analogi, potem sistemu ne bo treba vzdrževati določenega tlaka. Očiten primer takšnega avtomobila je Opel, prenosnik robota na tem avtomobilu je na splošno prijeten za številne voznike.

Hidravlični menjalniki so dobili hiter cikel, ki omogoča menjavo prestav za čas od 005 do 006 sekund. Zato se večina takšnih prenosov uporablja v dirkalnih avtomobilih in super avtomobilih. Primeri so Ferrari in Lamborghini. V avtomobilih, ki so v proračunskem razredu, takega menjalnika ni mogoče dati na bencinski servis tudi kot dodatno možnost.

Kako deluje robot PPC?

Večina mehanizmov je urejenaposebne inteligentne enote menjalnika robota. Kaj je to? Zaradi tega, to je delo elektronskega sistema, lahko sledite vsem potrebnim parametrom za menjalnik. Tudi senzorji analizirajo stanje prenosa, tlak olja in druge parametre za prenos na glavno enoto. Po tem bo elektronika oblikovala vse potrebne ukrepe. V obliki kratkih signalov, bodo prišli do električnega pogona in električnih ventilov, oziroma bo omogočal hitro, vendar gladko preklop menjalnika.

Načini delovanja

Zasnova vibracijskega in robotskega menjalnika za mnoge ostaja nerazumljiva. Ta naprava deluje po načelih mehanike. Če pa želite, ga lahko preklopite na avtomatizacijo. Ko oseba vstopi v ustrezen način, se elektronska enota blokira. Slednji bo analiziral algoritem dela. Voznik mora samo pritisniti na pedal za plin in spremljati, kaj se dogaja na cesti. Pogosto v prometnih zastojih, po ocenah, robotov menjalnik postane nepogrešljiv. Če je ročni način, potem bo voznik lahko samostojno preklopi orodja za zmanjšanje na visoko, in obratno. Krmiljenje se lahko izvede s pomočjo običajne ročice menjalnika.

Nujnost polja v Rusiji

Na žalost domači proizvajalci praktično ne uporabljajo robotskega menjalnika za izdelavo avtomobilov. Kaj je to, ne vem veliko voznikov. Vendar pa je bilo v letu 2015 navedeno, da se vozila iz VAZ, ki se nanašajo naSerija Priora bo opremljena z robotom. Takšna škatla tehta približno 35 kg in je popolnoma prilagojena ruskim cestam in vremenskim razmeram. Na primer, če stara škatla ne omogoča, da stroj zažene stroj pri temperaturah pod 25 stopinj, lahko robot pokaže dobro delo, tudi če je ta oznaka znižana na -40. Garancijski rok za robotsko škatlo je 3 leta, vendar je proizvajalec navedel, da je povprečno obdobje delovanja 10 let. Na ta način je podjetje želelo ponovno pridobiti priljubljenost za serijo Priora.

Prednosti

Mnenja Robot za menjalnike je zaslužil dovolj dobro. Razmislite o njegovih glavnih prednostih. Mnogi trdijo, da je priročno, ko ima menjalnik vse prednosti avtomata in mehanika. V skladu s tem lahko oseba, ki dela z avtomobilom, dobi vtis delovanja avtomatskega menjalnika. Hkrati pa ne bi smel skrbeti, da bo porabljeno preveč goriva. Glavna prednost takšnega menjalnika je donosnost. Po mnenju uporabnikov je zasnova prejela programsko opremo, ki inteligentno določa moment. In če v primerjavi z običajno osebo, elektronika ni živčen, ne utrudijo, ne pade v depresijo, ne vpliva na njegovo telesno dejavnost. Zato je robotiziran menjalnik na svetovnem trgu dobil veliko distribucijo.
Takšen prenos se trenutno opravlja v avtomobilih razredov A, B, C. Treba je opozoriti, da je robot dobil tudi menjalnik Toyota Corolla. Ta naprava je še vedno tukajNameščen na nemškem avtomobilu Volkswagen Amarok. Še več, ta "nemški" se lahko kupi tako popolno na ruskem in evropskem trgu.
Vendar pa to ni izčrpen seznam plusov, obstaja še več. Sodeč po povratnih informacijah je ta prenos zelo zanesljiv. Zamenjava mehanizmov šele po poteku 250 tisoč km. Pogosto so popravila podvržena sklopki, ki ne prenašajo težkih bremen zelo dobro, zlasti ko gre za vožnjo na težko prometnih območjih. Strošek robotske škatle je veliko manjši od standardnega stroja. Poleg tega je zelo nezahtevna pri servisiranju robota menjalnika. Olje - to je edina stvar, ki jo je treba nujno spremeniti po vsakih 60.000 milj vožnje.

Značilnosti teže

Teža škatle je zelo pomembno vprašanje. Za ta parameter se menjalnik kaže bolje kot avtomatski stroj, saj je veliko lažji. Tara teža takšne škatle za avtomobile ne bo večja od 50 kg, medtem ko se teža avtomatskega stroja začne šele s to oznako in doseže 100 kg v največjih položajih. V skladu s tem bo robot stroj lažji, kar pomeni, da amortizerji, kolesa in motor ne čutijo težkega tovora.

Slabosti

Kaj je robotska avtomatizacija, ki smo jo že pregledali, je razpravljalo o prednostih stroja, ki deluje na takšni napravi. Vendar pa ima tudi svoje pomanjkljivosti. Morate ugotoviti, katere. Na primer, glavni minus je hitrost prestavljanja. Zaradi tega je lahko stroj izpostavljen močnemu pritisku, zlasti če je oseba v zastoju. Najpogosteje avtopospešeno s skoki, ki je bolj primerna za športno vožnjo. Zato za vse ljubitelje mirne vožnje so proizvajalci takšnega menjalnika določili poseben način. In če je to težavo mogoče rešiti, je varnost vožnje po pobočju takšnega avtomobila zelo aktualna. Robotizirana škatla ne prejema konstantnih signalov iz motorja. Zato je pogosto mogoče odklopiti, zato bo avtomobil zdrsnil s strmine. Ampak, na srečo, glede na povratne informacije, je malo ljudi padlo v to situacijo. Na splošno, ob upoštevanju vseh negativnih strani, lahko to polje še vedno imenujemo eden najboljših.

Motnje

O menjalnikih robota smo že razpravljali, potem pa morate povedati, kje se naprava lahko zlomi. Najpogosteje, pred svetovnim popravilom, lahko oseba opazi, da se škatla začne malo potiskati, to pomeni, da preklopi v nevtralni položaj. Praviloma se taki simptomi pojavijo v osmem letu dela ali če ima oseba kilometrino 200 tisoč km. Do te napake lahko pride pri delu na vseh načinih menjalnika. Včasih je to lahko simptom, kot je drkanje pri prehodu iz kraja v kraj. Najpogosteje, če se bo taka pojavila na avtomobilih Nissan in "Toyota", bo treba zamenjati pogonski disk sklopke. Za 100% lahko strokovnjaki razumejo natančen razlog za napako. Po poročilih strokovnjakov in navadnih voznikov je znano, da je povezovanje pogosto prekinjeno. Izjema je avtomobil Toyota. V tem primeru je treba popraviti robota tako, da ga zamenja z novimpogonski mehanizem. Prav tako se lahko pojavijo motnje zaradi obrabe ležaja. Potem morate kupiti skoraj vse podrobnosti sklopke in včasih celo spremeniti celo telo. Ne glede na to, če je treba menjalnik popraviti, bo avto lahko vzdržal še 200.000 km.

Dodatne nianse

Robotov menjalnik (kaj je, preberite zgoraj) in stroj imata veliko podobnosti. Oba sta v veliko povpraševanje. Robot velja za izboljšanje mehanskega prenosa. Zahvaljujoč krmilni enoti in drugim funkcijam s tem menjalnikom lahko delate mehansko in z avtomatskim strojem. V tem primeru bo zasnova veliko lažja kot v drugi različici. Tudi delo lahko prenese obremenitev, ne zahteva posebne nege. Avto s takšno škatlo porabi manj goriva kot stroj, ki deluje na stroju. Poleg tega voznikom ni treba porabiti časa za preklapljanje zobnikov v primerjavi s hidravličnim pogonom. V članku smo razpravljali o tem, kako deluje menjalnik, kakšen mehanizem upravlja, kakšne funkcije je prejel. Torej, vsakdo lahko opazite, da je ta vrsta prenosa primerna za ljubitelje mehanikov in ventilatorjev stroja. V vsakem trenutku se lahko preklopi iz mehanike na stroj ali uporabi robota. Toda zaradi dejstva, da je ta izum razmeroma nov, je nakup avtomobila s prisotnostjo takšne podrobnosti veliko strahu. Vendar, sodeč po povratnih informacijah, se ne bojte nepredvidenih okoliščin, saj je ta naprava maksimalnozanesljivi.

Sklepne ugotovitve

Med vozniki avtomobilov je vedno bolj priljubljena izbira robotskega menjalnika. Ford je opremljen tudi s to novo napravo. Treba je opozoriti, da je tak prenos zelo priročen, funkcionalen in hkrati nezahteven. Na žalost z njimi ne delajo vsi avtomobili, pogosto pa lahko za dodatno plačilo menjalnik prestavite na to. Če obstaja kakršna koli skrb, da lahko pride do nepredvidenih situacij, lahko preberete preglede strojev, opremljenih s tem prenosom, in razumete, ali je ta možnost primerna za vas ali ne. Praviloma so številni vozniki popolnoma zadovoljni s svojimi izbirami. Zato je pri nakupu avtomobila bolje paziti na takšne modele.

Sorodne publikacije