Procesor i3-540: značilnosti, primerjave s konkurenti

Proizvod srednjega razreda procesorjev z dobrimi tehničnimi specifikacijami in sprejemljivo zmogljivostjo je Kor i3-540. Čeprav je bil ta čip izdan že zdavnaj, je še vedno pomemben in vam omogoča, da zaženete večino obstoječe programske opreme. V tem gradivu se bo upošteval.

Kateri deli sistema PC so zasnovani za gradnjo na tem čipu?

Rešitve srednje ravni so Core i3-540. Njegove značilnosti kažejo na podoben položaj proizvajalca. Po eni strani izvaja dva fizična jedra na ravni strojne opreme in ta funkcija je tesno povezana z mlajšimi procesorji družin Celeron in seveda s Pentiumom. Po drugi strani pa na ravni programske opreme ta čip izgleda kot polnopravni procesor s štirimi jedri, njegova zmogljivost pa je skoraj primerljiva s starejšo, dražjo serijo CPU i5. Kot rezultat, bo obravnavani čip videti spodobno na podlagi takih računalnikov.
 • Grafična postaja (mora biti tudi diskretni pospeševalnik v takem računalniku).
 • Računalnik v pisarni s povečanimi zahtevami glede zmogljivosti.
 • Tiskalni strežnik.
 • Delovna postaja.
 • Multimedijski računalnik.
 • Vrste opreme in njihove značilnosti

  Najpogostejši Core i3-540 je mogoče najti v različici kompleta, imenovanega VOH. V tem primeru je bil seznam dobave naslednji:
 • Procesorska naprava
 • Zaščitna plastična embalaža za CPU.
 • Sistem primernega hlajenja, ki je vključeval izboljšano termopasto in hladilnika z blagovno znamko.
 • Nalepka za sprednjo ploščo računalnika z logotipom modela procesorja.
 • Garancijska kartica.
 • Navodila za vgradnjo in uporabo.
 • Druga različica dobave je bila imenovana TRAIL. V tem primeru je bil hladilni sistem izključen iz dobavnega seznama, zaradi česar so se stroški izdelka zmanjšali. V bistvu je bila v tej obliki CPU kupila velika PC-montažna podjetja, ker so si lahko privoščili nakup hladilnih sistemov v veleprodajnem obsegu po nizki ceni in s tem znatno znižali stroške nabave komponent.

  Kompleti za vtičnice in sistemske logike

  Priključek procesorja, ki se namesti na upoštevani čip, je LGA1156. Njegovo drugo ime po nomenklaturi proizvajalca je Soket H. Debitiral je leta 2009 in takrat zamenjal že obstoječi procesor LGA775. V letu 2011 je bil zamenjan z naprednejšo vtičnico LGA1155, ki je namenjena za vgradnjo čipov na podlagi arhitekture "Cor" za drugo generacijo. Ena od štirih sklopov sistemske logike je lahko osnova matične plošče za namestitev takšnega čipa: H55 N57 Q57 in P55. Zadnji niz sistemske logike se je razlikoval od vseh drugih, ki niso podprli vgrajene grafične kartice. No, in ker je bila obravnavana CPU opremljena z vgrajenim grafičnim pospeševalnikom, potem ga z uporabo take matične plošče ni bilopopolnoma upravičeno, ker nekatere procesorske funkcije takšnega računalniškega sistema niso bile vključene.

  Arhitektura polprevodniškega kristala

  V resnici je bil polnopravni procesor z 2 računalniškima jedroma i3-540. Toda izvajanje NT tehnologijo in povečanje števila tranzistorjev za 15% je omogočilo, da od njega dobimo polnopravni 4-blok logični procesor. To nam je omogočilo povečanje hitrosti, ki se je v odstotkih izenačilo z enakimi 15%. Kodno ime za nomenklaturo arhitekta tega polprevodniškega kristala je Clarkdale.

  Organizacija predpomnilnika. Ravni in prostornina

  3-nivoji so obsegali predpomnilnik Intel i3-540. Značilnosti spodnje ravni so pokazale, da je skupni volumen do 128 KB. Ti 128 KB so bili razdeljeni na 2 modula po 64 KB, ki sta bila strogo "fiksirana" za določeno jedro. Tudi te 64 KB so bile razdeljene na 2 enaka dela po 32 KB. V približno 32 KB so bila shranjena CPU navodila, v drugih 32 KB podatkov. Celotni obseg predpomnilnika druge stopnje je bil 512 KB, ki je bil prav tako razdeljen na 2 dela po 256 KB. Tretji nivo predpomnilnika je 4 MB. V slednjem primeru je bil pomnilnik, odvisen od porabe, skupen vsem virom procesorskih naprav.

  RAM. Specifikacije modulov in krmilnik

  DDR3 deluje samo na Intel Core i3-540. Značilnosti CPU kažejo, da so moduli s frekvenco 1066 MHz ali 1333 MHz uradno podprti. Ampak v praksi, uspešno s tako procesor rešitev lahko dela inveč hitrih modulov, katerih frekvenca bi lahko dosegla 1866 MHz ali celo 2100 MHz. RAM krmilnik, kot je bilo že omenjeno, ima v podvozju integriran čip in je dvokanalni. To pomeni, da namestitev dveh trakov z 2 GB namesto ene na 4 GB s podobno frekvenco omogoča povečanje zmogljivosti za približno 10-15 odstotkov zaradi povečane zmogljivosti podsistema pomnilnika.


  Frekvenca

  Intel i3-540 procesor ne more dinamično prilagoditi svoje frekvence zaradi dejstva, da ne podpira Intelove korporacijske tehnologije TurboBust. To se zgodi samo v dražjih čipih i5 in seveda, i7. Večkratnost v tem primeru je določena na 23 in na nek način spreminjanje frekvence delovanja čipa z njegovo pomočjo ni mogoče. Zato je edina nominalna vrednost urne frekvence tega izdelka 306 GHz.

  Poraba energije. Temperaturno območje in postopek

  Najvišjo vrednost porabe energije za določen CPU določi proizvajalec na 73. Seveda se v primerjavi s sodobnimi analognimi čipi (na primer i3-7100) s toplotnim paketom 51 W poraba energije zadevnega procesorja res preveč Ne smemo pozabiti, da se je čip pojavil v prodaji pred petimi leti, leta 2011, in se je takrat lahko resnično pohvalil s fenomenalno produktivnostjo. Najvišja vrednost temperature za ta procesor je 726 0 C. Pri delovanju v nazivnem načinu in v kombinaciji s standardnim hladilnikom ta vrednost ne presega 65 0 C. To je v skladu ztoplotna obremenitev te procesorske naprave je trdna varnostna meja. V primeru tega čipa je takoj 2 silicijeve kristale. Na enem izmed njih je postavljen računalniški del, izdelan v skladu s standardi 32-nm procesorja. Drugi kristal vključuje grafični adapter, pomnilniški krmilnik in severni most sistemskega logičnega sklopa. Proizveden je že po standardih postopka 45 nm.

  Povečana zmogljivost s pospeševanjem

  Povsem dobro je, kot pri procesorju na povprečni ravni, i3-540 je mogoče povečati. Značilnosti te polprevodniške rešitve kažejo na prisotnost fiksnega frekvenčnega faktorja CPU, ki je enak 23. Frekvenca vodila na matični plošči je 133 MHz. Ko pomnožimo prvo številko na drugo, dobimo 30 GHz. Povečati produktivnost te procesorske rešitve je možno le s povečanjem urne frekvence. Praviloma se lahko njegova vrednost poveča na največ 195 MHz. Zaradi te frekvence se CPU poveča na 45 GHz. To pa vam omogoča, da dosežete 30-odstotno povečanje produktivnosti.

  Integrirana grafika

  Kot vsak sodoben analogni procesor je i3-540 opremljen z vgrajenim grafičnim pospeševalnikom. Njegove tehnične lastnosti niso impresivne, raven učinkovitosti pa je minimalna. Njegova zmogljivost zadostuje le za izvedbo najenostavnejših opravil, za nekaj več v osebnem računalniku pa mora biti nameščen diskretni grafični podsistem. HD Graphics (ta grafična kartica je opremljena s to rešitvijo)enaka fiksnim 733 MHz, število ljudi, ki so sočasno v delu zaslonov, pa je omejeno le na 2.
  Sintaktični preskusi CPU
  Ni povsem pravilno, da se ta procesor primerja s sedanjimi podobnimi rešitvami, ker se je v zadnjih šestih letih od izdaje raven produktivnosti povečala. Poleg tega se je povečal ne samo zaradi arhitekturnih sprememb, temveč tudi zaradi prilagoditve strukture predpomnilnika in povečanja frekvence ure. Zato bo ta CPU najbolj pravilno primerjal z i5-2500 i3-2100 in Phenom II X4955VE. To je novejša procesorska rešitev, primerjava s katero vam bo omogočila, da ocenite resnično raven uspešnosti junaka tega članka. V sintetičnem testu SuperPi 1.5 XS za izračun 1 milijona številk po številu vejic? procesorji so pokazali naslednje rezultate:
 • i5-2500 - 1109 sekund.
 • i3-2100 - 1275 sekund.
 • i3-540 - 1388 sekund.
 • ​​
 • Phenom II X4955VE - 2166 sekund.
 • Razmere v testu PCMark 07 se dramatično spreminjajo: v tem primeru so podatki CPU dobili naslednje ocene:
 • i5-2500 - 3184.
 • Phenom II X4955VE - 2936.
 • i3-2100 - 2692.
 • i3-540 - 2503.
 • Zgornji rezultati kažejo, da bo v programski opremi, ki je optimizirana za 1 ali 2 logični niti, prednost procesorjev Intel. Neuspeh predstavnika AMD v prvem preskusu je nepotrebna potrditev. Toda optimizacijska programska oprema za več jeder kaže precej različne rezultate. V tem primeru že obstaja prednost na strani CPU-ja z velikim številom računalniških modulov.

  Produktivnost pri igrah

  Procesor i3-540 lahko zelo dobro prikazujerezultatov pri igralnih aplikacijah. Praviloma je takšna programska oprema dobro optimizirana pod eno, največ pod dvema jederoma, kar vam omogoča, da junaku tega pregleda pokažete zelo dobro zelo dobre rezultate. V igri BattleForge pri reševanju 1680X1050 in v povezavi z grafično kartico Radeon HD 6970 z 1 GB RAM-a so z zgornjim seznamom procesorjev v FPS pridobljeni naslednji rezultati:
 • i5-2500 - 115.
 • 109.
 • Phenom II H4955ВЕ - 93.
 • i3-540 - 88.
 • Povsem drugačna situacija z Lost Planet 2 v podobnem načinu. V tem primeru je FPS enak in je 64 v vseh teh procesorjih. Prva igra je optimizirana za 4 tokove in zaradi tega obstaja tako porazdelitev rezultatov. V slednjem primeru je igra "oster" pod enim tokom in rezultati so enaki.

  Povzetek in mnenja

  Še vedno najnovejša procesorska rešitev je še vedno i3-540. Njena zmogljivost je zadostna in energetska učinkovitost je sprejemljiva. Vendar je lastnikom takšnih osebnih računalnikov še bolj prav, da razmislijo o posodobitvi računalniškega sistema. Pri novih procesorjih bodo zmogljivost in energetska učinkovitost veliko boljši.

  Sorodne publikacije