LiPo baterije: opis, značilnosti, pregledi

Avtonomija opreme in digitalne tehnologije je v zadnjih letih postala eden od odločilnih dejavnikov za izbiro enega ali drugega modela izdelka. Napajalniki v obliki baterijskih vložkov imajo ključno vlogo na tej platformi. Njihove majhne velikosti skupaj z visoko delovno zmogljivostjo bistveno povečajo zmogljivosti ciljne naprave. Ostaja le, da izberete ustrezno vrsto baterije. In če je bil LiOn pred kratkim priljubljen, razvijalci vedno bolj iščejo bloke LiPo. Baterije tega tipa imajo širok spekter prednosti, čeprav jih tudi ne primanjkuje.


Splošne informacije o elementu

Naprave LiPo so skupina sodobnih litijevih baterij, ki so privedle do podobnosti z ionskimi analogi. Glavna razlika je vrsta uporabljenega elektrolita. Če LiLon elementi uporabljajo gel elektrokemično sestavo, je LiPo polimer z mešanico, ki vsebuje litij. Koncept polimernega vira energije temelji na lastnostih tega elektrolita, da bi zagotovil polprevodniški učinek v povezavi z litijem. Zato elektrokemijska kakovost bistveno poveča učinkovitost LiPo baterije. Opis splošnega načela delovanja polimernih elementov bo nepopoln brez klasifikacije glede na vrste elektrolitskih raztopin, ki se uporabljajo v takšnih akumulatorjih. Poleg gelnih polimernih naprav so izolirani tudi suhi elektroliti in nevodne solirešitve V prvem primeru polietilen oksid z litijevimi solmi služi kot osnova, v drugi pa v nevodni mešanici soli, ki se sorbira v matrici polimerov z majhnimi porami.


Značilnosti

Eden glavnih kazalnikov učinkovitosti baterije je energetska intenzivnost. Torej, v primerjavi z NiCd baterijami, je ta številka v LiPo presežena za 4-5 krat. Hkrati število ciklov doseže 600, zmanjšanje zmogljivosti pa 20%. Naslednja značilnost je vrednost odvodnega toka, ki se lahko razlikuje glede na tip elementa. Izražena je v amperih, črka "C" pa označuje oznako razrešnice LiPo. Akumulatorji, katerih lastnosti so s to vrednostjo označene kot 3C 1 ac, imajo trenutno vrednost 3 A. To je največja vrednost, značilna za tipične elemente. Vendar pa obstajajo modeli 8-10C, ki spadajo v kategorijo hitro bitov. Glede na sposobnost delovanja baterij v različnih temperaturnih pogojih imajo LiPo baterije največji doseg. Kot pravijo proizvajalci, je od -20 do 40 ° C. Vendar pa zloraba naprav s takšnimi baterijami pri ekstremnih temperaturah še vedno ni priporočljiva.

Značilnosti dajatev

Polnilni elementi so lahko iz virov enosmernega tokokroga, dokler se baterija ne preklopi v način stabilizirane napetosti. Z drugimi besedami, ko polnjenje doseže 80%, lahko postopek ustavite, vendar ne prej. Popolna napolnitev pridobiva svoj potencial za 2 uri, v tem času pa še posebej napolnite standardne LiPo 12V baterije z zmogljivostjo 1500 mAh. Pri izbiri polnilnika mora bitiupoštevajte, da je to nalogo mogoče doseči z običajno računalniško napravo in posebno napravo za litijeve baterije. Očitno je, da je druga možnost najboljša, vsaj zaradi združljivosti. Prav tako lahko uporabnik glede na model polnilnika navede vrednost naboja, podatke o napetosti in jakosti toka. Niz teh indikatorjev vam daje možnost, da v celoti nadzirate proces polnjenja.

Pozitivna povratna informacija

Polimerni elektroliti ne dajejo toliko prednosti pred ionskimi baterijami, vendar so očitne, če jih primerjamo z baterijami prejšnjih generacij. V praksi lastniki naprav s takimi elementi moči opozarjajo na stabilno napetostno podporo, skromne velikosti in velike zmogljivosti. Dovolj je reči, da kompaktne enocelične baterije omogočajo mobilne naprave v nekaj dneh intenzivne uporabe. Poleg tega je za LiPo akumulatorje značilen manjši spominski učinek. To pomeni, da bo lastnik v procesu polnjenja utrpel manj operativnih stroškov. Varnost okolja je tudi pomembna pozitivna lastnost za navadne potrošnike. Do sedaj proizvajalci niso sposobni izdelovati baterij, ki so popolnoma brez strupenih snovi, in modeli polimerov so glede tega najmanj nevarni.

Negativni odzivi

Popolna premestitev litij-ionskih baterij, hkrati pa ovira slabosti polimernega elektrolita, ki se med drugim odražajo v običajni praksi uporabe. Najprej in predvsem to jeproblem staranja. Takšne baterije dolgo ne živijo, kar je še posebej opazno na primeru istih mobilnih naprav. Že po 3-4 letih lastniki označujejo padec zmogljivosti. To pomeni, da element ohranja učinkovitost, vendar se trajanje dela na eni polnitvi postopoma zmanjšuje. Občutljiv za mnoge uporabnike in cenovni dejavnik. Dejstvo, da LiPo baterije zaradi potrebe po integraciji dodatnih zaščitnih vezij bistveno povečajo vrednost. Celo v primerjavi z litij-ionskimi modeli stanejo za 10-15% več.

Zaključek

Perspektiva razvoja napajalnikov LiPo je še vedno nejasna. Prednosti, ki se danes lahko pohvali z elementi na polimernem elektrolitu, so povsem dovolj za sodobnega uporabnika mobilnih naprav. Vendar pa je njihov potencial bistveno omejen in možno je, da bodo hibridne baterije nadomestile ionske tekmece. Vendar pa so LiPo 6S akumulatorji z visokim pretokom sposobni proizvajati neprimerljivo visoko zmogljivost polprevodnikov. Seveda to velja za segment kompaktnih naprav, ki so namenjene samostojni prenosni opremi. Prav tako upa s prihodnjim razvojem te smeri podpira stabilnost elementa na zunanje vplive, vključno s temperaturo. Glede mehanske trdnosti lahko tekmujejo z magnezijevo baterijo, če pa upoštevamo ohranjanje delovnih elektrokemijskih lastnosti, bo ločevanje LiPo veliko večje.

Sorodne publikacije