Razbremenilni ventil za tlak olja: naprava, princip delovanja in namen

Sistem mazanja v hidravličnih pogonskih mehanizmih ima pomembno vlogo, saj je funkcija ciljne enote odvisna od njene funkcije. V vozilih se uporabljajo tipični načini razdeljevanja olja za mazanje delov. Regulirani in neregulirani. Strukture prvega tipa ohranjajo stabilno raven tlaka brez potrebe po njegovi spremembi. Sistemi brez regulacije pa zahtevajo korekcijo obratovalnih parametrov na izhodu. Ta problem se izvaja z razbremenilnim ventilom olja, s katerim je mazivo optimalno porazdeljeno v ciljnem območju v zahtevanih razmerjih.

Namen sistema

Ventil se aktivira takoj po zagonu motorja in začne krmiliti raven tlaka. Pravzaprav je vzdrževanje tega kazalnika v potrebnih mejah in je glavna naloga naprave. Učinkovitost razdelilnika je odvisna od tlaka, pri katerem je nastavljen razbremenilni ventil in njegovega avtomatskega delovanja. V programabilnem načinu delovanja se lahko razpon v povprečju spreminja od 05 do 4 atm. Hkrati lahko dolgotrajno vzdrževanje nizkih vrednosti kaže na kršitev hladilnega sistema ali okvaro na samem ventilu. Zato obstaja nevarnost nezadostnega mazanja ciljnih delov.


Pri normalnem delovanju ventil ni odgovoren samo za regulacijo tlaka, temveč lahko neposredno krmili oskrbo z oljem. Kolikšna bo zmogljivost zapornih ventilovodvisno od največje obremenitve razbremenilnega ventila olja. Imenovanje svoje funkcije regulatorja ima kljub temu omejitve, ki jih povzroča zasnova posebne oljne črpalke.

Ventilska naprava

Kljub odgovorni nalogi ima ventil preprosto zasnovo. Njegovo osnovo tvorijo zobniki, vzmetni blok in kroglica (potisni sornik), ki neposredno uravnava pretok celotnega mehanizma. Kot primer se uporablja ohišje, vendar blok ni popolnoma zaprt s tankimi stenami. Glavne funkcionalne funkcije so povezane preko cevi sistema kanalov, ki se izvaja s kroženjem olja.

Glavni zaklopni element v obliki kovinske krogle, odvisno od narave trenutnih potreb, zapre ali odpre do določene ravni razbremenilni ventil olja. Naprava lahko zagotovi popolno razstavitev ali zaklepanje. Prva različica je najboljša, saj se pogosto pojavljajo majhne napake, ki kršijo tehniko delovanja, zato možnost popravila ni nepotrebna. Po drugi strani pa so v distribucijskih sistemih olj integrirane, neločljive strukture na začetku zanesljivejše in trajnejše.

Kje je tlačno razbremenilni ventil na olju?

Standardna tehnologija delovanja vključuje vstavitev krmilnega mehanizma neposredno v oljno črpalko. V tem primeru bo popravilo po potrebi moralo razstaviti celotno konstrukcijo, ne glede na vrsto okvare. Zato je v sodobnih modelih shema ločenaNamestitev, pri kateri je krmilnik pritrjen ob črpalki. Zlasti tlačni varnostni ventil tlaka olja lahko temelji na generatorju, na pokrovu črpalke ali na filtru.

Načelo ukrepanja

Kot je bilo že omenjeno, je glavno delovno telo mehanizma trnast vijak. Pritegne vzmet in tako zapre ventil z nastavitvijo količine olja. Učinek regulacije se doseže v času, ko tekočina začne premagovati celoten sestavni del vzmetnega bloka s potiskanjem plošče. Ta proces poteka v ozadju povečanja tlaka v vezju. Posledica tega je, da olje prehaja v posebno komoro, pri čemer se bo iztekel tlak in ventil se bo vrnil v prvotno stanje.
Na osnovni ravni, ne glede na regulator, se tlak regulira z vrtenjem ročične gredi. Določa tudi začetno hitrost dovajanja tekočine, ki nato deluje na olje za razbremenilni ventil. Načelo delovanja naprave temelji na odvajanju kanalov cirkulacije, ko hitrost in prostornina polnjenja presegata dovoljene vrednosti. Ta proces lahko primerjamo s funkcijo hidravličnih akumulatorjev, katerih zmogljivosti so namenjene sprejemu presežne vode, kar povečuje obremenitev na cevovodu. Samo pri redukcijskem ventilu je prenos tekočine v okrov ročične gredi.

Namestitev ventila

V skladu s tipično namestitveno shemo je mehanizem vgrajen v progo naftovoda na območju, ki je na voljo za to operacijo. Mimogrede, nekateri sistemi za dovajanje tekočine so na začetku opremljeni z razdelilnimi cevmi za uvedbo dodatnih vezij. TodaPomembno je upoštevati, da je treba vgradnjo izvesti samo na mestu, kjer se nahaja filter, sicer obstaja nevarnost kontaminacije bloka motorja in zasnove regulatorja. Mehansko pritrjevanje se izvaja z vijaki. Posebna konfiguracija instalacije je odvisna od velikosti tlačnega varnostnega ventila olja - nekaterih naprav in zaradi majhne mase ni potrebna posebna vpenjalna sila. Upoštevati pa je treba tudi, da bodo učinki nihanj, ki lahko poškodujejo konturo in tudi zanesljivo vgradnjo v cevovod, povzročili izgubo tesnosti. Na splošno mora biti celoten dovod olja pritrjen z objemkami.

Vzdrževanje ventilov

Ne glede na naravo obstoječih okvar in pomanjkljivosti določene infrastrukture naftnih storitev, je treba redno izvajati naslednje korake:
 • Čiščenje oljne črpalke, njenih obrisov in površin ventilov.
 • Preverjanje tehničnega stanja krmilnika in vseh njegovih funkcionalnih komponent.
 • Dodatke in nekovinske elemente v sistemu je treba zamenjati ob prvih znakih obrabe.
 • Redno posodabljanje olja in filtrov.
 • Prav tako je treba paziti na spremljanje parametrov mehanizma. Če želite umetno dvigniti tlak olja z reducirnim ventilom, lahko to storite na dva načina. Prvi vključuje substrat pod vzmetno enoto več podložk, drugi pa drgnjenje delovnih površin v črpalki. Oba ukrepa bosta povečala učinkovitost mehanizma in optimizirala procese dobave maziva.

  Diagnostika sistema

  V sodobnemSistemi nadzora tlaka zagotavljajo posebne kazalnike, ki prav tako kažejo na morebitne kršitve. Na primer, pri visokih hitrostih lahko zasveti ikona senzorja za nivo olja. To bo namig za potrebo po preskusu s črpalko. S takimi signali morate ustaviti avto in pregledati celotno infrastrukturo. Če je celo s smerjo olja vse normalno, ne moremo izključiti neprepustnosti bloka motorja. Stomp v njegovem primeru, na primer, je treba zabeležiti s kazalnikom tlaka. V vsakem primeru je potrebno preveriti nivo tekočine z ustrezno sondo. Morda bi morali preprosto dodati manjkajočo količino in nadaljevati gibanje. Če izvedene manipulacije ugasnejo zasilni indikator, je redukcijski ventil oljne črpalke v redu in problem rešen. Toda z večkratnim signaliziranjem bomo morali opraviti temeljitejšo diagnozo s celovitim čiščenjem vseh delovnih površin in kontur sistema.

  Zamenjava naprave

  Za poslabšanje tehničnega stanja regulatorja z ventilom je potrebna posodobitev. V tem primeru boste morali razstaviti napravo in ponovno namestiti nov mehanizem. Vendar se včasih izvede delna posodobitev - z zamenjavo vzmeti ali zobniki. Če se odloči za popolno rekonstrukcijo, je treba slediti naslednjemu zaporedju ukrepov:
 • Najprej se odstrani oljna črpalka, ki bo odprla dostop do črpalke in omogočila izpust tekočine.
 • Pred odvajanjem olja je treba motor z notranjim zgorevanjem segrevati na delovno temperaturo, nato odpreti odprtino in počakati, da tekočinapostopek
 • Poleg tega razume okrov ročične gredi. Snemite pritrdilne vijake in drugo pritrdilno opremo.
 • Na tej stopnji je pomembno omeniti, da se lahko skupaj s črpalko in njenimi obrisi tudi razstavi. V tej konfiguraciji je na primer nameščen razbremenilni ventil za VAZ, kjer deluje kombiniran sistem mazanja. Pri filtru s polnim pretokom mora sistem, ki ni divergenten, popolnoma odstraniti.
 • V zadnji fazi se sam ventil in njegovi sosednji mehanizmi ločijo od cevovoda.
 • Nameščen je nov predmet z enakimi parametri.
 • Na koncu,

  Redna oskrba z oljem in distribucijski sistem bo ključ do kakovosti in stabilnega mazanja enot in enot motorja. Regulatorne konture ne smete zaznati kot samozadostne in najbolj odgovorne. Majhne napake v sporočenih komunikacijah bodo prav tako povzročile kršitev redukcijskega ventila oljne črpalke, če ni pravočasno odstranjena. Kot kaže praksa, so najpogostejše motnje v delovanju te infrastrukture posledica onesnaženja in deformacije mehkih komponent konstrukcije. Zato je priporočljiva pogosta zamenjava potrošnih delov in vzdrževanje čistoče v vezjih.

  Sorodne publikacije