Hall senzor v pametnem telefonu - kaj je to, za kaj potrebuje, načelo delovanja

Sodoben pametni telefon je lahko tako širok, da njegov lastnik ni vedno seznanjen z vsemi lastnostmi in zmožnostmi svoje naprave. Na primer, ali veste, kaj je senzor Hall na pametnem telefonu? Kako deluje in zakaj? Predlagamo, da izveste več o tej funkciji!

Kaj pomeni senzor Hall v pametnem telefonu?

Zavedamo se, zakaj je pripomoček pristopni modul ali žiroskop. Toda kaj je senzor Hall v pametnem telefonu? To je determinanta položaja, katerega uspešnost temelji na Hallovem učinku. Ta naprava fiksira prisotnost magnetnega polja in meri njegovo napetost.


Senzor in sam učinek sta poimenovana po slavnem fiziku E. Hallu. Prav ta znanstvenik je ugotovil, da se pri napajanju izmeničnega toka v središču magnetnega polja vodnika-plošče v njem (polje) pojavi napetost dvorane - prečna potencialna razlika. V opisanem primeru se elektroni v prevodniku odklonijo strogo pravokotno na smer samega magnetnega polja. Zato je njihova gostota na različnih delih plošče drugačna. Tu je razlika v potencialih in fiksira analizator.
Kaj je senzor Hall v pametnem telefonu? To je še enostavnejša naprava - namenjena je le ugotavljanju prisotnosti magnetnega polja, ne da bi merila njegovo napetost. Poleg tega je pripomoček vsekakor opremljen z magnetnim senzorjem, ki omogoča uporabo pametnega telefona kot kompasa.

Kje se uporablja?

Mi in vi ste našli tisto, kar je senzor Hall v pametnem telefonu. Vendar pa so pripomočkini edino področje uporabe izuma, ki se odlikuje tudi z možnostjo brezkontaktnega nadzora katere koli naprave.


Treba je opozoriti, da je bil Hallov učinek odkrit relativno dolgo - leta 1879. Prvič se je v praksi uporabljal le 75 let po tem dogodku. Uporaben je bil za avtomobile - senzor je bil uporabljen za merjenje kota položaja ročične gredi, razdelilnika. Pri starejših modelih avtomobilov je Hall senzor določil trenutek nastajanja isker.
Na poti do napredka se je naprava začela uporabljati in v kompleksnih sistemih:
 • brezkontaktna stikala;
 • sistemi za branje magnetnih kod;
 • Naprave, ki se uporabljajo za brezkontaktno določanje jakosti toka v vodnikih;
 • merilniki nivoja tekočin;
 • ionski raketni motorji.
 • Poleg tega je bilo ugotovljeno, da je Hallov senzor sposoben zamenjati magnetno nadzorovane hermetične kontakte - trstje. Imajo široko paleto aplikacij: mikroelektroniko, varnostne alarme, tipkovnice, dvigala, slušalke.

  Zakaj Hallov senzor na pametnem telefonu?

  Ugotovili smo, da ta naprava določa prisotnost magnetnega polja. Kaj potem potrebuje senzor Hall na pametnem telefonu danes? To je preprosto - določa, ali je odprt ali zaprt "pameten" primer z magnetno zaponko. Če je magnet daleč (senzor "ne vidi" na določeni razdalji), potem se ukaz za vklop prikaza. Če je zaponka blizu (in zato je uporabnik zaprl primer), senzor signalizira sistemu, da je treba zaslon prevesti vnačin mirovanja
  Uporabno za ta merilnik in odbijače za pametne telefone z "oknom" na zaslonu. Če na primer zaklenete ohišje, ga Hallov senzor popravi. Sistem daje signal, ki ga je treba prikazati na zaslonu, ki je posebej zasnovan za "okno". Najpogosteje je čas, datum, pomembna sporočila. Vrata ohišja so bila odstranjena - ukaz iz senzorja za prikaz vseh informacij na zaslonu.

  Druge funkcije v pametnih telefonih

  Interakcija z magnetnimi pokrovi je najpogosteje uporabljen senzor v sodobnih pripomočkih. Vendar je treba opozoriti, da se je uspešno uporabljal v prejšnjih modelih pametnih telefonov:
 • Funkcija "digitalnega kompasa" je delovala prek Hall senzorja. Danes ga uporabljajo navigacijske aplikacije za splošno izboljšanje pozicioniranja in večjo natančnost definicije vektorja gibanja.
 • Vključitev /izključitev osvetlitve pri odpiranju /zapiranju "naprave za odlaganje". Tukaj je akcija podobna trenutni situaciji z magnetnimi pokrovčki.
 • Ali je v telefonu senzor Hall?

  Da bi odgovorili na vprašanje v podnaslovu, je najlažje opisati značilnosti vašega pripomočka na uradni spletni strani proizvajalca ali v navodilih za napravo. Vendar pa vsi proizvajalci ne kažejo, da je na voljo posebna naprava s Hallovim senzorjem. Vendar pa obstaja enostaven način za testiranje. Če vaš pametni telefon vsebuje "pametne" pokrove ali pokrove (vključno z "okni"), ki imajo magnetno zaponko, potem je najverjetneje v napravi na voljo senzor Hall. Med priljubljenimiDanes je na trgu modelov ta modul naslednji:
 • Lenovo Vibe S1.
 • Meizu Pro5.
 • Meizu M2 Mini.
 • LG Nexus 5X.
 • Opomba Meizu M2 in drugi.
 • Na žalost je v današnjih pametnih telefonih zmogljivost senzorjev v Hallu močno zmanjšana. Razlog za to je zmanjšanje debeline ohišja, želja proizvajalca po zmanjšanju polnjenja baterije, pomanjkanje potrebe po razširjenih funkcijah zaradi tega. Danes so naloge v senzorju dve - interakcija s "pametnim" pokrovom ali pokrovom in žepnim kompasom.

  Sorodne publikacije