Kaj je http naslov?

Z glavami http je izmenjava podatkov o storitvah med odjemalcem in strežnikom. Ta informacija ostane nevidna za uporabnike, vendar brez nje brskalnik ne more pravilno delovati. Za navadne uporabnike se bodo informacije o tem in o nalogah HTTP glave zdele precej zapletene, v resnici pa ne vsebujejo težavnega jezika. To je tisto, s čimer se vsakodnevno srečuje spletni uporabnik.

Kaj so naslovi HTTP?

"Protokol za prenos hiperteksta" - tako se prevede naslov http. Zaradi svojega obstoja je možna povezava odjemalec-strežnik. Če je pojasnjeno z navadnimi besedami, brskalnik pošlje zahtevo z vzpostavitvijo povezave s strežnikom. Ta privzeto čaka na zahtevo odjemalca, jo obdeluje in pošlje nazaj povzetek informacij ali odziv. V iskalnem nizu uporabnik "zlepi" naslov spletnega mesta, ki se začne s http: //in rezultat prejme kot odprto stran.


Ko je naslov strani natisnjen v ustrezni vrstici, brskalnik najde želenega strežnika z uporabo DNS. Strežnik prepozna glavo HTTP (eno ali več), ki jo odjemalec pošlje, nato pa izda zahtevano glavo. Sklop vezave vsebuje obstoječe naslove in je ni mogoče najti. Na splošno so http glave zelo učinkovite. V kodiranju HTML niso vidni, temveč so poslani na zahtevane podatke. Strežnik samodejno pošlje številne glave. Da bi ga poslali v jezik PHP, uporabite funkcijo glave.


Interakcijabrskalnik in spletno mesto

Shema interakcije med brskalnikom in spletnim mestom je zelo preprosta. Tako se glava http zažene z nizom poizvedb, ki se nato pošlje v strežnik. V zameno stranka dobi potrebne informacije. Mimogrede, http protokol je približno sedemnajst let - najbolj uporablja na internetu. Je preprost, zanesljiv, deluje hitro in fleksibilno. Glavna naloga http je zahteva po informacijah s spletnega strežnika. Odjemalec je brskalnik in strežnik je ligthttp, apache, nginx. Če je bila povezava med njima uspešna, bo strežnik v odgovor na zahtevo prejel potrebne informacije. Informacije http vsebujejo besedilo, zvočne datoteke, videoposnetke. Protokol je lahko prevoz za druge. Zahteva kupca je sestavljena iz treh delov:
 • startne linije (vrsta sporočila);
 • glave (parametri sporočila);
 • Obseg podatkov (sporočilo ločeno s praznim nizom).
 • Začetna niz - obvezno polje Zahtevana postavka. Struktura zahteve uporabnika je sestavljena iz treh glavnih delov:
 • Metoda. Označuje vrsto zahteve.
 • Pot. To je URL, ki sledi domeni.
 • Uporabljeni protokol. Sestavljen je iz različice protokola in http.
 • Sodobni brskalniki uporabljajo različico 1.1. Naslednji so naslovi v formatu "Ime-vrednost".

  Predpomnjenje HTTP

  Najpomembnejše je, da predpomnjenje omogoča shranjevanje strani HTML, drugih datotek v predpomnilniku (v pomnilniku na trdem disku računalnika). To je potrebno, da bi pospešili ponovni dostop do njih in prihranili promet. Predpomnilnik ima odjemalski brskalnik, vmesni prehod instrežnik proxy. Preden pošljete sporočilo po URL-ju, bo brskalnik preveril prisotnost objekta v predpomnilniku. Če ni objekta, se zahteva pošlje naslednjemu strežniku, ki preveri predpomnjenje glave HTTP na strežniku nginx. Prehodi in proxyji uporabljajo različni uporabniki, zato je predpomnilnik delljiv.
  Predpomnjenje HTTP ne samo, da lahko bistveno pospeši delo spletnega mesta, temveč zagotavlja tudi staro različico strani. Predpomnjenje spletnega mesta poteka s pošiljanjem glave pregledu. V tem primeru podatkov, ki jih zahteva protokol HTTPS, ni mogoče predpomniti.

  Opis naslovov http

  Eden od najpomembnejših mehanizmov predpomnilnika so HTTP glave. Te glave poročajo o datumu poteka predloženih povratnih informacij. Določajo čas in datum, ko bo predpomnilnik zastarel. Ta postavka je na primer naslednja: Preneha: Wen, 30 Nov 201613: 45: 00 GMT. Ta struktura se uporablja skoraj povsod, tudi za predpomnjenje strani in slik. Če uporabnik izbere stari datum, podatki ne bodo predpomnjeni. Glave proxy http so v kategoriji povezave glave. Privzeto niso predpomnjeni. Za pravilno delovanje vsakega predpomnilnika mora vsak URL ustrezati eni različici vsebine. Če stran deluje v dveh jezikih, mora imeti vsaka različica svoj URL. Spremenljivka glave pove predpomnilnik naslova zahteve. Na primer, če je prikaz zahteve odvisen od brskalnika, mora strežnik poslati tudi glavo. Na ta način predpomnilnik shranjuje različne možnosti poizvedb in vrste dokumentov. Glava TTPSprejemati je potrebno, da bi sestavili sezname sprejemljivih formatov uporabljenega vira, z njim je enostavno delati, saj odstranjuje nepotrebne. Skupaj so štiri skupine glav, ki posredujejo informacije o storitvah. To so glavni naslovi - vsebujejo jih vsa sporočila strežnika in odjemalca, poizvedba in odziv ter entiteta. Slednji opisujejo vsebino katerega koli sporočila od odjemalca in strežnika.
  Glava HTTP se šteje za dodatno pooblastilo. Ko spletna stran od odjemalca zahteva avtorizacijo, brskalnik prikaže posebno okno s polji za vnos uporabniškega imena in gesla. Ko uporabnik vnese svoje podatke, brskalnik prejme zahtevo za http. Vsebuje glavo avtorizacije.

  Kako videti naslove?

  Če želite videti http glavo, morate namestiti vtičnike za brskalnik, na primer, firefox:
 • Firebug. Glave si lahko ogledate na zavihku Net, kjer lahko izberete vse. Ta vtičnik ima funkcije, ki bodo uporabne za spletnega razvijalca.
 • Glave HTTP v živo. Preprost vtičnik za HTTP glave. Lahko ustvari zahtevo.
 • Gromovi uporabniki bodo lahko videli glave, če kliknejo na gumb za nastavitve, izberejo orodja za razvijalce (omrežna dela).
 • Ko so nameščeni vtičniki, jih zaženite in posodobite stran brskalnika.

  Metode poizvedb

  Metode, uporabljene v HTTP, so podobne navodilom, ki se prenašajo kot strežniška sporočila. To je posebna beseda v angleščini.
 • Metoda GET. Uporablja se za zahtevoinformacije o virih. Iz tega se začnejo vsi ukrepi.
 • POST. Pošlje podatke. Na primer, sporočilo na družabnem omrežju ali komentar, brskalnik postavi v telo zahtevo POST in pošlje strežnik.
 • GLAVA. Metoda je podobna prvi, vendar opravlja funkcijo svetlobe. Vpraša le metapodatke, razen za odgovor. Metoda se uporablja, če želite dobiti informacije o datotekah brez prenosa. Uporablja se, ko želite preveriti učinkovitost povezav na strežniku.
 • PUT. Naloži podatke v URL. Prenaša velike količine podatkov.
 • MOŽNOSTI. Deluje s konfiguracijami strežnika.
 • URI. Identificira vir in vsebuje URL.
 • Struktura HTTP

  Strežnik se odziva na zahteve odjemalcev z dolgimi sporočili. Odgovor je sestavljen iz več vrstic, ki označujejo različico protokola, kodo stanja strežnika (200). Pravi, da se je strežnik med obdelavo zahteve spremenil:
 • Status "dvesto" označuje uspešno obdelavo informacij. Strežnik nato pošlje dokument odjemalcu. V drugih vrsticah zahteve so navedene druge informacije o posredovanih informacijah.
 • Če datoteka ni najdena ali ne obstaja, strežnik pošlje odjemalcu kodo 404, prav tako pa jo imenujemo napaka.
 • Koda 206 označuje delni prenos datoteke, ki jo je mogoče obnoviti po eni uri.
 • Koda 401 navaja zavrnitev dovoljenja. To pomeni, da je zahtevana stran zaščitena z geslom, ki jo je treba vnesti za potrditev prijave.
 • O prepovedanem dostopu, pravi koda 403.Prepovedi ogleda, prenosa datotek ali videoposnetkov - skupni odgovor na internetu.
 • ​​
 • Obstajajo tudi druge različice kod: začasno premikanje zahtevane datoteke, notranja napaka strežnika, končni premik. V tem primeru bo uporabnik preusmerjen. Če se prikaže koda 500, to pomeni, da se je strežnik zrušil.
 • URL-ji - kaj je to?

  URL je srce spletne komunikacije med odjemalcem in strežnikom. Zahteva se običajno pošlje prek URL-ja - edine točke vira. Struktura zahteve za URL je zelo preprosta. Sestavljen je iz več elementov: protokola http (glava), hoot (naslov spletnega mesta), vrat, poti poti in poizvedbe. Protokol je na voljo tudi za varno povezavo s https in izmenjavo informacij. URL vsebuje informacije o umestitvi določenega spletnega mesta na internetu. Naslov vsebuje ime domene, pot do strani in njeno ime. Glavna pomanjkljivost pri delu z URL-ji je nerodna interakcija z latinico, kot tudi številke in simboli. V SEO optimizaciji URL naslov nima nobene vloge.

  Koristni predlogi

  Aktivni uporabniki in razvijalci osebnih računalnikov ne objavljajo nobenih strokovnih priporočil strokovnjakov s tega področja:
 • Navedite upravičenost datotek in dokumentov, vključno z nadgradnjami. Statistične informacije so prikazane pri velikih vrednostih maksimalne starosti.
 • Ločen dokument mora biti dostopen samo enemu URL-ju.
 • Če posodabljate datoteko, ki jo je prenesel uporabnik, spremenite njeno ime in povezavo do nje. To zagotavlja prenos novega, a ne zastarelegadokument.
 • Naslovi, ki so bili nazadnje spremenjeni, morajo ustrezati temu datumu zadnjih sprememb vsebine. Strani in dokumente ne smete shranjevati, razen če jih spremenite.
 • Uporabljajte zahteve POST samo, kadar je to potrebno. Zmanjšaj SSL.
 • Glave je treba preveriti z vtičnikom REDbot pred pošiljanjem strežniku.
 • Sorodne publikacije