Lexusov avtomobil: proizvajalec in zgodovina blagovne znamke

Država porekla Lexus - Japonska (Toyota City). Oddelek Lexus je del japonskega koncerna Toyota Motors Corporation in se ukvarja predvsem s proizvodnjo luksuznih avtomobilov za ameriški in evropski trg, medtem ko Toyota večinoma prodaja avtomobile na Japonskem. Glavna smer podjetja - ustvarjanje luksuznih dragih avtomobilov z vodilnimi značilnostmi udobja za voznika in sovoznika, zanesljive motorje, menjalnike, inovativne sisteme gladkega delovanja.

Ustvarjanje blagovne znamke

Japonska kot država proizvajalka Lexus je znana po svojih edinstvenih tehnologijah in inovacijah na področju strojništva. Bila je v preteklosti in zdaj ima vsa sredstva za ustvarjanje najboljših v svetu avtomobilov. Zato je bila leta 1983 na skrivnem srečanju direktorjev Toyote predlagana zamisel o ustvarjanju nove blagovne znamke, pod katero se bodo proizvajali najboljši svetovni avtomobili. Da bi zagotovili, da potrošnik nima povezav z "Toyota", je izumil novo blagovno znamko Lexus.


Načrti in pozicioniranje

Za ustvarjanje prvega avtomobila so bili povabljeni najboljših 1400 inženirjev, oblikovalcev. Pred njimi je bila precej težka naloga - ustvariti res dober luksuzni avto, ki bi presegel svoje konkurente in stalo manj. Da bi to naredili, je bila ustanovljena celo skupina, ki je ugotovila, da želijo kupiti v ZDA. Medtem ko je Japonska država proizvajalka, je bil Lexus namenjen predvsem ameriškemu potrošniku, saj je bil takrat japonski trg skoraj v celoti v lasti Toyote.

Prvi avtomobil

Prvi avto je bil ustanovljen leta 1985. To je bil model Lexus LS400, ki je leta 1986 opravil testno vožnjo v Nemčiji in se je leta 1989 pojavil na ameriškem trgu. Od septembra letos se je začela prodaja avtomobila. Navzven ni imel nič opraviti z japonskimi avtomobili in je izgledal kot tipičen "američan". Oblikovalci so poskušali slaviti, saj je ta model dobro sprejel ameriška javnost. Že takrat so se potrošniki začeli spraševati, kaj je to za državo izvora in za katero blagovno znamko Lexus.

Naslednji modeli

Drugi avto je "naslikal" Giorgetto Giudjaro. To je Lexus GS300 z modernim ohišjem. Najuspešnejša je bila sprememba Lexusa GS300 3T s pospešenim motorjem, ki ga je ustvarila Toyota Cologne Motosport, ki je v lasti Toyote.
Leto dni po pojavu ameriškega trga je ameriški tisk imenoval sedan Lexus LS400 za najboljši uvožen avtomobil. Vendar pa neverjetno tukaj ni nič posebnega, saj je imel stroj z visoko močjo nizko porabo goriva zaradi uspešne aerodinamike. Maja 1991 se je na trgu pojavil nov avtomobil - Lexus SC400 Coupe. Zelo podoben je bil Toyota Soarer ne samo po videzu, ampak tudi po zmogljivosti. Vendar pa so po letu 1998 razlike med temi stroji izginile med restiliranjem. Leta 1993 je bila predstavljena tudi pet sedežna Lexus ES300 limuzina, ki je bila nekakšen analogni Toyota Camry na ameriškem trgu.
Tudi v družini avtomobilov iz "Lexusa" je luksuzni džip s polnim pogonom LX450. Sprejel je udobje reprezentativnega avtomobila in prednosti priljubljenega avtomobilaJaponski SUV Toyota Land Cruiser HDJ 80. Malo kasneje je bila izboljšana različica Lexusa LX470 s pogonom na vsa kolesa.
Leta 1998 se je zgodovina podjetja spominjala kot prvi avtomobil z indeksom IS. Spomladi naslednjega leta se je na ameriškem trgu pojavil prvi model IS200 iz Lexusa. Oblika karoserije in tehnične lastnosti avtomobila so omogočile izdelavo dirkalnega modela. V Lexusu se je država-proizvajalec zelo hitro razvil zaradi visokega povpraševanja teh avtomobilov v ZDA. Na začetku leta 2000 je bila pričakovana posodobitev. Sprva je bil v Los Angelesu prikazan model IS300, nato pa so v Detroitu vsi videli uspešno reinkarnacijo modela LS400 - LS430. Pravzaprav je vodilni med avtomobili z najbolj inovativno tehnologijo, navigacijskim sistemom, dragim salonom iz usnja in zmogljivim V8 motorjem s kapaciteto 280 konjskih moči. Pospešil je lahko do 100 km /hv samo 6,7 sekunde. Ob vsem tem je imel minimalni koeficient čelnega upora.
V istem letu v New Yorku je Lexus napovedal nastanek modela SC430 in tudi svoje načrte za leto 2003. Predpostavljeno je bilo, da bo Lexus RX300 po treh letih proizveden v tovarni Toyota v Kanadi. Upoštevajte, da za to državo, proizvajalec avtomobilov "Lexus" je šteje le Japonska.

Največja prodaja

Junija se je IS300 začel avgusta. Izboljšanje obstoječih blagovnih znamk je istočasno v polnem zamahu - za zamenjavo GS400 se izboljša.GS430 avtomobil, ki je uspešno prešel v serijo. Rezultati iz leta 2000 so pokazali, da Lexus že peto leto zapored povečuje svojo prodajo, kar je pred drugimi luksuznimi znamkami v Združenih državah. V tem času se ameriški potrošniki dobro zavedajo, kdo proizvaja Lexus, država-proizvajalec kot celota uporablja zaupanje, kot tudi druge blagovne znamke japonskih avtomobilov so dobro zaznava s strani kupca.
Toyota je leta 2001 napovedala, da bodo vzmetenje in motorji za RX300 izdelani v podjetju Buffalo Enterprise. Kmalu zatem so na Detroitskem avtomobilskem salonu pripravljeni IS300 SportCross (s stikalom na volanu), ročni menjalnik IS300 (z ročnim menjalnikom) in proizvodnja novega SC430. V marcu je bil avto pripravljen, toda pred začetkom prodajnih naročil za ta avto so že bili pobarvani.

Prihod v druge države

Do leta 2002 se je ta blagovna znamka spoštovala po vsem svetu in razumela, katera država je proizvajalec Lexusa. Prvi uradni trgovec v Rusiji se je pojavil leta 2002. Postal je podjetje "Lexus-Business Car". Leto kasneje sta bila dva trgovca.
Leta 2003 so v Detroitu uvedli dobro znani model RX300 in bolj dinamičen RX330. Slednji ima razkošno možnost in inovativne tehnološke rešitve. Na cestah Rusije in Evrope je ta avtomobil mogoče videti precej pogosto. V svojem razredu je RX300 prevzel vse tekmece. V istem letu se je v tovarni v Kanadi in Nemčiji začela zbirka strojev. In čeprav se Lexusovi avtomobili razvijajo v državi proizvajalki na Japonskem, izdelujejo in izdelujejoSestava se ukvarja z različnimi točkami planeta, tudi v Rusiji.

Načrti za prihodnost

Družba je povedala, da nameravajo napolniti svoje vladarje z dizelskimi avtomobili za Evropo, ker so dizelske elektrarne bolj priljubljene zaradi manj škodljivih emisij v okolje. Prav tako načrtuje razvoj hibridnih avtomobilov za ameriški trg, kjer hibridi pridobivajo popularnost. Vendar taki avtomobili že obstajajo še danes. Toyota, katere blagovna znamka Lexus na Japonskem ni zelo priljubljena, namerava prevzeti tudi večino svojega domačega trga. Vendar to ni presenetljivo, saj je bil "Lexus" namenjen predvsem drugim državam, saj je Japonska in toliko moči kupila avtomobile znamke Toyota. Nobena nova blagovna znamka sploh ni potrebna.

Zaključek

Nepoznana blagovna znamka je postala zelo priljubljena in danes vsi vedo, kje proizvaja Lexus. Proizvajalec je, zahvaljujoč tej blagovni znamki (in ne le temu), ustvaril odličen ugled zanesljivega proizvajalca avtomobilov. Vendar pa je treba razumeti, da je večina uspeha blagovne znamke pripada podjetju "Toyota", ker "Lexus" ni ustvaril iz nič, ampak temelji na obstoječih in napredne tehnologije v tistem času. Zato se morate spomniti, kdo proizvaja Lexus v državi izvora. To je japonski koncern "Toyota" - velikan avtomobilske industrije, ki je danes eden vodilnih v industriji, ne samo na Japonskem, ampak tudi po vsem svetu.

Sorodne publikacije