Socialno mreženje je kaj?

Širjenje družbenih omrežij, skupaj z dejansko razširjeno zamenjavo televizije z internetom, je po mnenju revije Forbes postalo eno od dvaindvajsetih glavnih trendov prvega desetletja 21. stoletja. Občinstvo najbolj priljubljene socialne mreže za leto 2010 je bilo okoli 500 milijonov ljudi. Hkrati je Facebook registriral manj kot deset odstotkov svetovnega prebivalstva, na Kitajskem pa je socialna mreža popolnoma blokirana.

Opredelitev pojma "socialna mreža"

Socialna mreža je (slovar socioloških pojmov to definira) struktura, sestavljena iz niza vozlišč, ki jih predstavljajo družbeni objekti (ljudje, skupine ali organizacije) in medsebojne povezave. Izraz, ki je kasneje postal razširjen v mnogih humanističnih vedah, je leta 1954 uvedel John Barnes. Študija iste družbe kot tesnega prepletanja družbenih povezav in konfiguracij (to je s strani sociologije in psihologije) se je začela v tridesetih letih dvajsetega stoletja.

Sodobna interpretacija izraza

S pojavom interneta se je koncept znatno razširil. Zdaj je socialna mreža vir, ustvarjen z namenom seznanjanja in zagotavljanja komunikacije ljudi s podobnimi interesi ali socialnimi povezavami. Obstaja več vrst takih mest, od katerih imajo številne svoje posebnosti. Da, socialna mreža je definicija, ki smo jo pregledali zgoraj, spletno mesto, ki je namenjeno organiziranju in prikazovanju socialnihodnosov med ljudmi.

Tehnologije, ki so omogočile uresničitev zamisli o socialnih omrežjih

Zgodovina razvoja socialnih omrežij ni omejena na sodobne velikane, ki so samozavestno vodilni. Prva socialna mreža (takratni spletni vir, ki je temeljil na e-poštni tehnologiji) se je pojavil v oddaljenem letu 1971. ARPA Net so nato uporabljali izključno vojske. Pred sedemnajstimi leti je japonska študentka Jasra Oikarinen izumila tehnologija klepeta (Internet Relay Chat), ki omogoča komunikacijo v realnem času. Pomemben dogodek v zgodovini nastanka in razvoja socialnih omrežij je bil izum interneta kot takega in njegovo nadaljnje odpiranje množicam prebivalstva.

Zgodovina nastanka in širjenja internetnih virov

Prvo socialno mrežo v sodobnem smislu - Classmates.com - je ustvaril Randy Conrad leta 1995. Koncept iskanja svojih sošolcev na spletu je bil zelo zahteven, tako da se je od tistega trenutka začelo aktivno razširjanje takih projektov. Sam vir Classmates.com je še vedno zelo priljubljen. Na spletnem mestu je registriranih več kot petdeset milijonov uporabnikov. Razširjeno širjenje družbenih omrežij se je začelo s prihodom Facebooka leta 2004. V nekaj letih spletna stran samozavestno doseže zapise o prisotnosti in številu aktivnih uporabnikov. Izhodišče sodobne faze razvoja interneta, kjer socialne mreže zavzemajo izjemno pomembno nišo, se lahko šteje za objavo članka Tim o'reilly - Kaj je Web 2.0 (splet 202005), ki opisuje, kaj je nastalo danesinformacijski prostor.

Podvrste in klasifikacija socialnih omrežij

Današnja socialna mreža je zelo in zelo širok pojem, v povezavi s katerim so bili večkrat poskušani sistematizirati te vire. Enotna klasifikacija trenutno ni, najpogostejša pa je sistematizacija socialnih omrežij na podlagi naslednjih razlogov:
 • Po vrsti: osebna in poslovna komunikacija, foto, avdio in video vsebina, zabava, nakupi, geolokacija, križanje - platforma, namizno ali mobilno družabno mreženje, bloganje in objavljanje tekstovnih materialov, novic, vprašanj in odgovorov, virtualnih svetov, skupnih zaznamkov ali tematskih družabnih omrežij.
 • Z dostopnostjo: ločuje odprta in zaprta socialna omrežja ter mešana dostopna sredstva. V slednjem je težko izvajati plačan zasebni dostop do nekaterih materialov, ker uporabniki preprosto niso navajeni na omejitve.
 • Po pokritosti: obstajajo spletna mesta, ki pokrivajo ves svet, pa tudi intranetne ali neregionalne vire; Poleg tega je mogoče identificirati korporacije ali politične stranke.
 • Priljubljene socialne mreže

  Sodobne socialne mreže predstavljajo precej omejen obseg priljubljenih spletnih virov. Globalne voditelje predstavljajo naslednja mesta:
 • Facebook. Uporabniki so večinoma skoncentrirani v Severni Ameriki in Evropi, vendar se občinstvo aktivno širi na ozemlje drugih držav, kjer je vsako leto vse bolj priljubljeno.postane "facebook". "Moja stran" (socialno mreženje se hitro razvija, uvaja nove ideje) je na voljo vsem, ki so registrirani.


 • LinkedIn. Socialna mreža se aktivno uporablja za poslovno komuniciranje po svetu.
 • Twitter. Storitev je postala priljubljena s svežim premislekom o stari ideji bloganja. Razvijalci so umetno omejili dovoljeno dolžino sporočila, ki se popolnoma ujema s sodobnim konceptom "hitrega" življenja.
 • "VKontakte" in "sošolci" sta pogosta v ruskem jeziku interneta. Socialna mreža (ki jo je enostavno prijaviti - vsi viri so odprti) VKontakte v veliki meri ponavlja Facebook, kar nikakor ne posega v pozitivno dinamiko aktivnosti uporabnikov. "Sošolci" (analogni Classmates.com) so v zadnjem času izgubili svoj položaj.

  Značilnosti razvoja socialnih omrežij v različnih regijah

  Najbolj razvite v smislu ekonomije in informacijskih tehnologij, oziroma, in bolj pokrivajo socialne mreže, so Združene države Amerike in Zahodna Evropa. Trg v teh regijah je že poln takih lokacij splošne naravnanosti, da postanejo tematski viri v povpraševanju.
  Azijske države so zelo zaprta regija, za katero je značilno veliko potencialno občinstvo. Mnogi projekti poskušajo vstopiti na ta trg, vendar je to zelo težko. Edina izjema je Indija, ki aktivno razvija številne vire, ki so se pojavili v Ameriki ali Evropi. Vzhodna Evropa danes velja za obetavnorazvoj socialnih omrežij v regiji, vendar že nekaj let zaostaja za svetovnimi trendi. V glavnem kopira le priljubljene spletne vire, vendar je zelo malo inovativnih projektov.

  Oglaševanje in trženje v socialnih omrežjih

  Vsaka aktivna socialna mreža je učinkovito marketinško orodje. Obseg oglaševalskega trga v tovrstnih projektih nenehno narašča. Do leta 2007 so v Združenih državah dosegli 12 milijard dolarjev. V zvezi s prihodki od socialnega oglaševanja je v letu 2011 ta znesek presegel pet milijard dolarjev.

  Nevarnosti socialnih omrežij

  Socialno mreženje je spletni vir, kjer uporabniki neodvisno ustvarjajo vsebino. V zvezi s tem so za take projekte značilne številne nevarnosti, med drugim:
 • odprta distribucija zaupnih informacij;
 • možnost srečanja z neprimerno vsebino (nasilje, materiali kategorije 18+, slike itd.);
 • verjetnost uporabe osebnih podatkov s strani tretjih oseb za namene pridobivanja dajatev;
 • stres zaradi nezadovoljstva s socialnimi potrebami v resničnem svetu;
 • Odvisnost od socialnih omrežij in interneta kot celote;
 • namerno ustvarjanje negativne podobe določene osebe s strani drugih članov skupnosti (nadlegovanje, ustrahovanje, grožnje itd.);
 • računalniška pedofilija, spolno nadlegovanje;
 • kibernetski kriminal in kibernetični terorizem;
 • odvečna komunikacija in obveščanje;
 • samomorilska propaganda (dovolj je omeniti tako imenovane skupine smrti v socialni mreži "VKontakte" ali igro)Blue Cat “). Voditelji gibanj za zaprtjem socialnih omrežij takšne spletne vire obravnavajo kot zelo nevaren izdelek. Pravzaprav se s pravim pristopom k uporabi takšnih orodij večina nevarnosti odpravi. Socialno mreženje je velik informacijski in kulturni preboj, vendar je pri delu s katero koli platformo potrebna previdnost.
  ​​Tako so socialna omrežja trdno vključena v sodobno življenje in še naprej pridobivajo popularnost, saj postajajo pravi instrument moči in pomemben vpliv na družbo. Lahko rečemo, da se bo v bližnji prihodnosti težilo k aktivnemu razširjanju takšnih projektov le povečalo.
 • Sorodne publikacije