Avtomobil VAZ-21011: opis, specifikacije, uglaševanje

VAZ - to je verjetno najbolj znana avtomobilska tovarna v Rusiji. Njegova zgodovina sega v sedemdeseta leta. Takrat je VAZ izdal prvi avto, ki je kasneje prejel vzdevek "peni". Danes bomo pozorni na eno izmed najpogosteje uporabljenih sprememb VAZ-21011. Opis, funkcije, pregledi in tehnične specifikacije - še v članku.

Videz

Kot veste, je bil "peni" zgrajen na podlagi italijanskega avtomobila "Fiat-124". Navzven se ti avtomobili praktično niso razlikovali. Toda kar zadeva našo spremembo, je imel VAZ-21011 nekaj razlik.
Ja, ta avto je prišel z nekoliko drugačno kromirano rešetko, kjer so bile pogostejše navpične črte. Na dnu plošče so štiri reže. Služijo za večji dotok zraka in s tem za boljše hlajenje motorja. Kovinski odbijač vozila VAZ-21011 se je znebil značilnih čeljusti in prejel gumijaste blazinice. Na zadnjem delu karoserije so bile posebne odprtine, ki so služile kot izpušna ventilacija kabine. Te odprtine so bile pokrite z originalnimi kromiranimi rešetkami.
Zadnji reflektorji so bili premaknjeni na svetilko. Imeli so tudi integrirano povratno luč. Na navaden "peni" je bil pod odbijačem. Porazdeljeno med lastniki avtomobila VAZ-21011 tuning? Ti stroji delujejo drugače. Nekdo naredi motor (malo kasneje bomo govorili o posodobitvi ICE) in nekdo izgleda. Če govorimo o stilu, je gibanje "stališča" v zadnjem času postalo modno,podporniki, ki na klasičnih avtomobilih nameščajo originalne diske in spuščajo vzmetenje (ali pnevmatsko). Navzven tak avtomobil izgleda precej spektakularno. Eden takšnih primerov lahko bralec vidi na fotografiji v našem članku.


VAZ-21011: dimenzije, zračnost

V skladu s staro klasifikacijo avto spada v majhen razred. Tako je celotna dolžina telesa 407 metrov, širina - 161 višin - 138 metrov. V tem primeru se je avtomobil razlikoval s precejšnjo razdaljo. Na 13-palčnih platiščih je bila njena velikost 17 centimetrov. Kot je navedeno v pregledih, je avto dobro ujemajo. Tam lahko vozi, kjer ni cest.

Notranjost avtomobila

Poglejmo salon VAZ-21011. V notranjosti so bile tudi razlike od običajnega "penija". Za to spremembo so bili nameščeni sedeži, opremljeni z bolj izrazito stransko podporo.
V vratih se je pojavil pepelnik. Volan se je spremenil. Prejel je napis "VAZ" in se znebil kromiranega obroča. Instrumentna plošča je bila okrašena na mestih pod drevesom. Treba je opozoriti, da je ta različica "peni" za vse potnike opremljena z varnostnimi pasovi. Sama notranjost je bila okrašena v različnih odtenkih, najbolj razkošna pa je bila bež, rdeča. Sedeži so mehki, za zadnjimi pa sta bila samo dva potnika zadaj.

Specifikacije VAZ-21011

Za to spremembo je značilen samo en motor bencinskega uplinjača. To je bil štirivaljni vrstni motor z zgornjim položajem odmične grediblok valjev iz litega železa. Torej, z delovno prostornino 1294 kubičnih centimetrov, je ta enota izdala 69 konjskih moči. Navor je dosegel 94 Nm pri 34 tisoč vrtljajih na minuto. Kompresija je 85. Natančni premer cilindra je 79 milimetrov. Kakšne so zmogljivosti VAZ-21011? Sto sto naprav se pospeši v 18 sekundah s podatki o potnih listih. Največja hitrost je dosegla 140 kilometrov na uro. V mestu avtomobil porabi do deset litrov bencina. Na cesti porabi približno sedem. Prostornina rezervoarja je 39 litrov.
Sistem motorja je vertikalni dvokomorni uplinjač blagovne znamke "Ozon", ki ga odlikuje dosledno odpiranje dušilk. Tekočinski hladilni sistem - s prisilno cirkulacijo tekočin. Količina olja v gorivu - 375 litrov. Priporočena viskoznost - od 5W-30 do 15W-40. Poraba nafte na tisoč kilometrov - do 700 gramov. Vir motorja za podatke o potnem listu - 125 tisoč kilometrov. Toda v praksi bi ta enota lahko šla do dvesto tisoč brez večjih popravil.

Motnje

Katere težave lahko naleti lastnik avtomobila? Ocene pravijo, da je ena od najpogostejših okvar rušenje odmične gredi. Tudi motor potrebuje redno krmiljenje ventilov. To je treba narediti vsakih sedem tisoč kilometrov. Če te operacije ne izvedete, pride iz pokrova značilen trk v prostem teku.

Lastniki so pogosto imeli težave z napajanjem.Torej, karburator "Ozon" nenehno zahteval prilagoditev in čiščenje. Druge težave vključujejo povečano porabo nafte. In bil je že iz tovarne. Tudi motorji na "peni" so bili izpostavljeni pregrevanju. Razlog za to je bila okvara hladilnega termostata. Med drugimi krivci je tudi vodna črpalka in zavrnitev hladilnega ventilatorja.

Dim in pogoltnitev

Zgodi se, da je bil motor "peni" dima. To je bilo posledica nepravilno konfiguriranega uplinjača, obrabe tulcev ventilov ali okvare vtičnic ventila. Dim iz izpušne cevi je očiten znak, da motor potrebuje večja popravila. Če je motor trojni, je to znak težav z vžigalnim sistemom. Hkrati se je znatno povečala poraba goriva, avtomobil je prenehal "vleči". Med drugim je treba omeniti težave z ventili, batnim plinom, napačno nastavitvijo ventila ali preveč slabo mešanico, ki jo regulirajo posebni vijaki.

Nastavitev motorja

Obstaja več možnosti za povečanje moči tega motorja. Da, lahko je poliranje kanalov bloka, glave in kolektorja. To zmanjšuje zračni upor dovoda in dodaja do pet konjskih moči. Za poliranje je potrebno razstaviti glavo bloka in ga očistiti z mešanico bencina in kerozina. Nato poliranje z električnim svedrom in vpenjalno blazinico in brusnim papirjem. Hkrati pa kolektor pritrdi nepremične vratce.
Da bi dosegli rezultate, je treba zapraviti trideset milimeterno štrlino, ki je na priključku izpušnega ventila in GBC. Tudipoliranje kanalov s strani sedla. S svojim dodatnim taljenjem lahko povečate moč 75 KM. Tudi izkušeni vozniki avtomobilov svetujemo, da zamenjajo ventile v obliki črke T na obliki črke T.

Namestitev kompresorja

To je druga različica uglaševanja avtomobila VAZ-21011. Da, lahko namestite turbopolnilnik s tlakom 05 bar. Običajno se namesti na pršilno glavo. Motor s prostornino do enega in pol litra lahko proizvede približno 120 konjskih moči. Ampak morate razumeti, da taka izpopolnitev pomeni zmanjšanje življenjske dobe motorja.

Podvozje

Sprednja stran avtomobila je neodvisno vzmetenje z dvojno prečno ročico, vijačno vzmetjo in teleskopskimi amortizerji. Poleg tega je v sprednjem vzmetenju nameščen prečni stabilizator. Za njim je most, ki ga ni mogoče razločiti. Na telo je pritrjen s štirimi vzdolžnimi in eno prečno palico. Steering - rake z globalno "črv". Zavore - sprednji kolut in zadnji boben. Ni dodatnih ojačevalnikov, tako v krmilnem kot v zavornem sistemu. Med pogostimi težavami avtomobila je dodelitev krogličnih ležajev. Nosijo se dobesedno po 15 tisoč kilometrih. Poleg tega se je ta "bolezen" prenesla na "tri" in "šest". Tudi vzmetenje je bilo pogosto izpostavljeno okvaram, s časom pa je bilo sprinkanih vzmeti. Lastniki se soočajo z neuspehom vleke Panar in pretoka amortizerjev. Med prednostmi vzmetenja so njena mehkoba, kot tudi nizki stroški rezervnih delov. Vsi deli so na voljo v vsehavtoshop. In naredite zamenjavo nečesa s svojimi rokami, tudi če ni izvlečka ali pregleda dobro.

Strošek avtomobila

Trenutno lahko tak avtomobil kupite po ceni od dvanajst do osemdeset tisoč rubljev. V bistvu so to primerki, ki zahtevajo pozornost in izboljšave. Zelo pogosto "peni" potrebuje varjenje in popravilo motorja. Zato se morate po nakupu takega avtomobila pripraviti na dodatne naložbe.

Povzetek

Tako smo ugotovili, kaj predstavlja sovjetski avto VAZ-21011. Zdaj je to bolj redkost, ki jo malo ljudi uporablja za vsakodnevno vožnjo. Nekateri pridobijo takšne avtomobile za projekt (retro ali šport), drugi - kot avto prostega dneva. Vendar je treba razumeti, da je to star avto, in lahko nenadoma zahteva popravila. Po drugi strani pa lahko vse okvare z lahkoto odpravimo z lastnimi rokami.

Sorodne publikacije