LED luči: vrste, značilnosti, cilj

Kompaktne luči z zmogljivimi svetlečimi diodami so zelo cenjene pri navadnih uporabnikih in tudi pri strokovnjakih. Na primer, zahvaljujoč ergonomskemu oblikovanju se lahko uporabijo kot snap graditeljev in reševalcev. Ljubitelji ekstremnega turizma uporabljajo LED luči zaradi svoje zanesljivosti in stabilnosti svetlobnega sevanja.

Vrste destinacij

Obseg naprave določa njegove operativne in strukturne značilnosti. Najpogostejši tip je model gospodinjstva. To je preprosta lučka na diodah, ki zagotavlja svetlobni tok povprečne svetlosti, ki združuje od 1 do 10 miniaturnih svetilk. Naslednja najbolj priljubljena kategorija so turistični modeli. Ni vedno značilna visoka kakovost svetlobnega toka, temveč nujno povečana odpornost na zunanje vplive. Razred zaščite primera je osnovna značilnost modelov tega tipa. Razredi IP64-67 veljajo za optimalne za uporabo naprave v ekstremnih pogojih divjih živali. Pri tem je vredno omeniti ozko usmerjenost posameznih sprememb. Na primer, 3W CREE LED diodna baterija "Cosmos" je namenjena za uporabo potapljačem - poleg ultra svetlega sevanja je popolnoma zaščitena pred prodiranjem vode pod telo. Kot za profesionalne svetilke, so izračunane nauporaba v gradbeništvu (neobvezna uporaba električnega orodja), pri reševalnih ukrepih (struktura nohtov in dolgo življenjsko dobo baterije) itd.


Različne oblike

Najenostavnejši gospodinjski modeli imajo najpogosteje ročno telo - to pomeni, da ne zahteva posebne namestitve in omogoča gibanje v roki. Že omenjeni nalobnye modeli najdemo v različnih kategorijah - to je lahko turistična luči, in gospodinjstva in gradnje. Njegova posebnost je, da se uporabnik v času delovanja popolnoma znebi dodatnih ročnih manipulacij. Je tudi prenosna LED bliskavica, ki jo lahko uporabljate brez povezave. Obstajajo stacionarne svetilke na diodnih elementih svetlobnega sevanja. Ti vključujejo modele iskalnikov, ki zagotavljajo dekorativno poudarjanje, in tako imenovane modifikacije šotora. Lahko jih imenujemo mobilni, vendar ne ročni. S takšno svetilko bo uredil začasno razsvetljavo kampiranje ali delovno ploščad.


Različnost glede na vrsto moči

Večina sodobnih luči deluje na baterijskih vložkih. Ta rešitev je priročna, ker po 30-60 minutah polnjenja uporabnik dobi možnost več ur in celo dnevno delovanje naprave kjerkoli, ne glede na dostop do 220 V. In polnjenje takšnih modelov se lahko in iz avtomobilskega vžigalnika. Običajno se litij-ionska enota uporablja kot baterija, čeprav je profesionalnaAkumulatorske svetilke lahko dobite s polimernimi analogi, saj so zanesljivejši in bolj stabilni pri vračanju tokov. Ne puščajte proizvajalcev in sistema napajanja iz akumulatorja. Uporaba AA in AAA elementov je koristna, ker najprej dajejo daljše obdobje delovanja svetilke. Vendar pa v smislu prihrankov pri stroških stanejo več kot brezžične naprave.

Značilnosti LED luči

Izbira je predvsem ocena svetlobnega toka - koliko lahko zadosti zahtevam svetlosti. Ta vrednost se meri v Lumenu (Lm). Na primer, gospodinjski model za večerni sprehod lahko zagotovi pretok svetlobe 20-100 Lm, vendar strokovne potrebe pogosto zahtevajo stabilno vzdrževanje svetilnosti pri 1000 Lm. Nato morate upoštevati število LED. Kot je navedeno zgoraj, so najenostavnejše svetilke opremljene z 1-10 diod. Toda s povečanjem moči se lahko njihovo število dvigne na 50 kosov. Najsvetlejše LED luči imajo ne le veliko število diod, ampak tudi visoko stopnjo svetlosti - od 500 do 1000 Lm. To so modeli, ki so blizu obratovalnih lastnosti stacionarnih žarometov. Mimogrede, večnamenske svetilke podpirajo sposobnost nadzora nad svetlobnim tokom. Ta kazalnik je v povprečju določen na lestvici od 10 do 50%. Prilagodljiva in oblika toka - žarek se lahko koncentrira ali razpusti.

Proizvajalci

Razvijajo in izdajajo tovrstne svetilkeproizvajalci gradbenih orodij in potovalnih agencij ter seveda specializirani proizvajalci svetlobnih elementov. Še posebej, je mogoče omeniti podjetja Bosch, Dewalt, Einhell, itd V ruskem segmentu, blagovna znamka "Bright ray", omenjeno podjetje "Cosmos" in "Era" so priljubljeni. Poleg tega izdelek zajema skoraj vse kategorije od gospodinjstva do profesionalnega. Torej, LED svetilka "Era" v modifikaciji FA19M je namenjena za amatersko uporabo - na počitnicah ali na cesti. V tem primeru ima 19 diod in zagotavlja močan svetlobni tok. Kot je za stroške, se spreminja od 200 do 500 rubljev. v primeru gospodinjskih modelov in od 1000 do 2000 v povprečju - v poklicnem razredu.

Prednosti in slabosti svetlečih diod

LED svetilke nudijo številne prednosti, vključno z visoko svetlostjo, varčevanjem z energijo, dolgo življenjsko dobo in kompaktnostjo. Večina uporabnih ergonomskih prednosti je le posredno povezana z diodami. Proizvajalci razvijejo ustrezne, funkcionalne in dobro zaščitene zasnove za takšne luči, ki poskušajo združiti več učinkovitih rešitev naenkrat. Zato so LED luči na tej stopnji razvoja osvetlitve na vrhu tehnološkega napredka. Hkrati ostanejo šibke točke LED. Ti vključujejo ozek barvni spekter, obvezno vključitev v nadzorne sheme naprave (krmilniki) in visoke stroške.

Sklep

Uporaba svetlečih diod je bolj verjetno upravičena v posebnih pogojih uporabe. Kjer je potrebna visoka svetlost svetlobnega toka, sposobnost prilagodljivega prilagajanja in s tem zanesljivosti. Zato so na strokovnih področjih LED luči praktično ne alternativna rešitev. Vendar pa se lahko domača uporaba takšne luči nadomesti z analogno na primer z žarnico z žarilno nitko. Ta rešitev ne bo le cenejša, temveč tudi zmaga za nekatere operativne lastnosti - dovolj je omeniti bolj naraven sijaj za oči. Po drugi strani pa so stroški obratovanja in vzdrževanja na dolgi rok ugodnejši le LED.

Sorodne publikacije